“`html
دستور تهیه سرکه انگور خانگی و طبیعی
سرکه انگور یکی از مفیدترین و محبوبترین انواع سرکهها است که میتوان آن را به صورت خانگی یا صنعتی تهیه کرد. با دستور تهیه سرکه انگور خانگی خوشمزه در این مقاله از مجله رضیم آشنا شوید.
دستور تهیه سرکه انگور و نکات کلیدی بهترین رنگ و طعم
سرکه انگور به طور کلی از تخمیر میوههایی که دارای گلوکز هستند، تهیه میشود. برای تهیه سرکه انگور، آب انگور را میگیریم و صاف میکنیم، یا میتوانیم آن را بدون صاف کردن و به همراه تفالهها، در ظرف چینی یا سفالی بریزیم و یک دهم از آن را سرکه مرغوب اضافه کنیم و درب آن را محکم ببندیم و در جای گرم قرار دهیم. دو تا سه هفته بعد، سرکه آماده میشود.
برای تهیه سرکه انگور طبق دو مرحله زیر عمل کنید:
مرحله اول جهت تهیه سرکه انگور
- ابتدا انگورها را بشویید و سپس در ظرف یا بشکهای قرار دهید. اگر انگور را قبل از ریختن در بشکه، چنگ بزنید و له کنید، زمان تولید سرکه در مرحله اول کمتر خواهد شد.
- سپس بسته به میزان شیرینی انگور، مقداری آب به بشکه اضافه کنید.
- به ازای هر یک کیلو انگور شیرین، 150 تا 200 گرم آب اضافه کنید.
- اگر شیرینی آن کم باشد، به آب کمتری نیاز خواهید داشت.
- بشکه حاوی انگور و آب باید کمی خالی باشد تا کف ایجاد شده، سرریز نشود.
- پس از ریختن آب به مقدار مشخص، درب بشکه را به گونهای قرار دهید که مانع ورود هوا نشود، زیرا در مراحل تهیه سرکه، واکنش تخمیر نیاز به وجود هوا دارد، پس درب ظرف نباید کاملاً کیپ باشد و باید جریان هوا کمی برقرار باشد تا در روند تهیه سرکه مشکل ایجاد نشود.
تذکر بسیار مهم جهت تهیه سرکه انگور خانگی
هرگز در مراحل تولید سرکه نباید درب ظرف یا بشکه را کاملاً به صورت کیپ بگذارید، زیرا در صورت عدم ورود هوا، سرکه ترش نخواهد شد.
پشه سرکه چیست؟ پشه زدن سرکه نشانه چیست؟
بعد از 4-5 روز از مرحله اول که انگور در حال تغییر شکل است و لکدار شده و در حال گندیدن است، حشراتی به نام پشه سرکه یا پشه میوه ظاهر میشود. این پشهها در فرآیند تخمیر و تولید سرکه موثرند.
پشه سرکه حشرهای است که به بوی تخمیر و سرکه جذب میشود و مخمرهای گندیدگی را روی میوههای گندیده و رسیده حمل کرده و در آنجا تخمریزی میکند.
هرگاه دمای محیط زیر 25 درجه سانتیگراد بیفتد، زاد و ولد این حشرات کاهش مییابد و در زیر 16 درجه سانتیگراد از بین میروند. اگر دما بالای 30 درجه سانتیگراد شود، حشره نر عقیم میشود و در نهایت منجر به نابودی آنها میگردد. پس نتیجهگیری میشود بهترین دما برای زندگی این پشهها 25 درجه سانتیگراد است.
تکان دادن و هم زدن انگورها جهت تهیه سرکه انگور
- بعد از یک هفته از مرحله اول، انگورهای در حال تخمیر حالت جوش پیدا میکنند و سطح آن بالا میآید. برای اینکه انگورهای روی سطح کاملاً پوسیده شوند، باید آنها را به هم بزنید تا انگورهای سطح ظرف با انگورهای داخل ظرف عوض شوند.
- این کار را 2 تا 3 بار در طی مرحله اول انجام دهید.
- اگر هوا معتدل باشد، بعد از حدود یک ماه، انگورها کاملاً له و شل میشوند و داخل ظرف ته نشین میشوند و مایع حاصله روی سطح ظرف قرار میگیرد. در این زمان، روی سطح آن کف و کپک تشکیل میشود.
- می آید.
- البته بسته به گرمای هوا، این مدت زمان ممکن است کمتر یا بیشتر شود.
“““html
چند نکته مهم برای تهیه سرکه انگور خانگی
- اگر آب انگور غلیظ باشد، اصلاً کپک نمیزند. اگر رنگ کف یا کپک روی مایع سفید باشد، نشاندهنده غلظت کم آن است. اما اگر رنگش کرم متمایل به قهوهای باشد، این نشان میدهد که غلظت برای تهیه سرکه مناسب است.
- اگر آب انگور غلیظ و غنی باشد، تلخ میشود. برای اینکه ترش شود و تبدیل به سرکه گردد، باید مقداری آب به آن اضافه شود و خوب هم زده شود تا مواد با هم مخلوط شوند.
- اگر آب انگور غلیظ نباشد، باید مقداری انگور شیرین به آن اضافه کرد و اجازه داد کمی بماند تا غلظت آن مناسب شود. یا به قدری باید بگذارید که آب آن تبخیر شود تا غلظت مناسب برای تهیه سرکه برسد.
دستور تهیه سرکه انگور سریع و سنتی
بعد از اینکه کف و کپک روی سطح ظرف بهوجود آمد و غلظت آب انگور مناسب شد، حدود 50 تا 70 روز بعد از شروع فرآیند تولید، باید تفاله انگور را از مایع جدا کنید و بگذارید تا در مرحله دوم، کاملاً ترش شده و تبدیل به سرکه شود.
- تفالههای انگور را پس از جدا کردن از آب، باید با فشار برای گرفتن آب اضافی، فشرده کنید. میتوانید آنها را در پارچه توری قرار دهید و فشار دهید تا آب جدا شود.
- تفاله نهایی انگور را دور بریزید و آب گرفتهشده را به مایع قبلی اضافه کنید.
- تفاله برای خوراک دام میتواند استفاده شود.
- توجه: بعضی افراد در تهیه سرکه از نمک، خمیر نان و مخمرهای دیگر استفاده میکنند که این کار توصیه نمیشود.
مرحله دوم برای تهیه سرکه انگور در خانه
مایع بهدستآمده از مرحله اول، آب انگور نامیده میشود که در مرحله دوم تبدیل به سرکه خواهد شد.
در این مرحله باید منتظر بمانید تا آب انگور به سرکه تبدیل شود و به نکات زیر توجه کنید:
- ظرفی که استفاده میکنید باید شیشهای باشد.
- به دلیل اینکه فرآیند تهیه سرکه نیاز به هوا دارد، درب ظرف نباید خیلی محکم بسته شود، بلکه باید کمی هوا وارد شود تا مشکلی پیش نیاید.
- در هوای معتدل، 10 تا 20 روز طول میکشد تا مایع در این مرحله کاملاً ترش و به سرکه تبدیل شود.
- به دلیل تغییرات در مواد اولیه، بعد از مدتی در ته ظرف چیزی شبیه گل تهنشین میشود که باید از مایع جدا شود. برای اینکار، سرکه را به ظرف دیگری منتقل کنید تا گل در ته ظرف قبلی باقی بماند و بتوانید آن را دور بیندازید.
- این کار را یک تا دو بار بعد از یک هفته که مایع زلال شد، انجام دهید.
- در پایان این مرحله، سرکه ترششده را در ظرف شیشهای بریزید و درب آن را محکم ببندید و در مکان سایه نگهداری کنید.
دستور تهیه سرکه خرما یا کشمش
روش تهیه سرکه با خرما یا کشمش هم مانند سرکه انگور است، با این تفاوت که باید مقدار آبی که در ظرف میریزید، دو تا سه برابر وزن خرما یا کشمش باشد، بستگی به میزان شیرینی آنها دارد. اگر شیرینی کمی داشته باشند، آب کمتری میخواهد.
به عنوان مثال، برای یک کیلو خرمای شیرین، باید دو تا سه لیتر آب در ظرف بریزید.
در سرکه خرما یا کشمش هم در هفته دوم، یک بار باید هم بزنید تا خرما یا کشمشهایی که روی سطح هستند نیز به زیر بروند و سریعتر پوسیده شوند.
این کار را 2 تا 3 بار دیگر در طول مرحله اول انجام دهید.
برای تهیه سرکه خرما، بهتر است از خرمای شیرین و ویژه استفاده کنید.
رنگ کشمش هر چه روشنتر باشد، رنگ سرکه نیز روشنتر خواهد بود.
مثل سرکه انگور، بعد از ایجاد کف و کپک روی سطح ظرف و مناسب شدن غلظت آب داخل خرما، در پایان مرحله اول، یعنی بعد از حدود 50 تا 70 روز از شروع فرآیند تولید، تفاله خرما را از آب جدا کرده و بگذارید در مرحله دوم کاملاً ترش شود و تبدیل به سرکه گردد.
بیشتر بخوانید :
“`
دستور تهیه انواع سرکه خانگی + میوههایی که میتوان برای تهیه سرکه استفاده کرد.
سرکه خرما | روشی ساده برای تهیه سرکه خرما + خواص آن
سرکه موز: نحوه تهیه و ۶ خاصیت مهم سرکه موز
دستور تهیه سرکه سیب
- برای درست کردن سرکه سیب، باید از سیبهای شیرین استفاده کنید. ابتدا سیبها را بشویید، سپس آنها را با چاقو به چند تکه تقسیم کنید یا خرد کنید تا سریعتر بپوسند و روند تهیه سرکه سریعتر شود.
- سیبهای خرد شده را داخل بشکه بریزید تا به مرور زمان نرم و له شوند.
- تهیه سرکه سیب مشابه تهیه سرکه انگور است، اما تفاوت این است که به مخلوط آب اضافه نمیشود.
- ادامه روش تهیه سرکه سیب مانند سرکه انگور است.
چند نکته مهم برای تهیه سرکه سیب خانگی
- اگر سیبها شیرین نباشد، مایع حاصل ترش نمیشود. بنابراین حتماً از سیبهای شیرین استفاده کنید.
- اگر سیبها آبدار و شیرین باشند، هر یک کیلوگرم سیب حدود 700 گرم سرکه میدهد. در حالت عادی، هر یک کیلوگرم سیب تقریباً نیم کیلوگرم سرکه تولید میکند.
- اگر به اشتباه مقدار کمی آب به ظرف اضافه شود و سیبها شیرین باشند، روند تولید سرکه کمی طولانیتر شده و سرکه دیرتر آماده میشود.