بله، دوغ محلی خراب میشود، مخصوصاً چون معمولاً مواد نگهدارنده ندارد و طبیعی و تازه تهیه میشود. بنابراین نسبت به دوغهای صنعتی ماندگاری بسیار کمتری دارد.
🧴 ماندگاری دوغ محلی چقدر است؟
-
اگر در یخچال نگهداری شود: ۳ تا ۷ روز
-
در دمای محیط (مخصوصاً تابستان): ممکن است در عرض یک یا دو روز ترش یا خراب شود.
دوغ محلی اگر تازه باشد، طعمی ملایم، کفدار و بویی مطبوع دارد. پس از چند روز، ترشتر شده و در نهایت ممکن است فاسد شود.
🔍 نشانههای خراب شدن دوغ محلی:
نشانه | توضیح |
---|---|
بوی بد یا تعفن | دوغ فاسد بویی ناخوشایند دارد، نه صرفاً ترش |
کپکزدگی روی سطح | بهویژه اگر در ظرف باز نگهداری شده باشد |
طعمی بسیار تند یا تلخ | ترشی طبیعی با فاسد بودن فرق دارد |
تغییر رنگ | رنگ زرد غیرعادی یا لایههای جداشده (مایع + جامد زیاد) |
گازدار شدن شدید یا کف غیرعادی | اگر دوغ بیش از حد گازدار و تند شود، نشانه تخمیر غیرطبیعی است |
✅ چگونه از خراب شدن دوغ محلی جلوگیری کنیم؟
-
حتماً در یخچال نگهداری شود
-
از ظرف تمیز و دربدار استفاده شود
-
هنگام ریختن، از قاشق یا ظرف تمیز استفاده شود (برای جلوگیری از ورود آلودگی)
-
در مدت کوتاه مصرف شود – بهترین زمان مصرف: حداکثر ۳ تا ۴ روز
اگر میخواهید دوغ محلیتان دیرتر خراب شود، میتوانید آن را جوشانده و سپس سرد کنید (در این صورت ماندگاری بیشتری پیدا میکند، ولی طعم آن کمی تغییر خواهد کرد).
آیا دوغ محلی فاسد میشود؟
دوغ محلی شبیه شیر است، ولی ممکن است در بعضی از آنها نعناع و شوید وجود داشته باشد. اگر دوغ شما هیچ تغییر غیرعادی مانند تغییر رنگ یا وجود لایههای خمیری مانند نداشته باشد، دوغ سالم است. در مورد مزه آن، طعمهای ترش و شیرین در دوغ طبیعی معمولی هستند و خراب بودن دوغ نیستند. اما اگر دوغ طعم تلخی داشته باشد، این نشاندهنده فاسد شدن آن است.
هر دوغ مانند سایر مواد غذایی تاریخ مصرف دارد. اگر دوغ شما از تاریخ مصرف گذشته باشد، بهتر است آن را دور بریزید. اما اگر تاریخ مصرف روی بطری پاک شده باشد یا دوغ محلی باشد، میتوانید به ظاهر و مزه آن توجه کنید تا بفهمید که آیا فاسد شده یا نه.
اگر دوغ شما ظاهر خمیری با رنگهای مختلف دارد، این نشاندهنده فاسد شدن آن است، ولی اگر ظاهر عادی دارد، باید مزه آن را امتحان کنید. اگر دوغ طعم تلخ و نامطلوب دارد، بهتر است آن را دور بریزید.
چگونه میتوانیم فساد دوغ را تشخیص دهیم؟
مخمرها و کپکها معمولاً عوامل فاسد شدن دوغ هستند. مخمرها معمولاً اثر بدی بر سلامتی ندارند و باعث ترش شدن دوغ میشوند ولی کپکها طعم دوغ را تلخ کرده و رنگ آن را تغییر میدهند و از این رو، آن را غیرقابل مصرف میکنند.
آیا میتوان دوغ را در دمای محیط نگهداری کرد؟
دوغ یک فرآورده تخمیری است و به دلیل وجود مخمرها، PH آن پایین و اسیدیتهاش بالا میرود. بنابراین، دوغ معمولاً دچار فساد میکروبی و مسمومیت نمیشود، ولی امکان فعالیت کپکها یا مخمرها در دوغهایی که در دمای محیط نگهداری میشوند، وجود دارد و این ممکن است به سلامت افراد آسیب برساند.
بهترین دما برای نگهداری دوغ چه میزان است؟
این نوشیدنی بهترین ماندگاری را در دمای بین چهار تا هشت درجه سانتیگراد در یخچال دارد و هنگام خرید باید از داخل یخچال به مشتری ارائه شود. همچنین باید توجه کرد که تاریخ مصرف آن زیاد باشد.
آیا برای افزایش ماندگاری دوغهای صنعتی از مواد نگهدارنده استفاده میشود؟
خیر. اضافه کردن هرگونه مواد نگهدارنده به دوغ در فرآیند تولید غیرمجاز است و تخلف محسوب میشود.
راههای تشخیص دوغ فاسد
چرا دوغ محلی بعد از اینکه مدتی در دمای محیط قرار میگیرد، گازدار میشود؟
برخی میکروارگانیسمها، به ویژه مخمرها، در دمای محیط گاز تولید میکنند و از آنجایی که دوغ یک فرآورده تخمیری است، اگر در بیرون از یخچال نگهداری شود، به تدریج گاز تولید میکند. اما این موضوع مشکلی برای سلامتی افراد ندارد. البته گازدار شدن دوغهایی که باید بدون گاز باشند، نشاندهنده کیفیت آنها نیست.
چرا روی بطری برخی دوغهای صنعتی عبارت گرما دیده درج شده است؟
برخی تولیدکنندگان برای کاهش بار میکروبی دوغ، آن را در فرآیند پاستوریزاسیون حرارت میدهند تا میکروارگانیسمهای مایه ماست کاهش یابد و فرآیند ترش شدن آهستهتر انجام شود در حالی که دوغهای معمولی حرارت نمیبینند.
بین دوغهای معمولی و گرمادیده، کدام یک در اولویت مصرف قرار دارد؟
دوغهای معمولی معمولاً طعم تازه و خوشایندی دارند در حالی که دوغهای گرمادیده ممکن است طعم واقعی دوغ را نداشته باشند.
آیا دوغهای سنتی که از داخل مشک به مشتری عرضه میشوند، آلودگی میکروبی دارند و خطر انتقال تب مالت را دارند؟
دوغ محلی اگر از ماست کارخانهای یا ماست محلی تهیه شده باشد، خطر انتقال میکروبهای شیر خام یا بیماری تب مالت را ندارد، ولی اگر این دوغها با آب آلوده یا سبزیهای خشک غیربهداشتی مخلوط شده باشند، ممکن است به عفونت رودهای منجر شود.
همچنین بخوانید:
طرز تهیه دوغ کفیر + خواص درمانی کفیر
دوغ گرما دیده چیست و با سایر دوغها چه تفاوتی دارد؟