“`html
گوشت خشک دودی چیست؟
گوشت خشکشده چه نوع گوشتی است؟ دودی کردن گوشت چگونه انجام میشود؟ اینها میتواند مهمترین سوالهای شما درباره گوشت خشک شده دودی باشد که در این مقاله به آنها پاسخ میدهیم. با ما همراه باشید تا بیشتر با ویژگیهای گوشت خشک شده دودی آشنا شوید.
دودی کردن یا دود دادن به گوشت، روشی است برای نگهداری و طعمدار کردن غذا، بخصوص انواع گوشت. در این روش، گوشت را در معرض دود ناشی از سوزاندن چوب قرار میدهند. این کار طعم خاصی به گوشت میدهد که به نوع چوب بستگی دارد.
بهتر است از چوب درختان سوزنیبرگ برای دودی کردن گوشت استفاده نشود. بلکه چوب درختانی با جنس سخت، مانند درخت گردو، سیب، آلبالو، سپیدار، بلوط و افرا گزینههای بهتری هستند. اگر از چوبهای خشک استفاده میشود، باید آنها را به مدت یک ساعت در آب بخیسانند. در اروپا، برای دودی کردن گوشت، از چوب درختان توسکا، بلوط و راش استفاده میکنند.
تاریخچه خشک کردن گوشت
در گذشته، روستاهای اروپایی دارای اتاقکهای کوچکی به نام دودخانه بودند که در آنها گوشت را خشک کرده و سپس دود میدادند تا بتوانند آن را برای مدت طولانیتری نگهداری کنند. برای خشککردن گوشت، برشهایی به ضخامت 1 اینچ ایجاد کرده و آنها را روی تیری چوبی آویزان میکردند. در این فرآیند باید مراقب بود که قطعات گوشت به هم نچسبند. روزانه آنها را میچرخاندند و برای دور نگه داشتن مگسها از آتش دودزا استفاده میکردند.
گوشت خشک را میتوان از انواع گوشتهای مختلف مانند گوشت گاو، شتر، گوسفند و بوقلمون تهیه کرد. در فرآیند تهیه گوشت خشک، آب و رطوبت گوشت کاملاً گرفته میشود. این کار باعث سبکتر و کوچکتر شدن گوشت میشود و امروزه معمولاً با استفاده از دستگاههای مخصوص به نام دستگاه خشککن گوشت انجام میشود.
گوشت خشک شده گزینهای عالی برای ورزشکاران و مسافران است. علاوه بر این، روش خشک کردن گوشت برای نگهداری آن در مدت زمان طولانی کاربرد دارد. حمل و نقل گوشت خشک هم بسیار آسان است و به همین دلیل، در سالهای اخیر تقاضا برای گوشت خشکشده افزایش یافته است.
روشهای تهیه گوشت خشکشده
روشهای مختلفی برای تولید گوشت خشکشده وجود دارد که شامل موارد زیر است.
خشک کردن گوشت زیر آفتاب: این روش به تابش مستقیم نور خورشید و گردش هوای طبیعی بستگی دارد. در این روش، گوشت را روی سینیهای مخصوص و دور از آلودگیهای مختلف قرار میدهند. در این روش، کنترل دمای خشک شدن در حد استاندارد امکانپذیر نیست، بنابراین، این روش سنتی امروز چندان مورد استفاده قرار نمیگیرد.
خشک کردن با خشککن خانگی: این روش معمولاً زمان کمتری برای خشک کردن گوشت نیاز دارد. خشککنهای صنعتی در مقایسه با خشککنهای خانگی به صرفهتر هستند، ولی برای استفاده خانگی، خشککنهای خانگی گزینه مناسبی به حساب میآیند.
خشک کردن با خشککن صنعتی: در این روش، معمولاً از مایکروویو یا دستگاه خشککن صنعتی استفاده میشود. گرمایش مایکروویو یک روش گرم کردن مستقیم است و میتواند به صرفهجویی در زمان خشک کردن کمک کند و از خراب شدن مواد اولیه جلوگیری نماید.
سلامت غذایی گوشت دودی
برخی افراد عقیده دارند که دودی کردن گوشت به روش صنعتی میتواند خطر سرطانزایی آن را کاهش دهد. اما نکته مهم این است که خطر ابتلا به سرطان زمانی افزایش مییابد که فرد به طور مکرر از یک ماده غذایی سرطانزا استفاده کند. تمام غذاها، حتی غذاهای سرطانزا، یک دوز ایمن دارند که با گنجاندن آنها در رژیم غذایی، میتوان از مضراتشان دوری کرد. به زبان ساده، اگر شما گوشت دودی را به مقداری مناسب و کمتر مصرف کنید، خطری برای سلامتیتان نخواهد داشت. مثلاً اگر سالی یک بار از گوشت دودی استفاده کنید، خطری ایجاد نخواهد کرد. در هر صورت، بدن ما میتواند مقداری از سموم را دفع کند، اما اگر مقدار ماده خطرناک از حد مشخصی بیشتر شود، بدن دیگر نمیتواند آن را دفع کند.
منبع : آندره