اسید معده علت اصلی سوزش مری + ویدئو (2 نکته مهم)

“`html
سوزش مری
سوزش مری که اصلیترین دلیل آن بازگشت اسید به مری یا ریفلاکس معده به مری است، در پزشکی به عنوان ریفلاکس گاستروازوفاژیال شناخته میشود.
این بیماری در بین مردم به نام ترش کردن و سوزش مری معروف است و به آسیبهایی که به غشای داخلی مری وارد میشود و علائم مزمنی که به دنبال بازگشت غیرعادی محتویات و اسید معده به مری ایجاد میشود، اشاره دارد.
علائم معمولی مانند سوزش مری، سوزش در ناحیه سر دل، درد در قفسه سینه (پشت جناغ) و بوی بد دهان و احساس ترش کردن مشاهده میشوند.
حدود یک پنجم مردم ایران با مشکل ریفلاکس معده دست و پنجه نرم میکنند و به عبارتی، حداقل یک یا دو بار در هفته دچار ترش کردن میشوند.
اسید معده، علت اصلی سوزش مری
دلایل مختلفی مانند شل بودن دریچه پایینی مری، تکرر شل شدن این دریچه یا ضعف در سیستمهای دفاعی انتهای مری میتواند باعث سوزش مری شود.
به عبارت دیگر، تغییرات دائمی یا ناپایدار در مرز بین معده و مری باعث ایجاد این بیماری میشود.
افرادی که اضافه وزن دارند، وعدههای غذایی بزرگ مصرف میکنند، لباسهای تنگ میپوشند یا سیگار میکشند، بیشتر در معرض این خطر قرار دارند.
تشخیص بیماری میتواند با استفاده از اندازهگیری pH مری در ۲۴ ساعت و مطابقت زمان آن با علائم بیمار یا ارزیابی پاسخ بیمار به درمان، انجام شود. همچنین، دقیقتر میتوان این بیماری را با استفاده از آندوسکپی تشخیص داد.
بیشتر بخوانید :
نشانهها و علایم بازگشت اسید به مری:
علایم شایع شامل:
- سوزش مری
- سوزش در ناحیه سر دل و جناغ سینه
- استفراغ
- مشکل در بلع
- حس سنگینی در معده و احساس وجود غذا در معده به مدت طولانی
بیشتر بخوانید :
علایم کمتر رایج شامل:
- درد هنگام بلع
- ترشح بیش از حد بزاق که به علت واکنش عصب واگ به اسید معده است
- حالت تهوع
- درد در ناحیه قفسه سینه
- سرفه یا تشدید آسم
- احساس وجود بلغم زیاد در گلو
- سرفههای ناگهانی یا حس خفگی در شب
- صدای ناشی از وجود بلغم (خسخس صدا)
علت بازگشت اسید معده به مری:
آسیبها و عوارض سوزش مری
GERD یا همان ریفلاکس معدهای مروی میتواند به آسیبهایی منجر شود، از جمله این آسیبها :
- زخم در محل اتصال معده و مری (در
- اثر ورم کردن مری میتواند باعث مردگی بخشهایی از بافت شود و به بروز زخم منجر گردد.
- آتنکه در مری به طور مقاوم ممکن است به دلیل ورم مری حاصل از ریفلاکس ایجاد شود.
- مری بارت به معنای تغییر در بافت مری انتهایی است که به سمت سلولهای مشابه دیواره روده تبدیل میشود.
- آدنوکارسینوم مری یکی از انواع سرطانهای مری است که در کشورهای غربی بین ۵۰ تا ۸۰ درصد موارد را شامل میشود. در ایران، افزایش میزان آدنوکارسینوم در انتهای مری به دلیل عارضهی مری بارت مشاهده میشود، در حالی که سرطان سلول سنگفرشی مری (SCC) هنوز شایعترین نوع سرطان مری در ایران است.
“““html
بیشتر بخوانید :
سوزش مکرر مری
بسیاری از افراد ممکن است بعد از خوردن غذاهای چرب یا مقدار زیادی پاستا سوزش سردل را تجربه کنند.
اما اگر این مشکل بعد از هر وعده غذایی برای شما تکرار میشود، ممکن است به بیماری بازگشت محتویات معده به مری مبتلا باشید.
این بیماری معمولاً به نام رفلاکس اسید شناخته میشود.
بیشتر بخوانید :
افراد مبتلا به این مشکل ممکن است تجربه کنند که غذا و اسید معده از معده به مری بازمیگردد. اگر این مشکل درمان نشود، اسید معده میتواند بافت مری را آسیب بزند و موجب تحریک یا زخم شود.
در موارد نادر، اگر مشکل بازگشت محتویات معده به مری مزمن شود، میتواند به سرطان مری منجر گردد.
گاهی اوقات علائم یک بیماری دیگر ممکن است شبیه به این مشکل باشد. به عنوان مثال، فردی ممکن است فکر کند که سوزش سردل دارد در حالی که ممکن است نشانههای مشکلات قلبی را تجربه کند. در صورت ادامهدار بودن سوزش سردل، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
درمان و جلوگیری از تشدید سوزش مری و رفلاکس
نوشیدنیها و غذاهایی که کافئین یا اسید دارند مانند قهوه، چای، نوشابههای گازدار و مرکبات (مثل پرتقال و لیموترش) میتوانند این مشکل را بدتر کنند.
همچنین مصرف الکل، سیگار کشیدن، مصرف مواد مخدر، دراز کشیدن بعد از غذا، نوشیدن مقدار زیاد مایعات هنگام غذا و خوردن غذاهای چرب میتواند باعث تشدید رفلاکس شود.
بهتر است از مصرف غذاهای تند و سبزیجاتی مانند پیاز، سیر و نعناع نیز پرهیز کنید.
بالا بردن سر هنگام خواب و دراز کشیدن میتواند از برگشت اسید معده به مری جلوگیری کند و نباید لباسهای تنگ بپوشید.
- ترک سیگار؛ سیگار کشیدن باعث افزایش احتمال رفلاکس میشود.
- رژیم غذایی سالم و عادات غذایی مناسب داشته باشید.
- مصرف غذاهای چرب، سرخ شده و تند، شکلات، پنیر و شیرینی را محدود کنید.
- به جای نوشیدنیهای غیر طبیعی، آبمیوه طبیعی مصرف کنید.
- آدامسهای حاوی بیکربنات سدیم میتوانند مفید باشند.
- وعدههای غذایی کوچکتر ولی منظم مصرف کنید و لقمهها را به آرامی بجوید.
- حداقل سه ساعت قبل از خواب غذا نخورید.
- اگر اضافه وزن دارید، وزن خود را کاهش دهید (اما مراقب باشید که ورزشهای شدید ممکن است باعث رفلاکس شوند).
- مصرف مشروبات الکلی، به خصوص قبل از خواب، میتواند رفلاکس را تشدید کند.
- هنگام خواب، سر خود را حدود 10 تا 15 سانتیمتر بالا ببرید.
- کاهش خم شدن نیز میتواند کمک کند.
- لباسهایی بپوشید که تنگ نباشند.
“`
بیشتر بخوانید :
علتهای مهم رفلاکس معده :
کاهش سوزش مری
مواد غذایی که به کاهش سوزش مری و بهبود شرایط معده کمک میکنند :
علائم رفلاکس ممکن است ناشی از تماس اسید معده با مری باشد و باعث سوزش و درد در ناحیه سینه شود.
اگر تولید اسید معده شما زیاد است، میتوانید با مصرف این مواد غذایی خاص در رژیم غذایی خود علائم رفلاکس را کنترل کنید.
1. سبزیجات
سبزیجات به طور طبیعی چرب و شیرین نیستند و به کاهش اسید معده کمک میکنند.
از جمله سبزیجات مفید میتوان به لوبیا سبز، کلم بروکلی، مارچوبه، گلکلم، سبزیجات برگ سبز، سیبزمینی و خیار اشاره کرد.
2. زنجبیل
زنجبیل دارای خواص ضدالتهابی طبیعی است و میتواند درمان خوبی برای سوزش سر دل و مشکلات گوارشی باشد.
شما میتوانید زنجبیل رنده شده را به مواد غذاهای خانگی اضافه کنید یا چای زنجبیل را برای کاهش علائم مصرف کنید.
بیشتر بخوانید :
3. اوتمیل
اوتمیل یکی از صبحانههای محبوب است که دارای غلات کامل و منبع خوبی از فیبر است.
جو دوسر میتواند اسید معده را جذب کند و علائم رفلاکس را کاهش دهد.
دیگر مواد غذایی سرشار از فیبر شامل نان سبوسدار و برنج سبوسدار نیز گزینههای مناسبی هستند.
4. میوهها به جز مرکبات
به جز مرکبات، اکثر میوهها مانند طالبی، موز، سیب و گلابی میتوانند علائم رفلاکس معده را کاهش دهند.
بیشتر بخوانید :
5. گوشت قرمز کمچرب
گوشتهای بدون چربی مانند مرغ، بوقلمون، ماهی و غذاهای دریایی کمچرب به کاهش علائم رفلاکس معده کمک میکنند.
سعی کنید این گوشتها را به صورت کبابی، پخته یا آبپز مصرف کنید.
6. سفیده تخممرغ
سفیده تخممرغ انتخاب خوبی برای افرادی است که با رفلاکس معده مشکل دارند.
چون زرده تخممرغ ممکن است چربی زیادی داشته باشد که عاملی برای بروز علائم رفلاکس است.
7. چربیهای سالم
مصرف چربیهای اشباعشده و چربیهای ترانس را کاهش دهید و آنها را با چربیهای سالم و اشباع نشده جایگزین کنید.
از جمله منابع چربیهای سالم میتوان به:
- آووکادو
- گردو
- دانه کتان
- روغنزیتون
- روغن کنجد
- روغن آفتابگردان
بیشتر بخوانید :