آشنایی با انواع ماهی (2 نکته مهم)

“`html
انواع ماهی موجود در ایران
ماهی یک نوع موجود آبزی است که خونسرد است. این موجودات در آب با استفاده از بالههای خود حرکت میکنند. برای حرکت سریع از باله دمی و هنگام چرخیدن از بالههای سینهای کمک میگیرند. بدن ماهیها پوشیده از پولک است و معمولاً خیلی لغزنده هستند. آنها برای تنفس از آبششهای کنار سر خود استفاده میکنند. ماهیها در آب تخمگذاری میکنند و از هر تخم یک ماهی جدید متولد میشود. به طور کلی، میتوان گفت که ماهیها جزو آبزیان هستند و تخمگذارند.
ماهی یکی از منابع مهم برای انسانها به ویژه از نظر غذایی به حساب میآید. ماهیگیران که یا کارشان صید ماهی است یا برای معیشت خود این کار را انجام میدهند، ماهیها را از دریا یا از استخرها و قفسهایی که در اقیانوس گذاشته شده است، به دست میآورند. همچنین بعضیها ماهیها را برای فروش به عنوان حیوان خانگی صید میکنند و در آکواریومها نگهداری مینمایند. علاوه بر این، در برخی از فرهنگها، ماهی نماد مذهبی یا هنری بوده و در کتابها و فیلمها به آن اشاره شده است.
نقش اقتصادی ماهی
از دیرباز، ماهی به عنوان منبع غذایی اهمیت زیادی داشته است. بخش پروتئینی که از ماهی تامین میشود، حال چه از طریق ماهیگیری در دریا یا پرورش ماهی، روز به روز در بین مردم بیشتر مورد توجه قرار میگیرد. تاریخ پرورش ماهی به ۳۵۰۰ سال پیش در چین برمیگردد. به طور کلی، نزدیک به یکششم پروتئین مصرفی در جهان از ماهی به دست میآید.
ماهیگیری به معنای صید ماهی برای خوراکی یا ورزش است، اما اگر این صید به صورت سازمانیافته انجام شود به آن شیلات میگویند. شیلات یک فعالیت اقتصادی بزرگ است که به میلیونها نفر درآمدزایی میکند. در هر سال، در جهان حدود ۱۵۴ میلیون تُن ماهی صید میشود. از ماهیهای مشهور صید شده میتوان به شاهماهی، کاد، موتوماهیان، ماهی تن، کفشک ماهی و ماهی آزاد اشاره کرد. البته در نظر داشته باشید که ماهیگیری فقط به ماهی محدود نمیشود و شامل نرمتنان و سختپوستان نیز میشود.
انواع ماهی شمال
ماهی آزاد:
این ماهی به عنوان یکی از باکیفیتترین ماهیهای دنیاست. شکل بدن آن دوکی و کشیده است و فیله آن را میتوان به صورت دودی هم استفاده کرد.
ماهی سفید:
این ماهی نیز دوکی شکل و دارای گوشت نرم و سفیدی است. نر این ماهی معمولا خالهای درشت و سفیدی روی سرش دارد و از نظر اندازه بزرگتر و گوشتیتر است. نوع دریایی آن از نوع پرورشی بهتر است. ماهی سفید را میتوان به صورت سرخ کرده، کبابی، بخارپز یا دودی مصرف کرد که بستگی به سلیقه دارد.
اردک ماهی:
این ماهی دارای گوشت خوشمزهای است که میتوان آن را سرخ یا کبابی کرد.
ماهی کفال:
این ماهی نیز دوکی شکل است و گوشت سفتی دارد و اصل آن از روسیه است. مردم شمال کشور عموماً نوع دودی و شور آن را ترجیح میدهند و کفال سرخشده یا کبابی را با نارنج و لیمو میل میکنند.
انواع ماهی جنوب
ماهی حلوا سفید:
این ماهی دارای فلس است،
“““html
اما با یک دست کشیدن، تمیز میشود. جنوبیها به آن “زبیده” به معنای برگزیده میگویند. “حلوا” را معمولاً به صورت شکم خالی در روغن سرخ میکنند و سر سفره میآورند. ماهی حلوا سیاه، گوشت سفتتری دارد، اما طعمش همان است.
ماهی سنگسر:
از نظر شکل، کتابی است. استخوان زیادی دارد. معمولاً آن را کباب یا سرخ کرده یا در قلیه ماهی استفاده میکنند.
ماهی شوریده:
ماهی شوریده، دوکی شکل و ظریف است. گوشت سفید و کمتیغش هم بعد از پخت، نرم و خوشمزه میشود. این ماهی را درسته و البته با شکم خالی، میتوان سرخ کرد.
ماهی شیر:
تقریباً بدون تیغ و بیآزار است؛ با گوشتی صورتی که ضایعات کمی دارد. همهجورهاش هم درست میشود: سرخ کرده، بخارپز و کبابی.
ماهی سرخو:
شبیه سنگسر است، ولی با گوشت سفید و لطیف. سرخشدهاش را میخورند یا در قلیه ماهی استفاده میکنند.
ماهی هامور:
هامور اسم خانوادگی تعداد زیادی ماهی خلیج فارس و دریای عمان است. در این میان، هامور قهوهای را میتوان برای مهمانی، درسته کباب کرد. گوشتش بعد از پختن، سفید و البته سفت میشود. وقتی قلیه ماهی با ماهی هامور درست میکنید، پوستش را جدا نمیکنند چون حسابی لعاب میاندازد.
ماهی راشکو:
ماهی مرغوب جنوب است که گوشت سفید و نرم و ضایعات کمی دارد و به هر روشی میتوان آن را پخت. راشکو را برای قلیه ماهی هم استفاده میکنند.
انواع ماهی پرورشی
ماهیهای پرورشی کمی لاغرتر و کمبنیهتر از انواع دریاییشان هستند، اما اغلب این شانس را دارید که آنها را زنده تهیه کنید. فعلاً این ماهیها را پرورش میدهند: کپور معمولی، کپور آیینه، کپور چرمی، آمور، کپور نقرهای، سرگنده و قزل آلای رنگین کمان.
انواع ماهی رودخانهای
این ماهیها کوچکاند و البته ارزانتر از انواع دریایی هستند و اگر طریقه پخت میدانید، خیلی خوشمزه هستند که شامل سوف، لای ماهی، اردک ماهی، اسبله، سس ماهی، سیاهماهی، قزل آلای خال قرمز و… هستند.
بیشتر بخوانید:
سایت رضیم
“`