دارو های گیاهی

آشنایی با گیاه وشا و خواص دارویی آن (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

“`html

معرفی گیاه وشا یا کندل

گیاه وشا در عربی به نام اشق یا اوشق شناخته می‌شود. در زبان فارسی این گیاه غیر از نام کندل، به نام‌های اشه و اشک نیز معرفی می‌شود. در اروپا به این گیاه گم آمونیاک می‌گویند. محل رشد گیاه وشا شامل اطراف قله دنا و اشترانکوه، سیستان و بلوچستان، مناطق زرند کرمان، کوه الوند، استان کهکلویه و بویراحمد، حوالی اصفهان و نوکواه است.

صمغ وشا معمولاً از شکاف دادن ساقه یا ناحیه یقه این گیاه به دست می‌آید. زیرا معمولاً در قسمت یقه در ساقه، صمغ و شیره بیشتر از قسمت‌های دیگر گیاه وجود دارد. همچنین، برای صدور صمغ بهتر است قبل از گل دهی این کار انجام شود، زیرا در این زمان شیره یا صمغ وشا بیشتر از زمان‌های دیگر در گیاه موجود است.

خواص درمانی گیاه وشا

گیاه وشا (کندل) صمغی است که از ریشه گیاه وشا به دست می‌آید. وشا یکی از گیاهان دارویی در ایران است و بیشتر در مناطق یزد و زنجان می‌روید. این گیاه چند ساله با ساقه‌های علفی و شاخه‌های منشعب به رنگ سبز مایل به خاکستری است.

صمغ وشا به خاطر بوی خوشی که دارد، در اسپند ریخته می‌شود تا با دود کردن آن انرژی‌های منفی دور شود و اثر چشم زخم زائل گردد. یکی از مهم‌ترین خواص درمانی گیاه وشا ضد حساسیت بودن آن است. این گیاه با عوامل آلرژی‌زا در فصول مختلف مبارزه می‌کند و بهترین درمان برای حساسیت‌های مثل کهیر است. می‌توان از طریق شستشو یا نوشیدن جوشانده وشا، بیماری پوستی کهیر را درمان کرد.

مشخصات گیاه‌شناسی گیاه وشا

گیاه وشا (اُشتک) یک گیاه چند ساله، علفی و منفرد است که ساقه‌ای بلند و استوانه‌ای با شاخه‌های منشعب به رنگ سبز مایل به خاکستری دارد. برگ‌های وشا رشته‌ای بوده و ساقه‌اش به ارتفاع ۱۸۰ تا ۲۵۰ سانتیمتر می‌رسد که در ابتدا به رنگ کاهی و سپس به رنگ قهوه‌ای در می‌آید. جوانه‌زنی این گیاه از نیمه دوم اسفند و گل‌دهی آن از اوایل اردیبهشت تا اوایل مرداد، و برداشت محصول آن از اواخر اردیبهشت تا مرداد انجام می‌گیرد.

میوه گیاه وشا مستطیلی و پهن به رنگ قهوه‌ای-بنفش است که ابتدا کرک‌دار و سپس بدون کرک می‌شود. ریشه ۳ تا ۴ ساله این گیاه دارای مغز سفیدرنگ است. وشا از ترشح ساقه و ریشه گیاه به دست می‌آید که حالتی شیری رنگ دارد و به اشه اشک و کندل معروف است. این ترشح بر اثر گزش حشرات، زخم و خراش به بیرون ترشح می‌شود. همچنین این صمغ از گیاه دیگری به نام کمای اسب نیز به دست می‌آید، اما مشخص نیست که خواص این دو یکی باشد. وشا بومی آسیا مرکزی، ایران و شمال روسیه است و در ایران می‌توان آن را در استان یزد، در روستای علی آباد چهل گزی مشاهده کرد.

خواص درمانی گیاه وشا

طبع گیاه وشا گرم و خشک می‌باشد.

  • رفع حساسیت: گیاه وشا در رفع حساسیت بسیار مؤثر است و در صنعت داروسازی به عنوان دارویی برای جلوگیری و درمان حساسیت، برنشیت مزمن، تنگی نفس (آسم) و بیماری‌های ریوی استفاده می‌شود.
  • رفع کهیر: وشا در رفع کهیر بسیار مفید است.
  • ضد کرم روده: نوشیدنی و مصرف این گیاه ضد کرم بوده و رطوبت معده را کاهش می‌دهد.
  • درمان صرع: مصرف گیاه وشا با عسل به درمان صرع کمک می‌کند.

“““html

  • برای کاهش رطوبت سینه مفید است.
  • مسهل: مصرف کم وشا بعد از داروهای مسهل، اثرات آن‌ها را برطرف می‌کند.
  • کاهش درد کمر و عرق النساء (سیاتیک).
  • نرمی مفاصل: از ضماد وشا با سرکه استفاده شود.
  • رفع کک و مک و لکه‌های سیاه پوست.
  • درمان شوره سر: وشا را با کمی حنا مخلوط کرده و روی سر بمالید.
  • کاهش رطوبت چشم و جوش پلک: سرمه کردن صمغ وشا برای این مشکل‌های چشمی مفید است.
  • از بین بردن گوشت اضافه و کمک به رویش گوشت تازه: ضماد وشا در این زمینه موثر است.
  • تحریک سرفه: این گیاه باعث تحریک سرفه می‌شود و به خروج خلط کمک می‌کند.
  • خاصیت ضد میکروبی: روغن این گیاه دارای خواص ضد میکروبی است.
  • کمک به دفع سنگ‌های مجاری ادراری.
  • کمک به دفع کرم‌های دستگاه گوارش.
  • کمک به خارج شدن جنین.
  • خاصیت ضد اسپاسم.
  • خلط آور.
  • معرق.
  • قاعده‌آور.
  • پاک‌کننده عروق.
  • گیاه دارویی

    ترکیبات شیمیایی موجود در گیاه وشا

    این گیاه حاوی 60% تا 70% اسانس (شامل فرولن و استات لینالیل)، 22% صمغ، اسید سالیسیلیک آزاد، رزین و کومارین است.

    موارد احتیاطی و منع مصرف گیاه وشا

    مصرف زیاد این گیاه می‌تواند برای معده مضر باشد.

    نکات بیشتر درباره گیاه وشا

    • از گیاه وشا در کارخانه‌های فرانسه برای تولید چسب و محصولات آرایشی استفاده می‌شود.
    • خواص درمانی وشا شبیه به آنغوزه و باریجه است.

    separator line

    بیشتر بخوانید:

    آشنایی با گیاه وشا و خواص دارویی آن (2 نکته مهم)

    separator line

    سایت رضیم
    “`

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    دکمه بازگشت به بالا