بهترین اپلیکیشن آشپزی و شیرینی پزی

روشی طلایی برای پاک کردن و شستن سیرابی خیلی ساده (2 نکته مهم)

 

حتماً! در اینجا یک روش ساده، سریع و طلایی برای پاک کردن و شستن سیرابی آوردم که هم بوی زهم رو از بین می‌بره و هم سیرابی رو کاملاً تمیز و سفید می‌کنه:


✅ روش طلایی پاک کردن و شستن سیرابی

🧂 مواد و وسایل مورد نیاز:

  • آرد سفید

  • نمک

  • سرکه سفید یا آب‌لیمو

  • آب جوش و آب سرد

  • برس یا چاقوی کند (یا تیغ موبر)


🌀 مرحله 1: شست‌وشوی اولیه

سیرابی خام را با آب سرد خوب بشوی تا آلودگی سطحی، خون و چربی جدا شود.


🥣 مرحله 2: ماساژ با آرد و نمک

  • سیرابی را روی سطحی قرار بده.

  • مقدار زیادی آرد و نمک روش بریز.

  • با دست، خوب ماساژ بده تا لیزی و بوی زهم اولیه گرفته بشه.

  • سپس با آب سرد بشوی.


♨️ مرحله 3: شوک آب جوش و آب سرد

  • یک قابلمه آب را به جوش بیاور و سیرابی را برای ۳ تا ۵ دقیقه بجوشان.

  • سپس سریع آن را در آب سرد بینداز.
    ✅ این کار باعث جدا شدن لایه‌ی نازک و چرک روی سیرابی می‌شود.


🍋 مرحله 4: ضدعفونی با سرکه یا آبلیمو

  • سیرابی را در ترکیبی از نصف پیمانه سرکه + ۲ لیوان آب + کمی نمک برای ۲۰ دقیقه بخوابان.

  • این مرحله بوی زهم را می‌گیرد و بافت را تازه می‌کند.


🧼 مرحله 5: پاک‌سازی نهایی

  • با برس، چاقوی کند یا تیغ، پوست‌های تیره یا لزج را به‌آرامی بتراش.

  • دوباره با آب سرد بشوی. حالا سیرابی کاملاً تمیز و آماده‌ی پخت است.


💡 نکات طلایی:

  • برای سفید شدن سیرابی می‌توان هنگام جوشاندن، کمی جوش‌شیرین (کم! حدود نصف قاشق چای‌خوری) اضافه کرد.

  • اضافه کردن پوست لیمو یا چند برگ بو به آب جوش، کمک می‌کند بوی نامطبوع کاملاً از بین برود.

  • اگر زمان کافی داری، بعد از تمیز کردن می‌تونی سیرابی رو ۲ ساعت در آب‌لیمو و یخ نگه‌داری تا خوش‌عطرتر بشه.


چگونگی پاک کردن سیرابی | بهترین روش برای تمیز کردن سیرابی

رنگ سیرابی قبل از اینکه تمیز شود ممکن است زرد، سبز مایل به خاکستری یا قهوه‌ای باشد که این به غذایی که دام خورده بستگی دارد. سیرابی دامی که از علوفه سبز استفاده کرده، رنگ سبز و تیره‌تری نسبت به دامی که از جو تغذیه کرده دارد.

سیرابی که تمیز نشده باشد بوی ناخوشایندی دارد و به همین دلیل برای مصرف انسان مناسب نیست. جهت استفاده انسان، باید آن را کاملاً بشویید و با دقت بسیار تمیز کنید.

بهترین روش برای پاک کردن سیرابی چیست؟

سیرابی یا شکمبه، اولین بخش از معده نشخوارکنندگان است که حدود یک هفتم وزن بدن آنها را اشغال می‌کند. معده نشخوارکنندگان از چهار قسمت تشکیل می‌شود: سیرابی، نگاری، شیردان و هزارلا که در این میان سیرابی نود درصد حجم معده را می‌سازد. قسمتی از سیرابی به مری وصل است و پس از آن نگاری، هزارلا و در نهایت شیردان قرار دارند.

سیرابی در واقع محلی است که غذا توسط دام تخمیر می‌شود و میلیاردها باکتری در آن وجود دارد. در ایران و برخی کشورهای دیگر، از سیرابی به عنوان غذایی خوشمزه استفاده می‌شود و هر منطقه به شیوه‌ای خاص آن را طبخ می‌کند.

10 مرحله مؤثر برای تمیز کردن سیرابی و شیردان

  1. برای پاک کردن سیرابی بهتر است دو نفر اقدام کنند، بنابراین ابتدا یک همراه مناسب پیدا کنید.
  2. سپس آب را در یک قابلمه نسبتاً بزرگ جوش بیاورید تا سیرابی در آن جا بگیرد.
  3. قسمت‌های هزارلا و شیردان را از سیرابی جدا کنید.
  4. با قیچی یا چاقوی تیز سیرابی را برش دهید تا از حالت کیسه‌ای درآمده و به شکل یک ورقه صاف تبدیل شود. برای سهولت در تمیز کردن، آن را به ۳ یا ۴ تکه تقسیم کنید.
  5. وقتی آب به جوش آمد، آن را از روی حرارت بردارید و یکی از تکه‌های سیرابی را برای چند ثانیه درون آن قرار دهید و سپس بلافاصله خارج کنید.
  6. سیرابی را با دو دست محکم نگه دارید و بکشید تا سطح آن صاف شود، سپس با چاقو روی آن را خراش دهید تا پرزهای زرد رنگ جدا شوند و رنگ آن به سفیدی مایل به صورتی روشن تبدیل شود.
  7. اگر هنوز پرزها جدا نشده بودند، آن را دوباره در آب جوش بیندازید و مراحل قبلی را تکرار کنید تا کاملاً تمیز شود.
  8. بعد از تمیز کردن هر تکه، آن را کنار گذاشته و مشغول تمیز کردن تکه بعدی شوید و این مراحل را برای بقیه تکه‌های سیرابی نیز انجام دهید.
  9. اگر آب سرد شده بود، دوباره آن را گرم کنید زیرا در غیر این صورت پرزها به راحتی جدا نمی‌شوند.
  10. برای تمیز کردن هزارلا نیز به همین روش عمل کنید، یعنی آن را در آب جوش بیندازید و سپس بین لایه‌ها را با دست تمیز کنید.

نکته: اگر سیرابی مدت طولانی در آب داغ بماند، پخته شده و دیگر قابل تمیز کردن نخواهد بود، بنابراین تنها چند ثانیه کافیست.

  • بعد از تمیز کردن لایه خارجی سیرابی، نوبت به تمیز کردن لایه داخلی آن است. برای این کار:
  • اول اگر جسم خارجی به لایه داخلی سیرابی چسبیده، با چاقو آن را جدا کنید.
  • شیر آب سرد را کم کم باز کرده و هر تکه از سیرابی را زیر آب سرد بشویید تا کاملاً تمیز شده و ظاهری شبیه به یک حوله سفید پیدا کند.
  • برای تمیز کردن هزارلا هم، لایه‌ها را یکی یکی باز کرده و با حوصله زیر آب بشویید.
  • در مورد شیردان که دارای چین و چروک‌های زیادی است و سطح آن با مواد چسبناک پوشیده شده، نیازی به خراش دادن با چاقو نیست و فقط باید آن را خوب زیر آب سرد بشویید. با این کار، لزجی سطح آن از بین نمی‌رود، اما اگر جسم خارجی به آن چسبیده باشد، جدا می‌شود.
  • پس از شستن سیرابی، آن را به تکه‌های کوچکتر برش بزنید تا برای پختن آماده شود.

سیرابی و شیردان کدام قسمت از بدن گاو را تشکیل می‌دهند؟

به لایه داخلی معده گاو، سیرابی می‌گویند که بافت جویدنی دارد. سیرابی طعم ملایمی دارد و می‌توان آن را به صورت جداگانه یا در سوپ تهیه کرد.

و خوراک کرده است.

سیرابی بخشی گوشتی از معده گاو است که سال‌هاست در بسیاری از نقاط دنیا مصرف می‌شود (حتی شکسپیر به آن اشاره کرده است). هرچند که سیرابی به اندازه سایر غذاهای گوشتی بین مردم جا نیفتاده، اما ارزش دارد که به رژیم غذایی‌تان اضافه شود. سیرابی کم‌کالری است و منبع خوبی از ویتامین‌های مفید برای سلامتی محسوب می‌شود.

سیرابی و شیردان غذایی قدیمی هستند که نه تنها در ایران تاریخی طولانی دارند، بلکه در بسیاری از کشورهای دیگر نیز طرفداران زیادی دارند.

سیرابی و شیردان از اعضای داخلی معده نشخوارکنندگان هستند. معمولاً بعد از ذبح گاو، سیرابی را از بدنش خارج می‌کنند که دارای مواد آخرین غذاهای خورده شده آن است و بویی ناخوشایند دارد. برای مصرف، ابتدا محتوای آن را خارج و سپس به خوبی می‌شویند و می‌پزند.

عضلات نرم و بافت لانه زنبوری که در سیرابی و شیردان هستند، ارزش غذایی بالایی دارند و از نظر پروتئین و چربی با گوشت‌های دیگر بسیار متفاوت‌‌اند و برعکس کله و پاچه، باعث افزایش کلسترول نمی‌شوند. سیرابی کالری کمتری نسبت به گوشت قرمز دارد، اما پروتئین آن مشابه گوشت قرمز، مرغ و ماهی است.

خواص و فواید سیرابی و شیردان برای سلامتی بدن

1. کالری سیرابی و شیردان

سیرابی به راحتی با رژیم‌های کم‌کالری سازگار است چون در هر 85 گرم سیرابی پخته تنها 80 کالری وجود دارد که فقط 4% از نیاز روزانه در یک رژیم 2000 کالری را تأمین می‌کند. هر وعده سیرابی پخته (که در اینجا 85 گرم منظور است) 10 گرم پروتئین دارد.

پروتئین منبع آمینو اسیدهای ضروری بدن برای ساخت هورمون‌ها، آنزیم‌ها و بافت‌های جدید است. سیرابی در هر وعده 3.4 گرم چربی دارد که 1.2 گرم از آن چربی‌های اشباع شده هستند.

مصرف چربی به عنوان بخشی از رژیم غذایی متعادل به زندگی فعال کمک می‌کند چون منبع انرژی است، اما چربی‌های اشباع شده کلسترول بد خون را افزایش می‌دهند و خطر بیماری‌های قلبی عروقی را بالا می‌برند.

2. خواص درمانی سیرابی

خواص و فواید سیرابی برای سلامتی سالهاست که توسط متخصصان توصیه شده است. در ادامه تعدادی از خواص سیرابی و شیردان را بررسی می‌کنیم.

  • درمان کم‌خونی
  • مفید برای رشد و تقویت کودکان
  • تقویت و کمک به تولید اسپرم سالم
  • کمک به بهبود معده و روده
  • کمک در درمان بیماری‌های عصبی و افسردگی
  • مفید برای افراد مبتلا به بیماری ام‌اس MS
  • درمان زخم معده و اثنی عشر
  • تقویت و درمان ریزش مو
  • تقویت سیستم ایمنی بدن
  • خاصیت ضد سرطان

چند نکته مهم در پاک کردن سیرابی و از بین بردن بوی آن

  1. سیرابی را از فروشگاه معتبر و تازه خریداری کنید تا به راحتی تمیز شود.
  2. اگر با حوصله و دقت سیرابی را تمیز کنید و پرزهای آن را به خوبی جدا کنید، بوی نامطبوع آن در حین پخت کمتر می‌شود.
  3. برای پخت سیرابی بهتر است به ازای یک عدد سیرابی متوسط، ۱ پیمانه نخود خیس‌خورده به آن اضافه کنید تا بو را بگیرد.
  4. برای پخت سیرابی ابتدا یک عدد پیاز بزرگ را تفت دهید تا رنگش تغییر کند، سپس قطعات سیرابی را به آن اضافه کنید و با پیاز تفت دهید تا بوی آن کاهش یابد.
  5. اضافه کردن مقداری آبلیموی تازه بعد از پخت، به کاهش بوی این غذا کمک می‌کند.

بیشتر بخوانید :

دستور پخت سیرابی شیردان مخصوص صبحانه + خواص آن

دلمه سیرابی | طرز تهیه دلمه ای عجیب و پر خاصیت

کوفته سیرابی | طرز تهیه کوفته سیرابی (کفته سیرابی)

 

سایت آموزش آشپزی رضیم 

خروج از نسخه موبایل