آموزش شامی لپه
شامی لپه یکی از غذاهای خوشمزه و محبوب ایرانی است که ریشهاش به شهرهای شمالی کشور میرسد. برای یادگیری این آموزش آشپزی شمالی با سایت رضیم ادامه دهید.
مواد لازم برای ۴ نفر | |
لپه | ۱۵۰ گرم |
گوشت چرخ کرده | ۳۰۰ گرم |
پیاز | ۱ عدد بزرگ |
سیب زمینی | ۱ عدد بزرگ |
تخم مرغ | ۲ عدد |
تره و جعفری | ۱۵۰ گرم |
نمک و فلفل سیاه | به مقدار کافی |
زردچوبه و روغن | به مقدار کافی |
دستور پخت شامی لپه
آماده سازی لپه
برای درست کردن شامی لپه، بهتر است لپه را از شب قبل در آب بخیسانید و اگر امکانش هست، به چند بار آبش را عوض کنید تا نفخ آن گرفته شود. سپس، لپه را آبکشی کنید و به همراه ۲ لیوان آب داخل یک قابلمه بریزید.
پخت لپه و سیب زمینی
مقداری نمک به قابلمه اضافه کنید و آن را روی حرارت متوسط قرار دهید تا لپهها بپزند. در حین آماده شدن لپه، سیبزمینی را هم به همراه ۱ لیوان آب در یک قابلمه کوچک بریزید و آن را هم بپزید.
رنده کردن سیب زمینی
وقتی سیبزمینی پخت، آن را پوست بکنید و با رنده ریز رنده کنید و در یک کاسه بزرگ بریزید. سپس جعفری و تره را ریز خرد کرده و به کاسه اضافه کنید. همچنین گوشت چرخ کرده را هم به آن اضافه کنید.
اضافه کردن پیاز
در این مرحله، پیاز را ریز رنده کنید و با دست آبش را بگیرید. پیاز آب گرفته شده را هم به کاسه اضافه کنید. لپهها را بعد از پخت آبکشی کنید تا آب اضافیشان برود. سپس آنها را با مخلوط کن یا گوشتکوب له کنید.
هم زدن کل مواد
لپهی له شده را به کاسه اضافه کنید. حالا تخممرغها را به همراه کمی نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به کاسه بیفزایید و همه مواد را خوب هم بزنید تا ترکیب یکدستی به دست بیاید.
شکل دادن به مواد
در یک تابه خوب، مقدار کمی روغن بریزید و روی حرارت قرار دهید. از مایه شامی برمیدارید و مانند کوکو به آن شکل بدهید. وسط مایه شامی را با انگشت سوراخ کنید و در روغن داغ قرار دهید.
سرخ کردن
وقتی یک سمت شامیها سرخ شد، آنها را برگردانید تا سمت دیگر هم سرخ شود. در نهایت شامیهای آماده شده را در ظرف دلخواهتان بگذارید و با خیارشور و گوجه سرو کنید.
نکات پخت شامی لپه
سس مخصوص شامی لپه
در بعضی از شهرهای شمالی، این شامی خوشمزه را با یک نوع سس خاص درست میکنند که باعث میشود شامیها نرمتر و خوشطعمتر شوند. اگر دوست دارید این سس را درست کنید، ابتدا یک پیاز متوسط را به صورت نگینی خرد کنید.
سپس پیاز را با کمی روغن در یک تابه مناسب سرخ کنید تا پیاز طلایی شود. بعد دو عدد گوجه فرنگی را خرد کرده و به تابه اضافه کنید. همچنین مقداری نمک، فلفل سیاه و زردچوبه هم بریزید. اگر دوست دارید، میتوانید کمی رب گوجه فرنگی هم برای رنگ بهتر به سس اضافه کنید.
پس از آن، نصف استکان آب اضافه کنید و اجازه دهید سس با حرارت ملایم خوب جا بیفتد و روغن بیندازد. در پایان وقتی شامیها آماده شدند، آنها را به مدت ۵ دقیقه درون سس قرار دهید تا طعم سس را به خود بگیرند و سپس سرو کنید.
شامی لپه بدون گوشت
برای تهیه این غذای خوشمزه بدون استفاده از گوشت، کافی است که گوشت چرخ کرده را از لیست مواد حذف کنید و به جای آن ۱۵۰ گرم لپه اضافه کنید. برای اینکه مواد کوکو خشک نشود، بهتر است ۱ یا ۲ تخممرغ دیگر نیز به مایه کوکو اضافه کنید.