“`html
دلایل نفخ و ورم شکم چیست؟ مواد غذایی که باعث نفخ شکم می شود
نفخ وقتی اتفاق میافتد که گاز اضافی در روده جمع میشود. دلایل زیادی برای این وضعیت وجود دارد از جمله : بلع هوای اضافی، خوردن بیش از حد غذا، یبوست، تغییرات هورمونی در دوران قاعدگی خانمها، سندروم روده تحریکپذیر، افزایش باکتریها در روده کوچک، برگشت محتویات معده به مری و عدم تحمل بعضی غذاها. همچنین، نفخ میتواند نشانه بیماریهایی مانند سلیاک (عدم تحمل به گلوتن) و سرطان روده بزرگ باشد.
نفخ معمولاً قابل درمان است به شرطی که دلیل آن مشخص شود. اگر علت نفخ بیماری خاصی نباشد، درمان شامل پرهیز از خوردن غذاهای نفاخ خواهد بود. برای آشنایی با این غذاها با ما در مجله رضیم همراه شوید.
نقش تغذیه و مواد غذایی در نفخ شکم
برخی از غذاها باعث نفخ و مشکلات رودهای میشوند.
۱. نوشابه های گازدار باعث نفخ شکم
این نوشابهها پر از گاز هستند و بعد از نوشیدن باعث ورم معده میشوند. همچنین، آنها از نظر غذایی ارزش زیادی ندارند و قند زیادی دارند.
در مورد آب گازدار نیز باید گفت که معمولاً نمک زیادی دارد که نفخ را تشدید میکند. از نوشیدن نوشابههای گازدار همراه با غذا بپرهیزید و کمکم از آنها بنوشید.
۲. حبوبات علت ورم شکم
حبوبات مانند عدس و لوبیا بسیار مغذی هستند و معمولاً جزو رژیم غذایی سالم محسوب میشوند. اما، به دلیل داشتن فیبر و نشاسته زیاد، ممکن است باعث تحریک رودهها و ایجاد نفخ شوند.
سپس آنها را صاف کرده و برای چند دقیقه در آب بجوشانید و سپس آب را دور بریزید تا رنگ حبوبات روشنتر شود. بعد از این مرحله اجازه دهید که کاملاً پخته شوند. نکته مهم این است که هرگز هنگام پخت حبوبات نمک اضافه نکنید چون باعث سفت شدن پوست آنها میشود.
۳. میوهها و سبزیجات خام
میوهها و سبزیجات برای کاهش وزن و سلامتی بسیار مفید هستند اما به دلیل فیبر زیادی که دارند، ممکن است باعث ورم معده شوند، بهخصوص اگر با سیر یا پیاز خام مصرف شوند. اگر بعد از غذا میخواهید این خوراکیها را بخورید، از سبزیجات پخته استفاده کنید و به آرامی بخورید.
۴. نقش کلمها در ورم شکم
کلمها مانند کلم بروکلی در معده تخمیر میشوند و باعث نفخ میشوند. با این حال، این سبزیجات کالری کمی دارند و در بسیاری از رژیمهای غذایی موجودند. برای کاهش این مشکل، میتوانید هنگام پخت کمی زیره یا رازیانه اضافه کنید، که نه تنها طعم خوبی به غذا میدهد بلکه به هضم بهتر نیز کمک میکند.
۵. خوراکیهای چرب
خوراکیهای چرب مانند چیپس، غذاهای سسدار و شیرینیهای خامهای به وجود آمدن نفخ کمک میکنند و باعث بزرگ شدن شکم میشوند. این نوع خوراکیها را فقط در جشنها و مهمانیها بخورید.
۱۰ توصیه ضد نفخ با گیاهان
عرقیات گیاهی در درمان دردهای مختلف بدن تأثیرگذار بودهاند. در زیر به ۱۰ توصیه برای کاهش نفخ با استفاده از عرقیات و گیاهان اشاره شده است.
۱. از دمنوشها و عرقیات ضدنفخ استفاده کنید
اگر بعد از هر وعده غذایی احساس میکنید نفخ کردهاید، میتوانید از دمنوشها یا عرقیات گیاهی که خاصیت ضدنفخ دارند، استفاده کنید. دمنوشهای زیره و نعناع از موثرترین دمنوشها هستند. نوشیدنیهای عرق نعناع و عرق بادرنجبویه نیز در درمان نفخ بسیار مفید هستند.
۲. ریحان و نعناع را در سبد سبزی خود داشته باشید
اگر
“““html
اگر شما هم عاشق سبزی خوردن هستید اما با مصرف چیزهایی مثل تربچه یا تره دچار نفخ و دلپیچه میشوید، بهتر است از سبزیهای بادشکن و ضدنفخ مثل ریحان یا نعناع در سبزی خوردن خود استفاده کنید.
۳. آویشن را یادتان نرود
آویشن یکی از بهترین و پرخاصیتترین سبزیهاست که نوشیدن دمنوش آن در فصل سرد میتواند به رفع نفخ کمک کند و همچنین اعصاب شما را آرام کند و گلودرد ناشی از سرماخوردگی را بهبود بخشد.
این گیاه باعث خلطآوری میشود و به همین خاطر به افراد سرماخورده توصیه میشود. کسانی که گیاهخوار هستند میتوانند مقدار کمی پودر آویشن را به سس سالاد خود اضافه کنند تا نفخ سبزیهایی مثل نخودفرنگی یا کاهو را کاهش دهند.
بیشتر بخوانید :
۴. زردچوبه را از لیست ادویهها فراموش نکنید
زردچوبه یکی از ادویههای با خاصیت فراوان است که میتواند کبد شما را سمزدایی کند و همچنین نفخ موجود در غذا را به مقدار زیادی کاهش دهد. بهتر است برای استفاده بهتر از خواص زردچوبه، این ادویه را حدود ۱۵ دقیقه قبل از پایان پخت به غذا اضافه کنید.
۵. پوست حبوبات را جدا کنید
حبوبات یکی از خوراکیهای نفاخ هستند؛ بنابراین بهتر است آنها را حدود ۲۴ تا ۴۸ ساعت قبل از مصرف با آب ولرم خیس کنید.
حتی بهتر است هر ۱۲ ساعت یکبار، آب حاوی حبوبات را دور بریزید. برای کاهش نفخ حبوبات خیسخورده، میتوانید قبل از پختن آنها را در پارچهای نازک و نخی به آرامی ماساژ دهید تا پوستشان جدا شود.
۶. مخلوط کدو سبز و ماست را امتحان کنید
بسیاری از افراد به دلیل احساس نفخ و دلپیچه بعد از خوردن ماست، از مصرف آن اجتناب میکنند؛
اما اگر یک کدو سبز متوسط را رنده کرده و با چند برگ نعناع تازه و خردشده به ماست اضافه کنند، این مشکل تا حد زیادی حل خواهد شد. همچنین میتوانید به جای نعناع از پونه نیز استفاده کنید.
۷. میوههایی با قند کمتر را انتخاب کنید
بعضی از افراد به عنوان دسر میوه مصرف میکنند اما قند فروکتوز موجود در میوهها میتواند باعث نفخ شود. اگر شما هم از این دسته هستید و بعد از غذا دچار نفخ میشوید، پیشنهاد میکنیم به سراغ میوههایی با قند کمتر بروید مثل سیب، هلو، لیموشیرین و کیوی.
۸. توتفرنگی و گریپفروت را در غذاهایتان بگنجانید
توتفرنگی و گریپفروت قند فروکتوز کمتری نسبت به میوههای دیگر دارند و با اضافه کردن توتفرنگی به ماست یا سالاد و آب گریپفروت به غذاهای گوشتی، میتوانید نفخ موجود در مواد اولیه را کاهش دهید.
۹. برای کاهش نفخ، گوشتهای کمچرب مصرف کنید
مصرف مواد غذایی که ترکیب پروتئین و چربی دارند معمولاً باعث نفخ میشود. به افرادی که دچار نفخ هستند توصیه میشود که از گوشتهای بدون چربی مانند گوشت گوساله، سینه مرغ، ماهی، تخممرغ، کره بادامزمینی، گوشت بوقلمون و پنیر کمچرب استفاده کنند و از گوشت گوسفند یا منابع پروتئینی چرب پرهیز کنند.
۱۰. فراموش نکنید معجون زنجبیل را
اگر با نفخ زیادی مواجه هستید، یک تکه زنجبیل، کمی نمک و مقداری آب لیموترش را با هم مخلوط کنید. این معجون را در یخچال بگذارید و بعد از هر وعده غذایی حدود ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری از آن را مصرف کنید. این معجون ممکن است طعم خوبی نداشته باشد اما در درمان نفخ بسیار مؤثر است.
سایت رضیم
“`