آشنایی با خواص شگفت انگیز ریشه نیلوفر آبی برای سلامت بدن (2 نکته مهم)

ریشه نیلوفر آبی
دقیقاً مثل ریشه گیاه گالانگال، ریشه نیلوفر آبی میتواند به حفاظت از سلامت مغز و کاهش التهاب کمک کند.
ریشه نیلوفر آبی چیست؟
ریشه نیلوفر آبی، بخشی از گیاه لوتوس است. نام علمی این گیاه Nelumbo nucifera بوده و در خانواده Nelumbonaceae قرار دارد. ریشه، ساقه گل و دانههای این گیاه معمولاً در غذاهای چینی و ژاپنی مورد استفاده قرار میگیرد.
ریشه لولهای لوتوس در باتلاقها و زمینهای کماکسیژن رشد میکند. حفرههای بیضی شکل که در این ریشه وجود دارد، به جذب اکسیژن کمک کرده و همچنین موجب میشود که گل روی آب شناور بماند.
شکل لولهای این ریشه به ذخیره انرژی در قالب نشاسته مناسب است. بخش بیرونی ریشه صاف و دارای رنگ زرد و قهوهای است. داخل ریشه سفید بوده و دارای بافت ترد و خوشمزهای است.
خواص ریشه نیلوفر آبی (لوتوس)
درخشان کننده پوست
ریشه لوتوس منبع فوقالعادهای از ویتامین C است. بنابراین، به خاطر میزان بالای آنتیاکسیدانهایی مانند ویتامین C در این ریشه، مصرف آن میتواند به بهبود سلامت پوست کمک کند.
پوست ما دارای غلظت بالایی از ویتامین C است. این ویتامین به افزایش تولید کلاژن کمک میکند و از پوست در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد و اشعه ماوراء بنفش محافظت میکند و روند پیر شدن پوست را کند میسازد.
همچنین ویتامین C به کاهش لکههای تیره و تغییر رنگ پوست نیز کمک میکند.
بهبود دهنده سلامت مغز
ریشه نیلوفر آبی به همراه مواد غذایی دیگری نظیر جگر گاو، تخمه آفتابگردان و بادام زمینی، یکی از منابع غنی مس است.
مس به افزایش انرژی، تقویت استخوانها و بهبود متابولیسم کمک کرده و همچنین سلامت مغز را بهبود میبخشد و عملکرد اعصاب را افزایش میدهد.
تحقیقات نشان دادهاند که کمبود مس ممکن است به شروع بیماریهای نورودژنراتیو مانند آلزایمر منجر شود.
مصرف ریشه نیلوفر آبی و سایر مواد غذایی غنی از مس میتواند به جلوگیری از کاهش عملکرد ذهنی کمک کند.
مطالعهای که در مجله Dietary Supplements منتشر شده، نشان میدهد که ترکیبات پلیفنولی موجود در ریشه لوتوس، با تحریک تولید عواملی در سلولهای گلیال، به بهبود عملکرد عصبی کمک میکند.
پشتیبانی از انرژی بدن
مصرف ریشه نیلوفر آبی میتواند سطح آهن بدن را افزایش دهد. آهن با تأمین انرژی، اجازه میدهد که اکسیژن به سلولها منتقل شود.
اگر بدن آهن کافی نداشته باشد، ممکن است احساس خستگی، کندی و عدم توانایی در تمرکز کنید.
خوردن مواد غذایی غنی از آهن کمک میکند تا سطح اکسیژن در سلولها و عضلات افزایش یابد.
علاوه بر این، آهن به هضم پروتئینها و جذب مواد مغذی از غذا کمک میکند.
بهبود هضم غذا و کاهش وزن
ریشه نیلوفر آبی دارای مقدار زیادی فیبر است. بنابراین، مصرف این ریشه میتواند به بهبود مشکلات هضمی مانند یبوست کمک کند و حجم مدفوع را افزایش دهد.
همچنین، غذایی که سرشار از فیبر باشد، طولانیتر شما را سیر نگه میدارد. این کار میتواند به کاهش وزن کمک کند.
تحقیقات منتشر شده در مجله Nutrition and Metabolism نشان میدهند که مصرف فیبر نه تنها از یبوست جلوگیری میکند، بلکه احساس سیری را نیز تحریک میکند و در نتیجه باعث کاهش مصرف کالری و جلوگیری از افزایش وزن میشود.
بهبود سلامت قلب و عروق
ریشه لوتوس منابع مغذی و فیبرهای زیادی دارد که به تقویت سیستم قلبی عروقی کمک میکنند. تحقیقات نشان دادهاند که بین مصرف مواد غذایی حاوی فیبر نامحلول و فشار خون و سطح کلسترول ارتباط معکوسی وجود دارد.
ریشه گیاه لوتوس همچنین منبع خوبی از پتاسیم است. پتاسیم کمک میکند تا ضربان قلب منظم باشد. افرادی که پتاسیم کافی ندارند بیشتر در معرض خطر بیماریهای قلبی و سکته مغزی هستند.
این
“`html
به همین خاطر است که پتاسیم، وقتی با مواد معدنی مثل منیزیم و کلسیم ترکیب میشود، از تجمع مایعات در سلولها جلوگیری میکند. این موضوع باعث کاهش فشار خون و کاهش مشکلات قلبی عروقی مانند تپش قلب، ضعف گردش خون و تنگ شدن عروق میشود.
تقویت سیستم ایمنی بدن
از آنجایی که ریشه نیلوفر آبی، منبع بسیار خوبی از ویتامین C است، به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
همانطور که میدانید، این ویتامین به عنوان یک آنتیاکسیدان در بدن عمل میکند. تحقیقات منتشر شده در مجله Nutrients نشان میدهند که ویتامین C با کمک به عملکردهای مختلف سلولی از سیستم ایمنی حمایت میکند.
این عملکردها شامل تقویت دفاع اپیتلیال در برابر میکروبها، افزایش فعالیتهای ضد اکسیدانی و کمک به از بین بردن میکروبها هستند. اگر بدن ویتامین C کافی نداشته باشد، ممکن است سیستم ایمنی دچار مشکلاتی شود و فرد بیشتر به عفونتها حساس گردد.
ارزش غذایی ریشه نیلوفر آبی
ارزش غذایی ریشه نیلوفر آبی بستگی به روش استفاده از آن دارد.
ارزش غذایی ریشه خام نیلوفر آبی
یک ریشه خام نیلوفر آبی با طول حدود ۹٫۵ اینچ و وزن ۱۱۵ گرم دارای ارزش غذایی زیر است:
- ۸۵ کالری
- ۲۰ گرم کربوهیدرات
- ۳ گرم پروتئین
- ۰٫۱ گرم چربی
- ۵٫۶ گرم فیبر
- ۵۰٫۶ میلی گرم ویتامین C (حدود ۸۴ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۶۳۹ میلی گرم پتاسیم (حدود ۱۸ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۰٫۳ میلی گرم ریبوفلاوین (حدود ۱۵ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۰٫۳ میلی گرم ویتامین B6 (حدود ۱۵ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۰٫۳ میلی گرم مس (حدود ۱۵ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۰٫۳ میلی گرم منگنز (حدود ۱۵ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۰٫۲ میلی گرم تیامین (حدود ۱۲ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۱۱۵ میلی گرم فسفر (حدود ۱۲ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۱٫۳ میلی گرم آهن (حدود ۷ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۲۶٫۵ میلی گرم منیزیم (حدود ۷ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۵۱٫۷ میلی گرم کلسیم (حدود ۵ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۱۵ میکروگرم فولات (حدود ۴ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۰٫۴ میلی گرم اسید پانتوتنیک (حدود ۴ درصد از نیاز روزانه بدن)
علاوه بر این، ریشه خام نیلوفر آبی کمی نیاسین، روی و سلنیوم هم دارد.
ارزش غذایی ریشه پخته نیلوفر آبی
نیم فنجان (حدود ۶۰ گرم) ریشه پخته این گیاه دارای ارزش غذایی زیر است:
- ۴۰ کالری
- ۹٫۶ گرم کربوهیدرات
- ۱ گرم پروتئین
- ۲ گرم فیبر
- ۱۶٫۴ میلی گرم ویتامین C (حدود ۲۷ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۰٫۱ میلی گرم ویتامین B6 (حدود ۷ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۰٫۱ میلی گرم مس (حدود ۷ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۰٫۱ میلی گرم منگنز (حدود ۷ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۲۱۸ میلی گرم پتاسیم (حدود ۶ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۰٫۱ میلی گرم تیامین (حدود ۵ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۴۶٫۸ میلی گرم فسفر (حدود ۵ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۰٫۵ میلی گرم آهن (حدود ۳ درصد از نیاز روزانه بدن)
- ۱۳٫۲ میلی گرم منیزیم (حدود ۳ درصد از نیاز روزانه بدن)
علاوه بر این، ریشه پخته نیلوفر آبی دارای کمی نیاسین، فولات، اسید پانتوتنیک، کلسیم، روی و سلنیوم میباشد.
استفاده از ریشه نیلوفر آبی در طب سنتی
گیاه نیلوفر آبی ابتدا در هند کشت شده و حدود ۲۰۰۰ سال پیش به کشورهای دیگر مثل مصر، چین و ژاپن منتقل شده است. الان تمامی قسمتهای این گیاه برای تهیه غذا و در طب سنتی استفاده میشود. ریشه، دانهها و برگهای نیلوفر آبی بهطور خاص برای درمان بیماریها کاربرد دارند.
ریشه این گیاه در طب چینی برای افزایش گردش انرژی (چی) استفاده میشود و میتواند از بروز احساس گرفتگی در قفسه سینه جلوگیری کند. ریشه نیلوفر آبی همچنین برای درمان بیماریهایی مثل گرمازدگی به کار میرود.
در طب سنتی اعتقاد بر این است که التهاب ناشی از حرارت زیاد است، بنابراین کاهش حرارت به بهبود این التهاب کمک میکند.
“““html
دانههای لوتوس میتوانند خواص ضد التهابی داشته باشند.
این دانهها به عنوان یک ماده قابض عمل میکنند و به کلیهها، قلب و طحال کمک میکنند. دانههای لوتوس معمولاً برای درمان اسهال، کاهش بیقراری و کمک به خواب استفاده میشوند.
این دانهها همچنین میتوانند در درمان کمبود چای مفید باشند که به سلامت کلیه آسیب میزند.
مقایسه ریشه نیلوفر آبی با ریشه سیبزمینی و باباآدم
ریشه لوتوس، ریشه سیبزمینی و ریشه باباآدم را میتوان در سوپ یا به صورت بخارپز استفاده کرد. هر دو ریشه لوتوس و باباآدم طعم کمی شیرین و خاصی دارند و وقتی پخته میشوند، بافت بهتری پیدا میکنند.
میتوان از این گیاهان به صورت چای و عصاره نیز استفاده کرد. چای این گیاهان برای کاهش التهاب مؤثر است و آنتیاکسیدانهای مفیدی برای بدن فراهم میآورند.
با مقایسه ارزش غذایی ریشه لوتوس و ریشه سیبزمینی و باباآدم، متوجه میشوید که این ریشهها تقریباً کم کالری هستند.
در هر فنجان ریشه لوتوس و باباآدم حدود ۸۰ تا ۸۵ کالری وجود دارد، در حالی که یک فنجان سیبزمینی پخته حدود ۱۲۰ کالری دارد. ریشه لوتوس و باباآدم تقریباً ۲۰ گرم کربوهیدرات دارند، در حالی که سیبزمینی حدود ۳۰ گرم کربوهیدرات دارد.
این سه سبزی همچنین منابع خوبی از فیبر هستند، اما مواد مغذی آنها کمی متفاوت است. ریشه لوتوس منبع خوبی از موارد زیر است:
- ویتامین C
- مس
- ویتامین B2
- ویتامین B6
- ویتامین B1
- منگنز
ریشه باباآدم هم منبع خوبی از موارد زیر است:
- ویتامین B6
- منگنز
- منیزیم
- پتاسیم
ریشه سیبزمینی سرشار از موارد زیر است:
- ویتامین C
- ویتامین B6
- پتاسیم
تاریخچه استفاده از ریشه لوتوس
گیاه لوتوس یا Nelumbo nucifera در آبهای شیرین و آب و هوای نیمه گرمسیری رشد میکند. استفاده از این گیاه به هند برمیگردد.
حدود ۲۰۰۰ سال پیش این گیاه به کشورهایی مانند مصر و چین معرفی شد. در چین، از ریشه نیلوفر آبی در تهیه غذا و گاهی در طب سنتی استفاده میشود.
برداشت ریشه لوتوس از ماه اوت شروع میشود، اما میتوان آن را در تمام طول سال در کشورهای جنوب شرقی آسیا پیدا کرد.
زمانی که گل لوتوس شکوفا میشود، یعنی گیاه به بلوغ رسیده و زمان برداشت آن فرارسیده است. پس از بلوغ، این گیاه دانههایش را در آب میریزد تا لوتوس جدید رشد کند و این چرخه ادامه پیدا کند.
علاوه بر ریشه، دانههای این گیاه نیز در جنوب چین مورد استفاده قرار میگیرند. برگهای این گیاه همچنین به عنوان تزئینات به کار میروند.
بیشتر بخوانید :
نکات احتیاطی در مورد مصرف ریشه نیلوفر آبی (لوتوس)
در جنوب شرقی آسیا ریشه نیلوفر آبی به عنوان غذا مصرف میشود. اما هنگامی که دانهها، برگها، گلها و ریشه گیاه لوتوس به عنوان دارو استفاده میشوند، ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند.
زمانی که این گیاه به عنوان دارو مورد استفاده قرار میگیرد، ممکن است سطح قند خون را کاهش دهد. به همین دلیل افراد مبتلا به دیابت باید تنها تحت نظر پزشک از داروهای حاوی لوتوس استفاده کنند.
اگر از محصولات حاوی لوتوس استفاده میکنید، باید مراقب علائم هیپوگلیسمی باشید و حداقل دو هفته قبل از عمل جراحی، از لوتوس استفاده نکنید.
زنان باردار یا شیرده نباید از لوتوس به عنوان دارو استفاده کنند زیرا اطلاعات کافی در مورد ایمنی استفاده از این گیاه در این شرایط وجود ندارد.
سایت رضیم
“`