آموزش کاشت اسفناج در گلدان
اسفناج یک سبزی بسیار مفید با نام علمی Spinacea oleracea L است که در طب سنتی و مدرن به خاطر خواص غذاییاش شناخته شده است. این گیاه به شرایط آب و هوایی خاصی احتیاج ندارد و به عنوان یک محصول فصل خنک شناخته میشود. رطوبت کافی در هوا و خاک برای رشد و کیفیت اسفناج مهم است. شما به راحتی میتوانید آن را در گلدان یا باغچه بکارید و از فواید آن بهرهمند شوید.
روش تکثیر:
اسفناج به آسانی از بذر قابل کشت و پرورش است.
روش آبیاری:
برای اینکه بذرهای اسفناج جوانه بزنند، باید خاک مرطوب باشد. بنابراین در این زمان، میزان آبیاری را افزایش دهید.
خاک مناسب:
از آنجایی که اسفناج ریشههای عمیقی دارد، خاکهای کم عمق برای کاشت آن مناسب نیستند. بهترین خاک برای رشد اسفناج، خاکهای عمیق لومی است.
دما مناسب:
اسفناج یک سبزی فصل خنک است و زیاد به آب و هوا حساس نیست. معمولاً در مناطق گرمسیری در پاییز و در مناطق سردسیری در بهار کاشته میشود.
نور کافی:
اسفناج برای رشد بهتر به نور زیادی نیاز دارد.
زمان و نحوه کشت اسفناج در گلدان
در مناطق گرم مانند خوزستان، اسفناج را در اواسط پاییز و در مناطق سرد در اواسط بهار میکارند. این سبزی نسبت به شوری مقاومتر است و کشت آن در خاکهای سبک شنی بهتر جواب میدهد. شما میتوانید اسفناج را به صورت دستپاش، خطی، یا با استفاده از ماشین بذرپاشی کشت کنید.
برای کشت خطی، فاصله ردیفها باید ۳۵ تا ۴۵ سانتیمتر و فاصله بین هر بوته اسفناج حدود ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر باشد. اسفناج به آب زیادی نیاز دارد و در طول دوره رشد باید به زمینهای خشک آبیاری شود. آبیاری به افزایش محصول کمک کرده و از گلدهی زودهنگام گیاه جلوگیری میکند.
۱ – کاشت بذر سبزی در باغچه
ابتدا زمینی که میخواهید بذر سبزی در آن بکارید، شخم بزنید و به خاک آن کود دامی اضافه کنید. سپس خاک را خوب مخلوط کرده و سطح آن را صاف کنید. نکته : اضافه کردن کود دامی کهنه به خاک باعث رشد بهتر سبزی میشود.
بذرها را روی بستر آماده بپاشید. توجه کنید که بذرها خیلی نزدیک هم نباشند تا بعداً با هم درگیر نشوند. سپس بر روی بذرها حدود نیم سانت کود دامی یا خاک بپاشید و به آرامی آبیاری کنید. بهتر است در ۱۰ روز اول با آبپاش آبیاری کنید تا بذرها جابجا نشوند. حدود ۵ تا ۱۰ روز طول میکشد تا بذرها سبز شوند.
۲- کاشت بذر در بالکن و گلدان:
با توجه به اینکه بسیاری از افراد در آپارتمان زندگی میکنند و ممکن است باغچه نداشته باشند، کشت سبزی در گلدان یا فضای کوچک هم امکانپذیر است. ابتدا گلدانی مناسب با اندازه دلخواه تهیه کرده و از خاک مناسب (ترکیبی از ۶۰ درصد خاک باغچه، ۲۰ درصد ماسه و ۲۰ درصد کود دامی) استفاده کنید. بذرها را روی خاک بپاشید و بر روی آن حدود نیم سانت کود دامی (در صورت عدم دسترسی به کود دامی، از ورمی کمپوست استفاده کنید) یا خاک بریزید و خوب آبیاری کنید. بهتر است روی آن را با نایلون فریزر بپوشانده و در کنار پنجره جنوبی یا بالکن قرار دهید.
نگهداری و مراقبتها:
بذر مرغوب تهیه کنید.
به دلیل نیاز بالای اسفناج به مواد غذایی، حتماً زمین را قبل از کاشت بذر کود دهید.
برای رشد بهتر این گیاه از کود ازت استفاده کنید.
این گیاه نسبت به علفهای هرز حساس است، پس حتماً آنها را کنترل کنید.
آفات و بیماریهای اسفناج :
- سفیدک دروغی
- مگس چغندر
خواص و فواید اسفناج :
اسفناج سرشار از ویتامین B3 است.
به هضم بهتر غذا کمک میکند.
عملکرد معده را بهبود بخشیده و آن را تقویت میکند.
فیبر موجود در این سبزی بسیار زیاد است و به همین دلیل در درمان یبوست موثر است.
همچنین به تقویت استخوانها کمک میکند.
ها می شود.
اسیدیته خون را کم کرده و باعث تقویت عضلات می شود.
از بروز سکته مغزی جلوگیری میکند.
فشار خون بالا را تا حد زیادی کاهش میدهد.
باعث افزایش تعداد گلبولهای قرمز خون میشود.
تخم اسفناج به کاهش ورم طحال کمک میکند.
خواص و فواید اسفناج :
این گیاه حاوی ویتامینB3 است و برای افرادی که دچار بیماری پلاگر هستند بسیار مفید است. نشانههای این بیماری شامل تشنج، ضعف، ناراحتی معده و ایجاد لکههای قرمز روی پوست است.
اسفناج به عنوان سبزی غنی از آهن معروف است، بنابراین افرادی که دچار کمخونی هستند باید آن را مصرف کنند.
این سبزی به بهبود عملکرد معده کمک کرده و هضم غذا را راحتتر میکند.
به دلیل داشتن کلروفیل زیاد، فعالیت رودهها را بهبود بخشیده و برای افرادی که در دفع مدفوع مشکل دارند، موثر است.
همچنین کلسترول خون را کاهش میدهد و برای سلامت قلب خوب است.
غنی از فیبر است و به همین دلیل برای درمان یبوست مفید است و رودهها را پاکسازی میکند. همچنین برای درمان ورم روده بهخصوص در صورت مصرف خام توصیه میشود.
مادران شیرده برای افزایش میزان شیر خود باید اسفناج مصرف کنند.
افرادی که مشکل قطع ادرار دارند، میتوانند با نوشیدن آب اسفناج، این مشکل را درمان کنند.
این گیاه به پیشگیری از سرطانهای معده، روده بزرگ، رحم و حنجره کمک میکند.
اسفناج اسیدیته خون را کم میکند و برای استخوانها و عضلات مفید است.
توصیه میشود بهخصوص به کودکان که اشتهای کمی دارند، این سبزی داده شود.
این سبزی برای درمان کک و مکهای صورت نیز موثر است، البته باید طبق دستور آن را با روغن زیتون استفاده کرد.
به دلیل داشتن منیزیم زیاد، فشار خون را پایین آورده و خطر سکته قلبی را کاهش میدهد.
منبع : بوستان