پخت حبوبات یکی از مراحل اساسی در تهیه بسیاری از غذاهای ایرانی و بینالمللی است. اما گاهی اوقات ممکن است فراموش کنیم حبوبات را از قبل خیس کنیم و این موضوع، پخت آنها را دشوارتر میکند. در چنین شرایطی، حبوبات سفت باقی میمانند یا زمان زیادی برای پخت نیاز دارند.
در این مقاله به روشهای پخت حبوبات خیس نخورده میپردازیم و همچنین علت سفت شدن حبوبات پخته شده را بررسی میکنیم. با رعایت چند نکته ساده میتوانید حبوباتی نرم، خوشطعم و کاملاً پخته شده داشته باشید؛ حتی اگر فرصت خیس کردن آنها را از دست دادهاید.
چرا خیس کردن حبوبات پیش از پخت مهم است؟
خیس کردن حبوبات پیش از پخت به کاهش زمان پخت و هضم بهتر کمک میکند. این فرآیند:
-
آنزیمهای ضد تغذیهای مانند فیتات را کاهش میدهد
-
گازهای معده را کمتر میکند
-
باعث میشود حبوبات یکنواختتر پخته شوند
با این حال، در صورت فراموشی، میتوان از تکنیکهایی برای جبران این مرحله استفاده کرد.
روشهای سریع و ساده برای پخت حبوبات خیس نخورده
اگر فراموش کردهاید حبوبات را از قبل بخیسانید، نگران نباشید. در ادامه چند روش کاربردی برای پخت سریع و مؤثر آنها آورده شده است.
۱. استفاده از زودپز
زودپز یکی از بهترین گزینهها برای پخت حبوبات خیس نخورده است، چون:
-
فشار بخار بالا ساختار سفت حبوبات را سریعتر میشکند
-
زمان پخت را تا ۵۰٪ کاهش میدهد
زمان پیشنهادی پخت حبوبات در زودپز بدون خیس کردن:
نوع حبوبات | زمان تقریبی در زودپز (دقیقه) |
---|---|
نخود | ۳۰–۴۰ |
لوبیا چیتی | ۲۰–۳۰ |
لوبیا قرمز | ۲۵–۳۵ |
عدس | ۱۰–۱۵ |
لوبیا سفید | ۳۰–۴۵ |
روش پخت سریع حبوبات بدون خیساندن
خیساندن حبوبات قبل از استفاده و تعویض آب آنها، نه تنها میتواند زمان پخت آنها را کاهش دهد بلکه نفخ موجود در حبوبات را نیز از بین میبرد. البته این کار نیاز به تعویض چندباره آب دارد. حبوبات بخشی مهم از غذای مردم ایران هستند. اما برای برخی افراد، پخت سریع حبوبات ممکن است کار دشواری باشد.
یادگیری روشهای پخت حبوبات میتواند کمک کند که غذایی خوشمزه و مفید تهیه شود و همچنین لذت آشپزی را افزایش دهد. در اینجا تکنیکهایی برای پخت سریع حبوبات ارائه میشود تا بتوانید به راحتی حبوبات نرم و پخته تهیه کنید.
پخت سریع حبوبات به صورت جداگانه
حبوبات مانند نخود، لوبیا سفید، عدس و… هر کدام زمانهای خاصی برای پخت دارند. همچنین زمان پخت آنها ممکن است با سایر مواد غذایی همخوانی نداشته باشد و آشپزی را سخت کند. بنابراین بهتر است حبوبات را قبل از اضافه کردن به بقیه مواد غذایی و به صورت جدا بپزید. این کار باعث میشود زمان پخت کمتری داشته باشید و مواد مغذی حبوبات نیز حفظ شود. همچنین هماهنگی بیشتری در پخت همه مواد ایجاد میشود.
پختن سریع حبوبات با چند روش ساده
چند روش برای پخت سریع حبوبات وجود دارد که قبل از افزودن به سایر مواد غذایی میتوانید از آنها استفاده کنید. هر کدام از این روشها به زمان خاصی نیاز دارد.
1. پخت سریع حبوبات در آب جوش
یکی از روشهای سریع پخت حبوبات این است که آنها را به مدت یک ساعت در آب جوش بجوشانید. سپس بگذارید برای یک ساعت دیگر در همان آب جوشیده بمانند. این کار باعث میشود حبوبات کاملاً پخته و آماده استفاده شوند. فقط توجه داشته باشید که آب حبوبات را نباید دوباره استفاده کنید زیرا این آب نفخ حبوبات را گرفته و باید دور ریخته شود.
2. استفاده از زودپز برای پخت سریعتر
استفاده از زودپز یکی دیگر از راههای سریع پخت حبوبات است. زودپز میتواند آنها را سریعتر از روشهای سنتی نرم کند. اما باید این نکته را در نظر داشته باشید که نمیتوان همه نوع حبوبات را همزمان در زودپز قرار داد زیرا هر کدام زمان پخت متفاوتی دارند و ممکن است برخی از آنها نپخته یا له شوند.
3. استفاده از فلاکس و آب جوش
اگر زمان کافی دارید، میتوانید حبوبات را در فلاکس با آب جوش قرار دهید. این روش باعث میشود که حبوبات نرم و پخته شوند. کافیست حبوبات را چند ساعت در فلاکس آب جوش گذاشته و درب آن را ببندید. پس از مدتی که آنها را از فلاکس خارج کنید، متوجه میشوید که حبوبات کاملاً پخته و نرم شدهاند.
4. خیساندن حبوبات قبل از پخت
برای اینکه حبوبات سریعتر و بهتر پخته شوند، باید چند ساعت قبل از استفاده در آب خیس شوند. همچنین برای کاهش نفخ، هر ساعت آب حبوبات را تعویض کنید. هنگام خیساندن، البته میتوان کمی نمک هم به آب اضافه کرد که به پخت سریعتر کمک کند. اما در زمان پخت روی اجاق، نباید از نمک استفاده کنید چرا که استفاده زود هنگام از نمک میتواند باعث سفت شدن حبوبات شود و آنها را نپخته بگذارد.
5. قرار دادن حبوبات خیس داده شده در فریزر
اگر به طور مکرر از حبوبات استفاده میکنید، یک راه سادهتر و سریعتر این است که بعد از خیساندن حبوبات به مدت 12 ساعت، آنها را در فریزر قرار دهید. این کار باعث میشود زمان کمتری صرف پخت آنها در زمان نیاز داشته باشید.
چطور نفخ حبوبات را از بین ببریم؟
برخی حبوبات مثل نخود ممکن است باعث نفخ شوند. این مسئله میتواند برای کسانی که معده حساسی دارند، مشکل ساز شود. برای جلوگیری از این مشکل، بهتر است قبل از استفاده از حبوبات، نفخ آنها را کاهش دهیم. یکی از راههای مؤثر این است که حبوبات را قبل از پختن خیس کنیم و چند بار آب آنها را عوض کنیم. این کار علاوه بر کاهش نفخ، باعث میشود حبوبات سریعتر بپزند.
اگر وقت ندارید حبوبات را خیس کنید و بهطور مستقیم از آنها در غذا استفاده کنید، میتوانید کف سفیدی را که روی غذا ایجاد میشود، بردارید. این کف نشانه نفخ حبوبات است که روی غذا جمع شده است.
اگر در حین پخت غذا این کار را فراموش کردهاید و وقت زیادی از پخت گذشته است، میتوانید مقداری زیره به غذا اضافه کنید تا نفخ حبوبات را از بین ببرد. یکی دیگر از راهها این است که یک خیار را در غذا بگذارید، این کار هم میتواند کمک کند تا نفخ حبوبات برطرف شود.
روش های مقابله با حشره زدن انواع حبوبات
علت دیر پختن حبوبات و سفت شدن آنها چیست؟
حبوبات وقتی خیس شده باشند، سریعتر پخته میشوند. اما اگر همه کارهای لازم را برای پخت سریع انجام دهید و حبوبات هنوز هم سفت بمانند، ممکن است دلایل دیگری داشته باشد. اگر حبوبات قدیمی باشند، ممکن است خوب پخته نشوند و حتی هرگز نرم نشوند.
گاهی اوقات نوع آب هم تأثیر دارد و آب سخت ممکن است باعث دیر پختن حبوبات شود. در این صورت، میتوانید از آب معدنی استفاده کنید. همچنین، اضافه کردن آبلیمو در حین پخت حبوبات به نرم شدن آنها کمک میکند.