در سالهای اخیر رژیمهای غذایی مختلفی برای لاغری، سلامتی و سمزدایی بر اساس تحقیقات علمی و تجربیات افراد محبوب شدهاند. شما احتمالاً درباره این رژیمها چیزی شنیدهاید یا خودتان امتحان کردهاید. یکی از این رژیمها، رژیم غذایی بدون گلوتن یا Gluten Free است که خیلی از مردم فکر میکنند با حذف گلوتن از وعدههای غذاییشان، تغییرات بزرگی در بدن خود خواهند دید.
بسیاری از کیکها و بیسکوییتها برای تهیه شدن به گلوتن نیاز دارند، پس اگر به دنبال خرید گلوتن هستید، میتوانید به فروشگاه آنلاین لوازم قنادی ایران کوک مراجعه کنید. اگر در مورد مضرات گلوتن نگرانی دارید، با ما همراه باشید تا اطلاعات کاملتری درباره آن به دست آورید.
گلوتن چیست؟
کلمه گلوتن از زبان لاتین گرفته شده و به معنای چسب است. گلوتن یک نوع پروتئین است که از غلاتی مثل گندم، جو و چاودار به دست میآید. وجود گلوتن در خمیر نان یا شیرینی باعث میشود که این محصولات تردتر شده و خوب پف کنند. به عبارت دیگر، گلوتن خمیر را چسبنده تر میکند که باعث میشود کیک یا نان در هنگام پخت بهتر شکل بگیرد و راحتتر خورده شود.
گلوتن چگونه تولید میشود؟
گلوتن که به صورت پودر کرم رنگی در بازار موجود است، طعم خاصی ندارد. برای تهیه گلوتن در کارخانه، ابتدا خمیر با آب شسته میشود تا نشاسته آن جدا شود و یک شبکه پروتئینی ایجاد گردد. بعد از آن، پروتئین به دست آمده با ماشین شستشو شده و بارها تصفیه میشود تا دوباره به شکل خمیر درآید. سپس با استفاده از دستگاههای خشککن، خمیر به پودر تبدیل شده و بعد از بستهبندی به مصرفکنندگان عرضه میشود.
آیا گلوتن مضر است؟
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) گلوتن را به عنوان ماده غذایی بیضرر شناخته است. برای اکثر افراد، مصرف گلوتن هیچ مشکلی ایجاد نمیکند اما افرادی که به بیماریهایی خاص مبتلا هستند، نباید گلوتن مصرف کنند:
- سلیاک
- آلرژی به گلوتن
- آلرژی به گندم
سلیاک
سلیاک بیماری است که در آن رودهها نمیتوانند گلوتن را هضم کنند و به عنوان یک بیماری خود ایمنی شناخته میشود. وقتی گلوتن وارد روده فرد میشود، به عنوان یک عامل مضر تشخیص داده شده و گلبولهای سفید به آن حمله میکنند. این حملات سبب آسیب به رودهها میشوند و مشکلات زیادی برای فرد ایجاد میکنند. افرادی که به سلیاک مبتلا هستند اگر گلوتن مصرف کنند، ممکن است دچار درد شکم، نفخ، اسهال، کاهش جذب مواد غذایی، لاغری شدید و کمخونی شوند.
تشخیص بیماری سلیاک کار دشواری است و نیاز به آزمایشها و معاینات متعددی دارد. فقط حدود ۱ درصد از مردم دنیا به این بیماری مبتلا هستند. بنابراین اگر به این بیماری مشکوک هستید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. آلرژی به گلوتن و گندم هم علائم متفاوتی دارد و باید با آزمایشهای تخصصی تشخیص داده شود.
آیا همه غلات حاوی گلوتن هستند؟
همه غلات دارای گلوتن نیستند و اگر شما به سلیاک یا حساسیت به گلوتن مبتلا هستید، میتوانید از غلاتی که گلوتن ندارند استفاده کنید، مانند:
- برنج
- ذرت
- کینوا
- بذرک
- ارزن
- گندم سیاه
- جو دوسر
- گل تاج خروس
- نشاسته هندی
- نشاسته کاساو
- گندم سیاه
- چاییر
شاید برخی از این غلات برای شما ناآشنا باشند، اما میتوانید دستور پخت آنها را بررسی کرده و غذاهای خوشمزهای تهیه کنید. خوشبختانه در بسیاری از سوپرمارکتها، قفسهای وجود دارد که مخصوص مواد غذایی بدون گلوتن است. این قفسهها به افرادی که به سلیاک یا حساسیتهای گلوتن مبتلا هستند، کمک میکند تا نان، پاستا، شیرینی و دیگر محصولات بدون گلوتن را راحتتر پیدا کنند.
رژیمهای بدون گلوتن
در ابتدا گفتیم که بسیاری از افراد رژیم بدون گلوتن را به عنوان راهی برای سلامتی خود میدانند، اما واقعیت این است که گلوتن برای بیشتر مردم بیضرر است. معمولاً رژیمهای بدون گلوتن بر اساس بخش کمی از علم تغذیه شکل گرفته و پشتوانه علمی محکمی ندارند.
گلوتن میتواند در بسیاری از مواد غذایی وجود داشته باشد، برای مثال:
- سس گوجهفرنگی
- انواع کیک و شیرینی
- نانهای حجیم
- محصولات گوشتی فرآوری شده
- دارای عصاره مالت
- ماکارونی
- و
رژیمهای بدون گلوتن برای افرادی که به بیماری سلیاک مبتلا هستند یا به گندم آلرژی دارند، پیشنهاد میشود. یک نکته مهم این است که مردم از نژادهای مختلف ممکن است حساسیتهای متفاوتی نسبت به گلوتن داشته باشند. به طور کلی، به نظر میرسد که افراد نژاد سفیدپوست در آمریکای شمالی و اروپا نسبت به گلوتن حساستر هستند. در بررسیهایی که درباره مضرات گلوتن انجام میشود، این موضوع به عنوان یک فاکتور در نظر گرفته میشود. متأسفانه، برخی افراد غیر متخصص بر اساس تجربیات خود و بدون اطلاعات کافی، گلوتن را برای همه مضر میدانند و رژیمهای نامتعارفی را تجویز میکنند.
همانطور که میدانید، بسیاری از رژیمهای بدون گلوتن نتیجه نظر همین افراد غیر متخصص است که خود یا افراد نزدیک به آنها نسبت به گلوتن حساسیت دارند. ما پیشنهاد میکنیم به جای خواندن مقالات غیر علمی، به یک متخصص تغذیه مراجعه کنید و در صورت احساس بیماری از پزشکان کمک بگیرید.
چه موادی کاملاً فاقد گلوتن هستند؟
اگر به دلیل بیماری سلیاک یا حساسیت به گلوتن باید رژیم غذایی بدون گلوتن را دنبال کنید، میتوانید مواد غذایی زیر را در برنامه غذایی خود بگنجانید:
- گوشت قرمز (غیر فرآوری شده)
- ماهی و سایر غذاهای دریایی
- تخممرغ
- محصولات لبنی
- میوهها و سبزیجات
- آجیلها
- ادویهجات
پزشکان پیشنهاد میکنند در رژیمهای بدون گلوتن، از موادی استفاده کنید که به طور طبیعی فاقد گلوتن هستند، زیرا مواد غذایی بستهبندی شده که برچسب “فاقد گلوتن” دارند، معمولاً از نظر تغذیهای غنی نیستند و مواد مغذی کافی به بدن نمیرسانند.
امیدواریم اطلاعاتی که درباره گلوتن در این متن ارائه شد، برای شما مفید باشد. فروشگاه آنلاین لوازم قنادی ایران کوک با عرضه محصولات با کیفیت، شرایطی را فراهم کرده است تا مشتریان بتوانند به راحتی لوازم شیرینیپزی مورد نیاز خود را خریداری کنند. همچنین با مراجعه به وبسایت ایران کوک میتوانید اطلاعات بیشتری درباره مواد با کیفیت به دست آورید. متوجه شدیم که گلوتن یک ماده بیضرر است و تنها برای تعدادی خاص از افراد مشکلساز است، بنابراین اگر در تهیه شیرینی و نان به این ماده نیاز دارید، میتوانید برای خرید گلوتن به فروشگاه آنلاین لوازم قنادی ایران کوک مراجعه کنید.