بیماری ها و درمان آنها

حساسیت به بادمجان یک آلرژی غذایی شایع (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

دلایل حساسیت به بادمجان و روش‌های پیشگیری از آن

حساسیت به بادمجان یکی از انواع رایج آلرژی‌های غذایی است. حساسیت‌های غذایی موضوعی جدی هستند و گاهی اوقات مصرف برخی غذاها می‌تواند خطرناکی جدی برای شما ایجاد کند.

بادمجان بخشی از خانواده بزرگ سبزیجات است. دلیل حساسیت به بادمجان، برخلاف بسیاری از غذاها که به خاطر پروتئین‌هایشان حساسیت‌زا هستند، به وجود هیستامین ارتباط دارد؛ این ماده مستقیماً باعث واکنش بدن می‌شود. به همین دلیل، بادمجان می‌تواند در افرادی که حتی زمینه‌ای برای آلرژی ندارند نیز ایجاد حساسیت کند. بعضی افراد به هر غذایی که بادمجان داشته باشد حساسیت دارند، بنابراین نمی‌توان گفت که نحوه پختن بادمجان با حساسیت‌زایی آن رابطه دارد. اما بهتر است افراد حساس از بادمجان خام و نارس پرهیز کنند.

بادمجان یکی از مواد غذایی مهم و پرخاصیت است که در بسیاری از دستور‌های غذایی استفاده می‌شود، اما متاسفانه برخی از افراد به آن آلرژی دارند و این مسئله باعث تغییراتی در رژیم غذایی آن‌ها می‌شود. بادمجان در بسیاری از غذاهای گیاهی به عنوان جایگزینی برای گوشت به شمار می‌آید، لذا افرادی که به بادمجان آلرژی دارند باید به این نکته توجه کنند و در صورت شک درباره مواد غذایی، سوال کنند.

نشانه‌های حساسیت به بادمجان

نشانه‌های حساسیت به بادمجان مشابه دیگر آلرژی‌های غذایی است و ممکن است فرد هنگام خوردن یا بعد از آن دچار مشکل شود.

مشکلات ایجاد شده شامل:

  • سوزش زبان
  • به وجود آمدن کهیر
  • حالت تهوع
  • اسهال
  • سرفه
  • درد معده
  • تورم در اطراف لب‌ها و دهان

این علائم متنوع هستند، اما عمدتاً شامل سوزش در دهان و گلو و گاهی خارش در همین نواحی است. این علائم می‌توانند بعداً به مشکلات گوارشی نیز منجر شوند. همچنین در بعضی از افراد، تماس با پوست بادمجان می‌تواند باعث بروز علائم حساسیت پوستی شود.

بیشتر افراد با آلرژی بادمجان، تقریباً بلافاصله پس از مصرف بادمجان دچار علائم می‌شوند. با این حال، گاهی ممکن است شروع علائم چند ساعت بعد از خوردن بادمجان رخ دهد.

حساسیت‌های شدید به بادمجان

در بیشتر موارد، علائم حساسیت به بادمجان شدید نیست، اما افراد مبتلا به این آلرژی باید از خطر آنافیلاکسی آگاه باشند، زیرا این نوع واکنش بسیار خطرناک و جدی است و نیاز به درمان فوری دارد. به طور کلی، واکنش‌های شدید به بادمجان بسیار نادر هستند، اما در چند مورد خاص، واکنش‌های شدید که آنافیلاکسی نامیده می‌شوند، گزارش شده‌اند. این واکنش‌ها معمولاً با مشکلات پوستی آغاز می‌شوند و ممکن است به کهیر و تنگی نفس نیز منجر شوند. در صورت شدیدتر شدن علائم، حساسیت به بادمجان حتی می‌تواند به مرگ منجر شود.

فواید تغذیه‌ای بادمجان

بادمجان حاوی ویتامین‌های مختلفی است که شامل ویتامین‌های گروه B (به ویژه B1 و B6)، ویتامین‌های A و C، و مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر، مس، گوگرد، منیزیم، پتاسیم و آهن می‌شود.

علاوه بر ویتامین‌ها و مواد معدنی، بادمجان دارای فیتونوترینت‌هایی است که خاصیت آنتی‌اکسیدانی خوبی دارند. این فیتونوترینت‌ها شامل ترکیبات فنولیک مانند کافئیک و کلوروژنیک اسید و فلاوونوئیدهایی مانند ناسونین هستند.

این گیاه دارای مواد فنولیکی است که می‌تواند به پیشگیری از سرطان، کاهش کلسترول بد خون و مبارزه با ویروس‌ها کمک کند.

بادمجان همچنین سرشار از فیبر است و به همین دلیل برای درمان یبوست و کاهش میزان کلسترول در خون مفید است. تحقیقات جدید نشان داده‌اند که بادمجان دارای موادی است که می‌تواند نقش خوبی در درمان صرع داشته باشد. یکی دیگر از مزایای بادمجان این است که کالری بسیار پایینی دارد (در هر 100 گرم فقط 35 کیلوکالری انرژی دارد)، بنابراین برای افرادی که می‌خواهند وزن کم کنند، گزینه‌ی مناسبی است. علاوه بر این، میزان گلایسمی پایین آن (کمتر از 15) باعث می‌شود که برای افراد دیابتی نیز مفید باشد. بادمجان به دلیل داشتن پتاسیم بالا و سدیم پایین، به کاهش فشار خون کمک می‌کند.

میزان حساسیت‌زایی در انواع مختلف بادمجان

مطالعات نشان می‌دهند که بادمجان‌های با پوست سبز بیشترین مقدار هیستامین را دارند و افرادی که به این موضوع حساسیت دارند باید در مصرف آن‌ها احتیاط کنند. بادمجان باید کاملاً رسیده مصرف شود، زیرا بادمجان نارس ممکن است حاوی مواد سمی باشد و در افرادی که دچار آسم هستند، باعث تحریک می‌شود.

علاوه بر این، بادمجان به خاطر ماده سمی‌ای به نام سولانین، برای افرادی که به آن حساسیت دارند، مناسب نیست. این افراد به ویژه به دانه‌های بادمجان حساسیت دارند و ممکن است بعد از خوردن بادمجان دچار درد چشم، خارش پوست و در مواردی کهیر شوند.

آیا حساسیت به بادمجان به دانه‌های آن مربوط است؟

برعکس تصور بسیاری از افراد، حساسیت به بادمجان به دلیل گوشت آن و نه دانه‌هایش است. متخصصان تغذیه می‌توانند اطلاعات بهتری درباره‌ی فواید یا مضرات دانه‌های بادمجان ارائه دهند، اما از نظر حساسیت، این دانه‌ها تأثیر خاصی ندارند.

حساسیت به بادمجان یک آلرژی غذایی شایع (2 نکته مهم)

آلرژی به بادمجان

نکات کاربردی در زمان حساسیت به بادمجان

افرادی که به بادمجان حساسیت دارند، باید درباره‌ی غذاهایی که مصرف می‌کنند، بیشتر فکر کنند. بادمجان یکی از جایگزین‌های محبوب برای گوشت در بسیاری از غذاهای گیاهی است، بنابراین در زمان خرید و مصرف محصولات گیاهی، به خصوص برگرهای سبزیجات در فروشگاه‌ها و رستوران‌ها، دقت بیشتری داشته باشند. افرادی که حساسیت به بادمجان دارند، احتمالاً به مواد زیر نیز حساسیت دارند:

  • گوجه فرنگی
  • فلفل
  • سیب زمینی
  • ادویه‌جات حاوی فلفل

سالیسیلات موجود در بادمجان ممکن است در برخی افراد علائم حساسیت یا عدم تحمل ایجاد کند. این افراد ممکن است از سایر غذاهایی که خاصیت مشابهی دارند نیز پرهیز کنند. با این حال، افرادی که سطح آنتی بادی IgE آن‌ها طبیعی است، ممکن است قادر به تحمل مقادیر کمی از سالیسیلات قبل از بروز علائم باشند.

پیشگیری از حساسیت به بادمجان

بادمجان حاوی آلکالوئیدی به نام سولانین است که برای افراد حساس مناسب نیست و می‌تواند باعث آلرژی یا مسمومیت شود. بنابراین بهتر است در زمان پخت، میزان سولانین آن را کاهش دهیم. بهترین روش برای پخت بادمجان بدین صورت است که ابتدا پوست آن را بکنیم، سپس به قطعات نازک برش دهیم و بین لایه‌ها نمک بپاشیم و برای حداقل نیم ساعت بگذاریم تا آب زردرنگ حاوی سولانین خارج شود. در نهایت بادمجان را شسته، خشک کرده و سپس بپزیم.

این روش کمک می‌کند تا خواب روغن در زمان سرخ کردن خیلی کم شود. هنگام خرید بادمجان، باید دقت کنیم که بادمجان کاملاً رسیده، گوشتالو و با پوست شفاف و کشیده باشد و هیچگونه ضرب دیدگی نداشته باشد. همچنین اگر ممکن است، میزان دانه‌های آن را کم کنیم. بادمجان کم‌کالری است اما دارای ویتامین‌ها و مواد معدنی فراوانی می‌باشد و به دلیل …

داشتن آهن می‌تواند در درمان کم‌خونی مؤثر باشد، اما باید به این نکته توجه داشت که برای افرادی که به آسم یا برونشیت مبتلا هستند، ممکن است ایجاد تحریک کند.

راه‌های درمان حساسیت به بادمجان

اگر کسی دچار واکنش‌های خفیف به بادمجان شود، می‌تواند از داروهایی مانند بنادریل که بدون نسخه در دسترس است، استفاده کند. اما در هر صورت، هر فرد باید به محض بروز علائم یا اولین نشانه‌های حساسیت به پزشک مراجعه کند. پزشک مشخص می‌کند که فرد به چه ماده یا غذایی حساسیت دارد و بر اساس آن، برنامه‌ای برای درمان فراهم می‌کند. در موارد شدیدتر مانند شوک آنافیلاکسی، فرد باید به سرعت تحت درمان پزشکی قرار گیرد، زیرا عدم توجه به این شرایط می‌تواند بسیار خطرناک باشد و حتی منجر به مرگ شود.

divider

بیشتر بخوانید:

divider

سایت رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا