پنیر لبنه یکی از خوشمزهترین و سالمترین پنیرهای نرم خاورمیانهای است که طرفداران زیادی دارد، مخصوصاً در صبحانه و ساندویچهای سبک. در ادامه، توضیح میدم که پنیر لبنه چیست، چطور تهیه میشود، چه خواصی دارد و برای چه کسانی مناسبتر است.
🧀 پنیر لبنه چیست؟
لبنه (Labneh) یا لبنه ماستی نوعی پنیر نرم، خامهای و سبک است که از ماست پرچرب یا ماست چکیده تهیه میشود.
در اصل، لبنه همان ماست چکیدهای است که آب آن کاملاً گرفته شده تا به بافتی غلیظ و قابل پخش مانند پنیر خامهای برسد.
✅ ویژگیها:
-
بافت نرم و خامهای (بین ماست و پنیر خامهای)
-
طعمی ملایم، کمی ترش و شور (در صورت اضافه کردن نمک)
-
قابل استفاده در صبحانه، دیپ، ساندویچ و کنار زیتون و نان
🥛 مواد تشکیلدهنده لبنه
-
ماست پرچرب (معمولاً ماست یونانی یا ماست خانگی)
-
نمک (اختیاری)
💡 میتوان به آن گیاهان معطر، روغن زیتون، سیر یا سبزی خشک هم اضافه کرد.
🌟 خواص پنیر لبنه
✅ ۱. پروبیوتیک بالا
-
چون پایه لبنه ماست تخمیری است، سرشار از باکتریهای مفید برای سلامت دستگاه گوارش و تقویت سیستم ایمنی است.
✅ ۲. کلسیم و فسفر فراوان
-
لبنه مانند سایر فرآوردههای لبنی، منبع خوب کلسیم است و برای استخوانها، دندانها و رشد کودکان مفید است.
✅ ۳. پروتئین بالا، چربی مناسب
-
نسبت به پنیرهای فرآوریشده، چربی سالمتری دارد و پروتئین آن برای کنترل اشتها و عضلهسازی مفید است.
✅ ۴. هضم آسان
-
برخلاف برخی پنیرهای صنعتی، لبنه سبک است و برای افرادی با معده حساس یا سالمندان انتخاب خوبی است.
✅ ۵. کمنمکتر از پنیرهای سنتی
-
در صورت تهیه خانگی، میتوان نمک آن را کنترل کرد؛ برای افراد با فشار خون بالا مناسبتر است.
⚠️ موارد احتیاط:
-
در لبنه صنعتی، گاهی مواد نگهدارنده یا افزودنی وجود دارد؛ بهتر است نوع خانگی تهیه شود.
-
افرادی با عدم تحمل لاکتوز ممکن است به آن حساسیت داشته باشند (هرچند لبنه خانگی با ماست تخمیرشده، لاکتوز کمتری دارد).
🍽️ کاربردهای خوشمزه لبنه:
-
صبحانه با نان و گردو
-
دیپ لبنه با سبزی خشک، روغن زیتون و زیتون
-
ساندویچ لبنه با سبزیجات
-
کنار غذاهای مدیترانهای مثل فلافل یا تبوله
پنیر لبنه چیست ؟
پنیر لبنه یکی از محصولات لبنی محبوب است که لکتوز زیادی ندارد، اما سرشار از باکتریهای مفید، پروتئین و کلسیم است.
پنیر لبنه نوعی پنیر نرم است که از مخمر و ماست درست میشود. بعد از اضافه کردن مخمر به ماست، آب پنیر گرفته میشود تا محصولی غلیظتر حاصل شود.
این محصول لبنی معمولاً از کشت مخمر در محصولاتی مانند کفیر، ماست یونانی یا ماست پروبیوتیک تهیه میشود که همگی دارای باکتریهای مفیدی هستند و میتوانند به سلامت روده کمک کنند.
این پنیر معمولاً با لیمو یا چاشنیهای گیاهی دیگر مصرف میشود تا طعم آن خیلی تغییر نکند.
پنیر لبنه یکی از مواد غذایی بسیار رایج است که بیشتر در دستورهای غذایی خاورمیانهای دیده میشود. البته در ایران نیز لبنه را مشابه سایر پنیرها برای صبحانه با نان و گردو مصرف میکنند، اما غذاهای خاورمیانهای زیادی وجود دارد که با این پنیر درست میشوند.
علاوه بر پنیر لبنه بستهبندی شده، میتوانید این پنیر را با چند ماده اولیه ساده در خانه نیز تهیه کنید.
هر وعده پنیر لبنه شامل مقادیر زیادی پروتئین و چربی است و همچنین دارای ریز مغذیهایی همچون کلسیم و ویتامین A میباشد.
این محصول لبنی مانند دیگر محصولات فرآوری شده، سدیم نسبتا بالایی دارد.
در هر اونس (۲۸ گرم) از این پنیر، ۵۳۰ میلیگرم سدیم وجود دارد که معادل ۲۳٪ از نیاز روزانه یک فرد سالم است.
یک اونس (۲۸ گرم) پنیر لبنه حاوی ارزش غذایی زیر است :
- کالری: ۸۰
- پروتئین: ۵ گرم
- چربی: ۶ گرم
- سدیم: ۵۳۰ میلیگرم (۲۳٪ از نیاز روزانه)
- کلسیم: ۱۴٪ از نیاز روزانه
- ویتامین آ: ۶٪ از نیاز روزانه
- آهن: ۲٪ از نیاز روزانه
لبنه همچنین مقدار کمی از چندین ویتامین و مواد معدنی دیگری مانند فسفر، پتاسیم و منیزیم را شامل میشود.
میزان پروتئین موجود در لبنه میتواند مزایای زیادی برای بدن داشته باشد.
مانند سایر انواع پنیر، لبنه نیز کم کالری و سرشار از پروتئین است. بهطوری که در هر یک اونس (۲۸ گرم) از این پنیر، ۵ گرم پروتئین وجود دارد.
پروتئین برای بسیاری از قسمتهای بدن از جمله عملکرد سیستم ایمنی و ترمیم بافتها ضروری است.
مطالعات نشان دادهاند که مصرف بالای پروتئین از طریق محصولات لبنی میتواند در حین کاهش وزن، توده عضلانی بدن را حفظ کند، از سلامت سیستم متابولیک حمایت کند، قند خون را کنترل کند و از تراکم استخوان محافظت کند.
برخی تحقیقات نیز نشان دادهاند که افزودن محصولات لبنی پر پروتئین به رژیم غذایی روزانه میتواند برای کنترل وزن بسیار مؤثر باشد.
در یک مطالعه که ۸،۵۱۶ بزرگسال سالم در آن شرکت کرده بودند مشخص شد که افزایش مصرف ماست با کاهش خطر ابتلا به اضافه وزن یا چاقی همراه است.
پیروی از یک رژیم غذایی سرشار از پروتئین میتواند احساس سلامتی را بیشتر کرده و سوختوساز بدن را افزایش دهد. این نوع رژیم به سوزاندن کالری بیشتر در طول روز کمک میکند.
پنیر لبنه حاوی باکتریهای مفید
پنیر لبنه حاوی باکتریهای مفیدی است که برای سلامت روده ضروری هستند.
پنیر لبنه منبع خوبی از پروبیوتیکها است. پروبیوتیکها نوعی باکتری مفید هستند که به سلامت روده کمک میکنند.
پروبیوتیکها خواص زیادی برای بدن دارند. در یک بررسی مشخص شد که پروبیوتیکها میتوانند در درمان و پیشگیری از بسیاری از بیماریهای گوارشی از جمله اسهال، سندرم روده تحریکپذیر (IBS) و عفونت کلستریدیوم دیفیسیل مؤثر باشند.
پروبیوتیکها همچنین ممکن است به تقویت سیستم ایمنی کمک کرده و مدت زمان بروز برخی بیماریها را کاهش دهند.
عفونتها را کاهش میدهند.
تحقیقات دیگر نشان داده است که پروبیوتیکها میتوانند به کاهش وزن، بهبود سلامت روان، کاهش کلسترول و حتی درمان مشکلات پوستی مانند درماتیت و آکنه کمک کنند.
لاکتوز نوعی قند است که بیشتر در محصولات لبنی مانند شیر، ماست، بستنی و پنیر وجود دارد. افرادی که آنزیم تجزیه کننده لاکتاز را ندارند نمیتوانند لاکتوز را هضم کنند.
به همین خاطر، مصرف مواد غذایی حاوی لاکتوز ممکن است برای آنها علائمی مانند گرفتگی عضلات، نفخ و گاز ایجاد کند.
جالب است بدانید که حدود ۷۵٪ از مردم جهان نمیتوانند لاکتوز را تحمل کنند. به نظر میرسد که لبنه به دلیل فرآیند تولیدش، لاکتوز کمتری نسبت به پنیرهای دیگر دارد.
در این فرآیند، بیشتر آب پنیر و لاکتوز از محصول نهایی خارج میشود.
بنابراین پنیر لبنه یک غذای سالم و مفید برای افرادی است که نمیتوانند لبنیات مصرف کنند.
اضافه کردن پنیر لبنه به رژیم غذایی
لبنه نه تنها بسیار مغذی است، بلکه استفاده از آن در رژیم غذایی نیز آسان است.
شما میتوانید این پنیر را مانند خامه به مخلوط سبزیجات سرخ شده اضافه کنید یا روی نان بمالید و به صورت ساده مصرف کنید.
علاوه بر این، برخی افراد گاهی آن را با عسل، گردو و میوههای تازه مخلوط کرده و به عنوان دسر تهیه میکنند. این ترکیب یک صبحانه مغذی و سرشار از پروتئین است.
میتوانید از این پنیر توپهای کوچکی درست کرده و در دانه کنجد بغلتانید و به عنوان پیشغذا سرو کنید.
عوارض جانبی احتمالی مصرف پنیر لبنه
درست است که این محصول طبیعی است و برای اکثر افراد هیچ ضرری ندارد، اما برخی از افراد باید با احتیاط از آن استفاده کنند.
همانطور که قبلاً گفتیم، لبنه سدیم زیادی دارد. به طوری که در هر ۱ اونس (۲۸ گرم) از این پنیر، تقریباً ۲۳ درصد از نیاز روزانه بدن به سدیم وجود دارد.
تحقیقات نشان دادهاند که کاهش مصرف سدیم یکی از بهترین راهها برای کاهش فشار خون است. بهخصوص برای کسانی که سابقه این مشکل را دارند.
علاوه بر این، مصرف زیاد سدیم ممکن است خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش دهد.
همچنین پنیر لبنه برای گیاهخواران، افرادی که به لبنیات حساسیت دارند یا کسانی که ممکن است به کازئین حساس باشند، مناسب نیست.
کازئین یکی از پروتئینهای موجود در لبنیات است. برای این افراد، پنیرهای غیر لبنی مانند پنیر بادام یا توفو ممکن است گزینه بهتری باشد.
چطور میتوانیم در خانه پنیر لبنه تهیه کنیم؟
بسیاری از کارخانههای لبنی، پنیر لبنه نیز تولید میکنند. اما اگر میخواهید لبنه خانگی درست کنید، میتوانید طبق روش زیر عمل کنید.
یک کاسه بزرگ آماده کرده و یک صافی درون آن بگذارید و چند لایه پارچه تنظیف درون صافی قرار دهید.
برای تهیه هر ۱ فنجان (۲۲۴ گرم) پنیر لبنه، به یک چهارم قاشق چایخوری آب لیمو و یک مقدار نمک به همراه ۱۲ اونس (۳۴۰ گرم) ماست یونانی ساده نیاز دارید.
مخلوط این مواد را در صافی بریزید و کاسه را ۱۲ تا ۲۴ ساعت در یخچال بگذارید. هرچه زمان بیشتر باشد، محصول نهایی غلیظتر خواهد بود.
اگر میخواهید از این محصول برای پخت و پز و در کنار سالادها استفاده کنید، پس از قوام آمدن، آن را در مقداری روغن زیتون و چاشنیهای دلخواه غوطهور کنید و بعد از چند روز در کنار سبزیجات تازه یا نان پیتا سرد سرو کنید.
بیشتر بخوانید :
با خواص بینظیر پودر آب پنیر بیشتر آشنا شوید! + طرز تهیه
پنیر نخل خرما : فواید بینظیر پنیر درخت خرما برای سلامت بدن
موارد استفاده از پنیر ماسکارپونه در کیکپزی و آشپزی
خواص پنیر محلی را میدانید؟! + طرز تهیه پنیر محلی
آیا با خواص فوقالعادهی پنیر بز آشنا هستید؟