شیر های گیاهی : طرز تهیه ۷ مدل شیر گیاهی و خواص آنها (2 نکته مهم)

عالیه! شیرهای گیاهی نهتنها برای افراد دارای عدم تحمل لاکتوز یا گیاهخواران مفیدن، بلکه سرشار از خواص تغذیهای هستن و در رژیمهای سبک زندگی سالم کاربرد زیادی دارن.
در ادامه، طرز تهیهی سادهی ۷ نوع شیر گیاهی پرکاربرد + خواص هرکدام رو برات آوردهام:
🥛 ۱. شیر بادام
طرز تهیه:
-
۱ پیمانه بادام خام را ۸ تا ۱۲ ساعت در آب بخیسان.
-
پوست بادامها را جدا کن.
-
بادامها را با ۳ تا ۴ پیمانه آب در مخلوطکن بریز و خوب میکس کن.
-
با صافی پارچهای یا کیسه شیر گیاهی صاف کن.
خواص:
-
سرشار از ویتامین E، کلسیم و آنتیاکسیدان
-
مفید برای پوست، مو و سلامت قلب
-
کم کالری و مناسب برای رژیم لاغری
🌾 ۲. شیر جو دوسر (اوتمیل)
طرز تهیه:
-
۱ پیمانه جو دوسر پرک را با ۳ پیمانه آب خیس کن (۳۰ دقیقه تا ۱ ساعت).
-
آبکشی کن، سپس با ۳ پیمانه آب تازه در مخلوطکن بزن.
-
صاف کن (ترجیحاً با پارچه نخی یا کیسه شیر).
خواص:
-
منبع خوب فیبر محلول (بتاگلوکان) → کمک به کاهش کلسترول
-
مناسب برای قند خون پایدار
-
سبک و زود هضم
🌰 ۳. شیر فندق
طرز تهیه:
-
۱ پیمانه فندق خام را شب تا صبح بخیسان.
-
پوست قهوهای آن را بگیر.
-
با ۳ پیمانه آب مخلوط کرده و سپس صاف کن.
خواص:
-
غنی از چربیهای مفید و ویتامین B1
-
طعم خاص و مغذی
-
انرژیزا و مناسب برای افراد فعال
🫘 ۴. شیر سویا
طرز تهیه:
-
۱ پیمانه لوبیای سویا را ۸ تا ۱۰ ساعت بخیسان.
-
پوست بگیر و با ۴ پیمانه آب میکس کن.
-
جوشانده و ۱۰–۱۵ دقیقه بجوشان تا طعم خامی برود.
-
صاف کن و استفاده کن.
خواص:
-
منبع عالی پروتئین گیاهی کامل
-
مفید برای سلامت استخوان، قلب و تعادل هورمونی (بهخصوص در زنان)
-
جایگزین محبوب برای شیر گاو
🥥 ۵. شیر نارگیل
طرز تهیه:
-
گوشت سفید نارگیل تازه یا پودر نارگیل خشک (۱ پیمانه) را با ۲ تا ۳ پیمانه آب گرم میکس کن.
-
صاف کن تا شیر نارگیل بهدست آید.
خواص:
-
سرشار از چربیهای سالم (MCTها)
-
ضدالتهاب، تقویتکننده سیستم ایمنی
-
انرژیزا و مفید برای مغز
🍚 ۶. شیر برنج
طرز تهیه:
-
نصف پیمانه برنج پخته (ترجیحاً برنج سفید یا قهوهای) را با ۲ تا ۳ پیمانه آب میکس کن.
-
صاف کن و کمی دارچین یا وانیل بهش بزن.
خواص:
-
سبک، کمچرب، بدون آلرژن
-
مناسب برای افراد دارای معده حساس
-
برای کودکان یا دوران نقاهت بسیار مناسب
🌻 ۷. شیر کنجد (تهیه از دانه کنجد)
طرز تهیه:
-
½ پیمانه دانه کنجد سفید را ۲–۳ ساعت خیس کن.
-
آبکش کن، با ۳ پیمانه آب در مخلوطکن بزن.
-
صاف کن و در صورت تمایل کمی عسل یا دارچین اضافه کن.
خواص:
-
غنی از کلسیم گیاهی، منیزیم و آهن
-
تقویت استخوانها و سیستم عصبی
-
مفید برای کمخونی و رفع خستگی
💡 نکات تکمیلی:
-
برای طعم بهتر میتونی به هر شیر گیاهی کمی:
-
عسل یا خرما
-
وانیل طبیعی
-
دارچین یا هل
اضافه کنی.
-
-
شیرهای گیاهی خانگی معمولاً تا ۳ روز در یخچال ماندگاری دارن. قبل از مصرف خوب تکان بده.
آشنایی با انواع شیر های گیاهی و خواص آن ها
رضیم : این شیرها جزو نوشیدنیهای لبنی نیستند و از ترکیب آب و دانههای روغنی و مغزهای خام تهیه میشوند.
با استفاده از مغزها و دانههای مختلف میتوانید به راحتی و در خانه شیر مغذی و سرشار از ویتامینها، مواد معدنی کمیاب، اسید چربهای ضروری و پروتئین درست کنید. این شیرها علاوه بر فواید زیادی که دارند، ضررهایی که شیر گاو برای بدن ایجاد میکند را ندارند.
محتویات مغذی شیر گیاهی چیست؟
بادام، گردو، دانه آفتابگردان و دانه کدو از مواد معمول برای تهیه شیر هستند. البته شما میتوانید از هر نوع مغز یا دانه خام دیگری نیز استفاده کنید. توجه داشته باشید که دانهها و مغزها باید خام و بدون بو داده شوند.
طرز تهیه شیرهای گیاهی در منزل
- یک فنجان دانه یا مغز خام را به مدت 8-12 ساعت در آب تمیز بخیسانید.
- پس از خیس خوردن، دانهها را از آب خارج کرده و در مخلوطکن بریزید.
- به ازای هر فنجان دانه، دو فنجان آب اضافه کنید (آب را به آرامی اضافه کنید) و خوب مخلوط کنید. حالا شیر شما آماده نوشیدن است.
- اگر دوست دارید، میتوانید شیر را از صافی رد کرده و تکههای درشتتر آن را جدا کنید (این کار مخصوصاً برای نوزادان که دندان ندارند یا قادر به جویدن نیستند توصیه میشود) و مایع صاف شده را بنوشید.
- تکههای درشت که روی صافی باقی ماندهاند هم قابل خوردن هستند. میتوانید آنها را روی سالاد بریزید یا بهطور جداگانه مصرف کنید.
- شما همچنین میتوانید شیر را بدون صاف کردن و با تکههای درشت آن مصرف کنید.
- این شیر تا سه روز در یخچال تازه خواهد ماند.
طرز تهیه شیر گیاهی با طعمهای مختلف
- برخی علاقه دارند برای ایجاد طعم و مزهی متفاوت، یک قاشق عسل، مقدار کمی دارچین، زعفران یا وانیل و امثال این مواد طبیعی را به شیر اضافه کنند.
- شیر بادام، شیر کنجد، شیر جو دو سر، شیر فندق، شیر شاهدانه، شیر گردو و شیر بادام هندی و سایر شیرهای گیاهی از مغزها و دانههای خام غیره، جایگزینهای مناسب برای شیرهای حیوانی به شمار میروند.
خواص متعدد و فراوان شیرهای گیاهی چیست؟
شیرهای گیاهی خواص متفاوتی دارند.
- این شیرها فاقد کلسترول، لاکتوز و کازئین و در عین حال سرشار از ویتامینهای A، B، C و E، املاح معدنی (کلسیم، پتاسیم، منیزیم، فسفر …) و همچنین حاوی مقدار زیادی اسیدهای چرب مفید مانند چربیهای اشباع نشده هستند.
- شیرهای گیاهی برای افرادی که به شیر گاو حساسیت دارند و همچنین برای افرادی که کلسترول بالایی دارند، بسیار مناسب هستند.
خواصی که اشاره شد در تمام شیرهای گیاهی مشترک است و در زیر به طرز تهیه و خواص مخصوص هر کدام از این شیرها اشاره میکنیم.
معرفی انواع شیرهای گیاهی با طرز تهیه و خواص آنها
1. شیر بادام
خواص شیر بادام ……
شیر بادام مغذی و ضدعفونیکنندهی رودهها است و سرشار از ویتامینهای A، B و E و همچنین حاوی مقدار زیادی کلسیم، آهن، منیزیم و فیبر میباشد.
مواد لازم جهت تهیه شیر بادام خانگی
- بادام خام 14 یا 20 عدد
- آب 1 لیوان
- مخلوطکن یا آسیاب
طرز تهیه :
-
- بادام خام را 12 یا 24 ساعت در آب خیسانده، سپس آب آن را خالی کنید.
شیر بادام
- مقداری بادام را بچینید و به مدت ۲ ساعت در آب بخیسانید. سپس آن را در مخلوط کن با ۱ لیوان آب ترکیب کنید تا مخلوطی مانند شیر به دست آید.
- اگر بادامها به خوبی میکس نشدند، میتوانید شیر را صاف کرده و از بادامهای باقی مانده در سالادها استفاده کنید.
- برای طعم دادن، میتوانید از مواد طبیعی مانند زعفران، خرما، موز یا دارچین استفاده کنید.
شیر فندق
خواص شیر فندق …..
شیر فندق سرشار از آهن، کلسیم، منیزیم و اسیدهای چرب اشباع نشدهی مونو است. این اسیدها به جلوگیری از بیماریهای قلبی و عروقی کمک میکنند.
طرز تهیه شیر فندق مشابه شیر بادام است.
شیر شاه بلوط
شیر شاه بلوط نیز به طور طبیعی شیرین است و به هضم غذا کمک میکند. این شیر برای افرادی که از مشکل اسید معده رنج میبرند، بسیار مفید است.
طرز تهیه شیر شاه بلوط نیز مانند شیر بادام است.
شیر شاهدانه
شیر شاهدانه منبع خوبی برای پروتئین و برای ساختن عضلات است. همچنین سرشار از اسید چرب مفید امگا ۳ و ضد سرطان است.
طرز تهیه شیر شاهدانه
- مقداری دانه شاهدانه را به مدت ۲ ساعت در آب بخیسانید، سپس آبش را خالی کرده و با ۱ لیوان آب در مخلوط کن میکس کنید تا مخلوطی مانند شیر به دست آید.
- اگر میخواهید طعم بهتری داشته باشد، میتوانید از خرما، موز، زعفران و مواد طبیعی دیگر استفاده کنید.
شیر کنجد
شیر کنجد باعث تقویت استخوانها میشود و برای مقابله با آرتروز مفید است. همچنین به رشد و تقویت مو، زیبایی پوست کمک کرده و دارای اسیدهای چرب مفید است. این شیر همچنین از قلب و عروق محافظت میکند و به کنترل بیماری پارکینسون کمک میکند.
طرز تهیه: مانند شیر شاهدانه است.
شیر نارگیل
شیر نارگیل در کشورهای آسیایی مانند تایلند، مالزی، سریلانکا و هند معروف است و به طور گستردهای مورد استفاده قرار میگیرد.
خواص شیر نارگیل
- دارای خاصیت ضدعفونیکنندگی و کمک به کاهش استرس و افزایش کلسترول خوب خون.
- کنترل قند خون و درمان طبیعی آرتریت و رطوبت بخشی به پوست.
- ضد پیری و تقویت، تغذیه و زیبایی مو.
طرز تهیه شیر نارگیل
دو پیمانه گوشت نارگیل را رنده کرده و دو پیمانه آب به آن اضافه کنید. سپس در میکسر بریزید و از صافی رد کنید.
شیر تخم کدو
خواص شیر تخم کدو …
- به کاهش مشکلات پروستات و حذف انگلها به ویژه در کودکان کمک میکند.
- برای رشد کودکان مفید است و انرژی لازم را به بدن آنها میرساند.
- به خاطر دارا بودن عنصر روی، برای فعالیتهای ذهنی بسیار مناسب است.
- همچنین به تنظیم هورمونهای بدن کمک میکند.
طرز تهیه شیر تخم کدو
مغز تخم کدو خام را با آب مخلوط کنید. طرز تهیه همانند شیر بادام است.
بیشتر بخوانید :
آموزش تهیه شیر موز با طعم کافی شاپ + خواص موز
طرز تهیه شیر و زعفران، یک نوشیدنی پرخاصیت
طرز تهیه شیر انبه مخصوص کافی شاپ
آیا شیرهای گیاهی باعث مسمومیت میشوند؟
- سوال: آیا شیرهای گیاهی مانند شیر سویا، شیر بادام و شیر کنجد نیاز به حرارت دارند یا میتوانند به صورت خام مصرف شوند و آیا ممکن است باعث مسمومیت شوند؟
- خیر، نیازی به حرارت دادن شیر سویا، کنجد، بادام و عناوین مشابه نیست.
- در واقع، این شیرها باید به صورت خام مصرف گردند، به ویژه اگر از مواد خام در خانه تهیه شوند، زیرا حرارت میتواند ترکیبات غذایی آنها را تغییر دهد.
- بهترین شیر برای مصرف، شیر بادام خام یا سایر مغزها و دانههای خام که به صورت خانگی تهیه میشوند، است.
- نگران مسمومیت یا مشکلات نباشید، زیرا این شیرها برخلاف شیر گاو یا شیر گوسفند مشکلی ندارند.
- این موضوع به دلیل شرایط غیر بهداشتی در نگهداری و پرورش دامهاست که ممکن است شیر آنها دارای میکروب باشد و به همین خاطر باید پاستوریزه یا جوشانده شوند.
- البته، مسمومیت با شیر سویا یا بادام و کنجد ممکن است هنگامیکه این شیرها مانده باشند، رخ دهد که این موضوع در مورد تمام مواد غذایی صدق میکند.
- شیر تازه آماده شده بادام و کنجد، اگر در یخچال نگهداری شود، تا سه روز ایرادی ندارد.