علائم مسمومیت با قهوه چیست؟ آیا کافئین موجب مرگ می شود؟ (2 نکته مهم)

“`html
ملاک های تشخیص برای مسمومیت با کافئین (قهوه)
اگر شما هم جزو آن افرادی هستید که صبحها چای یا قهوه مینوشید، و زمانی که سردرد دارید یا در وسط روز احساس خستگی میکنید، به دنبال یک فنجان چای یا قهوه میگردید، یا اگر برای بیدار ماندن بیشتر به سراغ نوشیدنیهای انرژیزا میروید و روزی بدون مصرف کافئین احساس خستگی بیشتری میکنید، باید بگوییم که شما به کافئین وابسته شدهاید.
ممکن است به یاد بیاورید که مسمومیت با قهوه چیز عجیبی به نظر برسد، اما قهوه هم میتواند باعث مسمومیت شود. همچنین شیر یا کرمی که با قهوه مینوشید، ممکن است عامل مسمومیت باشد.
به هر حال قهوه و به طور کلی کافئین میتواند باعث وابستگی شدید در افراد شود.
بسیاری از افراد در سرتاسر جهان به قهوه صبحگاهی وابسته هستند و سالها بدون هیچ مشکلی قهوه مینوشند؛ بنابراین باید گفت: قهوه میتواند برای برخی افراد مسمومیت و عوارض جانبی جدی حتی مرگ ایجاد کند و در برخی موارد ممکن است در رژیم غذایی فرد لازم و انرژیبخش باشد. اما هرگز نباید انتظار داشت که همه آثار منفی یا مثبت مصرف کافئین در یک فرد مشاهده شود.
بسیاری از افراد برای بیدار ماندن، رفع خستگی و کسب انرژی به کافئین روی میآورند که در درازمدت میتواند منجر به وابستگی شود و تمرکز را کاهش دهد. سردردهای میگرنی، کمخونی، بیخوابی، تحریکپذیری و زودرنجی، تکرر ادرار یا ناتوانی در کنترل ادرار، ناراحتی معده، اسهال، افزایش ضربان قلب و لرزش عضلات از عوارض جانبی مصرف کافئین هستند که ممکن است در افراد مختلف یک یا چند مورد آن ها بروز کند. این عوارض معمولاً بیشتر در افرادی که عادت به مصرف کافئین ندارند، دیده میشود.
عوامل مختلفی مانند ژنتیک، وزن، سن و وضعیت سلامتی نیز بر واکنش بدن نسبت به کافئین تأثیر میگذارند. کافئین عمدتاً یک محرک برای سیستم عصبی است. این ماده به طور موقت باعث بیدار ماندن و افزایش انرژی میشود، اما در نهایت میتواند مشکلاتی برای سیستم عصبی ایجاد کند و عوارض جانبی دیگری به دنبال داشته باشد؛ بنابراین بهتر است بعد از غروب و چند ساعت قبل از خواب از مصرف نوشیدنیهای کافئیندار پرهیز کنید.
کودکان و گروههای حساس، کافئین مصرف نکنند
میزان مجاز مصرف کافئین برای هر فرد، مقداری است که باعث بروز عوارض جانبی نشود. معمولاً افرادی که وزن بیشتری دارند میتوانند با خیال راحتتری کافئین مصرف کنند، اما عوارض جانبی کافئین بر روی افراد لاغرتر بیشتر است.
با اینکه میزان معمول کافئین برای بزرگسالان خطری ندارد، اما مصرف کافئین برای کودکان اصلاً توصیه نمیشود. زیرا کودکان در حال رشد هستند و مغز آنها در حال تکامل است و عواملی که میتوانند موجب اختلال در خواب آنها شوند میتوانند بر روند رشد آنها تأثیر بگذارند.
کافئین برای کودکان زیر چهار سال به هیچ عنوان توصیه نمیشود و برای کودکان چهار تا ۱۲ سال بهتر است به میزان بسیار کمی مصرف شود. نوجوانان نیز بهتر است که تنها مقدار خیلی کمی کافئین مصرف کنند.
افراد بالغی که به عوارض جانبی کافئین حساسیت دارند، مانند زنان باردار و افرادی که برای بارداری تلاش میکنند، مادران شیرده یا افرادی که داروهای خاصی مصرف میکنند که ممکن است این عوارض بر آنها تأثیر بگذارد، بهتر است کافئین را از برنامه غذایی خود حذف کنند.
چقدر کافئین در روز برای بدن طبیعی است؟
کافئین میتواند برای بدن مفید باشد، اما همچنین میتواند باعث بروز مشکلات بیشتری شود. بدن معمولاً میتواند ۲۰۰ میلیگرم کافئین در روز را بدون مشکل تحمل کند. این مقدار معمولاً شامل دو فنجان قهوه میشود، اما بستگی به قوی بودن قهوه نیز دارد؛ برای مثال دو قاشق قهوه فوری معمولی در یک لیوان حدود ۶۰ میلیگرم کافئین دارد، اما یک چهارم همین اندازه قهوه اسپرسو ۶۵ میلیگرم کافئین دارد.
با اینکه واکنش بدن هر فرد به کافئین ممکن است متفاوت باشد، اما به طور کلی مصرف بیش از ۴۰۰ میلیگرم کافئین که معادل تقریبا چهار فنجان قهوه است،
“`
ده قوطی نوشابه یا دو قوطی نوشابه انرژیزا، برای هیچ کسی توصیه نمیشود. البته باید بدانید که مقدار کافئین در انواع مختلف نوشیدنیهای انرژیزا متفاوت است. مصرف زیاد کافئین میتواند روی ضربان قلب تأثیر بگذارد، باعث سرگیجه و سردرد شود و حتی ممکن است به کم آبی بدن (دی هیدراته شدن) منجر شود.
انتقال کافئین از مادر به کودک
کافئین فشار خون و ضربان قلب را بالا میبرد. این عوارض ممکن است برای افرادی که شرایط عادی دارند، مشکلی ایجاد نکند؛ اما زنان باردار بهتر است مصرف کافئین را کاهش دهند یا آن را کاملاً از رژیم غذایی خود حذف کنند. بدن یک بزرگسال میتواند مقدار قهوهای که مینوشد را کنترل کند، اما جنین هنوز توانایی کنترل مقدار کافئینی که از مادر دریافت میکند را ندارد.
علاوه بر این، زنانی که کافئین کمتری مصرف میکنند، کمتر در معرض خطر سقط جنین هستند. کسانی که در دوران بارداری کافئین مصرف میکنند نیز ممکن است زایمان با درد بیشتری را تجربه کنند. همچنین مصرف زیاد کافئین در دوران بارداری ممکن است رشد جنین را کند کند. در نهایت، بهتر است زنان قبل از باردار شدن و در دوران بارداری و شیردهی در مورد میزان مصرف کافئین با پزشک خود مشورت کنند.
منابع دارای کافئین
زمانی که افراد تصمیم میگیرند مقدار کافئین مصرفی را کاهش دهند، معمولاً قهوه، چای و نوشابه را کمتر میخورند. اما واقعیت این است که کافئین ممکن است از منابع غیرمنتظرهتری هم وارد رژیم غذایی شود. کافئین در قهوه، چای، نوشابه، نوشابههای انرژیزا، شکلات و داروهایی که برای تسکین سردرد به کار میروند، وجود دارد. اگرچه قهوه و نوشابههای گازدار به عنوان منبع اصلی کافئین شناخته میشوند، اما حتی برخی از نوشابههای دیگر و قهوههای بدون کافئین نیز کمی کافئین دارند.
همچنین، کافئین به طور طبیعی در کاکائو وجود دارد و با خوردن شکلات، بهویژه شکلات تلخ، مقداری کافئین به بدن وارد میشود. حتی بستنی قهوه و شکلات نیز مقدار کافئینی معادل یک قوطی نوشابه دارند.
قرصهایی که برای کاهش وزن ساخته شدهاند و برخی داروهای مسکن نیز دیگر منابع حاوی کافئین هستند که مصرف زیاد آنها ممکن است عوارض مشابه مصرف زیاد کافئین را ایجاد کند. نوشابههای انرژیزا یکی از بدترین منابع کافئین به شمار میروند. کافئین مصنوعی و زیاد در این نوشابهها تأثیرات منفی بیشتری نسبت به قهوه و نوشابههای گازدار دارد.
یکی از منابع جالب کافئین طبیعی، تخمه آفتابگردان است. هرچند مقدار کافئین در این منبع غذایی کمتر است، اما میتواند بهعنوان یک جایگزین طبیعی برای نوشابههای انرژیزا عمل کند. دانه آفتابگردان سرشار از ویتامین بوده و بدون قند افزوده است و میتواند به تأمین انرژی مورد نیاز بدن کمک کند. همچنین صبحانههایی که حاوی غلات، جوی دوسر و انواع مغزها هستند، میتوانند جایگزین سالمی برای قهوه در صبحها باشند.
منبع : فرتاک نیوز