پیاز یکی از پایههای اصلی در آشپزی ایرانی و بینالمللی است، اما تندی خاص آن میتواند طعم غذا را تحتتأثیر قرار دهد یا حتی باعث آزار برخی افراد شود. این تندی ناشی از ترکیبات گوگردی موجود در پیاز است که هنگام خرد شدن آزاد میشوند و هم چشمها را میسوزانند و هم مزهای تیز به غذا میدهند.
اگرچه برخی افراد طعم تند پیاز را دوست دارند، اما در بسیاری از غذاها مثل سالاد، ساندویچ یا تزئین روی غذا، کاهش تندی پیاز ضروری است. خوشبختانه راهکارهای ساده و مؤثری برای از بین بردن تندی پیاز وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
چرا پیاز تند میشود؟
درک علت تندی پیاز کمک میکند تا بهتر بتوان آن را کنترل کرد.
ساختار شیمیایی پیاز
-
پیاز حاوی ترکیبات سولفوردار است که هنگام خرد شدن با آنزیمهایی ترکیب میشوند و گازهایی تحریککننده ایجاد میکنند.
-
این گازها وقتی با رطوبت چشم تماس پیدا میکنند، اسید سولفوریک ضعیفی تولید میکنند که باعث سوزش چشم میشود و طعمی تند به پیاز میدهد.
عواملی که بر میزان تندی پیاز تأثیر میگذارند
عامل | تأثیر بر تندی پیاز |
---|---|
نوع پیاز | پیاز سفید و قرمز تندتر از پیاز زرد و بنفش است |
سن پیاز | پیاز تازهتر معمولاً تندتر است |
روش نگهداری | پیازهایی که در دمای بالا نگهداری میشوند، تندتر میشوند |
نحوه خرد کردن | خرد کردن ریزتر باعث افزایش تندی میشود |
چگونه تندی پیاز را کاهش دهیم؟
تندی پیاز میتواند در آشپزی و هنگام خوردن غذا مشکل ساز باشد. این موضوع مخصوصاً در پیش غذاهایی مثل سالاد بیشتر حس میشود. اما روشهایی وجود دارد که آشپزها در رستورانها برای کاهش تندی پیاز از آنها استفاده میکنند.
روش اول: استفاده از آب یخ. با قرار دادن پیاز در آب یخ، مواد تند موجود در پیاز بیرون میآید و بنابراین تندی آن کم میشود.
روش دوم: میتوانید پیاز را در آب بخیسانید. این کار باعث میشود که بافت پیاز همچنان ترد بماند. اگر میخواهید پیاز خرد شده کمی نرمتر شود، میتوانید مقداری نمک روی حلقههای پیاز بپاشید و برای ۱۵ دقیقه بگذارید بماند، سپس آن را بشویید و استفاده کنید.
روش سوم: اگر وقت ندارید، میتوانید پیاز حلقهشده را در کاسهای بریزید و روی آن سرکه بریزید و سپس ۱۰ ثانیه در مایکروویو قرار دهید.
آموزش پوست کندن پیاز
روشهای زیادی برای پوست کندن پیاز وجود دارد تا اشک شما را نریزد. مثلاً برخی پیشنهاد میکنند کبریت لای دندانتان بگذارید یا پیاز را در آب پوست بکنید.
اما حتی با همه این ترفندها، ممکن است زمانی که پیاز را خرد میکنید، اشکتان بریزد. بنابراین، بگذارید از ابتدای کار اشکتان سرازیر شود، چون این برای سلامتی چشمانتان خوب است.
بهترین راه برای شناخت انواع پیاز و استفاده از آن در آشپزخانه
خرد کردن پیاز
خرد کردن پیاز روشهای مختلفی دارد: میتوانید آن را به صورت نگینی، حلقهای یا به شکل ریز خرد کنید. بسته به نوع غذایی که میخواهید بپزید، یکی از این روشها را انتخاب کنید.
برای خرد کردن پیاز به صورت نگینی، ابتدا پیاز را از وسط به دو نیم تقسیم کنید. سپس هر نیمه را روی تخته بگذارید و سر و ته پیاز را ببرید، بعد برشهای عمودی بزنید (حدوداً چهار تا شش برش کافی است). سپس برشهای افقی بزنید.
برای روش حلقهای، پیاز کامل را روی تخته قرار دهید و از عرض برش بزنید. روش خرد کردن به شکل ریز هم فقط اندازه قطعات را متفاوت میکند.
برای رنده کردن پیاز بهتر است به این نکته دقت کنید: انتهای پیاز را نبرید، زیرا این کار باعث میشود لایههای پیاز از هم جدا شوند.