آیا به پرورش و نگه داری گیاه بامبو علاقه دارید؟ (2 نکته مهم)

گیاهی که به نام بامبو یا بامبو خوششانس معروف است، در واقع از خانواده نیها یا خیزرانها نیست و متعلق به تیره Dracaena است. نام علمی آن Dracaena sanderiana است و به نامهای دیگری مثل دراسینای روبانی و بلژیکی همیشه سبز نیز شناخته میشود.
گیاهشناسی:
این گیاه بامی به نام بامبو یا بامبو خوششانس شناخته میشود، اما در واقع از خانواده نیها نیست و به تیره Dracaena تعلق دارد. این گیاه بومی کامرون و همچنین مناطق استوایی غرب آفریقا و بخشهایی از آسیای جنوب شرقی است. این گیاهان به صورت بوتههایی فشرده رشد میکنند و میتوانند بیشتر از ۱.۵ متر ارتفاع داشته باشند. برگهای آن حدود ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر طول و ۴ تا ۵ سانتیمتر عرض دارند و به رنگ سبز تیره یا ابلق (سبز و سفید یا سبز و زرد) هستند. امروز این گیاه به عنوان یک گیاه تزئینی محبوب در نظر گرفته میشود، در حالی که واقعیت این است که این گیاه به طور طبیعی در بسیاری از مناطق آسیا وجود ندارد.
کشت و کار و نگهداری:
انواع مختلفی از گیاهان دراسینا در خانهها نگهداری میشوند و بسیار مقاوم هستند. امروزه بامبوها به دلیل نگهداری آسان و زیبایی خاص خود بسیار محبوب شدهاند. همچنین در فرهنگ فنگشویی بر این باورند که این گیاه خوش شانسی میآورد و به همین دلیل مورد توجه بیشتری قرار گرفته است.
نور: به طور کلی نور غیرمستقیم برای این گیاهان بهتر است، زیرا نور مستقیم میتواند برگها را بسوزاند و موجب زرد شدن آنها شود.
خاک: این گیاه میتواند در خاک زندگی کند، اما معمولاً در آب نگهداری و مورد فروش قرار میگیرد. این گیاه به خوبی در آب نیز رشد میکند و با این موضوع مشکلی ندارد.
آب: بهتر است آب گیاه بامبو هر دو هفته یا حداکثر یک ماه تعویض شود. آب باید سبک و کم فلوراید باشد، بنابراین بهتر است از آبهای معدنی بطری شده یا آبهای تصفیه شده خانگی و یا آبهای چشمههای طبیعی استفاده شود. به عنوان مثال، در مناطق کوهستانی که آب شهری ممکن است سنگین باشد، استفاده از آن برای بامبو میتواند موجب زرد شدن برگها و کاهش طراوت گیاه شود. لذا ما توصیه میکنیم که از آب چشمههای محلی برای این کار استفاده کنید. همچنین وجود کلر زیاد در آب برای این گیاه مشکلزا است.
دما: دمای آب باید بالاتر از ۱۵ درجه سانتیگراد باشد و این گیاه میتواند به خوبی در دمای معمولی خانهها از بهار تا زمستان سازگار شود.
روشهای پیچ دادن:
این گیاه هنگامی که به شکلهای خاصی ارائه میشود، ارزش اقتصادی قابل توجهی پیدا میکند. برای پیچ دادن به این گیاه، چند روش وجود دارد که بیشتر در محیطهای گرم و مرطوب قابل اجرا هستند، زیرا در چنین شرایطی گیاه سریعتر رشد میکند و زمان برای پیچ دادن کمتر میشود.
تئوری اول:
گیاه را در محیط تاریک پرورش میدهند و نور مصنوعی شدید، مانند یک لامپ هالوژن، روی آن متمرکز میشود. سپس این نور حرکت میکند و گیاه در تعقیب نور، حرکت مارپیچی انجام میدهد و ساقه آن به شکل مارپیچی درمیآید.
تئوری دوم:
گیاه را در قالبهای شفافی پرورش میدهند که قابلیت بازشدن دارند. وقتی گیاه در این قالبها رشد کرد و به شکل دلخواه رسید، قالب را برمیدارند.
تئوری سوم:
با استفاده از دست، گیاه را به طور مداوم فرم میدهند.
تئوری چهارم:
منبع نور را فقط از یک سمت ثابت نگه میدارند و هر روز گیاه را در ظرفش میچرخانند. چون گیاه به نور جذب میشود و به سمت آن میچرخد، این کار باعث میشود حالت مارپیچی پیدا کند.
تئوری پنجم:
گیاه بامبو را به مدت حدود یک ماه در خارج از آب و در شرایط رطوبتی ۹۰ درصد نگه میدارند. در این زمان، گیاه نمیمیرد ولی نرم و منعطف میشود. سپس بامبوها را در قالبها قرار میدهند و دوباره به آن آب میدهند. وقتی مجدداً آوندها بازسازی شدند، گیاه سفت و محکم شده و شکل قالب را به خود میگیرد.
بیماریها:
قارچها: محیط مرطوب و گرم بهترین جا برای رشد قارچهاست. بنابراین، گلدان بامبو میتواند به راحتی به قارچهای مضر آلوده شود که روی ساقه و برگهای گیاه اثر میگذارند. برای جلوگیری از بروز قارچها، بهتر است هنگام تعویض آب، ظرف بامبو را با مواد ضدعفونیکننده مثل وایتکس تمیز کنید و نگذارید آب سبز یا کدر شود.
قارچهای سیاه پودری روی برگها را میتوان با قارچکشها از بین برد.
هنگام خرید بامبو دقت کنید که گیاه سالم و عاری از قارچها باشد. نشانههای کپک، خوردگیهای لزج و سفیدک یا سیاهک روی برگها نشاندهنده وجود قارچها هستند.
اگر گیاه بامبو دچار پوسیدگی ساقه شد چه باید کرد؟
در نقطهای که ساقه پوسیده و رنگ آن زرد میشود و نرم میگردد، آوندها از بین میروند و گیاه نمیتواند آب به بالای خود برساند که این ممکن است به مرگ کل گیاه منجر شود. بنابراین، ساقه را باید بالاتر از محل پوسیدگی ببرید تا آوندهای سالم قابل مشاهده باشند (باید سطح برش سفید و سالم به نظر برسد).
تکثیر:
در طبیعت، این گیاه بیشتر از طریق پاجوش تکثیر میشود، اما قلمهزدن آن بسیار آسان است. کافیست قطعهای بیشتر از ۲۰ سانتیمتر را ببرید و در گلدان جدید قرار دهید. اگر از بیماریها محافظت شود و شرایط محیطی مناسب باشد، قلمه جدید در حدود یک ماه ریشهدار میشود و جوانههای جدید ظاهر خواهند شد.
کود:
برای بامبو، مانند هر گیاه دیگری، میتوان از کودهای کامل برای تأمین عناصر مورد نیاز آن استفاده کرد. این کودها باید عناصر پرمصرف و کممصرف را داشته باشند و به صورت ماهانه در آب گلدان بامبو حل شوند. (قطرههای مخصوص بامبو نیز در واقع همین کودهای شیمیایی کامل هستند و هیچ برند خاصی نمیتواند بر دیگری برتری زیادی داشته باشد.)