تفاوت اصلی حساسیت غذایی با آلرژی به غذا در چیست ؟ (2 نکته مهم)

فرق حساسیت غذایی و آلرژی به غذا
اگر شما به یک نوع غذا آلرژی غذایی دارید، سیستم ایمنی شما ممکن است به آن غذا واکنش نشان دهد. اما اگر به یک نوع غذا حساسیت غذایی دارید، یعنی بدن شما نمیتواند آن غذا را به درستی هضم کند و این ناراحتی مربوط به دستگاه گوارش شماست.
شما میدانید تفاوت آلرژی غذایی و حساسیت به غذا چه چیزی است؟ تفاوت بین این دو در واکنش بدن به غذا است. وقتی شما به غذا آلرژی دارید، سیستم ایمنی بدن شما به حضور آن غذا واکنش میدهد، ولی در حساسیت غذایی، دستگاه گوارش شما نمیتواند آن را درست هضم کند.
حساسیت غذایی چیست؟
حساسیت غذایی به سلامت افراد خطرناک نیست و در واقع به این معنی است که بدن شما نمیتواند یک نوع غذا را به درستی هضم کند. این موضوع به سیستم ایمنی ارتباطی ندارد و بیشتر از آلرژی غذایی در بین مردم رایج است.
ناتوانی در هضم غذا ممکن است باعث ایجاد ناراحتی در معده شما شود. برای مثال، مشکل عدم تحمل لاکتوز به این دلیل است که بدن شما نمیتواند آن را به خوبی شکسته و تجزیه کند. لاکتوز قندی است که در محصولات لبنی مثل شیر وجود دارد.
علل حساسیت غذایی
شما ممکن است به دلایل مختلف دچار حساسیت غذایی شوید، از جمله:
- عدم وجود آنزیم مورد نیاز برای تجزیه یک نوع غذا
- واکنش به مواد افزودنی یا نگهدارندهها مثل سولفیت، MSG یا رنگهای خوراکی
- حساسیت به موادی مانند کافئین یا سایر مواد شیمیایی
- حساسیت به قند طبیعی در برخی مواد مانند پیاز و بروکلی
علائم حساسیت غذایی متفاوت هستند، اما نشانههای عدم تحمل غذایی فقط به دستگاه گوارش مربوط میشوند. این علائم عبارتند از:
- گاز معده و نفخ
- اسهال
- یبوست
- درد معده
- تهوع
آلرژی غذایی چیست؟
سیستم ایمنی بدن شما به مبارزه با عوامل خارجی مثل باکتریها و ویروسها میپردازد. وقتی شما به یک نوع غذا آلرژی دارید، سیستم ایمنی بدن شما پروتئین آن غذا را به عنوان یک خطر شناسایی کرده و برای مقابله با آن آنتیبادی ترشح میکند.
آلرژی غذایی به دلیل واکنش سیستم ایمنی بدن به غذاهایی که وارد بدن میشوند ایجاد میشود. در این وضعیت، بدن مواد شیمیایی مانند هیستامین میسازد تا با غذا مقابله کند.
برخلاف حساسیت غذایی، آلرژی غذایی میتواند خطرناک باشد و حتی برای زندگی فرد تهدید به حساب بیاید. در برخی موارد، فقط بوییدن یا لمس کردن غذای آلرژیزا میتواند واکنشهای جدی ایجاد کند.
علائم آلرژی به مواد غذایی عبارتند از:
- واکنشهای پوستی مانند کهیر، ورم و خارش
- آنافیلاکسی، که با علائمی مانند مشکل در تنفس، خس خس سینه، سرگیجه و حتی مرگ همراه است
- علائم گوارشی
هشت غذایی که 90 درصد از واکنشهای آلرژیک را ایجاد میکنند شامل: شیر، تخممرغ، ماهی، صدف، بادامزمینی، مغزها (آجیل)، گندم و دانههای سویا است.
برخی از مواد غذایی به طور مستقیم با IGE ارتباط ندارند. اینگونه واکنشها زمانی رخ میدهند که قسمتهای دیگری از سیستم ایمنی بدن فعال شوند.
علائم این نوع واکنشها معمولاً به تأخیر میافتند و بیشتر در دستگاه گوارش بروز مییابند. علائم شامل استفراغ، اسهال و نفخ هستند. اطلاعات درباره این نوع واکنشها کمتر است و معمولاً خطر چندانی برای زندگی افراد ندارند.
واکنش آلرژیک
هشت نوع غذا 90 درصد از واکنشهای آلرژیک را تشکیل میدهند. این مواد غذایی عبارتند از:
- شیر
- تخممرغ
-
- ماهی
- صدف
- بادام زمینی
- آجیل
- گندم
- سویا
افرادی که به برخی مواد غذایی حساسیت دارند، باید از خوردن آنها پرهیز کنند. فرزان توضیح داده است که والدین و سرپرستان کودکانی که به غذاها حساسیت دارند، باید آموزشهای لازم در مورد آلرژی غذایی را بگذرانند. این مواد غذایی در تستهای تشخیص آلرژی نیز استفاده میشوند.
او میگوید که همیشه باید اپینفرینهای خودکار در دسترس باشند و والدین و سرپرستان باید یاد بگیرند که چگونه از این اپینفرینها استفاده کنند.
عوارض واکنشهای آلرژیک میتواند بسیار شدید باشد. اما تلاشهایی صورت گرفته تا افرادی که به این آلرژیها مبتلا هستند، با شرایط خود کنار بیایند. به عنوان مثال، در مدارس از بادام زمینی در وعدههای غذایی استفاده نمیشود تا اگر کسی به این ماده آلرژی دارد، دچار مشکل نشود. همچنین بر روی برخی مواد غذایی برچسبهایی قرار میگیرد که در صورت وجود آلرژنها، به مصرفکننده اطلاع میدهد.
تفاوت آلرژی غذایی با عدم تحمل غذایی
اگرچه بسیاری از افراد نسبت به برخی غذاها واکنشهای ناخواسته نشان میدهند، اما بیشتر این واکنشها به دلیل عدم تحمل غذایی است و نه آلرژی غذایی.
آلرژی غذایی میتواند باعث خارش دهان، کهیر، ورم لبها و صورت و گلو، مشکل در تنفس، سرگیجه یا غش شود. همچنین علائمی مانند استفراغ، تهوع، دلدرد و اسهال نیز دارد که در عدم تحمل غذایی هم دیده میشود.
زمانی که عدم تحمل غذایی شما را آزار میدهد، آلرژی غذایی میتواند خطرناکتر باشد.
اگر شما به عدم تحمل غذایی دچار هستید، ممکن است بتوانید مقدار کمی از آن ماده غذایی را بخورید بدون اینکه علامتی بروز کند، اما در آلرژی غذایی حتی مصرف مقدار بسیار کمی از آن میتواند باعث بروز علائم جدی و خطرناک شود.
نتیجه :
زمانی که عدم تحمل غذایی شما را آزار میدهد، آلرژی غذایی میتواند خطرناکتر باشد.
– اگر به آلرژی یا حساسیت غذایی مبتلا هستید، سعی کنید به تدریج مواد غذایی که باعث حساسیت شما میشوند را شناسایی و از مصرف آنها خودداری کنید.