
فکر کنید به یک مکان کمتر شناخته شده مانند یک دهکده یا جزیرهای دورافتاده سفر کنید. جایی با ابرهای پنبهای، هوای دلپذیر و مناظر زیبا. صبحها با صدای طبیعت بیدار میشوید و به بازار محلی میروید تا نان تازه و پنیر محلی بخرید. صبحانهای ارگانیک و سالم درست میکنید و بدون هیچ عجلهای، از هر لحظه سفر خود لذت میبرید و نیازی به یورش به جاذبهها یا خوردن سریع در رستورانها ندارید.
در طول اقامتتان با مردم محلی گفتوگو میکنید، با فرهنگ و رسوم آنها آشنا میشوید و در مکانهای جدید به گشت و گذار میپردازید تا زیباییهای آن را کشف کنید.
شاید بتوانید در مزرعه با کشاورزان بومی کار کنید و فرصتی برای کسب درآمد در سفر داشته باشید.
ممکن است یک شب مهمان محلیها شوید و از چشیدن طعم غذاهای محلی لذت ببرید. ساعاتی را در آرامش و سکوت طبیعت با خودتان به تفکر بپردازید.
مهم نیست چقدر زمان برای سفر دارید؛ حتی در مرخصیهای کوتاه میتوانید از این نوع سفر لذت ببرید.
این نوع سفر که به “گردشگری آهسته” یا “اسلوتوریسم” معروف است، در ادامه بیشتر معرفی میشود.
چرا گردشگری آهسته؟
ملاقات با افراد جدید، امتحان غذاهای نو و گشت و گذار در مکانهای تازه، از لذتهای جالب گردشگری آهسته است.
دیدن یک مقصد جدید و کمتر شناخته شده حس خوبی را به ما القا میکند و یکی از لذتهای زندگی است که ما برای آن زندگی میکنیم. برعکس تصور عمومی، سفر بر سر سرعت و عجله نیست. سفر یعنی بوییدن گلها، لمس آب دریا یا رودخانه با انگشتانتان، استراحت زیر سایه در ساحل و گوش دادن به صدای طبیعت.
هدف سفر باید آرامش و راحتی باشد، اما بسیاری از افراد به اشتباه سفر میکنند و بعد از سفر احساس خستگی میکنند.
گردشگری کم شتاب چیست؟
مفهوم گردشگری آهسته الهام گرفته شده از صنعت غذایی است.
جنبش غذای آهسته در اواخر دهه 1980 در ایتالیا آغاز شد و با گذشت زمان محبوبیت بیشتری پیدا کرد. هدف این جنبش حفظ فرهنگها و سنتهای غذایی محلی و جلوگیری از تند شدن زندگی است. این جنبش به ما یادآوری میکند چه غذایی میخوریم و این انتخابها چگونه بر دنیای ما تأثیر میگذارد.
پس از جنبش غذای آهسته، جنبشهایی مانند زندگی آهسته و گردشگری آهسته پدید آمدند که همگی بر تجربه، کیفیت و زندگی بهتر تأکید دارند.
گردشگری آهسته یعنی تجربه زندگی در یک مکان جدید با آرامش بیشتر و کسب تجاربی عمیق، اصیل و فرهنگی.
این نوع گردشگری به شما این امکان را میدهد که عمیقاً با مقصدتان ارتباط برقرار کنید و ضمن ایجاد آرامش ذهنی، با روحیهای تازه به خانه برگردید.
دیکینسون و لومسدون گردشگری آهسته را اینگونه تعریف میکنند:
“گردشگری آهسته به سفر به مقاصد کمتر شناخته شده اشاره دارد که در آن گردشگران از حمل و نقل عمومی استفاده کرده، غذاهای محلی میخورند و با فرهنگ و رسوم منطقه آشنا میشوند.”
دیکینسون و همکارانش سه اصل اصلی گردشگری آهسته را معرفی کردهاند:
- انجام کارها با سرعت مناسب
- تغییر نگرش نسبت به سرعت
- توجه به کیفیت به جای کمیت
گردشگری آهسته به این هدف است که زمان بیشتری را در مقصد جدید بگذرانید، به فرهنگ و آداب آن محل پی ببرید، و به درک عمیقتری از دنیای اطرافتان برسید.
مقصدهای گردشگری آهسته کجا هستند و چه تجربههایی دارند؟
گردشگری آهسته میتواند در هر مقصدی اتفاق بیفتد و تجربههای مختلفی را برای شما به ارمغان بیاورد. اما برخی مکانها بیشتر جلب توجه میکنند.
در اینجا چند نمونه از تجربهها و مقاصد محبوب گردشگری آهسته در ایران را معرفی میکنیم:
سافاری و شترسواری در کویرهایی مثل مرنجاب، ابوزیدآباد، ورزنه، مصر، کاراکال، خارا و ریگجن
غواصی، صیادی و فری دایو در جنوب و جزایر مانند قشم، هرمز، لاوان و مارو
کمپینگ و شبمانی در تورهای طبیعتگردی و کویرگردی
تجربه غذاهای محلی در تورهای شکمگردی در مناطق جنوبی و شمالی ایران