رسپی

چند نوع روغن زیتون داریم؟ ویژگی‌ها، کاربردها و تفاوت‌های آن‌ها

بهترین آپلیکیشن آشپزی

“`html

برخلاف باور بسیاری از افراد که فکر می‌کنند همه روغن زیتون‌ها کیفیت و کاربرد یکسانی دارند، باید بگوییم که روغن زیتون انواع مختلفی دارد و طعم و کاربرد هر یک از آن‌ها متفاوت است. در این مقاله از بخش آشپزی در مجله رضیم می‌توانید با انواع روغن زیتون به صورت کامل آشنا شوید.

چند نوع روغن زیتون داریم؟

روغن زیتون یکی از سالم‌ترین روغن‌ها در دنیا است که به روش‌های مختلفی تولید می‌شود. هر نوع روغن زیتون ویژگی‌های خاص خود را دارد و شناخت آن‌ها به شما کمک می‌کند تا روغن باکیفیت‌تری برای استفاده روزمره انتخاب کنید و بتوانید کاربردها و تفاوت‌های آن‌ها را بهتر بشناسید.

در ادامه، با انواع روغن زیتون به تفصیل آشنا می‌شوید.

 

۱- روغن زیتون فرابکر

روغن زیتون فرابکر (Extra virgin olive oil) یکی از خالص‌ترین و سالم‌ترین انواع روغن زیتون است که از بهترین و باکیفیت‌ترین زیتون‌ها تهیه می‌شود. این نوع روغن زیتون به خاطر فواید زیادی که دارد، برای استفاده روزمره مناسب است و در تولید آن هیچ گونه دستکاری و افزودنی به کار نمی‌رود.

برای تولید روغن زیتون فرابکر، زیتون‌ها با روش پرس سرد فشرده می‌شوند و روغن آن‌ها استخراج می‌شود. در تهیه این روغن‌ها از هیچ اسانس یا طعم‌دهنده‌ای استفاده نمی‌شود و عطر و طعم آن کاملاً طبیعی است. به طور کلی، هرچه اسیدیته روغن زیتون کمتر باشد، کیفیت آن بالاتر است و روغن زیتون فرابکر دارای اسیدیته پایین‌تری است.

زیرا در تولید این روغن‌ها از فرآیندهای شیمیایی یا حرارت استفاده نمی‌شود، بنابراین تمام آنتی‌اکسیدان‌ها و ترکیبات مفید آن حفظ می‌شود و به همین دلیل روغن زیتون فرابکر بیشترین خاصیت را در میان انواع روغن زیتون دارد. طعم آن کمی تلخ و شبیه به زیتون است و رنگ آن بسته به نوع زیتونی که استفاده شده است، متفاوت خواهد بود.

اگر زیتون‌های سبز برای تهیه این روغن به کار رود، روغن رنگ سبز روشن خواهد داشت و در صورتی که زیتون تیره باشد، رنگ روغن نیز تیره‌تر خواهد بود. روغن زیتون فرابکر بیشتر برای پخت و پز و مزه‌دار کردن انواع سالاد و پاستا استفاده می‌شود و برای سرخ کردن مناسب نیست.

بیشتر بخوانید: چگونه روغن زیتون با کیفیت را از روی طعم و بو تشخیص دهید

۲- روغن زیتون بکر

یکی دیگر از معروف‌ترین انواع روغن زیتون، روغن زیتون بکر (Virgin olive oil) است. این روغن بیشتر خواص و مواد مغذی روغن زیتون فرابکر را دارد، اما مقدار این مواد مغذی در روغن بکر کمتر است.

طعم روغن زیتون بکر نرم‌تر از روغن فرابکر است و روش تولید آن نیز متفاوت است. برای تهیه روغن فرابکر هیچ حرارتی به کار نمی‌رود، اما در روغن زیتون بکر از این روش‌ها استفاده می‌شود. درصد اسیدی بودن روغن زیتون بکر بیشتر از فرابکر است و به همین خاطر آنتی‌اکسیدان‌های کمتری در آن وجود دارد.

روغن زیتون بکر از انواع روغن زیتون

۳- روغن زیتون تصفیه شده بی‌بو

روغن زیتون تصفیه شده، که به عنوان روغن خالص نیز شناخته می‌شود، تحت فرآیندهای خاصی قرار می‌گیرد و به همین دلیل طعم و عطر خود را تا حد زیادی از دست می‌دهد. این نوع روغن زیتون اسیدیته بالاتری نسبت به روغن زیتون بکر دارد و کیفیت و خواص آن کمتر است.

چند نوع روغن زیتون داریم؟ ویژگی‌ها، کاربردها و تفاوت‌های آن‌ها

“““html

نیز کمتر است.

معمولا افرادی که از بوی روغن زیتون خوششان نمی‌آید، از این نوع روغن زیتون استفاده می‌کنند. این روغن زیتون طی فرآیندهای شیمیایی و مکانیکی تولید می‌شود و به همین خاطر بیشتر مواد مغذی و آنتی‌اکسیدان‌های خود را از دست می‌دهد.

  • روغن زیتون تصفیه‌شده نقطه دود بالاتری دارد و به همین دلیل می‌توان از آن برای سرخ کردن غذاها استفاده کرد.

۴- روغن زیتون لایت

نوع دیگری از روغن زیتون تصفیه‌شده که بیش از روغن زیتون تصفیه‌شده معمولی تحت فرآیندها و مواد شیمیایی قرار می‌گیرد و به همین دلیل کیفیت پایینی دارد. این روغن زیتون فاقد خواص مفید است و کیفیت آن به مراتب کمتر از روغن‌های گیاهی معمولی برای سرخ کردن است.

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید روغن زیتون اصل و باکیفیت؛ نکات مهمی که باید بدانید

۵- روغن زیتون لامپانت

شاید نام روغن زیتون لامپانت را نشنیده باشید، زیرا این روغن خوراکی نیست و فقط برای مصارف صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در تهیه این روغن از زیتون‌های فاسد و ناسالم استفاده می‌شود و به همین خاطر فقط برای مصارف غیرخوراکی مناسب است. میزان اسیدیته این روغن بالاتر از سایر انواع روغن زیتون است.

روغن زیتون لامپانت از انواع روغن زیتون

۶- روغن تفاله زیتون

و در آخرین نوع، بی‌کیفیت‌ترین و نامرغوب‌ترین روغن زیتون را داریم. در ابتدا تمام روغن و آب موجود در دانه‌های زیتون گرفته می‌شود، سپس از تفاله زیتون‌ها روغن تولید می‌شود.

نکته مهم این است که برخی افراد بی‌مسئولیت، این روغن بی‌کیفیت را با روغن زیتون باکیفیت قاطی کرده و به عنوان روغن زیتون بکر یا تصفیه‌شده می‌فروشند.

این نوع روغن نه تنها خواص مفیدی ندارد بلکه به خاطر تماس با آلاینده‌ها و مواد شیمیایی مضر و سرطان‌زا نیز خطرناک است. حتما از فروشگاه‌های معتبر و برندهای شناخته‌شده خرید کنید.

در این مقاله به ۶ نوع مختلف روغن زیتون، کاربردها و خواص آن‌ها اشاره شد. به یاد داشته باشید که روغن زیتون فرابکر دارای کیفیت بالاتری نسبت به سایر انواع است، اما نباید برای سرخ کردن با حرارت بالا استفاده شود. اگر به سلامت خود اهمیت می‌دهید، بهتر است از روغن زیتون‌های فرابکر و بکر در مصرف روزانه استفاده کنید.

سایت رسپی آشپزی رضیم
“`

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا