آشنایی با انواع مزاج ها و خصوصیات اخلاقی هرکدام (2 نکته مهم)

انواع مزاج
مزاجهای اصلی
مزاجهای اصلی چهار نوع هستند:
- مزاج صفراوی (گرم و خشک)
- مزاج دموی (گرم وتر)
- مزاج سوداوی (سرد و خشک)
- مزاج بلغمی (سرد وتر).
در طب سنتی، وقتی عناصر چهارگانه در بدن فرد به خوبی متعادل هستند، به آنها افراد با مزاج معتدل گفته میشود. این افراد میتوانند در دستههای مزاج گرم و معتدل، سرد و معتدل، تر و معتدل و خشک و معتدل قرار بگیرند.
در برخی تقسیمبندیها، علاوه بر چهار مزاج اصلی (صفراوی، دموی، سوداوی و بلغمی)، چهار مزاج معتدل نیز شامل معتدل گرم وتر، معتدل سرد وتر و معتدل گرم و سرد ذکر شده است.
-
مزاج صفراوی (گرم و خشک)
این نوع مزاج، به افرادی تعلق دارد که معمولاً اندام لاغری دارند، استخوان بندی درشت و چشمان سفیدی دارند و پوست آنها کمی زرد است. این افراد گرما را دوست ندارند و در تابستان به شدت تشنه میشوند و دهانشان خشک میکند.
بهترین فصل برای آنها زمستان است. معمولاً زود عصبانی میشوند، اما زود هم آرام میشوند. افرادی که مزاج صفراوی دارند، پرانرژی، باهوش و زیاد صحبت میکنند و به نوشیدنیهای ترش، لواشک، سرکه و غذاهای سرد مانند خیار و کاهو علاقهمندند و از خوردن شیرینیها چندان خوششان نمیآید.
اگر شما جزو افرادی با مزاج صفراوی هستید، باید میوههایی مانند سیب، اسفناج، خیار، انار، زرشک، کدو، هلو و شاتوت را زیاد بخورید. از خوردن گوشت قرمز، غذاهای سرخ کردنی، خربزه و فندق خودداری کنید، زیرا برای شما مضر هستند.
-
مزاج سوداوی (سرد و خشک)
این مزاج برای افرادی است که معمولاً پوستی سفید دارند و از سرما به شدت میترسند (در روزهای سرد به سختی گرم میشوند). افرادی با مزاج سوداوی تمایل زیادی به خواب دارند و به همین دلیل معمولاً احساس ضعف و بیحوصلگی میکنند. برای این افراد بهار فصل راحتتری است.
خصوصیات شخصیتی آنها شامل دقت، نظم، محاسبهگری، دوراندیشی و خیالپردازی است. این افراد درونگرا محسوب میشوند.
افراد با مزاج سوداوی علاقه زیادی به خوردن غذاهای گرم و شیرینی دارند و خوردن خوراکیهای سردی مانند خیار و کاهو برای آنها مناسب نیست. مواد غذایی مفیدی که این افراد میتوانند مصرف کنند، شامل گوشت گوسفند، گوشت خروس، گوشت شتر، نمک دریایی، نبات سفید، روغن کنجد، ماش، پسته، گردو، چای دارچین و جوانه گندم هستند.
بهتر است این افراد از مصرف موادی مانند گوشت گوساله، ماهی، عدسی، لوبیا، بادمجان، خیار، کاهو، گوجهفرنگی، موز، کیوی و گشنیز پرهیز کنند.
-
مزاج دموی (گرم وتر)
افرادی با مزاج دموی، معمولاً پوستی سفید و سرخ دارند و بدنهای بزرگ و عضلانی دارند. این افراد معمولاً نه با گرما مشکل دارند و نه از سرما بیزارند، اما تحمل سرما برای آنها راحتتر است. آنها قدرت بدنی بالایی دارند و اشتهای زیادی نیز دارند. از خصوصیات ظاهری این افراد میتوان به رگهای برجسته دست اشاره کرد. افراد با مزاج گرم وتر معمولاً استعداد ابتلا به مشکلات مختلف دارند.
بیماریهای قلبی و فشار خون بالا از مشکلاتی هستند که برخی افراد ممکن است با آنها مواجه شوند.
این افراد معمولاً شخصیتهایی جسور و بیباک دارند و اعتماد به نفس بالایی دارند. افراد با طبع دموی معمولاً دوست دارند رهبری کنند و تمایل به ریسک کردن دارند. از دیگر ویژگیهای آنها میتوان به صمیمیت، خوشرویی و آرامش آنها اشاره کرد. اگرچه این افراد به ندرت عصبی میشوند، اما در صورت بروز عصبانیت ممکن است دست به کارهایی خطرناک بزنند.
افراد دموی به غذاهای ترش و شیرین علاقه دارند، اما در واقع، آنها به تقریباً هر نوع غذایی پاسخ مثبت میدهند. به این افراد توصیه میشود که از مصرف مواد غذایی مانند خاکشیر، تخم ریحان، آش جو، نان جو، هلو، برگ زردآلو و انجیر استفاده کنند و از خوردن موادی چون آب یخ، نوشابه، تخم مرغ، بادمجان، ترشی، سرکه، سیر و چای پرهیز نمایند.
-
مزاج بلغمی (سرد و تر)
افراد با مزاج بلغمی معمولاً بدن چاقی دارند و چربیهای اضافی در بدنشان وجود دارد. پوست آنها معمولاً سفید و موهای کمپشتی دارند. این افراد به نسبت دیگر مزاجها کمتر احساس تشنگی میکنند و دهان آنها مرطوب است. یکی از مشخصههای مهم این افراد خواب زیاد است و در واقع، این ویژگی یکی از نشانههای مزاج سرد و تر محسوب میشود. همچنین، این افراد معمولاً از زمستان فراری هستند و این فصل برایشان سخت است.
افراد بلغمی معمولاً کم انرژی و کند هستند و کمتر از دیگران عصبانی میشوند. آنها آرامش بیشتری در رفتار خود دارند. این افراد به غذاهایی گرم، شیرینیجات و ادویهها علاقهمندند و به سردی، به ویژه ترشیها، تمایل چندانی ندارند. به این افراد توصیه میشود که از مواد غذایی مانند خرمای خشک، انبه، سیب، توت، انجیر، کشمش، کرفس، دارچین و هویج استفاده کنند و بهتر است از مصرف مواردی چون کاهو، هندوانه، گرمک، کدو خورشتی، کیوی، هلو، زردآلو، شلیل، زغالاخته، آش و کلهپاچه پرهیز کنند.