“`html
سویق عدس
قبل از هر چیز باید به خواص عدس بپردازیم. در بعضی از شهرهای کشور ما، به عدس مرجو و یا مرجومک هم گفته میشود.
این گیاه معمولاً در خاکهایی که قبلاً کشت شدهاند و دیگر مواد مغذی کافی ندارند، کشت میشود. عدس معمولاً برای تهیه غذاهایی مثل عدسی، حلیم عدس یا عدس پلو استفاده میشود.
عدس به جز سویا و لوبیا در میان حبوبات دارای بالاترین مقدار پروتئین است و یکی از قدیمیترین حبوبات زراعی است که انسانها آن را کشت کردهاند.
نام علمی عدس لنس کیولیناریس (Lens esculinaris) است. عدس در بسیاری از کشورها شناخته شده و به دلیل خواص غذاییاش به ویژه در تغذیه کودکان بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
سویق به هر نوعی که بخواهیم آن را معرفی کنیم، همیشه به این شکل توصیف میشود که «گوشت میرواند و استخوان را تقویت میکند». اما سویق عدس به دلیل ویژگیهای خاصش توجه ما را بیشتر جلب میکند.
خواص عدس
عدس از نظر طب سنتی، همواره به عنوان یک گیاه مفید و مقوی شناخته میشود و آن را گیاهی گرم و خشک میدانند. عدس غذایی کامل است و انرژی زیادی به بدن میدهد.
عدس به عنوان یک منبع پروتئین گیاهی شناخته میشود که از بسیاری از انواع گوشتها پروتئین بیشتری دارد.
عدس سرشار از اسید آمینهها و ویتامینهای گروه B، همچنین املاح معدنی مانند آهن، فسفر، پتاسیم و کلسیم است.
عدس به عنوان منبع خوبی از فیبر شناخته میشود و میتواند به کاهش کلسترول خون کمک کند.
به خاطر آهن بالایی که دارد، وجود عدس در رژیم غذایی مادران باردار و شیرده بسیار مفید است و به رشد کودکان کمک میکند.
پروتئین موجود در عدس به راحتی جذب میشود و میتوان آن را به شکل حلیم یا عدسی درست کرده و در وعدههای صبحانه استفاده کرد. خوردن یک وعده عدس در روز انرژی اضافی برای فرد در طول روز ایجاد میکند.
به دلیل لعاب موجود در عدس، این گیاه برای روده و سیستم گوارش بسیار مناسب است.
برای درمان زخمهای گلو میتوان عدس را پخته و آب آن را در دهان غرغره کرد. این روش بسیار مؤثر است.
برای از بین بردن نفخ ناشی از مصرف عدس، میتوانید آن را با سرکه و نعناع بخورید.
عدس به خاطر وجود فولات و منیزیم، به تقویت قلب کمک میکند.
سویق چیست؟
سویق یک ماده غذایی بسیار مقوی است که از پودر کردن و تفت دادن حبوبات و دانهها به دست میآید.
سویق عدس چیست؟
عدس را علاوه بر تهیه حلیم و عدسی و عدس پلو میتوان به شکل سویق هم مورد استفاده قرار داد، که یکی از این انواع سویق عدس است.
همانطور که میدانید، عدس ممکن است باعث تولید سودا شود و خوردن زیاد آن توصیه نمیشود، زیرا میتواند منجر به مشکلات روحی و جسمی شود.
اما وقتی که همین عدس به سویق تبدیل میشود، خواص شگفتانگیز و متفاوتی پیدا میکند و اگر روایات ارزشمند اهل بیت (علیهمالسلام) نبود، هرگز به این اسرار پی نمیبردیم.
خواص سویق عدس
- 1. امام صادق (ع) فرمودهاند: سویق عدس تشنگی را برطرف کرده و معده را تقویت میکند و در آن شفای هفتاد بیماری است و صفرا را خاموش و درون را خنک میکند.
این خواص در خود عدس وجود ندارد و تنها در سویق آن دیده میشود که تعجبآور است. از این نوع اعجازها در طب اسلامی فراوان یافت میشود.
- 2. امام باقر (ع) میفرمایند: سویق عدس بسیار پر برکت است و اگر فردی در حال گرسنگی بخورد، باعث هضم غذا میشود و اگر کسی دیگر گرسنه باشد، او را سیر میکند.
- 3. امام صادق میفرمایند: سویق عدس به رویش گوشت بر بدن کمک کرده و استخوانها را تقویت میکند و بلغم را از معده خارج و صفرا را کاهش میدهد و اگر کسی به مدت 40 روز بهطور مرتب سویق عدس بخورد، بازوانش تقویت میشود.
- 4. در حدیث دیگری، سویق عدس به عنوان درمان مشکلات خونی معرفی شده است!
علی بن مهزیار نقل میکند که خانمی دچار عادت ماهیانه بود و خونریزی او قطع نمیشد تا اینکه نزدیک بود جان خود را از دست بدهد! سپس امام جواد (ع) دستور دادند تا به او سویق عدس بدهند و…
“`
او دادیم و خوب شد.
با اینکه عدس ممکن است برای برخی از افراد مشکلساز باشد، اما استفاده از سویق عدس میتواند به حل مشکلات خونی کمک کند. در مواردی که برخی از نزدیکان اهل بیت با مشکلات خونی روبرو میشدند، به آنها توصیه میکردند: «سویق عدس بخورید؛ چونکه این ماده باعث کاهش جوش و حرارت خون میشود.»
- 5. همچنین، همانطور که گفته شد، سویق عدس میتواند تشنگی را برطرف سازد و از اهل بیت علیهم السلام نقل شده که آنها همیشه در سفر، سویق عدس را با خود میبردند.
تبریزیان میگوید که خواص سویق عدس از خود عدس هم بیشتر است و تأثیرات شگفتانگیزی دارد.
مصرف سویق عدس هم برای کودکان و هم بزرگسالان بسیار مفید بوده و در طب سنتی توصیه شده است.
- 6. اگر مادران سویق را به رژیم غذایی کودکانشان اضافه کنند، نه تنها به تقویت آنها کمک میکند، بلکه به رشد آنها نیز کمک خواهد کرد.
7. تأثیر شگفتانگیز سویق عدس برای قطع پریودی
خوردن عدس برای تنظیم عادت ماهیانه و قطع پریودی بسیار مؤثر است. اگر خانمها دچار خونریزی زیاد یا لکهبینی مکرر هستند، مصرف سویق عدس میتواند به قطع خونریزی کمک کند.
اگر فردی در حال پریود است و هنوز خونریزی دارد، میتواند از سویق عدس استفاده کند تا خونریزی در زمان پریود را کاهش دهد. اگر در دوران پریودی دچار خونریزی شدید هستید، ممکن است دلیل آن سردی باشد و چون سویق عدس گرم است، میتواند سرما را کاهش دهد و به کاهش خونریزی کمک کند.
اگر برنامه سفر دارید و ممکن است در آن زمان پریود شوید و این برای شما ناخوشایند باشد، حتماً سویق عدس بخورید. به طور کلی خانمها نباید از خواص سویق عدس غافل شوند.
طرز تهیه سویق عدس
عدس سبز (ترجیحاً نوع دیم که کوچکتر است) را به خوبی آسیاب میکنیم و سپس تفت میدهیم. اگر به خوبی آسیاب نشده بود، بعد از تفت دوباره آن را آسیاب کرده و دوباره تفت میدهیم و سپس بعد از سرد شدن مصرف میکنیم.
مقدار مصرف سویق عدس
صبح ناشتا دو قاشق غذاخوری یا بیشتر از آن را مصرف کنید.
بیشتر بخوانید :