اصول صحیح هرس درخت سیب (2 نکته مهم)

نکاتی درباره هرس درخت سیب
هرس یک کار ضروری برای نگهداری و باغبانی هر نوع گیاهی است. باید شاخههای اضافی را در زمان و فصل مناسب حذف کرد تا بهرهوری گیاه بهتر شود. هرس درخت سیب هم از این قاعده مستثنی نیست و نکاتی دارد که باید رعایت شوند.
درخت سیب یکی از میوههای مشهور و محبوب است که انسانها از زمانهای بسیار دور از آن استفاده کردهاند. نحوه کاشت و هرس این درخت به دغدغهای تبدیل شده که باعث بهبود کیفیت و کمیت محصول میشود. درخت سیب به سه دسته از لحاظ اندازه طول تنه تقسیم میشود: درختان کوتاه، نیمهبلند و بلند.
چرا باید درخت سیب را هرس کنیم؟
هرس درخت متضمن حذف شاخههای غیرضروری است. این شاخهها معمولا به عنوان شاخههای بدون میوه شناخته میشوند. این شاخهها با جذب مواد مغذی از خاک و نور خورشید، جلوی رشد بهتر شاخههای میوهدار را میگیرند و ممکن است کیفیت محصول نهایی را تحت تأثیر قرار دهند.
با هرس، میتوان شاخههای اضافی را برداشت و درخت را در معرض نور خورشید بیشتر قرار داد. در نتیجه، درخت مواد غذایی بیشتری از خاک میگیرد و میوههای بزرگتر، زیباتر و خوشمزهتری تولید میکند. هرس باید به درستی انجام شود و بهتر است به آموزشهای فنی توجه نمود. هرس شامل هرس فرمدهی، هرس باردهی و هرس جوانسازی درخت میباشد.
روش صحیح هرس درخت سیب
یک نکته کلی در هرس درخت سیب این است که اگر یک شاخه جوان چند سال عمر کرده و بارده شده باشد، باید آن را حذف کرد تا یک شاخه جوان جدید جایگزین آن شود. در سال اول کاشت، باید با یک قیچی تیز باغبانی رأس نهالها را قطع کرد. قبل از برش، اطمینان حاصل کنید که حداقل چهار جوانه در زیر محل برش وجود دارد؛ در غیر این صورت، محل برش را بالای جوانه چهارم انتخاب کنید.
در سال دوم، هرس در فصل زمستان که درخت در حالت خواب است، انجام میشود. قسمتهای صورتی رنگ که نشاندهنده رشد سال قبل هستند، نباید هرس شوند. شاخههای سیاه باید تا یک سوم کاهش یابند. برش باید دقیقاً بالای جوانهای که به سمت بیرون است، انجام شود و این جوانه در بهار به یک شاخه جانبی تبدیل خواهد شد.
در سال سوم، باید در زمان استراحت درخت، هرس شبیه سال دوم انجام شود و همچنین بخشهای صورتی رنگ نباید هرس شوند. شاخههای سیاه نیز تا یک سوم باید قطع شوند.
در سال چهارم، هرس باعث میشود که همانند سال سوم انجام شود و تنها در صورتی که سرشاخههای صورتی رنگ بیمار نباشند، باید حذف شوند. بهطور معمول، شاخههای سیاه تا یک سوم کاهش مییابند.
سال پنجم سالی است که درخت سیب بار میدهد و فرم اصلی درخت شکل میگیرد. میوهها معمولاً بر روی سیخکهای یک تا سه ساله یا شاخههایی که در سال گذشته تولید شدهاند، رشد میکنند. پس از اینکه فرم کلی درخت شکل گرفت و درخت بار داد، هرس به حداقل میرسد و فقط به حذف شاخههای آلوده، آسیبدیده، ضعیف و پیر محدود میشود.
توجه داشته باشید که اگر هرس به درستی و در زمان مناسب انجام نشود، ممکن است شاخههای جوان و بارده زود پیر شوند و میوههای ریز و نامرغوب تولید کنند. هرس باعث جلوگیری از پیری زودرس درخت میشود. درختان سیب را میتوان با توجه به فرم تاج به شکل جامی و پهن پرورش داد.
“`html
نحوه هرس درخت سیب پاکوتاه
برای هرس درخت سیب قد کوتاه، باید به روشهای خاص کاشت و نگهداری این درختان توجه کرد. این درختان میتوانند به شکلهای مختلفی پرورش داده شوند که معمولا شکلهای گرد یا پهن دارند. زمانی که از بالا به این درختان نگاه میکنید، تماماً به صورت کروی دیده میشوند. وقتی میگوییم شکل گرد، یعنی شاخههای اصلی درخت به سمت جهات مختلف رشد میکنند.
در بین شکلهای گرد در کاشت سیب، میتوانیم به اشکالی مثل جامی، قیفی و مختلط اشاره کنیم. شکل هر کدام از این درختان بستگی به نوع هرس آنها دارد. از بین این اشکال، در ادامه درباره شکل جامی توضیح میدهیم:
شکل جامی دو نوع مختلف دارد: یکی با مرکز باز و دیگری با محور. در نوع اول، شاخههای اصلی نزدیک به بالای تنه درخت قرار دارند و در نوع دوم، این شاخهها فاصله بیشتری از بالای تنه دارند.
زمان هرس سالانه فرم جامی
سال اول: پس از آن که نهال سیب را کاشتید و اگر شرایط جوی مناسب بود، باید در ارتفاع ۶۰ سانتیمتری از زمین، سر نهال را ببرید.
سال دوم : در این سال، جوانههایی که در طول ۶۰ سانت رشد کردهاند، مهم هستند. به یاد داشته باشید که ساختار اصلی درخت سیب در این سال شکل میگیرد. بنابراین، اولین شاخه را از ارتفاع ۱۵ سانتیمتری بالای سطح زمین روی تنه انتخاب کرده و فاصله بین شاخهها باید ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر و به شکل متناوب باشد. اگر جوانه یا شاخهای به این اندازه نرسد، باید هرس شود.
معمولاً در این روش، تعداد شاخههایی که نگهداشته میشود بین ۳ تا ۵ عدد است. اگر تعداد این شاخهها برای ساختاری که میخواهید کافی نباشد، میتوانید با ایجاد یک زخم کوچک در بالای جوانههایی که میخواهید تبدیل به شاخه جدید شوند، آنها را تحریک کنید تا سریعتر رشد کنند.
به طور کلی، در هر دو حالت فرم جامی با محور و فرم جامی با مرکز باز، بعد از انتخاب شاخهها و ساختار اولیه درخت، لازم است که یک سوم از طول شاخهها کوتاه شود و سر آنها برداشته شود.
سال سوم :اگر درخت ۳ تا ۵ شاخه اصلی داشته باشد، در این مرحله باید فضایی برای ۶ تا ۱۰ شاخه ثانویه در نظر بگیرید. به این دلیل که روی هر شاخه اصلی تنها ۲ شاخه فرعی باید باقی بماند تا فرم اصلی و جامی خود را حفظ کند. در این زمان میتوانید شاخههایی که زاویه مناسبی با تنه ندارند، توسط ابزارهای خاص تنظیم کنید.
بیشتر بخوانید:
سایت رضیم
“`