آموزش آش دوغ
آش دوغ یکی از آش های سنتی و خوشمزه ایرانی است که در شهرهای مختلف کشور به روش های گوناگونی تهیه می شود. معمولاً از همان مواد اولیه در تمام شهرها استفاده می شود. اما در بعضی از شهرها مانند شمال کشور، این آش را به صورت آبکی درست می کنند و در برخی دیگر، آن را مثل آش های غلیظ تری مانند آش شله قلم کار و آش گوشت می پزند. نکته جالب این است که آش دوغ با وجود مواد ساده اش، یکی از محبوب ترین آش های ایرانی است و در کنار آش های دیگری مثل آش رشته و آش جو قرار دارد. برای یادگیری طرز تهیه این غذای خوشمزه، ادامه مطلب را در سایت آموزشی رضیم دنبال کنید.
مواد لازم برای ۴ نفر | |
دوغ | ۲ لیتر |
نخود | ۲۰۰ گرم |
سبزی آش | ۷۵۰ گرم |
برنج | ۱ پیمانه |
سیر داغ | ۱ قاشق غذاخوری |
نعناع داغ | ۲ قاشق غذاخوری |
پیاز داغ | ۲ قاشق غذاخوری |
نمک و فلفل سیاه | به اندازه کافی |
دستور پخت آش دوغ
خیساندن نخود
برای تهیه آش دوغ خوشمزه، ابتدا نخود را حداقل دو ساعت قبل از پخت در یک ظرف آب خیس می کنیم. این کار کمک می کند تا نخود راحت تر نرم شود و نفخ آن هم کمتر شود. اگر می خواهید نفخ نخود کاملا برطرف شود، بهتر است آن را از شب قبل خیس کنید و هر چند بار آب آن را عوض کنید.
پخت نخود ها
بعد از اینکه نخود خیس خورد، آن را با آب سرد شسته و در یک قابلمه مناسب می ریزیم. سپس چند لیوان آب به قابلمه اضافه کرده و آن را روی حرارت قرار می دهیم تا نخودها به خوبی بپزند.
افزودن برنج به قابلمه
در این مرحله، دو لیوان آب و نصف قاشق چایخوری نمک را در یک قابلمه کوچک می ریزیم و روی حرارت می گذاریم تا آب به جوش بیاید. سپس برنج را شسته و به آب جوش اضافه می کنیم تا نرم شود. سپس برنج نرم شده را به قابلمه حاوی نخود اضافه می کنیم.
اضافه کردن سبزی ها
سبزی آش که شامل جعفری، شوید و تره به مقدار مساوی است را پس از شستشو خرد کرده و به قابلمه نخود و برنج اضافه می کنیم. اگر می خواهید سبزی آش رنگ زیباتری داشته باشد، قبل از اضافه کردن آن کمی نمک به قابلمه بزنید.
ادامه پخت
پس از اضافه کردن سبزی، درب قابلمه را نمی گذاریم زیرا این کار باعث تغییر رنگ سبزی می شود. پس از اینکه ۳۰ دقیقه گذشت و سبزی پخت، کم کم دوغ را به قابلمه اضافه کرده و دائم هم می زنیم تا همه مواد خوب با هم مخلوط شوند.
اضافه کردن دوغ به آش
برای این آش معمولاً از دوغ محلی برای تهیه آش دوغ استفاده میشود. اما اگر دوغ محلی در دسترس نداشتید، میتوانید از دوغ پاستوریزه گازدار نیز استفاده کنید. پس از اینکه دوغ را به آش اضافه کردید، نباید درب قابلمه را بگذارید، زیرا ممکن است دوغ جوش بیاید و ظاهر آش خراب شود.
سرو
۱۵ دقیقه بعد از اضافه کردن دوغ، مقداری نمک و فلفل سیاه به آش اضافه میکنیم. در نهایت، وقتی که آش آماده شد، آن را در ظرف مورد نظر کشیده و با پیاز داغ ترد، سیر داغ و نعناع داغ تزیین کرده و سرو میکنیم.
نکات پخت آش دوغ
آش دوغ با گوشت
اگر میخواهید آش دوغ را با گوشت درست کنید، میتوانید بین ۲۵۰ تا ۴۰۰ گرم گوشت گوسفند را همراه با یک عدد پیاز و مقداری زردچوبه در یک قابلمه جداگانه بپزید. بعد از اینکه گوشت پخته شد، آن را ریش ریش کرده و به قابلمه آش اضافه کنید.