گیاه خرنوب چیست و چه خواصی دارد؟
گیاه خرنوب (Carob Tree) یک گیاه دارویی است. یکی از مهمترین خواص خرنوب کمک به حل مشکلات ناباروری، به ویژه مشکلاتی مانند کاهش تحرک اسپرم مردان میباشد. با رضیم همراه باشید.
فواید گیاه خرنوب Ceratonia siliqua L
خرنوب یک گیاه بومی شرق مدیترانه است و شواهد نشان میدهد که آن را ۴۰۰۰ سال پیش کشت میکردند. این گیاه به یونانیان باستان نسبت داده شده که دانههای این گیاه را در یونان و ایتالیا کاشتند. در ایران نیز درختان قدیمی آن در غار شاهپور نزدیک کازرون دیده میشوند و احتمال میرود که بذر آن به همراه لشکر اسکندر به ایران آمده باشد. معمولاً درخت خرنوب در مناطق مشابه با درختان مرکبات به خوبی رشد میکند. این درخت بین ۸ تا ۱۰ متر ارتفاع دارد و دارای شاخههای گرهدار و برگهایی شامل ۸ تا ۱۰ برگچه است.
گلهای این درخت بدون گلبرگ و به صورت خوشهای هستند. میوهاش که شبیه به فلوس است، بین ۱۰ تا ۳۰ سانتیمتر طول و ۲ تا ۳ سانتیمتر عرض دارد و به صورت آویزان بر روی شاخهها قرار دارد. رنگ میوه قهوهای شفاف است و سطح آن صاف و منحنی میباشد. طعم میوه خرنوب بسیار شیرین مشابه عسل است و درون آن ۱۲ تا ۱۶ دانه سخت مشابه عدس وجود دارد. درخت خرنوب را میتوان از طریق دانهها تکثیر کرد، اما ۸ سال طول میکشد تا میوه دهد. این گیاه دارای طبع سرد و خشک است. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و از دعای خیر شما بیبهره نمانیم.
- منبع غنی از انواع ویتامینهای گروه B به ویژه B1
- ادرارآور
- مفید در درمان سرفه
- مفید در درمان تنگی نفس
- خلطآور
- از بین برنده تورم ریه
- مفید در درمان اسهال
- اشتهاآور
- مفید در کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی
- مفید در کاهش LDL و بهبود وضعیت HDL
- یکی از بهترینها در کاهش استرس
- مفید در افزایش اسپرم و افزایش تحرک اسپرم
روش مصرف خرنوب
ادرارآور
مقداری خرنوب را خرد کرده و دانهها را جدا کنید. سپس یک قاشق مرباخوری از خرنوب را در یک لیوان آب در شب بخیسانید و صبح ناشتا آن را صاف کرده و میل کنید.
مفید در درمان سرفه
مقداری خرنوب را پس از جدا کردن دانهها آسیاب کنید و یک قاشق مرباخوری از آن را همراه با یک فنجان آب گرم بنوشید.
اشتهاآور
مقداری خرنوب را آسیاب کرده و یک قاشق مرباخوری قبل از صبحانه به همراه یک لیوان شیر و یک قاشق غذاخوری عسل میل کنید.
مفید در کاهش LDL و بهبود وضعیت HDL، مفید در کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی
امروزه مردم آگاه به سلامتی خود متوجه شدهاند که مواد غذایی با فیبر بالا به یک رژیم غذایی متعادل کمک میکند. فیبر موجود در دانه خرنوب میتواند به افزایش فیبر در وعدههای غذایی روزانه کمک کند. همچنین این فیبر میتواند کلسترول خون را کاهش داده و خواص آنتیاکسیدانی نیز داشته باشد، که به بهبود سلامت قلب کمک میکند.
مواد غذایی میتوانند در سرمایهگذاری بر روی سلامتی و توجه مصرفکنندگان به صحت خود مؤثر باشند. شواهد علمی قوی وجود دارد که نشان میدهد یک رژیم غنی از فیبر میتواند خطر بیماریهای قلبی عروقی را کاهش دهد.
در دو مطالعه اخیر مشخص شده که فیبر موجود در خرنوب تأثیر مثبتی بر سطح کلسترول خون دارد، به ویژه در کاهش LDL و HDL. فیبر خرنوب همچنین حاوی پليفنولهایی است که خاصیت آنتیاکسیدانی قوی دارند و میتوانند به تنظیم بهتر تعادل بین رادیکالهای آزاد و آنتیاکسیدانها کمک کنند.
مفید در درمان اسهال
دانههای موجود در خرنوب را جدا کرده و آسیاب کنید. سپس در زمان نیاز، یک قاشق مرباخوری از آن را با یک فنجان آب گرم مخلوط کرده و بنوشید.
مفید در افزایش اسپرم و تحرک آن
خرنوب میتواند یکی از بهترین گزینهها برای درمان نازایی در آقایان باشد که معمولاً به دلیل کمبود اسپرم و کاهش تحرک آن دچار مشکل هستند. البته توصیه میشود برای اثرگذاری بهتر، از ترکیبی خاص استفاده کنید که نتایج شگفتانگیزی را به دنبال خواهد داشت.
ارزش غذایی خرنوب
شیره خرنوب در صنعت غذا نیز کاربرد دارد. در گذشته از این گیاه به عنوان جایگزینی برای شکر استفاده میشد. امروزه نیز خرنوب یک جایگزین عالی برای کاکائو، شکلات و دیگر مواد قندی به خصوص برای کسانی است که باید قند را از رژیم غذایی خود حذف کنند.
برخی از مهمترین مزایای استفاده از خرنوب در صنعت غذا شامل موارد زیر است:
- خرنوب دارای مقدار زیادی فیبر است.
- سرشار از آنتیاکسیدانها است.
- کمتر از ۱% قند و چربی دارد.
- فاقد کافئین و گلوتن است.
- دو برابر کاکائو کلسیم دارد.
- استفاده از آن برای درمان بسیاری از بیماریها مفید خواهد بود.
ترکیبات شیمیایی خرنوب
گیاه خرنوب دارای ویتامینها و مواد معدنی بسیاری مانند کلسیم، سدیم، پتاسیم و ویتامینهای A، C و گروه B (به ویژه B1)، همچنین اسید گالیک و برخی آمینهاسیدها است. خرنوب میوه درختی به همین نام است که رنگ آن قهوهای شفاف و سطح آن مسطح و قوسی میباشد. طعم آن بسیار شیرین و شبیه عسل است و درون آن ۱۲ تا ۱۶ دانه سخت شبیه عدس وجود دارد. همانطور که اشاره شد، خرنوب از گیاهان مدیترانهای است و در کشورهای ایتالیا، اسپانیا و ترکیه به وفور کشت میشود. در ایران نیز درختان قدیمی آن در غار شاهپور نزدیک کازرون یافت میشود.
طرز تهیه جوشانده خرنوب
برای تهیه جوشانده خرنوب، ابتدا یک لیتر آب را به جوش آورید و سپس ۷ عدد خرنوب خرد شده را به آن اضافه کنید. درب ظرف را بگذارید و بگذارید به مدت ۳ تا ۵ دقیقه روی حرارت ملایم بجوشد. بعد از این زمان، شعله را خاموش کرده و بگذارید مخلوط به مدت ۳۰ دقیقه در حال خود بماند. سپس با استفاده از صافی، محلول را صاف کنید. این نوشیدنی خوشمزه را بعد از خنک شدن به دو قسمت تقسیم کرده و یکی را صبح ناشتا و دیگری را شب قبل از خواب بنوشید. این کار را به مدت ۳ هفته تا یک ماه انجام دهید تا به نتایج مطلوب برسید.
مضرات خرنوب (موارد احتیاطی و منع مصرف)
استفاده از خرنوب برای افرادی که تحرک اسپرم آنها صفر است، به هیچ وجه توصیه نمیشود زیرا تأثیری در افزایش تحرک نخواهد داشت. این گیاه تنها برای افرادی که تحرک اسپرم آنها کم است مناسب است. لذا توصیه میشود پیش از مصرف، حتماً از نتایج آزمایشات خود اطلاع داشته باشید.
منبع:ستاره، حکیم تهرانی
مجله اینترنتی رضیم
مرجان امینی