پودر کردن هسته سنجد کار راحتی نیست چون بسیار سخت و چوبیست، اما اگر بهدرستی انجام بشه، میتونه بهعنوان یک ماده مغذی در درمان پوکی استخوان، درد مفاصل و تقویت استخوانها استفاده بشه.
در ادامه، بهترین و اصولیترین روش پودر کردن هسته سنجد رو برات توضیح میدم:
🟤 مراحل پودر کردن هسته سنجد:
1. شستوشو و خشک کردن
-
هستههای سنجد رو خوب بشور و مطمئن شو هیچ پالپ یا گوشت میوهای بهش نچسبیده.
-
بعد بذار در آفتاب یا جریان هوای خشک، چند روز کامل خشک بشن تا رطوبتشون از بین بره. (حتماً خشک باشن تا آسیابت خراب نشه)
2. شکستن اولیه (اختیاری ولی توصیهشده)
-
با هاون فلزی یا سنگین یا حتی چکش آشپزخانه، هستهها رو روی سطح سفت کمی خرد کن.
-
این کار باعث میشه راحتتر آسیاب بشن و به دستگاه فشار زیادی نیاد.
3. آسیاب کردن با دستگاه مناسب
هسته سنجد خیلی سفت و سخت هست، پس به دستگاه قوی نیاز داری:
✅ بهترین گزینهها:
-
آسیاب صنعتی کوچک یا آسیاب عطاری
-
آسیاب مخلوطکن با تیغه فلزی و قدرت بالا (حداقل ۱۰۰۰ وات)
-
آسیاب قهوه قوی (فقط در مدلهای فلزی و پرقدرت)
❌ استفاده از آسیابهای خانگی معمولی ممکنه تیغه رو کند کنه یا بسوزه.
4. الک کردن
-
بعد از آسیاب، پودر رو از یک الک ریز رد کن.
-
ذرات درشت رو دوباره آسیاب کن.
5. نگهداری
-
پودر هسته سنجد رو در ظرف شیشهای دربدار و در جای خشک و خنک نگهداری کن.
-
تا چند ماه قابل استفاده است، مخصوصاً در مخلوط با عسل یا شیر.
✳️ نکته کاربردی:
برای استفاده درمانی، معمولاً روزی ۱ قاشق چایخوری پودر هسته سنجد با عسل یا شیر گرم مصرف میشه (با مشورت پزشک یا متخصص طب سنتی).
چگونه هسته سنجد را آسیاب کنیم ؟
هسته سنجد خیلی سفت و محکم است، به همین دلیل بسیاری از آسیابهای معمولی نمیتوانند آن را به خوبی آسیاب کنند. برای آسیاب کردن هسته سنجد نیاز به آسیاب بیشتری داریم که قدرت کافی برای پودر کردن این ماده را داشته باشد. لذا باید با آسیابهای قویتر این کار را انجام دهیم. زمان آسیاب کردن هسته سنجد، مقدار کمی از آن را داخل آسیاب بریزید و نگذاری که زیاد بریزید، زیرا اگر بیش از حد هسته سنجد بریزید، به خوبی آسیاب نخواهد شد.
مراحل آسیاب هسته سنجد
- ابتدا باید ضایعات و پوستهای هسته سنجد را جدا کنیم.
- پس از آن هستهها باید به طور کامل خشک شوند؛ در غیر این صورت آسیاب کردن آنها ناموفق خواهد بود.
- در انتها هسته سنجد را در آسیاب میریزیم و به همین سادگی به پودر تبدیل میشود.
روش پودر کردن سنجد
اگر از آسیاب عطاری برای پودر کردن سنجد استفاده میکنید، این کار آسانتر است. آسیاب کردن سنجد، عناب یا زنجبیل که همگی سفت و سخت هستند، نیاز به روش خاصی دارد.
برای آسیاب هسته سنجد با آسیاب عطاری، مطمئن شوید که دستگاه شما در دور سیهزار میچرخد تا بتواند به خوبی کار کند. همچنین هنگام ریختن هستهها، ظرفیت آسیاب را کامل پر نکنید؛ به عنوان مثال اگر آسیاب شما چهار کیلو ظرفیت دارد، حداکثر دو کیلو هسته سنجد بریزید چرا که پر کردن کامل میتواند به دستگاه آسیب بزند.
همچنین توجه داشته باشید که هسته سنجد به دلیل شکل گرد و سفتش ممکن است به دیوارههای آسیاب بچسبد. بنابراین باید هر چند ثانیه یکبار آسیاب را تکان دهید و بگذارید چند دقیقه دستگاه استراحت کند تا طول عمر آن افزایش یابد.
آسیاب سنجد، چگونه سنجد یا هسته سنجد را پودر میکند؟
این آسیاب تیغهای از استیل دارد که قابلیت پودر کردن مواد سخت را دارد. این دستگاه میتواند تمام هسته و سنجد را به صورت کامل و بدون ضایعات پودر کند. یک قسمت پروانهای کوچک در زیر آسیاب وجود دارد که موجب خنک شدن آن میشود و هوا به راحتی جابجا میشود. حتماً آسیاب را در جایی هموار قرار دهید تا جریان هوا به خوبی زیر دستگاه داشته باشد. این دستگاه با دو تیغه خود قدرت زیادی برای آسیاب کردن هسته و سنجد دارد و باعث میشود که آنها به راحتی و به سرعت پودر شوند.
روش آسیاب کردن سنجد با هسته
یک توری با سایز یک روی آسیاب قرار میدهیم و سپس درب دستگاه را میبندیم و چفتهای آن را محکم میکنیم. پس از آسیاب کردن، پودر را الک کرده و آماده استفاده میشود.
آسیاب سنجد با دستگاه عطاری : این روش به دلیل استفاده از پولی و تسمه به موتور دستگاه، قدرت بالایی دارد و باعث میشود که سرعت آسیاب کردن سنجد بالا برود. این فرآیند به دلیل خنک کردن مواد در حین آسیاب، خاصیتهای سنجد را حفظ میکند. بازدهی دستگاه بین ۵۰ تا ۷۰ درصد است و وزن آن حدود ۷۰ تا ۸۰ کیلو میباشد.
پودر کردن سنجد با آسیاب ادویه جات
سنجد خواص درمانی و غذایی زیادی دارد و هسته آن برای استخوانها و مفاصل به ویژه آرتروز مفید است. اما هسته سنجد بسیار سفت است و آسیابهای خانگی و بعضی آسیابهای صنعتی نمیتوانند آن را به خوبی آسیاب کنند. آسیابهای موجود در فروشگاه ما به لحاظ کیفیت و قدرت مناسب برای پودر کردن سنجد هستند.
بعضی از محصولات سنجد که کیفیت خوبی ندارند، هسته سنجد را به طور کامل پودر نمیکنند و این موضوع باعث ناراحتی مشتریان میشود. این مشکل ممکن است باعث شود که مشتریها کمتر تمایل به خرید کنند.
برای پودر کردن سنجد ، اول از همه باید سنجدها را تمیز کنیم و هر چیزی مثل برگ و چوب را از آنها جدا کنیم. سپس باید صبر کنیم تا سنجدها کاملاً خشک شوند. اگر سنجدها به خوبی خشک نشوند، نمیتوان آنها را به صورت کامل پودر کرد. بعد از اینکه سنجدها خشک شدند، باید آنها را در دستگاه آسیاب ادویهجات بریزیم و به راحتی پودر میشوند.
نکته مهم این است که باید مقدار کمی از سنجد را در آسیاب بریزیم تا آسیاب کردن به خوبی انجام شود و هسته آن به خوبی پودر شود. اگر ما مقدار زیادی سنجد را در آسیاب بریزیم، ممکن است آسیاب کردن به درستی انجام نشود چون هسته سنجد به شدت سخت است و پودر کردن آن زمانبر میشود.