آموزش آش ترخینه دوغ

آش ترخینه دوغ یکی از آش‌های خوشمزه و سنتی ایران است که در مناطق مختلف با روش‌های مختلفی تهیه می‌شود. برای یادگیری طرز تهیه این آش خوشمزه، در ادامه با ما همراه باشید.

مواد لازم برای ۴ نفر
بلغور گندم ۵۰۰ گرم
ماست ترش ۱٫۵ کیلوگرم
زردچوبه ۱ قاشق چایخوری
پونه خشک ۱ قاشق غذاخوری
زعفران ۱ قاشق چایخوری
فلفل سیاه نصف قاشق چایخوری
نمک ۱ قاشق چایخوری

دستور پخت ترخینه

خیساندن بلغور

ابتدا بلغور گندم را در یک کاسه بزرگ می‌ریزیم و آب را تا بالای آن می‌ریزیم و سپس آن را کنار می‌گذاریم تا حدود ۷ ساعت یا از شب تا صبح خیس بخورد. در این مدت چندین بار آب را عوض می‌کنیم. بعد از مدت مشخص، بلغور را در صافی می‌ریزیم تا آب آن خوب گرفته شود.

پخت بلغور و افزودن ماست

پس از اینکه آب اضافی بلغور خارج شد، آن را در یک قابلمه می‌ریزیم و روی حرارت کم قرار می‌دهیم. ماست را به خوبی هم می‌زنیم تا یکدست و صاف شود و سپس به بلغور اضافه می‌کنیم و حرارت را کم نگه می‌داریم.

افزودن ادویه

در این مرحله باید گهگاه مواد را هم بزنیم تا ته نگیرد. حدود ۱ ساعت بعد، بلغور پخته می‌شود. وقتی مواد به هم چسبید و منسجم شد، زعفران دم‌کرده، پونه خشک، فلفل سیاه، زردچوبه و نمک را به آن اضافه می‌کنیم.

مخلوط مواد

حال تمام مواد را با هم مخلوط می‌کنیم تا طعم دار شوند. سپس قابلمه را از روی حرارت برمی‌داریم و کنار می‌گذاریم تا ترخینه خنک شود. از مایه به اندازه یک پرتقال برمی‌داریم و با دو دست آن را گرد می‌کنیم.

آماده سازی ترخینه

بعد با دو دست کمی فشار می‌دهیم تا کمی تخت شود. باقی مایه را هم به همین ترتیب آماده می‌کنیم و در سینی می‌چینیم و سینی را در جای خشک قرار می‌دهیم تا ترخینه‌ها کاملاً خشک شوند. این ترخینه‌ها برای تهیه آش ترخینه دوغ استفاده می‌شود.

مواد لازم برای ۴ نفر
ترخینه دوغ ۳ عدد
لوبیا چیتی ۷۵ گرم
نخود ۷۵ گرم
عدس ۷۵ گرم
کشک ۱ لیوان
سبزی آشی ۵۰۰ گرم
پیاز ۳ عدد متوسط
سیر ۸ حبه
نعناع خشک ۱ قاشق غذاخوری
نمک و فلفل سیاه به اندازه کافی
زردچوبه و روغن به اندازه کافی

دستور پخت آش ترخینه دوغ

خیساندن حبوبات

ابتدا حبوبات را در کاسه‌های جداگانه بگذارید و روی آنها آب بریزید. آنها را به مدت ۷ ساعت یا از شب تا صبح بگذارید تا خیس بخورند. در این مدت چندین بار آب آنها را عوض کنید.

پخت نخود

ترخینه‌ها را در یک کاسه قرار دهید و با آب بپوشانید. بگذارید به مدت ۲ ساعت خیس بخورند تا نرم شوند. سپس قابلمه‌ای برای پخت آش را روی حرارت قرار دهید، نخود را در آبکش بریزید و بشویید سپس در قابلمه بریزید.

ادامه پخت

آب ترخینه‌ها را دور بریزید و آنها را به نخود اضافه کنید. بعد ۱ لیتر آب روی مواد بریزید و حرارت را زیاد کنید تا آب بجوشد. بعد حرارت را کم کنید تا نخودها بپزند. حدود ۴۰ دقیقه بعد، لوبیا چیتی‌ها را هم بشوید.

آماده سازی سبزی آش

لوبیا چیتی‌ها را به مواد اضافه کنید و ۱ لیتر دیگر آب جوش بریزید. اجازه دهید مواد کاملاً پخته شوند. سپس سبزی آشی شامل اسفناج، گشنیز، جعفری و تره را تمیز کنید و می‌توانید از هر سبزی دیگری استفاده کنید.

خرد کردن سبزی آش

سبزی‌ها را بشویید و داخل آبکش بگذارید تا آب اضافی آنها خارج شود. سپس یک پارچه تمیز بگذارید و روی آن سبزی‌ها را قرار دهید تا خشک شوند. حالا سبزی‌ها را خرد کنید یا با چاقو به اندازه متوسط خرد کنید و کنار بگذارید.

تفت دادن پیاز

پیازها را پوست بکنید، بشویید و به صورت نگینی خرد کنید. یک تابه بزرگ روی حرارت کم قرار دهید و روغن بریزید و بگذارید داغ شود. سپس پیازها را داخل تابه بریزید و برای ۱ تا ۲ دقیقه تفت دهید تا نرم شوند.

تفت دادن سیر

صبر کنید تا پیازها سرخ و طلایی شوند. در این حین سیرها را هم پوست بکنید، بشویید، خشک کنید و خلالی خرد کنید. وقتی پیازها آماده شدند، آنها را به یک ظرف منتقل کنید و سیرها را در تابه بریزید.

افزودن ادویه

اگر روغن در تابه کم بود مجدد اضافه کنید. سیرها را چند دقیقه تفت دهید تا سرخ شوند و سپس پیازهای سرخ شده را دوباره به تابه برگردانید و با سیر مخلوط کنید. زردچوبه و کمی فلفل هم روی آنها بپاشید و تفت دهید.

ادامه پخت حبوبات و افزودن عدس

در نهایت حرارت را خاموش کنید و تابه را کنار بگذارید.

ما ابتدا باید حبوبات را امتحان کنیم، اگر خوب پخته نشده بودند، عدس را در صافی می‌ریزیم و می‌شوییم و سپس به حبوبات اضافه می‌کنیم. پس از ۱:۳۰ الی ۲ ساعت از پخت حبوبات، احتمالاً آن‌ها به خوبی پخته شده‌اند.

اضافه کردن سبزی

حالا زمان اضافه کردن سبزی است. کمی نمک به آش اضافه می‌کنیم و سپس سبزی خرد شده را اضافه می‌کنیم و خوب مخلوط می‌کنیم. ۱۰ دقیقه بعد نصف مقدار پیاز داغ و سیر داغ را به آش می‌زنیم و اجازه می‌دهیم سبزی ۳۰ دقیقه دیگر بپزد.

ادامه پخت آش و اضافه کردن کشک

در این مدت اجازه ندهید درب قابلمه بسته شود. بعد از اینکه سبزی پخته شد، کشک را به آش اضافه می‌کنیم و همه مواد را خوب مخلوط می‌کنیم. ۱۰ دقیقه بعد که آش کاملاً جاافتاده و به قوام دلخواه رسید، حرارت را خاموش می‌کنیم.

تفت نعنا خشک

در این مرحله در یک ظرف مناسب ۲ قاشق غذاخوری روغن می‌ریزیم و آن را روی حرارت کم قرار می‌دهیم. سپس نعناع خشک را به آن اضافه می‌کنیم. کافیست فقط در حدی تفت دهیم که رنگ نعناع تغییر کند، نیازی به سرخ کردن آن نیست.

تزئین و سرو آش

نعناع داغ خیلی سریع می‌سوزد، بنابراین نباید بیش از یک دقیقه تفت داده شود. در پایان، آش ترخینه را در ظرف مورد نظرمان می‌ریزیم و سپس با نعناع داغ، پیاز داغ و سیر داغ روی آن را تزئین کرده و سرو می‌کنیم. نوش جان!

سایت آموزش آشپزی رضیم