بیماری ها و درمان آنها

عوارض خطرناک بیماری نقرس (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

“`html

آیا در مورد بیماری نقرس اطلاعاتی دارید؟

با رضیم همراه باشید تا با بیماری نقرس بیشتر آشنا شوید.

بیماری نقرص

نقرس یک نوع بیماری است که باعث التهاب و درد در مفاصل می‌شود. این بیماری به دلیل افزایش اسید اوریک در خون به وجود می‌آید. یکی از دلایل اصلی بالا رفتن اسید اوریک، خوردن غذاهایی است که دارای مقدار زیادی اسید آمینه‌ای به نام “پورین” هستند.

وقتی که اسید اوریک اضافی خون به شکل کریستال در مفاصل رسوب می‌کند، مفاصل درد می‌گیرند و متورم می‌شوند. این درد به ویژه در انگشت شست پا، پاشنه پا، قوزک پا، زانو و آرنج احساس می‌شود. در واقع، حدود 95 درصد از مردان و 5 درصد از زنان به بیماری نقرس مبتلا می‌شوند. زنان قبل از یائسگی در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.

نقرس یکی از اشکال شدیدآرتروز است. طبق آمار، مردان سه برابر بیشتر از زنان به این بیماری دچار می‌شوند. وقتی فردی به نقرس مبتلا می‌شود، مصرف برخی غذاها می‌تواند باعث بدتر شدن علائم بیماری شود. بعضی افراد باور دارند که گوجه فرنگی نیز یکی از این مواد است.

با توجه به اینکه در نیوزلند، ۵ درصد از مردم به نقرس مبتلا هستند، محققان در این کشور تحقیقات گسترده‌ای انجام داده‌اند. در یکی از این بررسی‌ها، از ۲۰۵۱ نفر مبتلا به نقرس خواسته شد تا درباره عوامل تحریک‌کننده بیماری خود نظر دهند. حدود ۷۰ درصد از این افراد بیان کردند که حداقل یک ماده غذایی باعث تحریک نقرس در آنها شده است.

از میان این افراد، ۲۰ درصد به گوجه فرنگی اشاره کردند و آن را عامل تحریک نقرس خود دانستند. در این تحقیقات مشخص شد که گوجه فرنگی یکی از چهار ماده غذایی پرمصرف است که می‌تواند باعث بروز نقرس شود. دوم بعدی، پژوهشگران به بررسی سوابق پزشکی ۱۲ هزار و ۷۲۰ بیمار در آمریکا پرداختند.

آنها متوجه شدند که مصرف گوجه فرنگی می‌تواند سطح اسید اوریک را در بدن افزایش دهد، که این ماده یکی از عوامل اصلی بروز نقرس است.

بیماری نقرص

عوارض خطرناک بیماری نقرس (2 نکته مهم)

علایم ابتلا به بیماری نقرس

علائم بیماری نقرس معمولاً شدید هستند و معمولاً ناگهانی و در شب نمایان می‌شوند.

این علائم شامل:

  • درد شدید مفاصل. نقرس معمولاً بر انگشت شست پا تأثیر می‌گذارد، اما ممکن است در سایر مفاصل مانند زانو، آرنج و دست‌ها نیز دیده شود.
  • درد نقرس معمولاً در 12 تا 24 ساعت اول بدتر می‌شود.
  • درد مفاصل ممکن است بعد از کاهش درد اولیه، برای چند روز تا چند هفته ادامه داشته باشد. با افزایش تعداد حملات، ممکن است درد طولانی‌تر باقی بماند.
  • ورم و سرخی. مفصل‌های مبتلا به نقرس متورم، حساس و قرمز هستند.

بیماری نقرص

آیا شما در معرض خطر هستید؟

برخی مشکلات سلامتی می‌توانند احتمال ابتلا به نقرس را افزایش دهند. این مشکلات و بیماری‌ها شامل: فشار خون بالا، دیابت نوع 1 و 2، کلسترول بالا، مشکلات گوارشی، کاهش توده عضلانی، چاقی، مصرف…

“““html
غذاهای پورین دار، گرسنگی یا کم خواری، بیماری‌های کلیوی و لوسمی (سرطان خون) و پسوریازیس (نوعی بیماری پوستی) و ناهنجاری در هموگلوبین.

توصیه به افراد مبتلا به نقرس

  • آب زیادی بنوشند (روزانه 2 تا 3 لیتر). حتماً 1 لیوان آب قبل از خواب بنوشند، زیرا این کار به کاهش اسید اوریک کمک می‌کند.
  • وزن خود را ایده آل و ثابت نگه دارند.
  • اگر اضافه وزن دارند، وزن خود را کم کنند، اما برای کاهش سریع وزن نباید گرسنه بمانند یا کم بخورند، زیرا کاهش سریع وزن باعث افزایش اسید اوریک و بدتر شدن نقرس می‌شود. حداکثر کاهش وزن مجاز 500 گرم در هفته است.
  • از خوردن غذاهای پورین دار پرهیز کنند.
  • از ریختن روغن زیاد در غذا خودداری کنند.

بیماری نقرص

عواملی که موجب افزایش اسید اوریک و ایجاد نقرس می‌شوند

  • افزایش تولید اسید اوریک توسط بدن
  • کاهش دفع اسید اوریک توسط کلیه‌ها
  • افزایش مصرف غذاهای پورین
  • بیماری‌های حاد
  • فشار روحی
  • انجام عمل جراحی
  • داشتن تب
  • کمبود آب بدن
  • خوردن بیش از حد شام
  • مصرف برخی داروها مانند آسپرین

این بیماری باعث ایجاد درد در مفاصل می‌شود و معمولاً از انگشت بزرگ پا شروع می‌شود. رژیم غذایی مناسب می‌تواند دردها و مشکلات ناشی از آن را کاهش دهد.

بیماری نقرص

غذاهایی که در بیماری نقرس نباید خورد

کله‌پاچه (سیرابی، جگر، قلوه و غیره) باید به‌طور قطع از برنامه غذایی شما حذف شود. برخی غذاهای دریایی مانند ماهی کولی، ساردین و تخم ماهی نیز نباید مصرف شوند.

در رژیم غذایی مناسب برای مقابله با نقرس، سبزیجاتی مانند اسفناج، مارچوبه و قارچ هم باید حذف شوند. همچنین نوشیدنی‌هایی مانند نوشابه‌های گازدار و مشروبات الکلی نیز برای شما مضر هستند.

بیماری نقرص

غذاهایی که باید محدود کنید

مصرف ماهی آزاد، ماهی قزل‌آلا و دیگر غذاهای دریایی را محدود کنید. این توصیه همچنین درباره حبوباتی مانند عدس، لوبیا و نخودفرنگی و همچنین تخم‌مرغ، شیر و پنیر نیز صادق است.

غذاهایی که باید در رژیم غذایی‌تان بگنجانید

باید بدانید که برای کاهش اسید اوریک، میوه‌ها و سبزیجات مفید هستند. بنابراین، سعی کنید در طول روز میوه و سبزیجات زیاد و متنوع مصرف کنید.

توصیه می‌کنیم از میوه‌هایی مانند گیلاس، توت‌فرنگی، انگور و همچنین کرفس، چغندر، آرتیشو، لوبیا سبز، سیب‌زمینی، سبزیجات برگ سبز و جعفری استفاده کنید. مصرف ویتامین C و غذاهای سرشار از فیبر نیز پیشنهاد می‌شود.

فیبرها به دفع اوره کمک زیادی می‌کنند. برای کنترل نقرس باید مایعات زیادی بنوشید. بهتر است آب، آب سبزیجات تازه و آب مرکبات را در نظر بگیرید و روزی دو لیتر از این مایعات بنوشید.

بیماری نقرص

روش‌های تشخیص بیماری نقرس

آزمایش‌هایی که برای تشخیص این بیماری استفاده می‌شوند شامل:

آزمون مایع مفصل. پزشک ممکن است با سرنگ مایعات مفصلی را کشیده و…

“`

از داخل مفصل آزمایش انجام می‌شود. وقتی این مایع زیر میکروسکوپ نگاه می‌شود، مشخص می‌کند که آیا کریستال وجود دارد یا خیر.

آزمایش خون. دکتر شما ممکن است برای بررسی سطح اسید اوریک در خون، آ‍زمایش خون برای شما بگیرد. توجه داشته باشید، برخی افراد با اینکه اسید اوریک بالایی دارند، هرگز دچار بیماری نقرس نمی‌شوند و برخی دیگر با اینکه سطح اسید اوریک آن‌ها نرمال است، به این بیماری مبتلا می‌شوند.

بیماری نقرص

بیماری نقرص

بهترین روش‌های درمان نقرس

درمان نقرس شامل دو بخش است. در قسمت اول باید تلاش کنیم درد و ورم مفصل به سرعت کاهش یابد و در بخش دوم درمان، از بروز حملات بعدی جلوگیری کنیم. برای کم کردن درد و التهاب مفصل می‌توان از روش‌های زیر استفاده کرد.

  • سرد نگه داشتن مفصل
  • بالا نگه داشتن مفصل
  • مصرف داروهای ضد التهاب مانند بروفن یا ایندومتاسین
  • اگر به دلایلی نمی‌توانید از داروهای ضد التهاب استفاده کنید، می‌توانید از داروهایی مانند کلشیسین استفاده کنید
  • اگر به خاطر مشکلات کلیوی نتوانید از کلشیسین استفاده کنید، ممکن است داروهای کورتیکوستروئید در کوتاه مدت لازم باشد.
  • در درمان بلند مدت، هدف این است که سطح اسید اوریک در بدن را کاهش دهیم تا احتمال وقوع حملات بعدی کمتر شود. روش‌های زیر برای این کار به کار می‌روند.
  • تغییر در رژیم غذایی به طوری که بدن اسید اوریک کمتری تولید کند. مهم است که مصرف گوشت قرمز، جگر و غذاهای دریایی و حبوبات که پروتئین زیادی دارند کمتر شود.
  • استفاده از داروهایی که به دفع بهتر اسید اوریک از طریق ادرار کمک می‌کنند، مانند پروبنسید یا داروهایی که تولید آن را در بدن کم می‌کنند، مانند آلوپورینول. نکته مهم این است که این داروها باید پس از پایان حملات نقرس مصرف شوند، در غیر این صورت ممکن است حمله را بدتر کنند.
  • نوشیدن آب زیاد برای افزایش دفع اسید اوریک از کلیه‌ها
  • کاهش وزن
  • ورزش
  • در صورت آسیب شدید به مفصل، ممکن است نیاز به جراحی تعویض مفصل باشد.

بیماری نقرص

مجموعه مجله اینترنتی رضیم

مرجان امینی

سایت رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا