سلامت و پزشکی
خواص جالب کنگر فرنگی یا گیاه آرتیشو (2 نکته مهم)

با کنگر فرنگی یا آرتیشو بیشتر آشنا شوید
کنگر فرنگی، آرتیشو (نام علمی: Cynara scolymus) یکی از گیاهان غذایی است که در طب سنتی ایرانی به آن ارده شاهی میگویند. این گیاه یکساله بوده و بومی نواحی جنوبی اروپا و سواحل دریای مدیترانه است. غنچههای آن خوراکی بوده و بیشتر به صورت آبپز مصرف میشود. به علاوه، در ایتالیا این گیاه جزء اصلی پیتزای چهارفصل در فصل بهار است. کنگر فرنگی گیاهی است که در ایران نیز رشد میکند و در علم پزشکی نوین، عصاره آن تحت عنوان کوفیتول به صورت آمپول یا قطره تجویز میشود.
ترکیب شیمیایی: اینولین، سینا روپکتین، سینارین، قندها، آنزیمها، کافئیک اسید، اوژنول…
9 خاصیت کنگر فرنگی
- گیاه آرتیشو یا کنگر فرنگی میتواند به تحریک ترشحات صفرا، درمان مشکلات کبدی و دفع سموم از بدن افرادی که دچار آنژین هستند، کمک کند.
- برگهای این گیاه دارای اینولین و یک ماده تلخ به نام سینارین (Cynarine) است و همچنین حاوی پروتئین، آهن، فسفر، پتاسیم، سدیم، کلسیم، ویتامین A، B1، B2، B3 و ویتامین C میباشد.
- سینارین در آرتیشو باعث تحریک ترشحات صفرا میشود.
- این گیاه به پاکسازی کبد و تنظیم عملکرد آن کمک میکند.
- در مشکلات کبدی مانند یبوست، وجود صفرا در خون، ورم روده، زردی و افزایش کلسترول خون مؤثر است.
- مصرف آرتیشو در درمان بیماریهای مختلف نظیر دیابت ناشی از نارسایی کبد، چاقی، کهیر، آسم، نقرس، سنگ کلیه، تصلب شرائین، رماتیسم و کمبود دفع ادرار مفید است.
- کنگر فرنگی در بیماریهایی مانند آنژین به دفع سموم از بدن از طریق ادرار کمک میکند.
- این گیاه به دفع سنگهای کیسه صفرا کمک کرده و هضم غذا را بهبود میبخشد.
- آرتیشو یا کنگر فرنگی میتواند نقش دارویی در لاغری ایفا کند و افرادی که میخواهند وزن خود را کم کنند، میتوانند روزانه از آن استفاده کنند.
- این گیاه در درمان میگرن نیز مؤثر است.
- افرادی که دچار خارش در بدن هستند نیز میتوانند از عصاره این گیاه برای درمان و کاهش خارش بهرهمند شوند.
- توصیه میشود زنان در دوران شیردهی از مصرف آرتیشو پرهیز کنند؛ زیرا میتواند تولید شیر را کاهش دهد.