آشنایی کامل یا عارضه نفخ معده (2 نکته مهم)

ما علت نفخ معده را برای شما عزیزان و کاربران محترم مجله رضیم توضیح دادهایم. با مجله رضیم همراه باشید.
علت عارضه نفخ معده
نفخ یا باد شکم یک اصطلاح پزشکی است که به معنی خارج شدن گاز از دستگاه گوارش و خروج آن از معده مورد استفاده قرار میگیرد. در زبان محاورهای، افراد این وضعیت را با نامهای دیگری مثل گوز، چس، بو و … میشناسند.
باد شکم و خروج آن یک امر طبیعی و عادی است، مثل عرق کردن، نفس کشیدن و ضربان قلب. همه افراد حتی کسانی که احساس نمیکنند، در طول روز باد شکم خارج میشود. تحقیقات نشان میدهد که به طور متوسط روزانه 15 بار باد از شکم افراد خارج میگردد.
باد شکم بیش از حد و شدید (مفرط) میتواند باعث ناراحتی، خجالت و یا استرس شود، بهخصوص زمانی که در کنار سایر افراد هستید یا در مهمانیها و مکانهای شلوغ قرار دارید. پزشکان معتقدند که در بیشتر موارد میتوان این مشکل را با تغییر عادات زندگی و رژیم غذایی کنترل کرد.
متخصصان گوارش میگویند که مشکل نفخ معده به ندرت نشانه وجود یک مشکل جدی در بدن است و معمولاً بعد از چند ساعت برطرف میشود.
چند عادت نادرست که میتوانند این مشکل را شدیدتر کنند:
– تند غذا خوردن: زندگی مدرن باعث شده است که افراد کارها را سریعتر انجام دهند. وقتی غذا میخوریم، گاهی اوقات مقداری هوا که باعث گاز معده میشود هم بلعیده میشود، و این باعث باد کردن معده میشود. هرچه سریعتر غذا بخورید، هوای بیشتری وارد معده میشود.
اما فقط هوای حبس شده در معده علت نفخ معده نیست.
زمانی که به سرعت غذا میخوریم، غذاها به خوبی جویده نمیشوند و این مسئله باعث میشود که تکههای بزرگتری از غذا به معده بروند و هضم آنها زمان بیشتری میبرد و این هم خود به نفخ معده کمک میکند.
– عادت به مصرف نوشابه و نوشیدنیهای صنعتی: نوشیدن نوشابه میتواند باعث ورم کردن معده شود، زیرا دارای شیرینکنندههای مصنوعی است که هضم نمیشوند و اگر نوشابه گازدار هم باشد، این وضعیت بدتر خواهد شد.
– مصرف زیاد نمک: کارشناسان میگویند حتی بهترین ساندویچها هم شامل سدیم هستند و اگر زیادی نمک مصرف کنید، ممکن است در معده شما نفخ ایجاد کند. مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای ایالات متحده توصیه میکند که باید کمتر از 2300 میلیگرم نمک در روز بخورید تا از بروز نفخ ناشی از سدیم جلوگیری کنید.
– مصرف کلم خام: کلم سرشار از ویتامینهاست، ولی فیبر زیادی دارد که هضم آن را سخت میکند و خوردن این سبزی به صورت خام ممکن است باعث ایجاد گاز در معده شود.
– مصرف زیاد خوراکیهای بستهبندی شده: این مواد غذایی معمولاً شامل سدیم هستند تا مدت بیشتر سالم بمانند و مصرف اندازه زیاد سدیم ممکن است باعث نفخ در معده شود. به همین دلیل بهتر است از خوراکیهای طبیعی و تازه که سدیم کمتری دارند استفاده کنید.
– مصرف خوراکیهای رژیمی و کمکالری: در تولید خوراکیهای رژیمی مانند نوشیدنیها، آدامس و شکلات از قندهای مصنوعی استفاده میشود، که اگرچه کالری ندارند، اما ممکن است باعث بروز مشکلاتی شوند.
سازمان غذا و داروی ایالات متحده این قندها را به عنوان جانشینی خوب میداند، اما آنها میتوانند باعث نفخ شوند. شیرینکنندههای مصنوعی در معده مدتی طولانی میمانند و سیستم گوارش نمیتواند آنها را هضم کند که این باعث تورم و نفخ معده میشود.
– مصرف بیش از حد حبوبات: حبوبات مانند نخود، لوبیا و عدس منبع خوبی از پروتئین هستند. اما کربوهیدراتهای موجود در آنها گوارش نمیشوند و همین امر باعث نفخ میشود.
– جویدن آدامس یا مکیدن آبنبات: جویدن آدامس یا مکیدن آبنبات میتواند برای کاهش وزن یا ترک سیگار مفید باشد، اما این کار ممکن است باعث شود که مقدار زیادی هوا به معده وارد شود.
– نزدیک بودن زمان مصرف شام با خواب: دراز کشیدن بعد از غذا میتواند روند هضم را مختل کند و اگر با شکم پر بخوابید، ممکن است صبح با نفخ معده بیدار شوید. به همین دلیل بهتر است حدود سه تا چهار ساعت قبل از خواب شام بخورید.
– توجه نکردن به آلرژیهای غذایی: برخی از آلرژیها و حساسیتهای غذایی میتوانند باعث تورم معده شوند. به عنوان مثال، افرادی که به گندم حساسیت دارند و نمیتوانند گلوتن را هضم کنند، اغلب دچار مشکلات گوارشی و نفخ میشوند. همچنین، اگر به لاکتوز حساسیت داشته باشید، ممکن است با مشکلات گوارشی مواجه شوید.
اگر شما هم دچار نفخ معده هستید و نمیتوانید علت آن را پیدا کنید، بهترین کار این است که به پزشک مراجعه کنید تا آزمایشهای لازم برای شناسایی آلرژیهای غذایی انجام شود.
خوراکیهایی که باعث نفخ میشوند
بسیاری از خوراکیها به خاطر داشتن نوعی قند به نام پلیساکارید، مثل الیگوساکاریدها، میتوانند باعث نفخ شوند. برخی از این غذاها عبارتند از:
- کنگر فرنگی، بروکلی، کلم، گل کلم، تره فرنگی، تربچه، شلغم
- حبوبات مثل لوبیا و عدس
- بادام زمینی، جو، گندم و مخمر که در نانها وجود دارد
- سیر، موسیر، پیاز، سیبزمینی و سیبزمینی شیرین
- لبنیات در افرادی که مشکل لاکتوز دارند
- قندها و شیرینکنندههای مصنوعی
- نوشابههای گازدار، ماءالشعیر، و آبمیوهها
درمان و پیشگیری از نفخ
برای درمان نفخ، میتوان از روشهای مختلفی مانند تغییر در تغذیه، سبک زندگی و یا دارو استفاده کرد.
جمعآوری: مجله اینترنتی رضیم