“`html
کبد یکی از اندامهای بسیار حیاتی بدن است که وظیفهاش جلوگیری از ورود مواد سمی به بدن و تصفیه مواد مختلفی است که به خون وارد میشود. یکی از بیماریهای معروف کبد، کبد چرب است که احتمالاً شما یا اطرافیانتان با آن آشنا هستید. پزشکان معمولاً برای درمان اینگونه بیماریها، پیشنهاد میدهند که به غذاهای سالم و داروها توجه کنید. اما آیا میدانستید که یک راه ساده و خانگی برای پیشگیری از بیماریهای کبد وجود دارد؟
بله؛ سیر. این ماده که تقریباً در هر آشپزخانهای موجود است، شامل ترکیبات مفیدی همچون آلیسین، آرژنین، سلنیوم، ویتامین C و ویتامین B6 است که در حفظ سلامت کبد و پاکسازی آن نقش مهمی دارند. در بخش بعدی از رضیم بلاگ، بیشتر با خواص سیر برای کبد آشنا خواهیم شد.
چند خاصیت مهم سیر برای کبد
در ادامه با چند خاصیت سیر برای کبد آشنا میشویم.
مبارزه با سرطان کبد
سیر به خاطر اینکه سرشار از آنتیاکسیدان است، میتواند از بروز و پیشرفت سلولهای سرطانی که موجب سرطان کبد میشوند، جلوگیری کند. آنتیاکسیدانها با کنترل رادیکالهای آزاد، در پیشگیری از این نوع سرطان مؤثرند. بر اساس یک مقاله، آلیسین موجود در سیر باعث نابودی سلولهای سرطانی از طریق یک فرآیند خودتخریبی به نام آپوپتوز میشود.
۱- کاهش کلسترول و چربی
کلسترول و چربی خون از عواملی هستند که بر سلامت و کارکرد کبد تأثیر دارند. افزایش این دو ماده میتواند عملکرد کبد را مختل کند و مانع از دفع سموم شود.
کبد نوعی کلسترول به نام «ویالدیال» تولید میکند که جلوی جمع شدن بیش از حد چربیها را میگیرد. اما وقتی سطح کلسترول و «ویالدیال» بالا برود، میتواند به کبد آسیب بزند و موجب کبد چرب شود. طبق تحقیقی که در سال ۲۰۰۲ در مجله تغذیه منتشر شده، سیر میتواند به کاهش کلسترول کل، کلسترول «الدیال» و «ویالدیال» و تریگلیسیرید کمک کند.
بیشتر بخوانید: خواص سیر برای عفونت دندان
علاوه بر این، بر اساس یک بررسی در سال ۲۰۱۳ در مجله نقدهای تغذیه، مصرف منظم سیر میتواند از بروز کبد چرب جلوگیری کند یا حتی آن را کاهش دهد.
۲- کاهش فشار رگهای کبد
سیر حاوی اسید آمینهای به نام آرژنین است که موجب آرامش رگهای کبد و حفظ خون در سطح طبیعی میشود.
۳- سمزدایی از کبد
سیر سرشار از مواد مغذی مثل آلیسین، سلنیوم و ویتامین C است که در سمزدایی از کبد و محافظت از این عضو مهم بدن تأثیرگذارند.
۴- پیشگیری از التهاب کبد
سیر همچنین حاوی ویتامین B6 است که میتواند سطح هوموسیستئین در بدن را کاهش دهد و از التهاب کبد و بیماری هپاتیت جلوگیری کند.
چگونگی نحوه مصرف سیر برای پاکسازی کبد
برای پاکسازی کبد از سموم مختلف، میتوانید سیر را به روشهای زیر مصرف کنید:
برای بهرهبرداری بهتر از خواص سیر، توصیه میشود روزانه حداقل چهار حبه سیر بخورید. سیر میتواند در غذاهای مختلف استفاده شود، اما اثرات آن در حالت خام بسیار بیشتر است.
۱. مصرف سیر خام به صورت ناشتا
صبحها به صورت ناشتا یک حبه سیر را به قطعات کوچک تقسیم کنید و در انتهای زبان قرار دهید و بعد…
“““html
از آن دو لیوان آب بنوشید تا بوی بد آن از بین برود.
بیشتر بخوانید: طبع سیر سرد است یا گرم؟
۲. معجون سیر و لیمو
معجون سیر و لیمو یکی از بهترین ترکیبها برای جلوگیری از بیماریها و کاهش چربی، کلسترول و پاکسازی کبد است. این معجون به جلوگیری از کبد چرب نیز کمک میکند.
برای درست کردن این معجون، ۳۰ حبه سیر و ۵ عدد لیمو ترش (با پوست و بدون هسته) را با یک لیتر آب در مخلوطکن بریزید تا کاملاً مخلوط شود. سپس این ترکیب را بجوشانید. بعد از آن، با استفاده از یک پارچه نازک، عصاره را جدا کنید و در یک ظرف دربسته در یخچال نگهداری کنید.
بیشتر بخوانید: خواص سیر برای عفونت گوش
قبل یا بعد از وعدههای غذایی به مدت ۳ هفته، روزی یک استکان از این معجون بنوشید. برای اثرگذاری بهتر، میتوانید این معجون را ناشتا مصرف کنید. بعد از سه هفته، به بدن خود ۸ روز استراحت دهید و سپس دوباره این کار را تکرار کنید تا نتیجه مطلوب را بگیرید.
۳. معجون سیر، لیمو و جعفری
عصاره سیر، لیمو و جعفری یک ترکیب عالی برای پاکسازی کبد است. برای تهیه این معجون، ۳۰ حبه سیر را بشویید و خرد کنید. همچنین ۲۰۰ گرم جعفری را نیز خرد کنید و لیموها را نصف کرده و دانههای آنها را خارج کنید.
سپس این ترکیب را در مخلوطکن ریخته و بعد از خوب له شدن، در یک قابلمه بریزید و آب اضافه کنید تا با هم بپزند. سپس عصاره را از صافی رد کرده و در ظرف دربسته در یخچال نگهداری کنید. این معجون را به مدت ۵ روز و ناشتا مصرف کنید.
چند نکته مهم در مورد مصرف سیر
- اگر مشکل گوارشی دارید، با مشورت پزشک سیر مصرف کنید؛ زیرا ممکن است علائم را بدتر کند.
- سیر میتواند فشار خون را کاهش دهد. ترکیب آن با لیمو، تأثیر این کاهش را بیشتر میکند. بنابراین اگر فشار خونتان پایین است، با احتیاط آن را مصرف کنید.
- روزانه حداقل ۴ حبه سیر را در برنامه غذاییتان قرار دهید تا از فواید آن برای کبد بهرهمند شوید.
- برای نتیجه بهتر، بعد از خرد کردن سیر، ۱۵ دقیقه بگذارید در هوای آزاد بماند و سپس مصرف کنید. این کار، ترکیبات مفید سیر را افزایش میدهد و کارایی آنزیمهایش را بهبود میبخشد.
در این قسمت از رضیم بلاگ با معرفی خواص سیر برای کبد در خدمت شما بودیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد. اگر شما هم تجربهای در استفاده از سیر و بهبود عملکرد کبد دارید، برای ما نیز بنویسید.