آلرژی به کرفس : آب کرفس برای چه کسانی مضر است ؟ (2 نکته مهم)

آلرژی به کرفس
آب کرفس برای چه کسانی مضر است ؟
با توجه به خاصیت غذایی بسیار خوب کرفس و علاقه عموم به خوردن سبزیجاتی مثل هویج، بادنجان، گوجه و میوهها، طبیعی است که گزارشهای بیشتری از آلرژی و واکنشهای حساسیتی به این مواد غذایی در ایران و سایر نقاط جهان به گوش برسد!
معمولاً علائم آلرژی و حساسیت به سبزیجات بیشتر در دهان و گلو بروز میکند و شامل تورم، قرمزی و خارش است.
اما در بعضی افراد که حساسیت شدیدی به سبزیجات، از جمله کرفس، دارند، ممکن است عوارض آلرژیک به شکل کهیر در پوست یا حتی واکنش شدیدتری به نام آنافیلاکسی (شوک آنافیلاکسی) رخ دهد!
شناخت گیاه کرفس و انواع آن
گیاه کرفس با نام علمی آپیوم گراویولنس (Apium graveolens) قسمتی از خانواده چتریان (Apiaceae) است. از دیگر اعضای این خانواده میتوان به هویج و گیاهانی مثل جعفری، شوید و رازیانه اشاره کرد.
انواع مختلفی از کرفس برای استفاده غذایی وجود دارد، از جمله کرفس برگی، کرفس قمری (ریشهای) و کرفس معمولی. لازم به ذکر است که در ایران بیشتر از کرفس معمولی استفاده میشود.
موادی که باعث حساسیت در کرفس میشوند
تا کنون موارد متعددی از واکنش به مواد حساسیتزا در کرفس در نقاط مختلف دنیا (کشورهای اروپایی مانند سوئیس، فرانسه، آلمان) و همچنین در ایران گزارش شده است!
بر اساس آخرین اطلاعات از بانک جهانی آلرژن ها (www.allergen.org)، ۶ نوع آلرژن (ماده حساسیتزا) از کرفس تحت نامهای Api g 1 تا Api g 6 ثبت شده که این مواد در ساقه و برگ گیاه کرفس وجود دارند.
مضرات نوشیدن آب کرفس
علاوه بر تمام خواص خوب کرفس، برخی عوارض جانبی و مشکلات هم وجود دارد، از جمله مسائل کلیوی، واکنشهای آلرژیک و حساسیت به نور خورشید و …
مشکلات کلیوی ناشی از نوشیدن آب کرفس
همانطور که اشاره کردیم، کرفس برای سم زدایی خوب است و این کار را از طریق کلیهها و افزایش ادرار انجام میدهد.
اما اگر شما کلیههای سالمی ندارید، این فشار به کلیهها ممکن است برای شما مشکلزا شود، بنابراین حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
آلرژی ناشی از نوشیدن آب کرفس
برخلاف بسیاری از سبزیجات، کرفس میتواند باعث آلرژی بالایی در برخی افراد شود. واکنش بدن به کرفس ممکن است بسیار شدید باشد.
کسانی که به کرفس حساسیت دارند، ممکن است دچار خارش و تورم شدید در زبان، لبها، دستها، سرگیجه، ناراحتی معده و گلو درد شوند.
در حالت شدیدتر، ممکن است فرد دچار شوک آنافیلاکتیک شود که با سرگیجه، کاهش فشار خون، افزایش ضربان قلب و تنفس دشوار همراه است.
اگر چنین علائمی را تجربه کردید، حتماً به پزشک مراجعه کنید و از نوشیدن دوباره آب کرفس پرهیز کنید.
حساسیت به نور ناشی از نوشیدن آب کرفس
برخی از آنتیاکسیدانهای موجود در آب کرفس میتوانند حساسیت پوست شما به نور خورشید را افزایش دهند. این مشکل در همه افراد وجود ندارد و معمولاً در افرادی با پوست خیلی روشن بیشتر دیده میشود.
نگرانی برای زنان باردار و شیرده
زنان باردار باید از مصرف مقدار زیاد کرفس و آب کرفس پرهیز کنند.
زیرا باعث خونریزی و انقباض رحم میشود و ممکن است به سقط جنین منجر شود.
مصرف گاهبهگاه کرفس به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل مشکلی ایجاد نمیکند. در مورد مصرف دانه و روغن کرفس در دوران شیردهی اطلاعات کافی وجود ندارد، بنابراین بهتر است از مصرف زیاد کرفس به هر شکلی خودداری کرده یا با پزشک خود مشورت کنید.
بروز اختلالات خونریزی از عوارض خوردن آب کرفس
به خاطر وجود ویتامین K در کرفس، این ویتامین در فرایند انعقاد خون مؤثر است. افرادی که مشکل انعقاد خون دارند باید قبل از مصرف آب کرفس حتماً با پزشک خود مشورت کنند.
مضرات خوردن آب کرفس: افت شدید فشار خون
همانگونه که در خواص آب کرفس ذکر شد، کرفس میتواند فشار خون را کاهش دهد. بنابراین، افرادی که همیشه فشار خون پایین دارند باید دقت کنند تا از افت شدید فشار خون جلوگیری کنند.
اختلال در عمل جراحی از عوارض خوردن آب کرفس
مصرف کرفس یا آب کرفس ممکن است بر روی سیستم عصبی مرکزی تأثیر بگذارد. نگرانی وجود دارد که کرفس در ترکیب با داروهای بیهوشی خلال عمل جراحی، سرعت سیستم عصبی مرکزی را بیش از حد کاهش دهد.
به همین دلیل توصیه میشود دو هفته قبل از عمل جراحی از مصرف زیاد کرفس پرهیز کنید.
واکنش متقابل آلرژنهای گیاه کرفس با گرده گیاهان و مواد غذایی
تحقیقات نشان دادهاند که بیشتر گزارشهای مربوط به حساسیت به کرفس به دلیل واکنش متقابل این گیاه با گرده گیاهانی مانند گرده درخت غان و یا علف هرز درمنه است.
به این حالت گاهی سندرم غان–درمنه–کرفس هم گفته میشود.
علاوه بر این، از آنجا که کرفس در خانواده چتریان قرار دارد، بنابراین افرادی که به کرفس حساس هستند ممکن است به مصرف هویج و دیگر گیاهان هم خانواده نیز واکنش نشان دهند.
برای آگاهی بیشتر درباره واکنش متقابل بین مواد غذایی و گرده گیاهان، میتوانید به راهنمای جامع واکنش متقابل آلرژنهای غذایی و تنفسی مراجعه کنید.
علائم حساسیت و آلرژی به گیاه کرفس
علائم و عوارض حساسیت و آلرژی به گیاه کرفس شبیه به دیگر انواع آلرژیهای غذایی، مانند آلرژی به میوهها هستند. یکی از شایعترین عوارض ناشی از مصرف کرفس، سندرم آلرژی دهانی است.
علائم سندرم آلرژی دهانی شامل خارش در لبها، دهان و گلو و همچنین ورم در این نواحی است. در برخی موارد، فرد ممکن است بعد از مصرف کرفس دچار کهیر، حالت تهوع، استفراغ، اسهال، درد شکم و سرفه شود.
شواهد نشان داده که افراد حساس معمولاً بلافاصله بعد از مصرف کرفس دچار علائم آلرژیک به ویژه در ناحیه دهان و گلو میشوند. اما در بعضی از موارد، علائم گوارشی چند ساعت بعد از مصرف کرفس ظاهر میشوند.
در بیشتر موارد، علائم آلرژیک خفیف بوده و معمولاً بعد از قطع مصرف کرفس به تدریج برطرف میشوند.
با این حال، افراد حساس به کرفس باید مراقب بروز علائم شدید مانند واکنش آنافیلاکسی باشند.
این واکنش نوعی آلرژی شدید و سیستمیک است که نیاز به درمان فوری دارد!
تشخیص حساسیت و آلرژی به کرفس
برای تشخیص حساسیت به کرفس باید به یک متخصص آسم و آلرژی مراجعه کنید.
پزشک پس از مشاهده بیمار، بررسیهای لازم را انجام میدهد و پس از بررسی سابقه پزشکی بیمار، برای تشخیص درست، آزمایشهای پوستی و خونی را توصیه میکند.
برای اطلاعات بیشتر درباره این آزمایشها میتوانید مقاله مربوط به آزمایشهای معمول خونی و پوستی برای تشخیص بیماریهای آلرژیک را مطالعه کنید.
پیشگیری و درمان حساسیت و آلرژی به کرفس
پس از تشخیص آلرژی به کرفس (بعد از معاینه و آزمایش)، بهترین راه درمان، خودداری از مصرف کرفس است.
افراد حساس باید از خوردن و حتی تماس با ساقه و برگ این گیاه پرهیز کنند تا از بروز عوارض پوستی جلوگیری کنند!
برای درمان علائم خفیف آلرژی ناشی از کرفس، پزشک معمولاً داروهای آنتی هیستامین یا پمادهای موضعی استروئیدی تجویز میکند.
اما اگر علائم شدید باشند و احتمال بروز واکنش آنافیلاکسی وجود داشته باشد، فرد نیاز به مراقبتهای پزشکی فوری دارد که در مقاله داروهای اورژانسی برای واکنشهای شدید آلرژیک توضیح داده شده است.
توصیههای مهم برای کنترل و پیشگیری از حساسیت به کرفس
- اگر پزشک به وجود حساسیت به کرفس پی برد، توصیه میشود که مصرف کرفس و خوراکیهایی که شامل کرفس هستند را محدود یا قطع کنید. لازم به ذکر است که کرفس خام احتمال آلرژیزایی بیشتری دارد.
- به طور کلی، کرفس پخته ممکن است نسبت به نوع خام آن برای حساسیت کمخطرتر باشد. با این حال، افراد حساس باید در مصرف کرفس پخته نیز احتیاط کنند!
- افرادی که به کرفس حساسیت دارند، باید به مواد تشکیلدهنده غذاهای خریداری شده توجه کنند و برچسبها را با دقت بخوانند.
- این افراد باید در مصرف آب میوهها، بهویژه آب میوههای مخلوط، دقت کنند. حتی مقادیر کم کرفس یا اسانس آن ممکن است باعث واکنش آلرژیک شود.
- افراد حساس به کرفس باید در رستورانها از مواد تشکیلدهنده غذاهای سفارش داده شده (مثل سوپ و سالاد) مطلع شوند. مقادیر کم کرفس هم ممکن است باعث واکنش آنافیلاکسی شود.
- افرادی که به گرده بعضی گیاهان حساسیت دارند، باید در مصرف کرفس احتیاط کنند. برای مشاهده گیاهانی که با کرفس واکنش متقابل دارند، میتوانید مقاله راهنمای واکنش متقاطع مواد آلرژیزا را مطالعه کنید!
- همچنین، بهدلیل اینکه برخی گیاهان با کرفس مرتبط هستند، افرادی که به کرفس حساسیت دارند باید در مصرف هویج، جعفری و رازیانه نیز احتیاط کنند!
بیشتر بخوانید :