در اینجا یک لیست کامل غذاهای نونی بدون گوشت (گیاهی یا شبهگیاهی) برات آماده کردم که هم خوشمزهان، هم ساده و اقتصادی، و با نان سنگک، لواش، بربری یا تافتون عالی سرو میشن. این غذاها برای وعدههای ناهار، شام یا حتی افطار و عصرانه مناسب هستن.
🍽️ لیست غذاهای نونی بدون گوشت
🟢 خوراکها و دیپهای سنتی
-
میرزا قاسمی – بادمجان کبابی، سیر، تخممرغ
-
کشک بادمجان – بادمجان سرخشده، پیاز داغ، کشک
-
کلهجوش – کشک، گردو، نعناع خشک، پیاز
-
اشکنه تخممرغ – پیاز، آرد، زردچوبه، تخممرغ
-
خوراک لوبیا چیتی – بدون گوشت، با سیبزمینی یا قارچ
-
خوراک عدسی – عدس، رب، سیبزمینی، پیاز
-
خوراک بادمجان و گوجه – سرخشده یا آبپز
-
خوراک قارچ و پنیر – با ادویهجات و جعفری تازه
-
خوراک سبزیجات مخلوط – مثل کدو، هویج، فلفل دلمه، قارچ، سیبزمینی
-
نون و پنیر و سبزی – ساده اما همیشه محبوب
🟡 کوکوها و کتلتهای گیاهی
-
کوکو سبزی – با یا بدون تخممرغ
-
کوکو سیبزمینی – ساده یا با پیاز و ادویه
-
کوکو بادمجان – بادمجان لهشده و سرخشده با تخممرغ
-
کوکو کدو سبز – سبک و سالم
-
کتلت عدس یا لپه – مناسب گیاهخواران
-
کتلت سیبزمینی و نخود – با طعم کاری و سبزی خشک
-
کوکو تره یا شوید – محلی در برخی مناطق ایران
🔵 غذاهای فانتزی نونی بدون گوشت
-
فلافل – نخود، سیر، ادویه، سرخشده
-
سمبوسه گیاهی – با سیبزمینی، سبزی، قارچ یا پنیر
-
نان پیتا با حمص (Hummus) – نخود پخته، ارده، روغن زیتون
-
نان و دیپ ماست و خیار یا لبنه – سبک و تابستانی
-
نان سیر یا نان تست با پنیر و سبزیجات گریلشده
-
رپ سبزیجات – با نان لواش یا تورتیلا
-
نان با زیتون پرورده، گردو و پنیر محلی
🟣 غذاهای محلی و خاص
-
دلمه برگ مو بدون گوشت (گیاهی)
-
بورانی اسفناج یا کدو با ماست
-
اشکنه گیاهی با مرزه خشک یا تره
-
آبدوغخیار – سنتی، ساده، مخصوص تابستان
-
تکلقمه کردی – نان محلی با روغن حیوانی، سبزی و تخممرغ
-
حلیم بدون گوشت (مثلاً با بلغور گندم)
❤️ میانوعده و عصرانه نونی
-
پنیر و گردو و سبزی
-
خرما و کره با نان
-
ارده و شیره
-
مربا و خامه
-
تخممرغ آبپز با نان و کره
اگر به دنبال یک لیست کامل از غذاهای نونی بدون گوشت برای شام هستید که شامل غذاهای ساده و سریع برای دو نفر و همچنین ساندویچها باشد، با ما همراه باشید.
قبل از شروع، لازم است بگوییم که این لیست از سایت آموزش آشپزی گیلان فود گرفته شده و دو لیست زیر نیز مربوط به همین سایت است؛
لیست غذای نونی
اگر در سالهای اخیر با بیماریهایی مثل کرونا روبهرو شدهاید، میدانید که غذاهای سالم و سبک یکی از بهترین کمکها برای روند بهبود است. به خصوص برای بیماران مبتلا به کرونا که به خوراکیهایی نیاز دارند که سریعتر هضم شوند، بهتر است از انواع نان مانند لواش، باگت و تافتون استفاده کنند.
نان بربری، سنگک و نانهای سبوسدار به دلیل اینکه فیبرها دیرتر از چربیها از سیستم گوارشی عبور میکنند، ممکن است باعث تحریک معده و روده بیماران شوند!
پس بهتر است از لیست پایین برای مواقع بیماری (خدا نکند) و شبهایی که میخواهید شام نونی بخورید، استفاده کنید.
انواع غذای نونی سریع و ساده
لیست زیر با دقت جمعآوری شده و سعی کردیم هر نوع غذای نونی را در آن بگنجانیم.
کتلت سوسیس
۱ عدد سیبزمینی بزرگ، ۱ تا ۲ عدد سوسیس بلغاری، ۱ کاسه پنیر پیتزا، ۴ قاشق غذاخوری پودر سوخاری، ۱ عدد تخممرغ، آویشن، نمک و فلفل به میزان لازم.
ابتدا سیبزمینی را بپزید و رنده کنید. سپس سوسیس را خام به سیبزمینی رندهشده اضافه کنید. تخممرغ و آرد سوخاری را به همراه ادویهها اضافه کنید و خوب ورز دهید.
سپس یک گلوله متوسط بردارید و وسط آن پنیر پیتزا بگذارید و کتلت را شکل دهید. کتلتها را به مدت ۱ ساعت در یخچال بگذارید تا کمی منسجم شوند. بعد از آن، یک ظرف گود انتخاب کنید و روغن زیاد بریزید. کتلتها را در روغن داغ سرخ کنید تا رنگ آنها طلایی شود.
املت پیتزایی
گوجهگیلاسی، فلفل دلمهای، ریحان و جعفری، رب، نمک، فلفل، زردچوبه، کالباس و تخممرغ، پنیر پیتزا.
چند گوجهگیلاسی و مقداری فلفل دلمهای را خرد کرده و در تابه سرخ کنید تا شبیه املت شود.
سپس یک قاشق رب گوجه به آن اضافه کنید و زردچوبه، نمک و فلفل هم اضافه کنید و خوب تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند.
اکنون کالباسهای رندهشده را اضافه کنید و پس از کمی تفت دادن، تخممرغها را به تعداد دلخواه داخل آن بشکنید و کمی هم بزنید.
در پایان، پنیر پیتزای رندهشده را روی املت بپاشید و درب تابه را بگذارید تا بپزد.
خوراک جگر و سیبزمینی
سیبزمینی، جگر گوسفندی، آرد گندم یا ذرت، نمک، فلفل و زردچوبه.
برای تهیه این غذای خوشمزه، ابتدا سیبزمینیها را سرخ کرده و نمک و زردچوبه و کمی فلفل به آنها بزنید.
سپس پیازها را سرخ کنید و وقتی کمی طلایی شدند، جگر را اضافه کنید. حتماً جگر را با آرد مخلوط کنید تا بافت آن بهتر شود.
در پایان همه مواد را خوب تفت دهید و سیبزمینیها را اضافه کنید. نوش جان!
ترش تره گیلانی
ترشتره یکی از خورشتهای محبوب گیلانی است که همانطور که از نامش پیداست، مزهای ترش دارد و تهیه آن بسیار ساده است!
البته…
جالب است بدانید که این غذا در بخشهای مختلف استان گیلان به شیوههای گوناگون و متفاوت تهیه میشود و معمولاً با کته و زیتون پرورده سرو میشود!
سبزی ترش تره شامل(جعفری،گشنیز،شوید،تره و اسفناج که نسبت به سایر سبزیها دو برابر است)، ۱ عدد پیاز بزرگ و برنج نیم دانه میباشد.
ابتدا سبزیها را شسته و خرد کنید، سپس همه مواد را به داخل قابلمه بریزید. به مقدار لازم آب اضافه کنید تا سطح آن با سبزیها برابر باشد. بگذارید تا خوب بپزد و له شود. میتوانید آن را بستهبندی کرده و داخل فریزر نگهداری کنید تا هر وقت که خواستید، درست کنید.
در تهیه سبزی ترش تره به ۷ تا ۸ عدد سیر، ۱ قاشق غذاخوری زردچوبه، نمک و فلفل سیاه و ۱ قاشق غذاخوری آبغوره و ۱ عدد تخممرغ نیاز دارید.
سیر را رنده کرده و با روغن و زردچوبه کمی تفت دهید. سپس سبزیها را اضافه کرده و بگذارید کمی سرخ شود. نمک و فلفل سیاه را اضافه کنید و سپس آبغوره را بریزید. بگذارید کمی دیگر بپزد و در آخر تخممرغ را وسط مواد بگذارید تا بپزد. وقتی که تخممرغ پخت، ترش تره آماده است.
میتوانید این غذا را مثل کشک بادمجان یا میرزاقاسمی به عنوان یک پیشغذا سرو کنید.
کوکو سورپرایز
برای تهیه این غذا به ۲ عدد سیبزمینی پخته، ۳۰۰ گرم مرغ چرخکرده، ۱ عدد تخممرغ، ۳ قاشق جعفری خردشده، آرد سوخاری، نمک، فلفل، پودر سیر و پودر پاپریکا و پنیر پیتزا نیاز دارید.
ابتدا سیبزمینیها را بپزید و سپس مرغ و بقیه مواد را اضافه کنید. بگذارید تا مواد کاملاً خنک شوند. سپس همه مواد را خوب مخلوط کنید و یک گلوله بردارید. آن را در دست باز کرده و مقدار کمی پنیر پیتزا در وسط آن قرار دهید و سپس خوب گرد کنید. بعد در تابه با روغن داغ سرخ کنید.
توجه کنید که سیبزمینیها را زیاد نپزید، زیرا ممکن است شل شوند. حتماً مواد را در یخچال بگذارید تا از روغن کمتری استفاده شود.
یتیمچه
برای تهیه این غذا به پیاز، نمک، فلفل، زردچوبه، بادمجان، سیبزمینی و گوجهفرنگی و آب نیاز دارید.
در ابتدا پیاز را تفت میدهیم و ادویههای زردچوبه و فلفل سیاه را به آن اضافه میکنیم.
سپس بادمجان، سیبزمینی و گوجهفرنگیهای خردشده را به آن اضافه کرده و با یک لیوان آب میگذاریم تا خوب بپزد…
در اینجا یک نکته مهم وجود دارد: اولاً باید آبی که اضافه میکنید، کمتر از سطح مواد باشد تا سریع بپزد و آب آن را بکشد و مواد طعم آب ندهند. ثانیاً رب گوجهفرنگی را در یک ظرف جدا تفت میدهیم و وقتی که بادمجان و سیبزمینی پخته شدند، به آنها اضافه میکنیم. زیرا نمک و رب سرعت پخت را کاهش میدهند و باید در آخر اضافه شوند!
کوفته لپه
به ۱ پیمانه لپه پخته و چرخکرده، ۳۰۰ گرم گوشت چرخکرده، ۲ عدد پیاز رندهشده، ۲ عدد تخممرغ، ۱/۳ پیمانه آرد نخودچی، نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین نیاز دارید.
همه مواد را با هم ورز دهید و بگذارید نیم ساعت در یخچال استراحت کند. سپس به اندازه یک نارنگی از مواد بردارید و اگر تمایل داشتید، میتوانید داخل آن زرشک و پیاز داغ بگذارید. سپس آنها را در روغن داغ سرخ کنید.
برای تهیه سس کوفته: پیاز را تفت دهید و به آن رب، نمک، زردچوبه و دارچین اضافه کنید، سپس دو پیمانه آب را اضافه کنید و وقتی جوش آمد، کوفتهها را به سس اضافه کنید و بگذارید برای حدود ۴۰ دقیقه بپزد تا سس غلیظ شود.
کتلت نخودفرنگی
به مقداری نخودفرنگی، ۱ عدد پیاز متوسط، ۲ حبه سیر، ۲ عدد سیبزمینی کوچک، ادویه، نمک، فلفل و زردچوبه و ۱ عدد تخممرغ نیاز دارید.
نخودفرنگی خام را به همراه همه مواد با هم چرخ کنید و بعد تخممرغ و ادویهها را به آن اضافه کنید و خوب مخلوط کنید و سپس سرخ کنید و نوش جان کنید.
خوراک لوبیا چشم بلبلی و گوشت
لوبیا چشم بلبلی را از قبل چند ساعت خیس کنید و سپس بگذارید بپزد.
پیاز را به صورت نگینی خرد کرده و داخل روغن تفت دهید. کمی که طلایی شد، گوشت چرخکرده را اضافه کرده و تفت دهید.
زردچوبه، نمک، فلفل سیاه و رب گوجهفرنگی را اضافه کرده و دوباره تفت دهید. بعد حدود یک و نیم لیوان آب جوش بریزید و بگذارید کمی گوشت بپزد. سپس لوبیای پخته شده و چند عدد گوجهگیلاسی را اضافه کنید و بگذارید برای نیم ساعت بپزد.
سیبزمینیها را هم قاچ کرده و سرخ کنید. البته این مرحله اختیاری است. در انتها، میتوانید چند عدد فلفل را کبابی کرده و کنار آن سرو کنید.
کتلت سنگدان
این کتلت خوشمزه مانند کتلتهایی است که با گوشت درست میکنیم، اما کمی از نظر هزینه به صرفهتر است.
به ۱ عدد سیبزمینی، ۶۰۰ تا ۷۰۰ گرم سنگدان، ۱ یا ۲ عدد تخممرغ، ۲ عدد پیاز، ۱ حبه سیر، نمک، فلفل، زردچوبه و ۱ قاشق غذاخوری سماق و روغن به مقدار لازم نیاز داریم.
در ابتدا سنگدان را دو بار چرخکرده و پیاز و سیبزمینی را رنده کنید و آب آن را بگیرید. سپس همه مواد را با هم مخلوط کرده و کمی ورز دهید و در آخر در روغن سرخ کنید.
همینطور میتوانید بعد از شکل دادن به کتلت، کمی کنجد روی آن بپاشید و سپس سرخ کنید. همچنین با سماق سرو کنید که طعم آن را بسیار خوشمزهتر میکند.
اگر میخواهید آموزش آشپزی را به طور کامل یاد بگیرید و به ویژه غذاهای گیلانی را بهتر بشناسید، پیشنهاد میکنیم به سایت گیلان فود سر بزنید.
در این سایت که مخصوص پخت و پز است، مطالب مفصلی درباره غذاهای گیلانی مانند میرزاقاسمی، باقالاقاتق، مرغ شکمپر، کباب ترش و همچنین انواع غذاهای نذری و مجلسی منتشر شده است.