نان سنگک در میان بهترین نان های جهان

بهترین نان های جهان
رضیم: برای اینکه یک نان سنگک داغ و تازه را از تنور بخورید، باید خیلی خوش شانس باشید. وقتی این نان را میچشید، تردی و برشته بودن سطح آن را با نرمی داخلش مقایسه میکنید و این احساس شگفتانگیزی دارد.
شما میتوانید این نان را به تنهایی بخورید یا مثل صبحانه ایرانی آن را با پنیر شور و سبزی تازه دور نان بپیچید و میل کنید. این کار طعم لذیذی دارد که همیشه در یاد شما میماند.
باور کنید یا نه، این توصیف زیبا از نان سنگک ایرانی متعلق به یک خبرگزاری خارجی است که به تازگی لیست 50 نان برتر جهان را منتشر کرده.
اما واقعاً نان چیست؟
شاید نیازی به فکر کردن برای این سوال نباشید. اینکه آیا گرسنه یک نان ترش باشید یا دلتان برای ترتیلا لک زده، به دیگران دربارهی شما اطلاعاتی میدهد.
در واقع، تعریف دقیقی از نان کار سختی است، چون روشهای زیادی برای پخت آن و انتخاب مواد اولیه در دنیا وجود دارد.
برای مثال، در کوههای سختگذر وستفالیا در آلمان، نانواها نان را با دانههای چاودار برای ۲۴ ساعت با بخار میپزند، در حالی که نان گرد ارمنی به نام لواش فقط در ۳۰ ثانیه در تنور میپزد. بنابراین، نانهای امروزی در دنیا بسیار تنوع دارند.
از میان این نانها، CNN به انتخاب خود ۵۰ نان را به عنوان نانهای برتر اعلام کرده که دلیل برتری آنها میتواند طعم خوشمزه، مواد اولیه خاص، جایگاه آنها در فرهنگ و سنت و حس آرامش و گرمای خانگی باشد که هنگام خوردن آنها به انسان دست میدهد. در ادامه به تعدادی از این نانها اشاره میشود.
توضیح اینکه چون بخش زیادی از این متن از منبع خارجی برگردانده شده، نوع روایت ممکن است متفاوت باشد.
بهترین نان های دنیا
نام بلانی افغانستان
پر از اسفناج و عدس!
تاولهای طلایی روی خمیر ترد نشان میدهد که این یک بلانی عالی است. اما واقعیت طعم این گنجینه افغانی که محبوبترین نان افغانستان است، داخل نان پنهان است.
نانواهای افغان بعد از نازک کردن خمیر با وردنه، آن را با مقدار زیادی سیبزمینی، اسفناج یا عدس پر میکنند. سبزیجات تازه و پیازچه طعمی تند و دلچسب به این نان میدهند که به خوبی آرامشبخش است. این نان بعد از اینکه در روغن داغ سرخ شد، آماده خوردن است.
نان لوچی بنگلادش
فرو رفته در روغن داغ!
این نان که از خمیر گندم درست میشود، در روغن داغ سرخ میشود و با ادویه معطر بنگلادشی بسیار خوشمزه میشود. این نان معمولاً همراه با کاری سیبزمینی سفید برای صبحانه بین مردم بنگلادش بسیار رایج است. شما میتوانید نانهای پفکرده لوچی را در تمامی خیابانهای داکا، از غرفههای کنار خیابان تا آشپزخانههای خانگی پیدا کنید.
نان کاراوای روسیه
شبیه گل، حیوان و طرحهای پیچیده!
پخت نان در تعطیلات روسیه به یک هنر تبدیل میشود، به ویژه نانهای زیبای کاراوای که به شکلهای مختلفی مثل گلها، حیوانات و طرحهای پیچیده درست میشوند. این نان نقش مهمی در شادیهای عروسی در روسیه دارد. طبق سنت، عروس خوشبخت باید خمیر را مخلوط کند و داماد این خمیر را در تنور بگذارد. حتی شکل گرد این نان خود نماد سنتی است که به زمان پرستش خورشید برمیگردد. این نان امروزه برای آرزوی خوشبختی و سلامتی برای زوجهای تازه در مراسمها پخته میشود.
نان لواش ارمنستان
ورقههایی که به دیوارهی تنوری مخروطی چسبیدهاند!
اگر مادرشوهر ارمنیتان با یک نان بزرگ به اندازهی یک حلقه هوپ به سمت شما آمد، از او فرار نکنید! چون نان لواش بهعنوان نماد خوشبختی و فراوانی روی سر زوجهای تازه عروسی گذاشته میشود. درست کردن این نان معمولا با دور هم جمع شدن چند زن انجام میگیرد. آنها خمیر را روی کوسنهایی که با پشم یا کاه پوشاندهاند، قرار میدهند. یک نانوای ماهر برای چسباندن ورقههای نازک خمیر به دیوارهی تنور مخروطی شکل نیاز داریم؛ جایی که نان بسیار سریع پخته میشود. این نان آنقدر در فرهنگ ارمنیها مهم است که در فهرست آثار معنوی یونسکو جزو میراث ثبت شده است.
نان پائودکوئیجو برزیل
ترکیبی از سبزی و سیانور!
تبدیل کاساوا (یک نوع سبزی در آمریکای جنوبی) که حاوی مقدار زیادی سیانور است، به نان نشاندهندهی خلاقیت و هوشمندی نانواست. برای این کار ابتدا باید این سبزی را خیس کرد، سپس فشار داده و خشک کرد تا به صورت نان درآید. این ریشه بسیار محبوب است و نان صبحانه برزیلی با طعمی ترد در بیرون و نرم و کمی ترش در داخل درست میشود. مطمئناً طرفداران زیادی دارد!
نان پیوپوآسس السالوادور
طعمی تاریخی و نمادی ملی
این نان ذرت کبابی هم یک میان وعده خوشمزه است و هم نماد ملی السالوادور. برای درست کردن این نان، نانوا موادی مانند پنیر یا لوبیای تند را با خمیر ذرت میپیچد و سپس آن را روی آتش کباب میکند. طعم این نان به قدری خاص و تاریخی است که با بقایای نانوایی از شهر مایا که به ۶۰۰ سال بعد از میلاد برمیگردد، مرتبط شده است.
نان دمپر استرالیا
عالی برای سفرهای جادهای
نان دمپر استرالیایی برای سفرهای جادهای درست میشود و برای مردم استرالیا یادآور جشنهای تابستانی است. این نان ساده با مخلوط کردن آب، آرد و نمک تهیه میشود. سپس ترکیب بهدستآمده بر روی یک تابه چدنی که روی خاکستر داغ قرار دارد، گذاشته میشود یا به انتهای یک سیخ زده میشود و مستقیماً روی خاکستر نگهداشته میشود. امروزه گاهی به دستورالعمل پخت، کمی خمیرترش شیمیایی و شیر هم اضافه میشود.
نان خاچاپوری گرجستان
شبیه قایق یا گهواره!
خاچاپوری محبوبترین نان گرجستان است که با دو نوع پنیر (ایمرلوی و سولگونی) بسیار خوشمزهتر میشود. این نان تخت ترش و شور به شکل قایق یا گهواره درست میشود و سپس با تخم مرغ و پنیر پر میشود. این شکل خاص، تفاوت بافت بیرون و درون نان را زیادتر میکند به گونهای که درون آن نرم و بیرون آن ترد و قهوهای میشود. این نان یکی از غذاهای ملی گرجستان است که در سال ۲۰۱۹ در فهرست میراث فرهنگی یونسکو قرار گرفت.
نان باگت فرانسه
محبوب و قابل هدیه دادن!
شاید فرانسویها فکر کنند که خوردن غذا هنگام راه رفتن کار بدی است، اما یک استثنا وجود دارد و آن هم خوردن انتهای یک باگت تازه و ترد است. شما مجازید در حین قدم زدن در خیابان، باگت خود را گاز بزنید؛ زیرا باگت جزئی از فرهنگ فرانسه است و بعضی افراد برای نشان دادن ابراز علاقه به یک دوست یا همکار، این نان را به آنها هدیه میدهند! تاریخنگار غذایی پاریس، جیم شوالیر، میگوید که نانهای باریک و بلند شبیه باگتهای امروزی، در قرن ۱۹ معروف شدند و اولین بار در فهرست قیمت سال ۱۹۲۰ نام برده شدهاند. به همین دلیل، مکرون، رئیسجمهور این کشور، معتقد است که باگت حق دارد در میراث معنوی یونسکو قرار بگیرد، هرچند که تا به امروز این اتفاق نیفتاده است.
نان شائوبینگ چین
۱۸ لایه خمیر روی هم!
برای دیدن زیبایی نان شائوبینگ، باید آن را نصف کنید تا بتوانید لایههای نازک و کنجدی آن را که از خمیر گندم درست شده، ببینید. نانواهای ماهر در تهیه شائوبینگ، خمیر را به گونهای ورز میدهند که نازک شود و نتیجه نهائی از ۱۸ یا بیشتر لایه از خمیر تشکیل میشود. این نان پهن بعدها با موادی مانند کنجد سیاه، گوشت دودی یا فلفل سیچوآن پر میشود که میتواند طعمی شور یا تند داشته باشد.
نان اینجرا اتیوپی
ابزاری برای صرف غذای اصلی!
این نان با سطح اسفنجی و حبابدار، بسیار مناسب برای خوردن خورشتها و سوپهای مختلف اتیوپی است. نان اینجرا هم به عنوان یک غذای اصلی به کار میرود و هم برای سرو غذا، بهعنوان ابزاری که کمک میکند تا غذا را از بشقاب بگیریم. طعم این نان ترشمزه است، زیرا در فرآیند تخمیر آن، خمیر جدید با نانهای قدیمی ترکیب میشود و برای چند روز در حالت دستنخورده باقی میماند که موجب تقویت عطر و طعم آن میشود.
نان سنگک ایران
قدیمیترین نان مثلثی دنیا
سنگک یکی از نانهای سنتی و مشهور ایران است که تاریخچه و ویژگیهای خاص خود را دارد.
در سرزمین کهن ایران، به دلیل تجربهها و سلیقههای متفاوت در طول زمان، غذاها و روشهای پخت بسیاری به وجود آمدهاند که هر کدام داستان خاص خود را دارند. نان سنگک یکی از این نانهاست که در ادامه بیشتر درباره آن خواهید خواند.
پخته شدن در تاریخی ۱۵۰۰ ساله
در مورد چگونگی و محل پیدایش نان سنگک اطلاعات دقیقی در دسترس نیست. قدیمیترین نوشتهای که نام نان سنگک در آن ذکر شده، در فرهنگ لغت «برهان قاطع» است که در آنجا به توضیح معنی واژه سنگک پرداخته شده و باید گفت که «نوعی از نان است که روی سنگهای داغ پخته میشود.» برخی بر این باورند که این نان قبل از ورود اسلام به ایران تهیه میشد. داستان بر این اساس است که یکی از پادشاهان ساسانی بیماری شد و پزشک معالج او توصیه کرد که برای شاه نانی تهیه کنند که روی سنگ داغ پخته شود.
برای اجرای این کار، دستورات لازم داده شد که بر روی توری مقداری سنگ ریزه گذاشته و زیر آن آتش روشن کنند تا سنگها داغ شوند و سپس خمیر نان بر روی تختهای پهن شده و روی سنگهای داغ قرار میگیرد تا بپزد. به تدریج این روش پخت نان توسعه یافته و به شکل امروزی درآمده است.
سالم
بهترین نان دنیا
نان سنگک یکی از خوشمزهترین نانهای ایرانی و حتی دنیا است که مزه، طعم، هضم و بهداشت آن در سطح بالایی قرار دارد. این نان از آرد با کیفیت، آب تمیز و کمی نمک تهیه میشود. برای اینکه خمیر بهتر ور بیاد و نان کیفیت بهتری داشته باشد، از مایه خمیر یا خمیر ترش استفاده میکنند. در تهیه نان سنگک فقط همین سه ماده باید به کار برود و نباید چیز دیگری به آن اضافه کرد. استفاده از جوش شیرینی که در سالهای اخیر رایج شده، ممنوع است؛ و همچنین آرد نان باید حتما از گندم خوب و سالم باشد و هیچ نوع آرد دیگری مانند آرد جو یا حبوبات نباید به آن اضافه شود.
اگر گندم آسیب دیده یا حاوی آفتی مثل سن و موارد دیگر باشد یا ناخالصی داشته باشد، برای تهیه این نوع نان مناسب نیست. حتی نوع گندمهایی که در نقاط مختلف با شرایط آب و هوایی متفاوت رشد میکنند نیز بر کیفیت نان سنگک تأثیر دارند.
فضای نانوایی مانند یک خانواده
شاطر، خمیرگردان، نانپزان، نان درآر و پادو، اعضای یک گروه هستند که سالهاست نان سنگک، خوشمزهترین نان سنتی ایران را بر سر سفرههای مردم میزنند.
این مردان کنار تنها تنور مثلثی شکل نان سنگک، قدیمیترین نان مثلثی دنیا را میپزند. کار کردن در نانوایی علاوه بر این که معمولاً به شکل خانوادهای موروثی است، زیبایی و امتنان خاصی هم دارد. کسانی که یک نانوایی سنگکی را اداره میکنند، مثل یک خانواده در کنار هم زندگی میکنند و برای تنوع، از گرمای تنور برای پختن غذا استفاده میکنند. به طوری که غذاهایی مانند دیزی، سیبزمینی، چغندر، کدو حلوایی و دیگر غذاها را در داخل تنور میپزند.
منبع : خراسان