“`html
آب گوجه فرنگی یک نوشیدنی محبوب است که انواع ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها را برای بدن فراهم میکند. اما برخی معتقدند به علت سدیم زیاد، ممکن است به اندازه گوجه فرنگی خود سالم نباشد. در این مقاله از رضیم بلاگ قصد داریم مضرات و خواص آب گوجه فرنگی را برای شما توضیح دهیم. با ما همراه باشید.
ارزش غذایی آب گوجه فرنگی
در اینجا اطلاعات تغذیهای مربوط به ۱ فنجان (۲۴۰ میلی لیتر) آب گوجه فرنگی کنسرو شده آورده شده است:
کالری | ۴۱ گرم |
پروتئین | ۲ گرم |
فیبر | ۲ گرم |
ویتامین A | ۲۲ درصد از نیاز روزانه |
ویتامین C | ۷۴ درصد از نیاز روزانه |
ویتامین K | ۷ درصد از نیاز روزانه |
ویتامین B1 | ۸ درصد از نیاز روزانه |
منیزیم | ۷ درصد از نیاز روزانه |
پتاسیم | ۱۶ درصد از نیاز روزانه |
مس | ۷ درصد از نیاز روزانه |
منگنز | ۹ درصد از نیاز روزانه |
۱۰ مورد از خواص مهم آب گوجه فرنگی
در ادامه به خواص مهم آب گوجه فرنگی اشاره میکنیم:
۱- کمک به سلامت بینایی
آب گوجه فرنگی سرشار از کاروتنوئیدها است. این رنگدانهها در بدن به ویتامین A تبدیل میشوند که برای بینایی و حفظ بافتهای بدن ضروری است.
۲- بهبود عوامل خطر بیماری قلبی
این آب حاوی آنتیاکسیدانهای قوی مانند لیکوپن و بتاکاروتن است که به کاهش خطر بیماری قلبی کمک میکنند. این عناصر میتوانند فشار خون، کلسترول بالا و چربی در شریانها را کاهش دهند.
کاروتنوئیدها نهتنها به ویتامین A تبدیل میشوند بلکه از سلولها در برابر آسیبهای ناشی از مولکولهای ناپایدار به نام رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. این رادیکالها میتوانند باعث بیماریهای مزمن مانند بیماری قلبی شوند و در روند پیری نیز موثرند. آب گوجهفرنگی همچنین دارای منیزیم و پتاسیم است که برای قلب بسیار مفید هستند.
بیشتر بخوانید: با این مواد غذایی معده درد خود را آرام کنید!
۳- سم زدایی بدن
آب گوجهفرنگی در سمزدایی بدن نیز موثر است. این آب حاوی گوگرد و کلر است که برای سلامت کبد و کلیهها حیاتی هستند. این ارگانها مسئول پاکسازی بدن هستند.
بنابراین، به دلیل داشتن گوگرد و کلر، آب گوجه فرنگی میتواند به دفع سموم بدن کمک کند. لذا سعی کنید آن را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
“““html
نوشیدن آب گوجه فرنگی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
۴- کاهش التهاب در بدن
جالب است که آمریکاییها بیشتر از ۸۰٪ لیکوپن خود را از گوجهفرنگی و محصولاتش مانند آب گوجهفرنگی تأمین میکنند. لیکوپن به محافظت از سلولها در برابر آسیب رادیکالهای آزاد کمک میکند و در نتیجه التهاب را در بدن کاهش میدهد.
علاوه بر لیکوپن، آب گوجه فرنگی منبع عالی ویتامین C و بتاکاروتن نیز هست که هر دو دارای خواص ضد التهابی قوی هستند.
۵- منبع غنی ویتامین C
آب گوجه فرنگی دارای آنتی اکسیدانهای قوی مثل ویتامین C و بتاکاروتن است. این ویتامینها به خصوص برای کسانی که سرما خوردهاند، مفید میباشد.
بیشتر بخوانید: بهترین غذا برای زمان سرماخوردگی چیست؟
۶- کاهش خطر بیماریهای مزمن
آب گوجهفرنگی میتواند خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را پایین بیاورد. تحقیقات نشان میدهد که رژیمهای غذایی شامل گوجهفرنگی و آب گوجهفرنگی ممکن است این خطر را کاهش دهند.
۷- کاهش خطر ابتلا به سرطان
آب گوجهفرنگی میتواند از شما در برابر برخی سرطانها محافظت کند. با توجه به مواد مغذی و آنتی اکسیدانهای فراوان آن، در چندین تحقیق تاثیرات ضد سرطانی آن مشاهده شده است. مثلاً مصرف زیاد گوجهفرنگی خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش میدهد.
در یک مطالعه آزمایشگاهی، عصاره لیکوپن از گوجهفرنگی توانسته رشد سلولهای سرطانی پروستات را مهار کند. تحقیقات روی حیوانات نشان میدهد که محصولات گوجهفرنگی ممکن است در برابر سرطان پوست هم مؤثر باشند.
بیشتر بخوانید: خواص و مضرات انار پخته
۸- افزایش انرژی بدن
آب گوجهفرنگی سرشار از آنتیاکسیدانها است که کمک به کاهش رادیکالهای آزاد میکند و به این ترتیب انرژی بدن را افزایش میدهد. برای افزایش هوشیاری خود میتوانید به جای قهوه یک لیوان آب گوجهفرنگی بنوشید.
۹- فواید پوست
آب گوجهفرنگی برای پوست بسیار مفید است. اگر پوست شما به آکنه مبتلا است، میتوانید از آن برای درمان و پیشگیری از جوش استفاده کنید. همچنین کمک به تنظیم میزان چربی پوست و کوچک کردن منافذ آن نیز میکند.
بیشتر بخوانید: درباره خواص و مضرات گوجه سبز بیشتر بدانید.
۱۰- درخشندگی موها
آب گوجهفرنگی سرشار از ویتامینها و آهن است که میتواند به موهای آسیبدیده و کدر درخشندگی ببخشد. همچنین در رفع شوره و خارش پوست سر نیز مؤثر است.
پس از شستشوی موها، ۵ تا ۶ دقیقه آب گوجهفرنگی را روی موها بگذارید و سپس با آب سرد بشویید.
مضرات آب گوجهفرنگی
اگرچه آب گوجهفرنگی بسیار مغذی است و فوائد سلامتی زیادی دارد، اما همچنین دارای مضراتی است که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- بزرگترین مشکل آب گوجهفرنگی این است که بیشتر انواع محصولات
“““htmlآب گوجه فرنگی که بعضی از برندها عرضه میکنند، معمولاً سدیم زیادی دارد. افرادی که به نمک حساسیت دارند ممکن است با خوردن این نوع آب گوجه فرنگی مشکل پیدا کنند. همچنین، رژیم غذایی با سدیم بالا میتواند به افزایش فشار خون کمک کند.
یکی دیگر از معایب آب گوجه فرنگی این است که فیبر کمتری نسبت به خود گوجه فرنگی دارد. اما از آنجایی که آب گوجه فرنگی نسبت به بسیاری از دیگر نوشیدنیهای میوهای مثل آب سیب و آب پرتقال فاقد پالپ، فیبر بیشتری دارد، میتوان گفت که هنوز گزینه خوبی است.
کسانی که دچار بیماری ریفلاکس معده هستند، بهتر است از آب گوجه فرنگی پرهیز کنند زیرا ممکن است نشانههای این بیماری را بدتر کند.
برخی انواع آب گوجه فرنگی ممکن است خیلی پر از سدیم و قندهای اضافی باشند. این موضوع نیز میتواند موجب تشدید علائم برای کسانی که به GERD مبتلا هستند، شود.
بیشتر بخوانید: از فواید ویتامین B6 برای بدن بدانید
مواد لازم جهت تهیه آب گوجه فرنگی
برای تهیه آب گوجه فرنگی به مواد زیر نیاز دارید:
گوجه فرنگی خرد شده ۱/۵ کیلوگرم کرفس خرد شده با برگ ۱ پیمانه پیاز خرد شده ۱/۳ پیمانه شکر ۲ قاشق غذاخوری نمک ۱ قاشق چایخوری فلفل سیاه آسیاب شده به مقدار لازم طرز تهیه آب گوجه فرنگی
برای تهیه آب گوجه فرنگی، همه مواد را در یک قابلمه بزرگ بریزید (بهتر است از قابلمه استیل ضد زنگ استفاده کنید). مواد را به مدت حدود ۲۵ دقیقه با در باز بجوشانید تا غلیظ شود. سپس مخلوط را از یک صافی رد کنید، اجازه دهید کاملاً خنک شود و بعد آن را در یک ظرف دربسته در یخچال نگهداری کنید. این آب گوجه فرنگی را میتوانید تا یک هفته در یخچال نگه دارید.
نکات مهم در تهیه آب گوجه فرنگی
در ادامه به چند نکته مهم در تهیه آب گوجه فرنگی اشاره میکنیم:
- میتوانید آب گوجه فرنگی را رقیقتر کنید تا نوشیدنی شود یا غلیظتر کنید تا به عنوان سس استفاده شود.
- شما میتوانید گوجه فرنگی را با سبزیجات و گیاهان دیگر مثل کرفس، فلفل قرمز و پونه کوهی ترکیب کنید تا طعم و ارزش غذایی آن بیشتر شود.
- نکتهای که خوب است به یاد داشته باشید این است که هنگامی که گوجه فرنگی را میپزید، کمی روغن زیتون به آن اضافه کنید. زیرا ترکیب لیکوپن موجود در گوجه فرنگی بهتر با چربی جذب میشود.
- بعضی از گوجه فرنگیها میتوانند بسته به نوع و میزان رسیدگیشان شیرینی متفاوتی داشته باشند. از گوجهفرنگیهای رسیده استفاده کنید.
- شکر اضافه شده میتواند ترشی طبیعی گوجه فرنگی را متعادل کند و به طعم آن اضافه کند. شما میتوانید بر حسب سلیقه خود از سس تند Tabasco نیز استفاده کنید.
در این مطلب از مجله آشپزی رضیم به خواص و مضرات آب گوجه فرنگی و همچنین دستور تهیه آن پرداختیم. امیدواریم که نکات این مطلب برای شما مفید باشد و از فواید آب گوجه فرنگی بهرهمند شوید.
منبع:
- healthline