بهترین اپلیکیشن آشپزی و شیرینی پزی

با این چند ترفند ساده خیلی سریع حبوبات را بپزید (2 نکته مهم)

پختن حبوبات معمولاً زمان‌بر است، اما با چند ترفند ساده می‌توان زمان پخت را کاهش داد و آن‌ها را نرم‌تر و خوش‌پزتر کرد. در ادامه چند روش کاربردی برای سریع‌تر پختن حبوبات آورده‌ام:


⏱️ ترفندهای سریع‌پز کردن حبوبات:

1. خیس کردن حبوبات از شب قبل

  • حبوبات را ۸ تا ۱۲ ساعت در آب خنک بخیسانید.

  • آب را چند بار عوض کنید تا نفخ آن‌ها هم گرفته شود.

  • قبل از پخت، آب خیسانده‌شده را دور بریزید.

✅ این کار زمان پخت را تا نصف کاهش می‌دهد.


2. استفاده از جوش‌شیرین (به مقدار خیلی کم!)

  • هنگام خیساندن، نصف قاشق چای‌خوری جوش‌شیرین به آب اضافه کنید.

  • یا در هنگام پخت، مقدار خیلی کمی (نوک قاشق) به آب در حال جوش اضافه کنید.

⚠️ زیاده‌روی در جوش‌شیرین باعث تغییر طعم و ارزش غذایی می‌شود، مراقب باشید.


3. استفاده از زودپز

  • حبوبات در زودپز خیلی سریع‌تر می‌پزند (معمولاً ۱۵ تا ۳۰ دقیقه بسته به نوع آن).

  • مقدار آب را طوری تنظیم کنید که فضای کافی برای بخار داشته باشد.

✅ بهترین گزینه برای پخت سریع نخود، لوبیا، عدس و لپه است.


4. اضافه نکردن نمک در ابتدای پخت

  • نمک را در اواخر پخت اضافه کنید، چون در ابتدای پخت باعث سفت شدن پوست حبوبات می‌شود.

❌ افزودن نمک زودهنگام = پخت دیرتر و سخت‌تر


5. پخت همراه با آب جوش

  • حبوبات را مستقیماً داخل آب جوش بریزید، نه آب سرد.

  • آب جوش به شروع سریع‌تر فرآیند پخت کمک می‌کند.


6. اضافه کردن چوب دارچین یا زنجبیل تازه (برای نفخ کمتر)

  • یک تکه کوچک زنجبیل تازه یا چوب دارچین در حین پخت می‌تواند نفخ را کاهش داده و به هضم کمک کند.

  • این ادویه‌ها به نرم شدن حبوبات هم کمک می‌کنند.


7. خرد کردن حبوبات در غذاساز یا له کردن جزئی (برای خوراک یا آش)

  • اگر نیاز به ظاهر درسته ندارید، می‌توانید بعد از خیساندن، آن‌ها را نیم‌کوب یا در غذاساز خرد کنید تا سریع‌تر بپزند.

پخت سریع حبوبات با چند ترفند ساده

به گزارش رضیم : راه های متفاوتی برای سریع‌تر پختن حبوبات وجود دارد. در اینجا به چند روش اشاره می‌کنیم.

برای اینکه حبوبات شما، به خصوص نخود و لوبیا، زودتر بپزند، بهتر است آن‌ها را از قبل خیس کنید. خیس کردن حبوبات نه تنها زمان پخت را کاهش می‌دهد، بلکه اگر آب آن‌ها را چند بار عوض کنید، نفخ حبوبات هم کمتر می‌شود.

اگر وقت کافی برای خیس کردن طولانی ندارید، می‌توانید حبوبات را با آب بجوشانید و وقتی جوش آمدند، اجازه دهید حدود یک ساعت در همان آب گرم بمانند تا خوب خیس بخورند. سپس آن‌ها را آبکش کنید و بعد داخل قابلمه بریزید و آب جوش روی آن‌ها بریزید. هرگز آب سرد نریزید زیرا باعث می‌شود که حبوبات شما دیرتر بپزند.

در حین پخت حبوبات، هرگز نمک را در اوایل کار اضافه نکنید چون این کار باعث می‌شود حبوبات دیرتر بپزند. بهتر است نمک را در یک ساعت آخر پخت اضافه کنید تا هم حبوبات خوب بپزند و هم طعم‌دار شوند.

اگر وقت ندارید حبوبات را بخیسانید و عجله دارید، بگذارید حبوبات در قابلمه‌ای بجوشد و سپس آب آن را خالی کنید. این کار نفخ حبوبات را از بین می‌برد و نیازی نیست که آن‌ها برای یک ساعت در آب بجوشند. به عنوان یک ترفند دیگر، می‌توانید یک عدد خیار کامل را در آب جوش قرار دهید تا هم با حبوبات بپزد و نفخ آن‌ها را بگیرید.

یک روش دیگر این است که بعد از جوشانیدن و خالی کردن آب آن‌ها، از زیره در غذای خود استفاده کنید یا مقدار کمی زیره کامل را داخل کیسه‌ای پارچه‌ای بگذارید و در حین جوشیدن حبوبات در قابلمه قرار دهید تا با هم بجوشند. این کار هم باعث کاهش نفخ می‌شود.

برای سریع‌تر پختن حبوبات، می‌توانید از زودپز استفاده کنید. هرگز حبوبات را که مطمئن نیستید با هم می‌پزند، در یک زودپز نپزید. مثلاً برای آش، بهتر است نخود و لوبیا را جداگانه بپزید.

یک روش جالب دیگر این است که حبوبات را بشویید و در یک فلاسک بریزید و روی آن‌ها آب جوش بریزید و درب فلاسک را ببندید. بگذارید حداقل ۱۲ ساعت یا یک شبانه‌روز به همین شکل بمانند. هر چه بیشتر در فلاسک بمانند، حبوبات شما بهتر می‌پزند.

به یاد داشته باشید که حبوبات دیرپزتر را بیشتر بخیسانید و حبوبات زودپز را کمتر خیس کنید؛ مثلاً حبوباتی مثل جو، ماش و دال عدس به سرعت می‌پزند و نیازی به خیس کردن ندارند.

برای اینکه حبوبات شما سریع‌تر بپزند، در طول پخت درب قابلمه را ببندید. این کار باعث می‌شود تا بخار داخل قابلمه بماند و حبوبات زودتر بپزند. همچنین برای جلوگیری از سر رفتن حبوبات، آن‌ها را در یک قابلمه بزرگ‌تر از حجم خود بریزید.

در حین پخت، کف‌های سفیدی که روی حبوبات می‌آید را بردارید زیرا این‌ها نشانه‌ی نفخ حبوبات هستند.

لیست انواع حبوبات و مدت خیساندن آن

مدت زمان خیساندن و پخت حبوبات

مدت زمان خیساندن حبوبات با یکدیگر متفاوت است که در اینجا به زمان آن‌ها اشاره می‌کنیم. (البته این زمان متغیر است و حبوبات با هم تفاوت دارند و همچنین ظروف پخت و میزان حرارت اجاق هم متفاوت است.)

نخود

خیساندن: 8-10 ساعت

زمان پخت: 60-90 دقیقه

لوبیا چیتی

خیساندن: 8-12 ساعت

زمان پخت: 70-90 دقیقه

لوبیا قرمز

خیساندن: 10-12 ساعت

زمان پخت: 45-50 دقیقه

لوبیا چشم بلبلی

خیساندن: 10-12 ساعت

زمان پخت: 45-50 دقیقه

لوبیا سفید

خیساندن: 10-12 ساعت

زمان پخت: 70-90 دقیقه

لوبیا سیاه

خیساندن: 8-12 ساعت

زمان پخت: 55-60 دقیقه

حتماً بخوانید:

روش نگهداری حبوبات

روش نگهداری حبوبات دو نکته گفتني

است: الف) این مطلب برای حبوبات خشک ذکر شده است. ب) حبوبات جزء مواد غذایی هستند که دیر فاسد می‌شوند. با توجه به این…

لپه

خیساندن: نیازی به خیساندن ندارد

زمان پخت: 40-45 دقیقه

باقلا

خیساندن: باید 8-12 ساعت خیس بخورد

زمان پخت: 90 دقیقه

لوبیای مخصوص باقلاقاتق

خیساندن: باید 8-12 ساعت خیس بخورد

زمان پخت: 45-50 دقیقه

نخود سبز خشک

خیساندن: باید 8-12 ساعت خیس بخورد

زمان پخت: 60-90 دقیقه

ماش

خیساندن: نیازی به خیساندن ندارد

زمان پخت: 30-40 دقیقه

عدس

خیساندن: نیازی به خیساندن ندارد

زمان پخت: 30-40 دقیقه

دال عدس

خیساندن: نیازی به خیساندن ندارد

زمان پخت: 15-30 دقیقه

 

سایت آموزش آشپزی رضیم

خروج از نسخه موبایل