“`html
10 خواص فوقالعاده میوه ازگیل ژاپنی یا لوکوآت و چگونگی کاشت آن در خانه
یکی از خوشمزهترین و مفیدترین میوههای کمتر شناخته شده در ایران، ازگیل ژاپنی یا لوکوآت است. با اینکه این میوه در بیشتر شهرهای ایران میتواند کاشته و رشد کند، اما بسیاری از مردم با این درخت زیبای میوهدار آشنایی ندارند. در حال حاضر، ازگیل ژاپنی در استانهای شمالی کشور نظیر گیلان و مازندران و همچنین در تهران، کرج، اصفهان، یاسوج، خوزستان و شیراز به مرحله میوهدهی رسیده است.
با توجه به اینکه فصل بهار زمان برداشت ازگیل ژاپنی است، بر آن شدیم تا درباره خواص این میوه و روش کاشت این درخت توضیح دهیم. ازگیل ژاپنی یا لوکوآت (Loquat) که نام علمیاش Eriobotrya japonica است، یک درختچه همیشه سبز و میوهدار از خانواده گلسرخیان است که در کشورهای شرق دور به خاطر استفادهی خوراکی از میوه و برگهای آن به عنوان چای کشت میشود.
امروزه، این درخت علاوه بر جنبهی تجاری، به عنوان یک درخت زینتی در بسیاری از مناطق معتدل یا نیمه گرمسیر دنیا شهرت دارد. براساس تحقیقات، منبع اصلی این درخت مناطق معتدل جنوبی چین است. با این حال، از حدود ۱۰۰۰ سال پیش، این درخت در کشور ژاپن کشت میشود. دیگر نامهای درخت لوکوآت شامل ازگیل ژاپنی، آلوچینی، آلو ژاپنی و خوشه انگور پشمی است. در ایران، این درخت در شمال به نامهای کونوس، کندس یا انبه محلی و در سایر مناطق به ازگیل شناخته میشود.
مشخصات ظاهری درخت ازگیل ژاپنی
درخت ازگیل ژاپنی دارای تاجی گرد و شاخههای جانبی است که به ارتفاع ۱۰ متر میرسد. با توجه به نازکی تنه اصلی و شکنندگی شاخهها، اگر ارتفاع درخت بیشتر از ۷ متر شود، خطر شکستن شاخهها وجود دارد. برگهای درخت لوکوآت پهن، بیضی شکل، کشیده، با رگهها و حاشیه دندانهای هستند و سطح آنها پرزدار است.
پرزها سطوح برگها و میوهها را میپوشاند. گلهای این درخت معمولاً از اواخر پاییز تا میانه زمستان روی درخت ظاهر میشوند و بوی گلهای آن شبیه بوی روغن بادام تلخ است که زنبورهای عسل را جذب میکند. میوهها از اسفند تا وسط بهار سبز رنگ و ترش مزه هستند.
بسته به نوع آب و هوا، میوههای لوکوآت از فروردین تا خرداد به رنگ نارنجی یا زرد تبدیل و قابل خوردن میشوند. درون میوههای درخت ازگیل ژاپنی بین ۱ تا ۵ هسته قهوهای رنگ وجود دارد که تنها راه تکثیر این درخت محسوب میشود. در ایران چندین گونه از لوکوآت کشت میشود. برخی دارای میوههای گرد و جدا از هم هستند و دستهای دیگر میوههایی خوشهای میدهند. لوکوآت شکل گلابی خوشهای بسیار خوشمزه و کمهسته و زودرس است. طعم این میوه ترکیبی از طعم هلو، زردآلو، پرتغال و انبه را به شما میدهد.
خواص میوه ازگیل ژاپنی یا لوکوآت
میوه لوکوآت یا ازگیل ژاپنی بلافاصله پس از برداشت از درخت، به سرعت سیاه شده و طعم خود را از دست میدهد. به همین دلیل نگهداری و انبار کردن آن سخت است و بهترین روش مصرف، خوردن میوه تازه آن است. البته میتوان از میوههای برداشت شده، آبمیوه، ژله یا شربت نیز تهیه کرد.
میوههای تازه لوکوآت سرشار از سدیم، ویتامین A، ویتامین B_۶، فیبر غذایی، پتاسیم و منگنز هستند. همچنین در این میوه ترکیبات مفید دیگری مانند ویتامینهای تیامین، نیاسین، ریبوفلاوین، ویتامین C، کلسیم، فسفر و آهن نیز وجود دارد. همانند بسیاری از گیاهان و میوهها، بذرها و برگهای جوان درخت سمی هستند.
1. لوکوآت فشار خون را کاهش میدهد
مقدار زیادی پتاسیم موجود در میوه ازگیل ژاپنی به گشاد شدن رگهای خونی کمک میکند. با مصرف میوه لوکوآت میتوانید فشار و استرس وارده بر رگهای خونی را کاهش دهید. پتاسیم هم برای پایین آوردن فشار خون مؤثر است.
عوارض ناشی از فشار خون بالا میتواند خطرناک باشد، از جمله سکته مغزی، حمله قلبی، از دست دادن بینایی و نارساییهای قلبی. برخی معتقدند پتاسیم در لوکوآت، به مغز انرژی میدهد و باعث بهبود جریان خون در مویرگهای مغز و افزایش حافظه و شناخت میشود.
2. لوکوآت میتواند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد
لوکوآت در مواردی از مهمترین…
“`
داروهای سنتی وجود دارند که به عنوان ضد سرطان شناخته میشوند. تحقیقات جدید نشان میدهند که ترکیبات موجود در میوه لوکوآت میتوانند رشد و گسترش سلولهای سرطانی را متوقف کنند. بر اساس تحقیقی در ژاپن، مشخص شده که برگهای لوکوآت دارای پلیفنول هستند که در از بین بردن تومورها بسیار موثر است. با اینکه این نتایج امیدوارکنندهاند، اما نیاز به تحقیقات بیشتری داریم.
3. خلطآور و ضد سرفه
میوه لوکوآت خاصیت خلطآوری دارد. با خوردن این میوه، میتوانید به خروج مخاط و باز شدن راههای تنفسی کمک کنید. در برخی شربتهای ضد سرفه از عصاره لوکوآت استفاده میشود. تخلیه مخاط از بدن مهم است زیرا تجمع آن میتواند به رشد باکتریها در مجاری تنفسی کمک کند.
4. تقویت کننده سیستم ایمنی بدن
همه ما میدانیم که ویتامین C میتواند به ما در برابر ویروسهایی مثل سرماخوردگی و آنفولانزا کمک کند. مصرف ویتامین C و انواع میوهها میتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. ویتامین C طبیعی موجود در میوه لوکوآت به تولید گلبولهای سفید خون که برای مبارزه با بیماریها ضرورت دارد کمک میکند. همچنین، ویتامین C برای تولید کلاژن که به بازسازی بافتهای آسیبدیده کمک میکند بسیار مؤثر است.
5. لوکوآت مفید برای گوارش و هضم غذا
لوکوآت میتواند گزینهای عالی به جای داروهای شیمیایی برای بهبود هضم غذا باشد. پکتین که نوعی فیبر مفید است، در میوه لوکوآت وجود دارد و به هضم غذا کمک میکند. فیبرها به ما کمک میکنند تا راحتتر دفع کنیم و از یبوست جلوگیری میکنند. فیبرهای موجود در لوکوآت باعث میشود که مدت بیشتری احساس سیری کنیم و کمتر غذا بخوریم. بنابراین، مصرف این میوه قبل از وعدههای غذایی میتواند به کاهش اشتها و کمخوری کمک کند.
6. رفع سنگ کلیه
یکی از مهمترین فواید ازگیل، کمک به درمان مشکلات کلیوی است. این میوه به خاطر آب زیادی که دارد، به سمزدایی بدن کمک میکند. اگر به طور مرتب از ازگیل بخورید، میتواند به رفع سنگهای کلیه کمک کند و دفع ادرار را آسانتر کند. همچنین میتوانید برگهای ازگیل را جوشانده و از جوشانده آن برای کمک به رفع سنگهای کلیه استفاده کنید.
7. کلسترول را در سطح سالم نگه میدارد
بدن ما دو نوع کلسترول دارد، خوب و بد. LDL همان کلسترول بد است که افزایش آن میتواند خطر سکته و مشکلات قلبی را بالا ببرد. براساس تحقیقات اولیه، میوه یا برگهای درخت لوکوآت میتوانند سطح LDL را کاهش دهند یا هر دو نوع کلسترول را تنظیم کنند. هرچند نیاز به تحقیقات بیشتر داریم، اما خوردن یا نوشیدن میوه و دمنوش لوکوآت به طور عمومی مضر نیست.
8. لوکوآت برای سلامت استخوانها مفید است
داشتن استخوانهای سالم یکی از مهمترین اصول زندگی در سنین بالاست. سلامت استخوانها از دوران جوانی شروع میشود، اما این یعنی در سالهای بعدی نمیتوانیم به آن توجه کنیم. عادات غذایی و رژیم غذایی ما تأثیر زیادی بر سلامت استخوانها در سالهای آینده دارد. ۹۹ درصد کلسیم بدن ما در استخوانها و دندانها وجود دارد.
با در نظر گرفتن وزن استخوانها میتوانیم مقدار کلسیم موجود در بدن را درک کنیم. به همین دلیل است که تغییر در میزان کلسیم دریافتی میتواند عواقب وخیمی را به همراه داشته باشد. میوه لوکوآت نه تنها سرشار از کلسیم است بلکه مواد مغذی دیگری هم دارد که برای سلامت استخوانها ضروری است.
9. ازگیل ژاپنی برای سلامتی چشمها
میوه لوکوآت دارای مقدار زیادی ویتامین A است. ویتامین A میتواند به عنوان یک سپر در برابر آب مروارید و گلوکوم عمل کند. همچنین برای درمان خشکی چشم بسیار مؤثر است. کمبود ویتامین A میتواند منجر به خشک شدن قرنیه و کاهش دید شود. علاوه بر این، ویتامین A موجود در لوکوآت میتواند به درمان التهاب چشم، مانند التهاب ملتحمه، کمک کند.
10. خاصیت ضد التهاب با ازگیل ژاپنی
تحقیقات نشان میدهند که ازگیل ژاپنی به خاطر داشتن مقدار زیاد آنتیاکسیدان، ویتامینها و مواد معدنی، خاصیتهای ضد التهابی قوی دارد. این میوه میتواند سطح پروتئینهای التهابی را کاهش دهد و در عوض پروتئینهای ضدالتهابی را افزایش دهد.
عوارض خوردن ازگیل ژاپنی یا لوکوآت
دانههای میوه ازگیل ژاپنی مقداری مواد سمی دارند. خوردن هسته لوکوآت میتواند باعث مسمومیت شود. همچنین، برگهای جوان درخت لوکوآت ممکن است سمی باشند، بنابراین برای تهیه چای مناسب نیستند. بهتر است از برگهای قدیمی استفاده کنید. اگر میوه لوکوآت را بیش از حد مصرف کنید، ممکن است به دل درد، یبوست یا اسهال مبتلا شوید. افرادی که طبع سرد دارند، بهتر است ازگیل را با دارچین یا عسل بخورند.
طبع ازگیل ژاپنی
برخی افراد میگویند طبع ازگیل ژاپنی سرد و خشک است، در حالی که برخی دیگر اعتقاد دارند که طبع این میوه سرد تا معتدل است.
منبع : فرارو