“`html
گوجه فرنگی پر از ویتامینها و مواد مغذی مفیدی است مانند پروتئین، ویتامین C، آهن، فیبر و پتاسیم که هر کدام برای بدن ما بسیار مهم هستند. اما آیا میدانستید که پختن گوجه فرنگی میتواند خاصیتهای آن را بیشتر کند؟ واقعاً اینطور است؛ پختن گوجه فرنگی نه تنها ارزش غذاییاش را کم نمیکند، بلکه به آن افزوده میشود. در این مقاله از مجله رضیم با ما باشید تا خواص گوجه فرنگی پخته را با شما در میان بگذاریم.
۱۴ خاصیت شگفتانگیز گوجه فرنگی پخته
در ادامه، به معرفی برخی از خاصیتهای مهم گوجه فرنگی پخته میپردازیم.
۱- بهبود سلامت قلب و پیشگیری از بیماریهای قلبی
گوجه فرنگی پخته به دلیل داشتن مقدار زیاد لیکوپن، بتاکاروتن و فلاونوئیدها به سلامت قلب کمک میکند. لیکوپن میتواند سطح کلسترول بد خون را پایین بیاورد و از سکته قلبی پیشگیری کند. همچنین، بتاکاروتن و فلاونوئیدها جلوی تجمع پلاکتها را میگیرند و از قلب محافظت میکنند.
۲- بهبود سلامت معده و دستگاه گوارش
گوجه فرنگی پخته منبع خوبی از کلرید است که برای تولید شیرههای گوارشی ضروری است. کلرید به سلامت معده کمک کرده و خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش میدهد. همچنین، آنتیاکسیدانهای موجود در گوجه فرنگی پخته التهاب معده را کم کرده و به سلامت معده کمک میکنند.
علاوه بر این، برعکس گوجه فرنگی خام که ممکن است برای کسانی که مشکل معده دارند آزاردهنده باشد، گوجه فرنگی پخته به بیماریها آسیب نمیزند و برای این افراد مناسبتر است.
۳- پیشگیری از سرطان
وجود لیکوپن در گوجه فرنگی پخته در جلوگیری از سرطانها موثر است. مصرف این نوع گوجه فرنگی میتواند احتمال ابتلا به سرطانهای پروستات، سینه، معده، ریه و تخمدان را کاهش دهد. همچنین کاروتنوئیدهای موجود در آن نیز در پیشگیری از سرطان سینه موثر هستند.
بیشتر بخوانید: خواص هویج در دوران بارداری
۴- کنترل قند خون و دیابت
یکی از فواید گوجه فرنگی پخته، مساله کنترل دیابت است. این سبزی سرشار از ویتامینهای C و E و آهن است که به کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو کمک میکند.
۵- محافظت از چشم و پیشگیری از بیماریهای چشم
لیکوپن موجود در گوجه فرنگی پخته به محافظت از چشم در برابر آسیبها کمک میکند و از ایجاد بیماری دژنراسیون ماکولا که ممکن است بینایی را تحت تاثیر قرار دهد، جلوگیری میکند. همچنین، این گوجه فرنگی دارای لوتئین و بتاکاروتن است که برای تقویت بینایی مفیدند.
۶- تقویت استخوانها
گوجه فرنگی پخته به دلیل داشتن ویتامینهای C، K و D3 و همچنین بتاکاروتن به سلامت استخوانها کمک میکند. بتاکاروتن در بدن به ویتامین A تبدیل میشود که برای رشد و تقویت استخوانها ضروری است. ویتامین C نیز در تشکیل استخوانها نقش دارد و نبود آن میتواند رشد استخوانها را متوقف کند. ویتامینهای K و D3 نیز به جلوگیری از پوکی استخوان و کاهش خطر شکستگی کمک میکنند.
۷- پیشگیری از یبوست
یکی دیگر از مزایای گوجه فرنگی پخته، کمک به بهبود عملکرد روده و جلوگیری از یبوست است. فیبر موجود در گوجه فرنگی به حرکت غذا در روده کمک کرده و از بروز یبوست جلوگیری میکند.
بیشتر بخوانید: خواص شگفتانگیز آلو بخارا برای درمان زخم معده
۸- کاهش وزن
گوجه فرنگی پخته میتواند در راستای رسیدن به وزن ایدهآل به شما کمک کند. فیبر موجود در آن حس سیری ایجاد میکند و شما را از خوردن غذای زیاد بینیاز میسازد، بنابراین میتوانید کالری کمتری دریافت کنید.
۹-
“““html
تقویت سیستم ایمنی
گوجه فرنگی پخته به خاطر داشتن ویتامین C و بتاکاروتن، در تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مؤثر است. ویتامین C کمک میکند تا گلبولهای سفید بیشتری تولید شوند و به این ترتیب، سیستم ایمنی بدن قویتر میشود. بتاکاروتن که در گوجه فرنگی پخته وجود دارد، در بدن به ویتامین A تبدیل میشود و به این طریق هم به تقویت سیستم ایمنی و هم به مبارزه با عفونتها کمک میکند.
بیشتر بخوانید: خواص کلاهک بادمجان برای دیابت
۱۰- کاهش التهاب
بتاکاروتن موجود در گوجه فرنگی پخته میتواند در کاهش التهاب و جلوگیری از بیماریهای التهابی مؤثر باشد. همچنین، لیکوپن که در گوجه فرنگی پخته وجود دارد، خواص ضدالتهابی قوی دارد.
۱۱- بهبود سلامت مغز و پیشگیری از آلزایمر
بتاکاروتن، لیکوپن و آنتیاکسیدانهای موجود در گوجه فرنگی پخته میتوانند از مغز در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت کنند و خطر ابتلا به بیماریهایی مثل آلزایمر و زوال عقل را کاهش دهند.
بیشتر بخوانید: خواص شلیل برای سرماخوردگی و تقویت سیستم ایمنی
۱۲- خواص گوجه فرنگی پخته برای زنان باردار
ویتامین C زیادی که در گوجه فرنگی پخته است، در حفظ سلامت مادر و جنین اهمیت دارد. این ویتامین سیستم ایمنی هر دو را تقویت کرده و از بروز بسیاری از بیماریها جلوگیری میکند.
علاوه بر این، ویتامین C به جلوگیری از کمخونی و فقر آهن در دوران بارداری کمک میکند. همچنین، این ویتامین به تولید کلاژن در بدن جنین کمک کرده و به تقویت استخوانهای او میانجامد.
۱۳- بهبود سلامت کبد
گوجه فرنگی پخته به خاطر داشتن لیکوپن برای سلامت کبد بسیار مفید است. ویتامینهای گروه B موجود در گوجه فرنگی هم نقش مهمی در حفظ سلامت کبد دارند. تحقیقات نشان میدهد که مصرف گوجه فرنگی پخته میتواند خطر ابتلا به بیماریهای کبدی، از جمله سرطان کبد، را کاهش دهد.
۱۴- کمک به حفظ سلامت و شادابی پوست
یکی از خواص کمتر شناخته شده گوجه فرنگی پخته، افزایش تولید کلاژن و بهبود خاصیت ارتجاعی پوست است. همچنین، این نوع گوجه فرنگی از پوست در برابر آسیبهای اشعه ماوراء بنفش محافظت میکند.
در این بخش از مجله آشپزی رضیم، ۱۴ خواص شگفتانگیز گوجه فرنگی پخته را بررسی کردیم. اگر تا به حال فقط گوجه فرنگی را خام مصرف کردهاید، پیشنهاد میکنیم حتماً آن را به صورت پخته امتحان کنید تا از خواص فوقالعاده آن بهرهمند شوید.