آشنایی با ظروف چوبی و مزایای استفاده از آنها

“`html
فواید استفاده از ظروف چوبی چیست؟
به گزارش رضیم: استفاده از ظروف چوبی در آشپزخانهها از زمانهای قدیم رایج بوده و امروزه هم محبوبیت بالایی دارد. زیبایی و حس طبیعی این ظروف، آنها را در بین مردم مورد استقبال قرار داده است. یکی از مزایای ظروف چوبی، سادگی و کلاسیک بودن آنهاست که میتواند حس زیبایی را در افراد ایجاد کرده و سرو غذا را لذتبخشتر کند. این ظروف به طور معمول برای سرو و تزئین غذا مورد استفاده قرار میگیرند. در بیشتر خانهها، رستورانها، هتلها و کافیشاپها از این ظروف در اندازهها و طرحهای مختلف استفاده میشود. همچنین، ظروف چوبی علاوه بر زیبایی، بسیار ماندگار نیز هستند و همین دلیل باعث میشود افراد بیشتر به خرید و استفاده از آنها تمایل داشته باشند.
نکاتی دربارهی تولید ظروف چوبی
برای نمایش و سرو غذا و همچنین تزئین میز پذیرایی، از انواع ظروف چوبی مثل کاسه چوبی، تخته سرو، بشقاب، سینی چوبی و … استفاده میشود. مزایای ظروف چوبی بسیار زیاد است. کاربرد وسیع چوب به دلیل دوام، زیبایی و قابلیت انعطاف آن است. تراکم بافت چوب در تولید ظروف چوبی از اهمیت بالایی برخوردار است. چوب درختان مناطق پربارش مانند آفریقا، جنوب شرق آسیا و آمریکای جنوبی معمولاً برای تولید ظروف چوبی مناسب نیستند. همچنین، چوب درختانی که تمام سال زیر نور مستقیم خورشید هستند نیز توصیه نمیشود. بهترین چوب برای ظروف چوبی، چوب درختان مناطق سردسیر است که بافتی مقاوم و سخت دارند. اما برای تولید ظروف چوبی، میتوان از چوب برخی درختان مناطق دیگر نیز استفاده کرد. در ادامه، چند نمونه از بهترین چوبها برای ظروف چوبی معرفی میشود.
بهترین چوب برای ظروف چوبی
کاج: کاج نوعی چوب نرم است که برای سرو غذا گزینه مناسبی به شمار میآید. این چوب علاوه بر این که در برابر چربی مقاوم است، یک جایگزین طبیعی و تجزیه پذیر برای ظروف پلاستیکی محسوب میشود. خاصیت انعطافپذیری و ساخت آسان آن نیز باعث میشود تا برای حمل و نقل مناسب باشد.
بامبو: این چوب از آسیا میآید و یکی از معروفترین چوبها برای ساخت ظروف به شمار میآید. بافت صاف و رنگ خنثی بامبو، آن را مناسب برای هماهنگی با انواع دکوراسیون میکند. همچنین، چوب بامبو با محیط زیست سازگار است و برای تولید طرحهای مختلف ظروف گزینه خوبی است. بسیاری از محصولات چوبی مانند بشقاب چوبی، کارد و چنگال و سینی چوبی از بامبو ساخته میشوند.
گردو: این چوب با بافت زیبا و رنگ جذابش، مقاومت بالایی دارد. معمولاً از چوب گردو برای ساخت مبلمانی با اشکال غیرمعمول و نیز ظروفی که نیاز به بازسازی دارند، استفاده میشود.
افرا: چوب افرا، چوبی سنگین و مقاوم به سایش است. رنگ کمرنگ آن به طبیعی بودن دانههای چوب تاکید میکند و میتوان آن را لکهدار یا رنگآمیزی کرد. به علت سنگینی، افرا بیشتر برای ظروف دائمی مناسب است و برای ظروفی که نیاز به جابجایی دارند، مناسب نیست.
بلوط: اگر به دنبال قیمت و تنوع در ظروف چوبی هستید، چوب بلوط گزینه بسیار خوبی است. این چوب دارای رنگهای متنوعی از قرمز تا قهوهای و سفید است. chوب بلوط سنگین بوده و برای ظروف قابل حمل، انتخاب خوبی نیست.
چوب یک ماده طبیعی است و یعنی قابل تجزیه و بازیافت است. بنابراین بعد از چند سال به خاک برمیگردد و به آن مواد مغذی اضافه میکند. این ویژگی به حفاظت از محیط زیست کمک میکند. چوب، اگر با جایگزینی درختهای قطع شده همراه باشد، به عنوان یک ماده پایدار شناخته میشود. همچنین، استفاده از ظروف چوبی ارتباط ما با طبیعت را تقویت میکند و این باعث میشود احساس خوشبختی و بهزیستی بیشتری داشته باشیم. یکی دیگر از ویژگیهای ظروف چوبی، ماندگاری و دوام بالای آنهاست.
“`
شکستگی و خراش روی ظروف چوبی خیلی پیش نمیآید.
فواید ظروف چوبی
همانطور که گفتیم، استفاده از ظروف چوبی از زمانهای قدیم رایج بوده و این ظروف هنوز هم محبوب هستند. دلایل زیادی برای این محبوبیت وجود دارد.
۱. نرمی و لطافت ظروف چوبی:
ظروف چوبی نرم و لطیف هستند و به همین دلیل نمیتوانند به سایر ظروف آسیب برسانند. این خاصیت باعث میشود که ظروف چوبی به ظروف دیگر، مثل تفلون، آسیب نرسانند.
۲. عایق گرما:
ظروف چوبی حرارت را منتقل نمیکنند و این ویژگی آنها را برای آشپزی بسیار مناسب میسازد. بنابراین، هنگام استفاده از این ظروف، دستان شما سالم میمانند.
۳. خاصیت میکروبکشی:
ظروف چوبی بر خلاف ظروف پلاستیکی و فلزی، به میکروبها و باکتریها امکان رشد نمیدهند. به خاطر طبیعی بودن چوب، این ظروف خاصیت ضد میکروبی دارند و از مواد شیمیایی ساخته نشدهاند.
۴. عدم انتقال مواد شیمیایی:
ظروف چوبی با غذاها واکنش نشان نمیدهند و نمیگذارند مواد مضر به غذا منتقل شوند. این موضوع باعث میشود که غذا دیرتر خراب شود.
۵. ماندگاری و دوام:
اگر به درستی از ظروف چوبی مراقبت کنید، بسیار مقاوم و بادوام خواهند بود. این ظروف به راحتی نمیشکنند و کار با آنها راحت است.
۶. حفظ محیط زیست:
ظروف چوبی قابل تجدید هستند و به همین دلیل آسیب کمی به محیط زیست وارد میکنند.
۷. نگهداری آسان:
تمیز کردن ظروف چوبی بسیار ساده است و حمل و نگهداری آنها نیز آسان است.
مزایای قاشق چوبی
یکی از ابزارهای مهم آشپزی، قاشقها هستند. قاشقهای چوبی انتخاب بسیار خوبی برای پخت و پز هستند. این قاشقها نه تنها زیبا و جذابند، بلکه به سطوح نچسب قابلمهها آسیب نمیزنند و در دماهای بالا هم ذوب نمیشوند. همچنین، چوب گرما را منتقل نمیکند، که استفاده از قاشق چوبی را برای هم زدن غذا روی اجاق، گزینهای ایمن میسازد.
با استفاده از قاشق چوبی، میتوانید ساعتها غذایتان را هم بزنید بدون اینکه دستتان بسوزد. این قاشقها همچنین به خوبی در برابر حرارت مقاومت میکنند و در کنار قابلمه یا تابه ذوب نمیشوند.
روش نگهداری از ظروف چوبی
قبلاً دربارهی فواید ظروف چوبی صحبت کردیم، اما برای حفظ کیفیت آنها نیاز به رعایت نکاتی داریم که در ادامه مطرح میشود.
وقتی به ظروف چوبی فکر میکنیم، اگر به درستی از آنها مراقبت کنیم، میتوانند مدت طولانیتری سالم بمانند و دوام زیادی داشته باشند. چون این ظروف از چوب طبیعی ساخته شدهاند، نحوه نگهداری از آنها متفاوت از سایر وسایل آشپزخانه است.
چگونه ظروف چوبی را بشوییم؟
بعد از هر بار استفاده، ظرف چوبی را بلافاصله با دست بشویید. نباید این ظروف را در ماشین ظرفشویی بگذارید یا در سینک فراموش کنید. در هنگام شستشوی این ظروف، از سیم ظرفشویی یا پارچههای زبر استفاده نکنید. ابرها و اسفنجهای نرم بهترین گزینهها برای شستشوی این ظروف هستند. همچنین، دقت کنید که از مواد شویندهای مناسب استفاده کنید. مواد حاوی سفیدکننده یا وایتکس برای شستشوی ظروف چوبی مناسب نیستند. برای حفظ کیفیت ظرفهای چوبی، بهتر است بعد از شست شو، آنها را در جایی خشک و باز قرار دهید تا به آرامی رطوبتشان از بین برود. شستشوی منظم ظروف چوبی برای مراقبت از آنها ضروری است.
چرا باید ظروف چوبی را روغنکاری کنیم؟
برای نگهداری زیبایی و درخشش ظروف چوبی، بهتر است حداقل یک یا دو بار در ماه آنها را با روغن طبیعی مالش دهید. این کار باعث میشود که ظروف چوبی، رطوبت را بهتر دفع کنند و ظاهر طبیعی و زیبای خود را حفظ نمایند.
برای ضدعفونی کردن ظروف چوبی از چه موادی استفاده کنیم؟
روشها و ترفندهایی وجود دارد که میتواند در این زمینه به شما کمک کند. برای ضدعفونی کردن ظروف چوبی، به دنبال تمیزکنندهها و ضدعفونیکنندههای بیضرر و خانگی باشید.
ضدعفونی کردن ظروف چربی با سرکه:
برای این کار باید یک محلول از آب و سرکه درست کنید. دقت کنید که مقدار سرکه بیشتر از آب نباشد. بعد از آماده کردن محلول، ظرف چوبی را به مدت 10 تا 15 دقیقه در آن بگذارید و سپس آن را خشک کنید. یا میتوانید با استفاده از یک برس یا پارچه تمیز، سرکه را به ظرف چوبی بمالید.
ضدعفونی کردن ظروف چوبی با لیمو:
روش دیگری که برای ضدعفونی کردن ظروف چوبی استفاده میشود، لیمو است. میتوانید مقداری از آب لیمو را با آب مخلوط کرده و با پارچه تمیز یا برس، محلول را به سطح ظرف بمالید. همچنین میتوانید لیمو را از وسط برش بزنید و به ظرف بمالید. بهتر است از نمک نیز استفاده کنید، زیرا لیموی تازه اثر بیشتری دارد. لیمو و نمک باعث میشود که مانند اسکراب عمل کند. بعد از ضدعفونی، ظرف را با آب گرم و ملایم بشویید.
ضدعفونی کردن ظروف چوبی با مایع سفیدکننده:
روش دیگری که برای ضدعفونی کردن میتوانید استفاده کنید، تهیه محلول از مایع سفیدکننده باکیفیت و مقداری آب است. ظرفهای چوبی مانند قاشق و کفگیر را به مدت یک ساعت در محلول قرار داده و سپس با آب و مایع ظرفشویی بشویید. فقط دقت کنید که کیفیت سفیدکننده مناسب باشد.
چگونه بوی ناخوشایند ظروف چوبی را از بین ببریم؟
ممکن است متوجه بوی نامطبوع در ظروف چوبی، مثل تختههای برش شده باشید. نگران نباشید، راهحلهای مختلفی برای این مشکل وجود دارد! یکی از این راهها این است که نصف یک لیمو را روی سطح ظرف بمالید و بگذارید خشک شود. همچنین میتوانید پودر نمک و جوش شیرین را با هم مخلوط کرده و روی ظرف بمالید و بعد از خشک شدن بشویید. راه دیگری هم، مالیدن سرکه به روی ظرفهای چوبی است.