بهترین اپلیکیشن آشپزی و شیرینی پزی

۴ نشانه روغن فاسد که باید بشناسید!

شرایط نگهداری روغن می‌تواند خیلی روی ماندگاری آن تأثیر بگذارد، اما مانند سایر مواد غذایی، روغن هم تاریخ انقضا دارد و پس از آن دیگر قابل مصرف نیست. اما نشانه‌های روغن فاسد چیست و چطور می‌توان آن را تشخیص داد؟ در این مقاله از بخش سبک زندگی در رضیم بلاگ به شما خواهیم گفت که نشانه‌های روغن فاسد چیست.

علائم خراب شدن روغن مایع

روغن یکی از مواد پرمصرف در آشپزخانه است که اگر به درستی نگهداری نشود، خیلی زود کیفیت خود را از دست می‌دهد و خراب می‌شود. همچنین، روغن‌ها مدت زمان مشخصی برای نگهداری دارند و نباید مدت‌زمان بیشتری از آن استفاده شود.

قرار گرفتن روغن در معرض هوای اکسیژن، رطوبت و دماهای بالا باعث می‌شود که روغن زودتر از زمان انقضای خود خراب شود. همچنین هر چه مقدار اسیدهای چرب اشباع نشده (مثل امگا ۳ و امگا ۶) در روغن بیشتر باشد، احتمال فاسد شدن آن بیشتر خواهد شد.

جالب این است که روغن‌های روشن معمولاً دیرتر از روغن‌های تیره خراب می‌شوند و روغن‌های تصفیه‌نشده نیز بیشتر در معرض فساد قرار دارند. فاسد شدن روغن به ایجاد رادیکال‌های آزاد در آن منجر می‌شود که ممکن است خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. در ادامه به شما می‌گوییم که نشانه‌های یک روغن فاسد چیست و چه زمانی روغن را نباید استفاده کرد.

۱- تیره شدن رنگ روغن

یکی از نشانه‌های روغن خراب، تغییر رنگ آن به سمت تیره شدن است. وقتی روغن در معرض حرارت قرار می‌گیرد، اگر خیلی زود رنگش تغییر کند و تیره شود، به این معنی است که روغن کیفیت خود را از دست داده است.

بیشتر بخوانید: روش های نگهداری روغن

۲- دود کردن روغن

اگر بعد از اضافه کردن روغن به تابه و قرار دادن آن روی حرارت، متوجه شدید که روغن در عرض چند دقیقه شروع به دود کردن می‌کند، یعنی روغن خراب شده و دیگر نباید از آن استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که نقطه دود هر نوع روغن متفاوت است و برای پخت و پز باید از روغن‌هایی استفاده کنید که برای حرارت مشخصی مناسب‌اند.

اگر قبلاً از یک روغن برای سرخ کردن استفاده می‌کردید و حالا متوجه شدید که هنگام گرم شدن دود می‌کند، این نشانه خراب بودن آن است.

۳- تغییر بوی روغن

روغن خراب بوی نامطبوعی دارد که معمولاً تند و آزاردهنده است. اگر شک دارید که روغن خراب شده، بهتر است آن را بو کنید. بوی تند و عجیب نشان‌دهنده فساد روغن است.

بیشتر بخوانید: نکاتی مهم برای نگهداری از مواد سوپرمارکتی در تابستان

۴- تغییر در بافت روغن

اگر هنوز مطمئن نیستید که روغن خراب شده یا نه، به بافت آن توجه کنید. روغن فاسد نه تنها بوی بدی دارد، بلکه بافت آن نیز متفاوت است. اگر هنگام ریختن روغن در تابه متوجه شدید که روغن سفت شده و غلظت آن تغییر کرده است، این نشان‌دهنده فساد روغن است و نباید از آن استفاده کنید.

آیا روغن مایع تاریخ گذشته ضرر دارد؟

بسیاری از اوقات، اگر روغن را در جای مناسب و دور از گرما، رطوبت و اکسیژن نگه‌دارید، می‌تواند مدت بیشتری نسبت به تاریخ انقضای روی بسته‌بندی سالم بماند.

بیشتر بخوانید: بهترین روغن برای سرخ کردن سبزی

اما باید بدانید که روغن مایع وقتی تاریخش بگذرد، به اکسید شدن شروع می‌کند و این کار باعث تولید مواد مضری مثل پراکسیدها می‌شود. این مسئله نه تنها طعم و بوی روغن را تحت تاثیر قرار می‌دهد، بلکه می‌تواند مشکلات جدی برای سلامتی به وجود آورد.


یکی از مهم‌ترین عوارض استفاده از روغن تاریخ گذشته، افزایش خطر ابتلا به سرطان‌ها و بیماری‌های قلبی است. همچنین روغن جامد هم اگر تاریخش گذشته باشد، نباید مصرف شود.

در این مقاله از بخش سبک زندگی، پیرامون نشانه‌های روغن فاسد صحبت کردیم و توضیح دادیم که چرا نباید از روغن‌هایی که تاریخ مصرفشان گذشته است، استفاده کنید. یادتان باشد که اگر روغن در شرایط نامناسب نگهداری شود، به سرعت نسبت به تاریخ درج شده خراب می‌شود.

بنابراین حتما روش‌های صحیحی برای نگهداری روغن بکار ببرید و آن را در مکانی تاریک و دور از نور و رطوبت قرار دهید تا ماندگاری‌اش بیشتر شود.

سایت رسپی آشپزی رضیم

خروج از نسخه موبایل