بیماری ها و درمان آنها

علت مزه خون در دهان چیست؟ (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

“`html

آیا در بزاق دهانتان طعم خون احساس می‌کنید؟

مهم‌ترین علت احساس مزه خون در دهان:

خون‌ریزی دهان ناشی از مصرف سیگار

در بیشتر موارد، خون‌ریزی دهان ناشی از التهاب لثه‌ها است. این مشکل به خاطر حساسیت دندان‌ها به گرما و سرما اتفاق می‌افتد. در این شرایط، التهاب لثه باید بررسی و درمان شود.

التهاب لثه عموماً به علت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان ایجاد می‌شود. همچنین، گاهی این التهاب به دلیل پروتزهای دندانی نامناسب، مصرف دخانیات یا الکل، سوابق خانوادگی یا تغییرات هورمونی (مثل بارداری یا یائسگی) هم به‌وجود می‌آید.

خون‌ریزی ناشی از وجود یک تومور

وجود تومور خوش‌خیم یا بدخیم در ناحیه دهان، زبان و … می‌تواند باعث خون‌ریزی ناخواسته شود. خوشبختانه، بیشتر این تومورها خوش‌خیم هستند و با یک عمل جراحی از بین می‌روند.

خون‌ریزی ناشی از ضربه یا گازگرفتگی

ضربه به ناحیه دهان یا گازگرفتگی می‌تواند باعث خون‌ریزی‌هایی شود که طولانی و شدید نیستند، اما همین زخم‌های کوچک ممکن است به زخم‌های جدی‌تری تبدیل شوند.

مصرف برخی داروها باعث خون‌ریزی لثه می‌شود

مصرف برخی داروها می‌تواند احتمال خون‌ریزی لثه‌ها را افزایش دهد. از این دسته داروها می‌توان به داروهای ضدکلسترول (استاتین‌ها)، داروهای ضدفشار خون و داروهای ضداضطراب اشاره کرد. اگر از داروی ضد ویتامین K استفاده می‌کنید و خون‌ریزی لثه‌ها ادامه دارد، حتماً این مشکل را با پزشک‌تان در میان بگذارید.

علل طعم تلخ و مزه بد دهان چیست؟

طعم تلخ دهان می‌تواند دلایل زیادی داشته باشد، از جمله:

شرایط مختلف دندانی مثل عفونت دهان، آبسه‌های دندانی، التهاب لثه و بیماری‌های مربوط به آن‌ها. در بسیاری از موارد، حساسیت به مواد پرکننده دندان سبب تلخی بزاق دهان می‌شود.
یکی دیگر از علل تلخی بزاق دهان، مصرف برخی داروها است که باعث طعم تلخ و بزاق زرد رنگ در دهان می‌شود. این داروها معمولاً جزء آنتی‌بیوتیک‌ها یا داروهای ضد افسردگی هستند.

سطح پایین استروژن در زنان و بعضی اختلالات هورمونی هم می‌تواند موجب طعم تلخ در دهان شود. این تغییرات در دوران بارداری و گاهی در یک دوره خاص ممکن است رخ دهد. طعم تلخ در دهان همچنین می‌تواند به خاطر مسمومیت با جیوه یا سرب باشد.
برخی بیماری‌ها مانند نارسایی کلیه، مشکلات کبدی، سرطان، دیابت، زردی و یرقان نیز ممکن است به طعم تلخ دهان منجر شوند. یکی از علل اصلی تلخی و بزاق زرد رنگ، مشکلات صفراوی یا عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. گاهی اوقات نوشیدن یا خوردن مواد خاصی مثل چای یا قهوه سیاه می‌تواند احساس تلخی بزاق دهان را به وجود آورد.
اگر تلخی بزاق یا زردی دهان برای مدت طولانی وجود داشته باشد، می‌تواند نشانه‌ای از یک مشکل جدی باشد و نباید طبیعی فرض شود. این مشکل باید بررسی و درمان شود.


دلایل مزه بد دهان

از عمده دلایل تلخی دهان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

سوزش سر دل یا رفلاکس معده

یکی از دلایل تلخ شدن دهان، برگشت اسید معده به مری است که می‌تواند باعث سوزش سردل یا رفلاکس معده شود. دریچه‌ای که مری را به معده متصل می‌کند معمولاً باید بسته باشد تا اسید نتواند خارج شود. اما زمانی که این دریچه ضعیف شود یا آسیب ببیند، اسیدها خارج می‌شوند و احساس سوزش در معده و قفسه سینه ایجاد می‌کنند. این موارد باعث تلخی دهان می‌شود.

عفونت دستگاه تنفسی فوقانی

عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی، سرماخوردگی، آلرژی و سینوزیت می‌توانند موجب احتقان بینی، کاهش حس بویایی یا تلخی دهان شوند و در نتیجه توانایی چشایی را کاهش می‌دهند.

سلامت ضعیف دهان از علل تلخی دهان

عدم رعایت بهداشت دهان می‌تواند به مشکلات لثه و دندانی مثل ژینژیویت منجر شود که تأثیر زیادی بر تغییر طعم دهان و تلخی دهان خواهد داشت.

یکی از علت های

“`

علت مزه خون در دهان چیست؟ (2 نکته مهم)

تلخی دهان و کمبود ویتامین

کمبود ویتامین می‌تواند باعث تلخی دهان شود. ویتامین‌ها و مواد مغذی لازم برای بدن، برای عملکرد صحیح حس‌های طعم، مزه و بو ضروری هستند. به عنوان مثال، روی برای حس چشایی و بویایی اهمیت دارد. بنابراین قبل از مصرف مکمل روی، پزشک باید مقدار روی بدن را بررسی کند. جالب است که افزایش میزان روی نیز می‌تواند باعث تلخی دهان شود. علاوه بر این، کمبود ویتامین B۱۲ نیز یکی دیگر از عواملی است که می‌تواند موجب احساس تلخی یا از دست دادن مزه غذاها شود.

سیگار کشیدن و تلخی دهان

کشیدن سیگار نیز می‌تواند باعث ایجاد مزه تلخ در دهان شود. دلیل این موضوع این است که سیگار حاوی مواد شیمیایی مضر است که به حواس چشایی آسیب می‌زنند.
اگر کسی سیگار را ترک کند، جوانه‌های چشایی می‌توانند دوباره رشد کرده و حس طعم بهبود یابد. اما در بعضی افراد که مدت زیادی است سیگار می‌کشند، ممکن است بعد از ترک سیگار بهبودی در جوانه‌های چشایی ایجاد نشود.

بارداری و تغییر حس چشایی

در مراحل اولیه بارداری، برخی از زنان ممکن است حس چشایی‌شان تغییر کند. آنها ممکن است طعم فلزی عجیبی در دهان احساس کنند یا اینکه برخی غذاها به خوشمزگی قبل نباشند. همچنین ممکن است از غذاهایی که قبلاً دوست داشتند، دیگر خوشتان نیاید.

شیمی درمانی و داروهای بیولوژیکی

شیمی درمانی و استفاده از داروهای بیولوژیکی ممکن است در دهان طعمی عجیب ایجاد کند، مانند طعم فلزی یا تلخ. همچنین تلخی دهان می‌تواند یکی از عوارض این نوع درمان‌ها باشد.

داروهای دیگر

تلخی دهان می‌تواند ناشی از مصرف برخی داروها باشد، مثل داروهای آلرژی، بیماری آلزایمر، کم‌خونی، آسم، فشار خون، گلوکوم (آب سیاه)، بیماری پارکینسون، نقرس، آرتروز روماتیسمی، اسکیزوفرنی، و مشکلات تیروئید، همچنین آنتی‌بیوتیک‌ها، داروهای ضد قارچ، کورتیکواستروئیدها و دیورتیک‌ها نیز می‌توانند این مشکل را ایجاد کنند.

حس کردن مزه خون

مشکلات سلامتی و تلخی دهان

خشکی دهان به دلیل از دست دادن آب بدن یا آسیب به غدد بزاق می‌تواند باعث طعم فلزی در دهان شود. همچنین افرادی که دیابت یا مشکلات تیروئید، کبد یا کلیه دارند ممکن است گهگاهی حس تلخی در دهان داشته باشند یا طعم دهانشان تغییر کند.

پیری و سوء تغذیه

پیری یا سوء تغذیه نیز می‌تواند بر روی طعم غذاها تأثیر بگذارد. معمولاً با تغذیه نامناسب یا پیری، احساس طعم‌های شیرین و شور کاهش می‌یابد.

سندرم سوزش دهان

سندرم سوزش دهان، گلاسودینیا، گلاسوپیروز، استومودینیا و دیسستزی دهان اختلالی است که با سوزش دائمی در لب‌ها، زبان یا دیگر نواحی دهان شناخته می‌شود. این مشکل می‌تواند باعث کاهش چشایی یا ایجاد حس تلخی در دهان نیز شود.

جراحی‌ها و تلخی دهان

جراحی‌هایی که در دهان، بینی و حلق انجام می‌شوند، ممکن است به اعصاب جوانه‌های چشایی یا غدد بزاق آسیب بزنند و سبب تلخی دهان یا مشکلات در چشیدن طعم غذا شوند.

اختلالات چشایی

برخی افراد ارثی ممکن است به ناتوانی در بو یا چشیدن طعم‌های خاص دچار شوند. ضعف چشایی (Hypogeusia) به کاهش حس چشایی اشاره دارد و اختلال چشایی (dysgeusia) به حس طعم غیرطبیعی اشاره می‌کند. این مشکلات نادر هستند.


پیشگیری از تلخی دهان

برای جلوگیری از احساس تلخی در دهان می‌توانید موارد زیر را رعایت کنید:

  • بهداشت دهان و دندان
  • اجتناب از خوردن غذاهایی که اسید معده را زیاد می‌کنند
  • پرهیز از پرخوری و مصرف داروهای خاص
  • تغییر سبک زندگی
  • نوشیدن مایعات کافی
  • جویدن آدامس بدون شکر برای افزایش تولید بزاق
  • مراجعه به دندانپزشک هر شش ماه برای بررسی وضعیت دهان و دندان
  • در صورت داشتن رفلاکس اسید، از خوردن غذاهای تند و چرب و نیز سیگار کشیدن پرهیز کنید.

درمان گیاهی تلخی دهان

برای کاهش تلخی دهان می‌توانید از روش‌های درمانی گیاهی و خانگی استفاده کنید. این درمان‌ها به تسکین و حتی پیشگیری از تلخی دهان کمک می‌کنند.
شما می‌توانید از عرق کاسنی، گشنیز و عرق شاتره برای کاهش تلخی دهان استفاده کنید. همچنین بهره‌گیری از سبزیجات معطر در غذاها می‌تواند طعم دهان را متعادل کند و از ایجاد تلخی جلوگیری نماید.

سایت رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا