از دستور تهیه تا خواص آش لخشک (مرحله به مرحله)

“`html
آش لخشک: دستور تهیه و خواص آن
آش لخشک با رشتههای باریکی به نام لخشک تهیه میشود. لخشک نوعی رشته است که به صورت سنتی در خراسان استفاده میشود. در منطقه گناباد، این رشتهها به نوعی آش اطلاق میشود که تکههای خمیر در آب پخته میشوند و به آن آش برگ نیز گفته میشود.
این آش همچنین به نامهای آش لخشه و لاخشه معروف است. از چاشنیهای اصلی این غذا میتوان به کشک و سر داغ اشاره کرد که تقریباً در همه آشها وجود دارد. علاوه بر رشته خاص، انواع ادویهها نیز در این غذا به کار میرود که در کمتر غذایی پیدا میشود. یکی از این ادویهها زیره سبز است که امروزه خیلی مورد استفاده قرار میگیرد.
زیرۀ سبز طبیعتی گرم و خشک دارد و به افزایش شیر مادران در دوران شیردهی کمک میکند. این ادویه خاصیتهایی همچون ضد تومور، ضد صفرا، ضد باکتری و ضد عفونی کننده دارد. همچنین زیرۀ سبز برای برطرف کردن دلدرد و نفخ در نوزادان مؤثر است. برای این کار، چند قطره اسانس آن را با روغن بادام مخلوط کرده و شکم نوزاد را با آن ماساژ دهید. همچنین میتوانید زیره را در غذاهای نفاخ به ویژه حبوبات استفاده کنید.
برای بهبود نفخ روده و معده، دمکرده زیره را استفاده کنید. برای آشنایی بیشتر با غذاهای استان خراسان رضوی، پیشنهاد میکنیم از آش بی بی، آش گندم و شله مشهدی نیز در صفحات معرفی شده دیدن کنید.
مواد لازم :
آرد: ۴ پیمانه
عدس: ۱ پیمانه
نخود: ۱ پیمانه
لوبیا محلی (لوبیا چیتی): ۱ پیمانه
کشک سابیده غلیظ: ۲ لیوان
سبزی آش خرد شده: ۳ لیوان
پیاز بزرگ: ۳ عدد
سیر: ۱ قاشق غذاخوری
نعنا خشک: ۱ قاشق غذاخوری
زیره سبز: ۱ قاشق غذاخوری
بادمجان متوسط: ۴ عدد
تخم شوید: ۲ قاشق غذاخوری
تخم گشنیز: ۲ قاشق غذاخوری
تخم شنبلیله: ۱ قاشق چای خوری
شاهدانه: ۴ قاشق غذاخوری
کنجد: ۴ قاشق غذاخوری
روغن حیوانی: ۳ قاشق غذاخوری
فلفل: به مقدار لازم
نمک: به مقدار لازم
زردچوبه: به مقدار لازم
زعفران: به مقدار لازم
مراحل پخت :
گام ۱: ابتدا مواد آش را آماده میکنیم. نخود، لوبیا و عدس را که از قبل خیس کردهایم پخته و کمی نمک به آنها میزنیم.
گام ۲: سیر و پیاز را در روغن سرخ کرده و زردچوبه، فلفل و تخمهای آسیاب شده را به آن اضافه میکنیم. سپس نعنا خشک و کشک آماده شده را ریخته و میگذاریم بجوشد تا اشکنه آش آماده شود.
گام ۳: کنجد و شاهدانه را بو داده و آسیاب میکنیم.
گام ۴: بادمجانها را حلقه کرده و تفت میدهیم، سپس ادویهها را به آن اضافه کرده و با مقداری آب میگذاریم خوب بپزد.
گام ۵: سبزی آش، خمیر آش (لخشک) و مقداری نعنا داغ آماده میکنیم.
گام ۶: قابلمه بزرگی را تا نیمه آب میکنیم و پس از جوش آمدن آب، سبزیها را داخل آن میریزیم.
گام ۷: پس از پختن سبزی، لخشکها را یکی یکی به آن اضافه میکنیم تا خمیرها بپزند.
گام ۸: سپس مواد آماده شده شامل حبوبات، بادمجان، اشکنه، کنجد و شاهدانه را اضافه میکنیم و اجازه میدهیم با هم بپزند.
گام ۹: پس از آماده شدن آش، آن را در ظرفی ریخته و با کنجد، شاهدانه، نعنا داغ و زعفران تزیین میکنیم.
گام ۱۰: دستور تهیه خمیر آش (لخشک)
گام ۱۱: حدود ۵ لیوان آرد را با نمک و کمی روغن با آب مخلوط میکنیم.
گام ۱۲: آب را کم کم اضافه میکنیم تا خمیر شل نشود.
گام ۱۳: خمیر را خوب ورز میدهیم و بعد از ۲۰ دقیقه به آن استراحت میدهیم.
گام ۱۴: سپس آن را با وردنه باز میکنیم تا به صورت دایرهای بزرگ و به ضخامت حدود یک میلیمتر شود.
گام ۱۵: با چاقو خمیر را برش میزنیم و به تکههای مستطیل شکل تقسیم میکنیم که به آنها لخشک گفته میشود و تکهها را روی پارچه تمیزی در کنار هم پهن میکنیم.