آیا شیر برای گیاهان مفید است؟ (2 نکته مهم)

اخیراً بسیاری از مطالب دربارهی فواید شیر برای تقویت گیاهان منتشر شده است. اسیدهای آمینه، پروتئینها، آنزیمها و قندهای طبیعی که شیر را به یک غذای سالم برای انسان و حیوان تبدیل میکند، برای ایجاد میکروبها، قارچها و باکتریهای مفید در کمپوست و خاک باغ نیز مفید هستند.
این موضوع کاملاً درست است. میکروبها مولکولهای بزرگ شیر را به مواد مغذی تبدیل میکنند که گیاهان میتوانند از آنها به عنوان منبع غذایی استفاده کنند. اما باید بگوییم که برای گیاهان، سایر مواد غذایی نیز میتواند مفید باشد. مانند بقایای میوه و سبزی، مواد زائد گیاهی، کود، کمپوست و حتی کاغذ. استفاده از شیر به عنوان کود، یک روش قدیمی در باغبانی است. تغذیه گیاهان با شیر نه تنها به رشد آنها کمک میکند، بلکه میتواند مشکلاتی مانند کمبود کلسیم و درگیری با ویروسها و کپکها را نیز کاهش دهد.
فواید شیر برای گیاهان
استفاده از شیر به عنوان کود
توجه داشته باشید که از شیر حرارت دیده استفاده نکنید. بهتر است شیر خام به گیاهان بدهید. شیر نه تنها برای انسانها بلکه برای گیاهان هم منبع خوبی از کلسیم است. شیر گاو خام یا غیر پاستوریزه دارای ویژگیهای تغذیهای مشابهی برای گیاهان است که برای انسان و حیوانات دارد. این ماده شامل پروتئینهای مفید، ویتامین B و قندهایی است که به سلامت و عملکرد بهتر گیاهان کمک میکند. میکروبهایی که از اجزای شیر تغذیه میکنند نیز به خاک سود میرسانند.
گیاهان نیز به کلسیم برای رشد نیاز دارند. کمبود کلسیم میتواند باعث مشکلاتی مانند عدم رشد کامل گیاهان شود. برای مثال، پوسیدگی انتهای میوههایی مثل کدو، گوجهفرنگی و فلفل به خاطر کمبود کلسیم ایجاد میشود. تغذیه گیاهان با شیر به آنها کمک میکند تا رطوبت و کلسیم کافی دریافت کنند. از شیر همچنین به عنوان یک روش مؤثر برای دفع آفات، به ویژه شتهها استفاده شده است. به علاوه، در پیشگیری از انتقال ویروسهای مخصوصی مثل ویروس موزاییک تنباکو نیز مفید است. شیر میتواند به عنوان یک ضد قارچ مؤثر برای پیشگیری از کپک پودری استفاده شود.
مضرات استفاده از شیر برای گیاهان
همراه با این همه فواید، باید به مضرات استفاده از شیر نیز اشاره کنیم. در واقع، استفاده بیش از حد از شیر مناسب نیست زیرا ممکن است باکتریهای مفید در آن از بین بروند و باعث بوی بد و پژمردگی در گیاهان شود. چربی موجود در شیر ممکن است باعث بروز بوی نامطلوب شود. ارگانیسمهای قارچی موجود در برگها که شیر را تجزیه میکنند، میتوانند به ظاهر گیاه آسیب بزنند. گزارشهایی وجود دارد که نشان میدهد شیر بدون چربی میتواند باعث پوسیدگی سیاه، پوسیدگی نرم و لکههای برگ آلترناریا شود. با این حال، با وجود این مشکلات، فواید شیر برای گیاهان به طور کلی بیشتر از مضرات آن است.
نحوه استفاده از شیر برای تقویت گیاهان
من شخصاً از شیرهایی که تاریخشان گذشته استفاده میکنم (یک روش عالی برای بازیافت)، اما میتوانید از شیر تازه، شیر تبخیر شده یا حتی شیر خشک نیز بهره ببرید. نکته مهم این است که شیر را با آب رقیق کنید. ترکیب 50 درصد شیر و 50 درصد آب مناسب است. برای استفاده از این محلول به عنوان سمپاش، آن را در بطری اسپری بریزید و روی برگهای گیاه اسپری کنید. برگها محلول شیر را جذب میکنند. ولی به خاطر داشته باشید که اگر شیر بیش از حد روی برگها بماند، ممکن است ضرر داشته باشد. مثلاً برخی از گیاهان مثل گوجهفرنگی مستعد بیماریهای قارچی هستند. اگر محلول به اندازه کافی جذب نشده، میتوانید برگها را با پارچه مرطوب تمیز کرده یا روی برگها آب اسپری کنید.
اگر تعداد گیاهان شما زیاد است، مثلاً یک باغ بزرگ دارید، میتوانید از شیر کمتری استفاده کنید. در باغهای بزرگ، استفاده از سمپاش یک روش معمول برای تغذیه گیاهان با شیر است. ادامه دهید تا تمام منطقه با شیر پوشش داده شود. تقریباً یک لیتر شیر برای هر 6 متر از مناطق کاشت کافی است. اجازه دهید
شیر را در خاک مرطوب بریزید.
این کار را هر چند ماه یک بار تکرار کنید، یا یک بار در شروع فصل رشد و دوباره در وسط فصل این کار را انجام دهید. همچنین میتوانید مخلوط شیر را دور پایه گیاهان بریزید تا ریشهها به آرامی شیر را جذب کنند. این روش برای باغهای کوچک خیلی خوب است.
من معمولاً یک بطری 2 لیتری (به صورت وارونه) را در ابتدای فصل کنار گیاهان جدید در خاک قرار میدهم. این یک راه عالی برای آبیاری و تغذیه گیاهان با شیر است. پس از استفاده از کود شیر، هیچ نوع سم یا کود شیمیایی دیگری در آنجا استفاده نکنید. این کار میتواند به مواد مفید در شیر که برای گیاهان و باکتریها خوب است، آسیب بزند. اگرچه ممکن است بوی بدی از باکتریهایی که در حال تجزیه شیر هستند به وجود بیاید، اما معمولاً بوی آن بعد از چند روز کاهش پیدا میکند.