تفاوت نوشابه رژیمی با نوشابه معمولی چیست؟
به گزارش رضیم به نقل از درجه: اگر شما هم نوشابه دوست دارید، حتی اگر از ضررهای نوشابه باخبر باشید، ممکن است به آن اهمیت ندهید. واقعیت این است که کارخانههای تولید نوشابه، به لطف شما مصرفکنندگان، همچنان فعال هستند! اما زمانی که بحث سلامتی بیشتر شد، این کارخانهها تصمیم گرفتند نوشابههای رژیمی جدیدی بسازند تا افراد علاقهمند به سلامتی را هم جذب کنند. به این ترتیب، نوشابههایی با نامهایی مثل «لایت»، «زیرو»، و «مَکس» وارد بازار شدند.
در ادامه، ما به مقایسه نوشابههای معمولی و رژیمی از نظر کالری و قند میپردازیم تا بفهمیم چرا تولیدکنندگان میگویند نوشابههای رژیمی برای سلامتی مشکلی ندارند.
نوشابههای معمولی
بهعنوان مثال، بیایید نگاهی به کوکاکولا بیندازیم. طبق اطلاعات تغذیهای این محصول، هر قوطی ۳۳۰ میلیلیتری کوکاکولای معمولی ۱۳۲ کیلوکالری انرژی دارد. این یعنی اگر شما زیاد از این نوشابه بنوشید، ممکن است دچار چاقی شوید.
نوشابه رژیمی
نوشابههای رژیمی معمولاً کمکالری یا بدون کالری هستند. برای مثال، بیایید نگاهی به کوکاکولای زیرو بندازیم:
کوکاکولای زیرو طوری تولید شده که هیچ کالریای ندارد (زیرو به معنی صفر است). در حالی که قوطی همان اندازه کوکاکولای معمولی ۱۳۲ کیلوکالری انرژی به بدن شما میدهد.
اما باید گفت که کمکالری یا بدون کالری بودن نوشابههای رژیمی به این معنی نیست که آنها باعث چاقی نمیشوند. تحقیقات نشان دادهاند که نوشابههای رژیمی ممکن است باعث افزایش وزن شوند. ولی ارتباط بین مصرف نوشابههای رژیمی و چاقی هنوز موضوع بحثبرانگیزی بین محققان است و نمیتوان بهصراحت درباره آن نظر داد.
تفاوت قند نوشابه معمولی با رژیمی
نوشابههای معمولی با قند طبیعی (مثل شربت ذرت با فروکتوز بالا) شیرین میشوند و به همین دلیل خوشمزه هستند.
اما حتماً میدانید که نوشیدن زیاد نوشیدنیهای شیرین به دلیل کالری بالای آنها میتواند باعث چاقی و بیماریهای مرتبط با اضافهوزن شود، مانند دیابت و سرطان. مشکل دیگر این است که مصرف مداوم نوشابههای شیرین میتواند به پوسیدگی دندان منجر شود، که به خصوص با هزینههای بالای دندانپزشکی، میتواند بسیار گران تمام شود.
به یاد داشته باشید که نوشابههای رژیمی کمکالری یا بدون کالری هستند زیرا در تولید آنها از شیرینکنندههای مصنوعی مانند آسپارتام استفاده میشود. آسپارتام ۲۰۰ برابر شیرینتر از قند معمولی است.
به عبارت دیگر، فقط یک قاشق چایخوری آسپارتام میتواند به اندازه چند ده قاشق چایخوری شکر شیرین باشد. شیرینکنندههای مصنوعی میتوانند محصولات کمتری با قند و کالری کمتر تولید کنند. با این وجود، همیشه طعم شیرینی این شیرینکنندهها مشابه قند طبیعی نیست.
موضوع شیرینکنندههای مصنوعی به ویژه آسپارتام بسیار بحثبرانگیز است. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) ایمنی آسپارتام و برخی دیگر از شیرینکنندههای مصنوعی را در مقادیر مجاز تأیید کرده است، اما هنوز برخی پژوهشگران در مورد ایمنی این شیرینکنندهها نسبت به سلامت نگران هستند و آنها را در افزایش احتمال ابتلا به بیماریهایی از جمله التهاب مفاصل، اختلالات عصبی، سرطان و مشکلات متابولیکی مؤثر میدانند.
خلاصه: نوشیدنی معمولی بخوریم یا رژیمی؟
چه نوشابه معمولی باشد و چه رژیمی، هیچ کدام ارزش غذایی ندارند. نوشابه معمولی فقط قند و کالری دارد. حتی نوشابه رژیمی که قند و کالری کمتری دارد، باز هم ارزش غذایی ندارد. نوشیدنیای که واقعاً سالم باشد باید حاوی ویتامینها و مواد معدنی باشد که برای بدن ضروری هستند.
همانطور که مشاهده کردید، نه نوشابه معمولی و نه رژیمی هیچکدام سلامتی شما را تضمین نمیکنند. اینکه بگوییم نوشابه رژیمی از معمولی بهتر است یا نه، جواب مشخصی ندارد، چون بستگی به وضعیت هر شخص دارد. به همین دلیل، با توجه به نگرانیها درباره تأثیر شیرینکنندههای مصنوعی بر سلامت، نمیتوانیم با اطمینان نظر بدهیم.
بنابراین پیشنهاد ما این است که فراموش نکنید که نوشابه، چه معمولی و چه رژیمی، ارزش غذایی بالایی ندارد و همیشه باید به میزان مصرف آن توجه کنید.