بیماری ها و درمان آنها

آیا عدم تحمل هیستامین باعث ایجاد سر درد می شود؟ (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

عدم تحمل هیستامین چیست؟

آیا به دنبال راه‌های طبیعی برای راحت شدن از علائم آلرژی هستید، مانند بسیاری از افراد دیگر؟ تا قبل از این، بیشتر پزشکان فقط علائم رایجی مانند آبریزش بینی، خارش و سردرد بعد از خوردن برخی غذاها را به عنوان نشانه‌های حساسیت می‌شناختند. اما حالا، برخی از پزشکان در حال شناختن یک اختلال دیگر به نام عدم تحمل هیستامین هستند.

با افزایش تعداد افرادی که به این مشکل دچار می‌شوند، به زودی بحث در مورد عدم تحمل هیستامین در بین پزشکان داغ‌تر خواهد شد. به گفته کارشناسان، حداقل ۱ درصد از افراد در دنیا از این مشکل رنج می‌برند که بیشتر آنان (حدود ۸۰ درصد) زنان میانسال هستند.

در ادامه با ما همراه باشید تا درباره علائم و دلایل عدم تحمل هیستامین بیشتر بدانید.

به گزارش مجله آلمانی Deutsches Ärzteblatt International، عدم تحمل هیستامین به “اختلال در تعادل هیستامین در بدن و توانایی بدن برای از بین بردن آن” اشاره دارد. در واقع، افراد مبتلا به این اختلال به هیستامین حساس هستند و این موضوع سبب می‌شود که هیستامین بیشتری در بدن‌شان انباشته شود.

چندین عامل باعث افزایش هیستامین در بدن می‌شود و این ماده به بدن آسیب می‌زند. در این وضعیت، هیستامین جمع شده در بدن به طور طبیعی از بین نمی‌رود.

بسیاری از افراد هیستامین را فقط با آلرژی‌ها مرتبط می‌دانند، اما در واقع در شرایط عادی، هیستامین یک مولکول ضروری است که سه وظیفه اصلی را دارد.

هیستامین در درجه اول:

یک پیام‌رسان شیمیایی است که از یک عصب به عصب دیگر در سیستم عصبی منتقل می‌شود. بخشی از اسید معده است که به هضم غذا کمک می‌کند. همچنین در واکنش‌های التهابی نقش دارد و عروق خونی را گشاد می‌کند تا سلول‌های دفاعی بتوانند سریع‌تر به محل حمله بروند و آن‌ها را از بین ببرند.

این نقش‌ها برای زندگی ضروری هستند. اما وقتی سطح هیستامین بیش از حد بالا می‌رود، می‌تواند عواقب جدی برای کیفیت زندگی و حتی به مرگ بینجامد.

نقش آنزیم‌ها در عدم تحمل هیستامین

دو آنزیم اصلی در بدن وجود دارد که هیستامین را کاهش می‌دهند. یکی N-methyltransferase یا (HMT) است که با هیستامین در سیستم عصبی مرکزی (CNS) مقابله می‌کند. دیگری دیامین اکسیداز (DAO) است که مسئول تجزیه هیستامین موجود در غذاهاست.

کمبود DAO برای کاهش هیستامین، یکی از مهم‌ترین دلیل‌های ایجاد عدم تحمل هیستامین است. وقتی DAO نمی‌تواند هیستامین اضافی را از بین ببرد، فشار هیستامین افزایش می‌یابد و علائم ناخوشایند ایجاد می‌کند.

DAO ممکن است به دلایل مختلف که به عوامل درونی و بیرونی مربوط هستند، تحت تأثیر قرار بگیرد:

DAO ممکن است به دلیل بیماری‌های دستگاه گوارش کاهش یابد.بعضی از داروهای تجویزی و غیر تجویزی می‌توانند به مسدود کردن DAO و جلوگیری از تولید این آنزیم کمک کنند.بسیاری از غذاهایی که معمولاً مصرف می‌شوند، دارای سطوح بالایی از هیستامین هستند و عملکرد این آنزیم را مختل می‌کنند.برخی مواد غذایی همچنین می‌توانند مانع فعالیت DAO شوند.

غذاهای دیگری وجود دارند که می‌توانند مشکل را بدتر کنند، زیرا این غذاها هیستامین بیشتری در بدن آزاد می‌کنند. اگر تولید هیستامین ادامه پیدا کند و غذاهای غنی از هیستامین بیشتر مصرف شود، DAO بیشتر مسدود خواهد شد و واکنش‌های بدنی بیمار شدیدتر خواهد شد.


علائم عدم تحمل هیستامین

زمانی که بدن با مقدار غیرطبیعی هیستامین که فراتر از توانایی‌اش برای دفع است روبه‌رو می‌شود، علائم مختلفی بروز می‌کند. بسیاری از این علائم شبیه به علائم آلرژی هستند. بنابراین، زمانی که چنین واکنشی ظاهر می‌شود، باید بیمار برای بررسی عدم تحمل هیستامین نیز ارزیابی شود.

  • گرفتگی و درد شکم
  • چرخه غیرعادی قاعدگی
  • اضطراب
  • مشکلات تنفسی
  • ورم ملتحمه (چشم صورتی)
  • مشکل در خوابیدن و تحریک‌پذیری بیش از حد
  • اختلالات گوارشی
  • سرگیجه
  • خستگی

“`html

آیا عدم تحمل هیستامین باعث ایجاد سر درد می شود؟ (2 نکته مهم)
  • گرگرفتگی
  • سر درد یا میگرن
  • رفلکس اسید
  • فشار خون بالا
  • افت فشار خون (فشار خون پایین)
  • خارش
  • تهوع و استفراغ
  • گرفتگی بینی
  • مشکلات سینوسی
  • عطسه
  • تاکی کاردی (ضربان قلب سریع)
  • اختلال در تنظیم دما
  • تورم بافتی یا التهاب
  • کهیر

بسیاری از علائم مختلف می‌توانند ناشی از عدم تحمل هیستامین باشند. در واقع، این مشکل در بسیاری از موارد ممکن است به درستی تشخیص داده نشود.

چه چیزهایی باعث عدم تحمل هیستامین می‌شود؟

دلایل زیادی می‌توانند به عدم تحمل هیستامین منجر شوند و این دلایل ممکن است به نظر بی‌ارتباط برسند. از جمله این عوامل می‌توان به مسدود شدن آنزیم DAO، مشکلات گوارشی، رشد زیاد باکتری و حتی نور فرابنفش (UV) اشاره کرد.

مسدود شدن آنزیم DAO

زمانی که آنزیم DAO مسدود شود، مقدار این آنزیم که برای مقابله با هیستامین موجود در بدن تولید می‌شود، کاهش می‌یابد. برخی غذاها مقدار زیادی هیستامین دارند. اگر کسی مقدار DAO کمی داشته باشد، ممکن است علائم عدم تحمل هیستامین را تجربه کند.

مشکلات دستگاه گوارش

بیماری‌های مختلف در دستگاه گوارش نیز می‌توانند باعث عدم تحمل هیستامین شوند. این بیماری‌ها شامل:

  • حساسیت به گلوتن
  • سندرم روده تحریک پذیر
  • بیماری کرون
  • کولیت اولسراتیو
  • بیماری التهابی روده (IBS)
  • رشد باکتری‌های روده کوچک (SIBO)

رشد زیاد باکتری

یکی از نظریه‌ها می‌گوید که عدم تحمل هیستامین ممکن است به دلیل رشد بیش از حد باکتری‌هایی باشد که هیستامین را از غذاهای هضم نشده تولید می‌کنند. این تولید زیاد هیستامین، که نمی‌تواند توسط DAO تجزیه شود، سبب می‌شود افراد مبتلا به آلرژی، علائم عدم تحمل هیستامین را داشته باشند.

نور فرابنفش

تحقیقات نشان می‌دهند که نور UV ممکن است باعث آزادسازی هیستامین شود. یک مطالعه نشان داده که این واکنش ممکن است با برخی داروهای روان‌پزشکی که برای درمان مشکلاتی مانند اضطراب و افسردگی استفاده می‌شوند، افزایش پیدا کند.

با این حال، داروهای زیادی وجود دارند که می‌توانند به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر روی آنزیم DAO تأثیر بگذارند.

بنابراین اگر از داروهای زیر استفاده می‌کنید، ممکن است به عدم تحمل هیستامین دچار شوید:

  • داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مثل آسپرین و ایبوپروفن
  • داروهای تقویت‌کننده سیستم ایمنی
  • داروهای ضد افسردگی و ضد روان‌پریشی مانند پروزاک، سرترالین، افکسور، سیمبالتا
  • آنتی‌هیستامین‌ها مانند بنادریل، آلگرا، زیرتک
  • داروهای ضد آریتمی مانند نورواسک، پروپرانولول، متوپرولول
  • مسدودکننده‌های هیستامین H2 مانند پپسید، زانتاک، تاگامت

اگر دچار عدم تحمل هیستامین هستید، این کارها را انجام دهید:

اگر عدم تحمل هیستامین به علت استفاده از داروهای خاص باشد، تشخیص و حل مشکل معمولاً آسان‌تر است. اما شناسایی دلایل نامشخص و مدیریت واکنش‌های بعدی ممکن است بسیار دشوار باشد. برخی بیماران نیاز به آزمایش سطح DAO دارند، اما این آزمایش همیشه در دسترس نیست.

در اینجا چهار روش وجود دارد که می‌توانید در صورت مشکوک بودن به عدم تحمل هیستامین از آن‌ها استفاده کنید:

رژیم غذایی حذف

یکی از اولین مراحل برای بسیاری از بیماران، پیروی از یک رژیم غذایی حذف است. به مدت یک تا سه ماه، تمام مواد غذایی با مقدار هیستامین بالا را از رژیم غذایی خود حذف کنید و ببینید آیا علائم شما بهبود می‌یابد یا نه. سپس به تدریج این غذاها را به رژیم غذایی خود اضافه کرده و واکنش‌های بدنتان را زیر نظر بگیرید.

مکمل DAO

یکی دیگر از گزینه‌های مفید برای بیماران، افزایش سطح DAO در بدن از طریق مصرف مکمل‌های روزانه این آنزیم است. با این حال، این مکمل‌ها معمولاً هزینه‌بر هستند و ممکن است کیفیت زندگی را بدون حذف مواد غذایی دارای هیستامین بالا، بهبود نبخشند.

رژیم کم پروتئین

چون هیستامین از اسیدهای…

“`

آمینه‌ها از پروتئین‌ها ساخته می‌شوند و این نشان می‌دهد که غذاهای با پروتئین بالا (که هضم آن‌ها زمان می‌برد) می‌توانند بر سطح هیستامین در بدن تأثیر بگذارند. همچنین، مقدار هیستامین در روده می‌تواند بر رشد باکتری‌ها تأثیر بگذارد.

رژیم غذایی کم هیستامین

نه تنها باید از غذاهای پرپروتئین دوری کنید، بلکه باید از مواد غذایی زیر هم پرهیز کنید، زیرا ممکن است باعث عدم تحمل هیستامین شوند:

  • الکل و نوشیدنی‌های تخمیر شده
  • همه نوع مرکبات مثل لیمو، پرتقال و گریپ‌فروت
  • هر غذایی که حاوی رنگ مصنوعی یا نگهدارنده باشد
  • توت‌های تازه، یخ‌زده یا کنسرو شده
  • شکلات و کاکائو
  • میوه‌های خشک شده
  • محصولات لبنی تخمیر شده مانند پنیر، ماست و دوغ
  • غذاهای تخمیری مثل ترشی
  • گوشت‌های فرآوری شده، دودی یا تخمیری
  • قارچ
  • غذاهای دریایی با صدف تازه، یخ‌زده، کنسرو شده یا دودی
  • اسفناج
  • ادویه‌جاتی مانند پودر کاری، فلفل کاین، فلفل چیلی، گیاهان دارویی، دارچین و جوز
  • چای
  • گوجه‌فرنگی تازه، کنسرو شده، پوره شده یا سس گوجه‌فرنگی
  • سرکه و محصولاتی که با آن تهیه شده‌اند مثل کچاپ و خردل
  • مخمر
  • غذاهای با هیستامین کم

برای بسیاری از بیماران، فقط با جایگزینی غذاهای فوق با غذاهای کم هیستامین می‌توانند به بهبود وضعیت خود کمک کنند. اگر این راه را انتخاب کرده‌اید، بهتر است از غذاهای زیر استفاده کنید:

  • ماهی تازه
  • گوشت و مرغ
  • تخم‌مرغ (هرچند که سفیده آن ممکن است در برخی افراد هیستامین را آزاد کند)
  • برنج بدون گلوتن و کینو
  • میوه‌های تازه مانند سیب، طالبی، انگور، کیوی، انبه، گلابی و هندوانه
  • سبزیجات تازه، به جز آووکادو، بادمجان، اسفناج و گوجه‌فرنگی
  • کره بادام‌زمینی خالص
  • جایگزین‌های لبنی مثل شیر بادام، شیر نارگیل، شیر کنف و شیر برنج
  • روغن زیتون و روغن نارگیل
  • گیاهان برگ‌دار
  • چای گیاهی

همچنین بخوانید:

سایت رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا