گل و گیاهان

اصول کاشت و تکثیر گیاه آلبوکا (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

معرفی گیاه آلبوکا

آلبوکا این گل زیبا که در ایران به گل فنری یا پیچی نیز شناخته می‌شود، یکی از گیاهان گلدار خانواده مارچوبگان است. معروف‌ترین نوع این گیاه، Albuca spiralis است.

این گیاه عمدتاً در نواحی جنوبی و شرقی آفریقا یافت می‌شود و برخی از گونه‌ها هم در شمال آفریقا و شبه جزیره عربستان وجود دارند. این گیاهان معمولاً به عنوان نیلوفرهای لجن شناخته می‌شوند.

آلبوکا یک گیاه چند ساله است که از پیاز رشد می‌کند و می‌تواند به ارتفاع بیش از یک متر برسد. این گیاهان معمولاً دارای بافت گوشتی و لعاب دار هستند و گل برخی از آنها به ویژه در شب، عطری خوشبو دارد.

کاشت و نگهداری از گیاه آلبوکا در مناطق معتدل مناسب است، اما می‌توان آن را در گلخانه‌ها و آپارتمان‌ها هم نگهداری کرد. به دلیل کمیاب بودن این گیاه و خاص بودن آن، قیمت نسبتا بالایی دارد و در برخی موارد حتی بالای یک میلیون تومان هم می‌رسد.

گیاه شناسی آلبوکا

این گیاهان چند ساله از پیاز رشد می‌کنند و ساقه آنها به صورت غلاف‌دار و با خطوط مشخص هستند. آنها می‌توانند به ارتفاع بیش از یک متر برسند و سطح آنها معمولاً صاف یا خاردار است. به همین خاطر، به آنها “نیلوفرهای لجن” نیز می‌گویند.

حدود ۶۰ گونه آلبوکا شناخته شده‌اند و احتمالاً در مجموع حدود ۱۰۰ گونه در دنیا وجود دارد. برخی از انواع این گیاه مانند Stellarioides، Coilonox، Trimelopter و Battandiera نیز، جزء خانواده آلبوکا محسوب می‌شوند. معروف‌ترین نوع آلبوکا، Albuca nelsonii است که همیشه سبز است و در برابر یخ‌زدگی مقاوم است.

این نوع گیاه برای مناطق معتدل بسیار مناسب است اما می‌توان آن را در گلخانه‌ها و آپارتمان‌ها نیز پرورش داد. برخی از گونه‌های آلبوکا هم مخصوص مناطق خشک و زمستانی آفریقا هستند و در فصل زمستان گل می‌دهند. برای گلدهی آلبوکا، بهتر است در فصل‌های بهار و تابستان در زیر نور کامل آفتاب قرار بگیرد و خاک آن هر سال تعویض شود و همچنین پیاز گیاه باید یک دوره استراحت داشته باشد.

روش نگهداری از آلبوکا

این گیاهان معمولاً در فضای باز رشد می‌کنند و می‌توانند در سرمای زمستان نیز دوام بیاورند، البته به شرطی که بعد از تعویض خاک و دادن دو هفته استراحت به پیاز، آنها را در اوایل زمستان به محیط بیرون منتقل کنید و به تدریج به شرایط جدید عادت دهند.

خاک این گیاه باید خشک شود و بعد از آن آبیاری صورت گیرد. نور کم باعث کشیدگی و نازک شدن برگ‌ها می‌شود، در حالی که نور زیاد باعث ضخیم و محکم شدن آنها می‌گردد.

بهترین مکان برای نگهداری این گیاه در فضای خارج مانند تراس یا حیاط است؛ البته باید آن را از سرمای شدید زمستان محافظت کرد. رطوبت مورد نیاز در فصل گرم نیز باید تامین گردد.

این گیاه در اواخر پاییز و اوایل بهار گل می‌دهد و در زمستان برگ‌هایش از بین می‌رود. در شروع بهار با تعویض خاک می‌توان دوباره گیاه را احیا کرد و از اوایل زمستان، بعد از تعویض خاک، هر دو هفته یکبار از کود ۲۰-۲۰ استفاده کرد تا زمان گلدهی، و بعد از شروع گلدهی تا پایان سال باید کوددهی قطع شود.

در صورتی که آبیاری بیش از حد انجام شود، ممکن است گیاه دچار قارچ شده و پوسیده شود، و بیشتر بیماری‌ها از خاک به گیاه منتقل می‌شوند. به همین دلیل،، هنگام تعویض خاک نیاز است یک بار از سم‌کاربندازیم برای ایمنی بستر گیاه استفاده کنید و همچنین در اواخر تابستان نیز این کار را انجام دهید.

گل

تاثیر نور بر شکل برگهای آلبوکا

گیاه آلبوکا در نور متوسط، برگ‌های نازک و علفی تولید می‌کند و برگ‌ها کمی پیچیده می‌شوند. اما اگر نور بیشتری به گیاه برسد، برگ‌ها ضخیم‌تر و پیچش بیشتری خواهند داشت.

اگر مکانی که آلبوکا را نگهداری می‌کنید، بسیار کم نور باشد، برگ‌ها علفی و بدون پیچش ظاهر خواهند شد.

اصول کاشت و تکثیر گیاه آلبوکا (2 نکته مهم)

چگونه بذر آلبوکا را بکاریم

برای کاشت بذر آلبوکا، به خاک شنی نیاز داریم. بذرها برای سبز شدن به نور احتیاج دارند، بنابراین باید بذرها را روی سطح خاک بگذاریم و با یک لایه نازک از سنگ‌ریزه درشت پوشانده شود.

سپس باید بر روی خاک و بذرها آب اسپری کنیم تا کاملاً مرطوب شوند. بعد از آن، روی گلدان را با نایلون می‌پوشانیم تا رطوبت حفظ شود. گلدان را در جایی روشن و نسبتا خنک قرار می‌دهیم.

دمای مناسب برای جوانه زدن بذرها حدود ۲۲ درجه سانتیگراد است. باید مرتباً چک کنیم که رطوبت خاک از بین نرود و در صورت نیاز، دوباره آب را با اسپری روی آن می‌پاشیم. جوانه زدن بذرها معمولاً بین ۳۰ تا ۹۰ روز طول می‌کشد. اگر می‌خواهید این گیاه را در خانه بکارید، بهتر است آن را در تراس یا حیاط نگهداری کنید.

separator line

بیشتر بخوانید:

separator line

سایت رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا