گل و گیاهان

اصول کاشت پیاز سنبل و روش نگهداری از پیاز آن برای سال بعد (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

“`html

اصول کاشت پیاز سنبل

سنبل برای ما ایرانی‌ها به معنای عید و هفت سین است. گل‌های سنبل بوی بسیار خوشی دارند و برای تزئین استفاده می‌شوند. فصل گل‌دهی آن‌ها ابتدای بهار است و گل‌ها می‌توانند رنگ‌های متنوعی مثل سفید، صورتی، بنفش، قرمز، نارنجی، زرد و آبی داشته باشند.

سنبل اصلیتی از کشور هلند دارد و می‌تواند تا 20 سانتی‌متر رشد کند. اما این مقدار به شرایط مناسب کاشت و نگهداری بستگی دارد.

برای کاشت گل سنبل، می‌توانید چند روز قبل از عید به گلخانه‌ها یا گل‌فروشی‌ها مراجعه کنید و پیاز این گل را تهیه کنید. سنبل می‌تواند در آب، خاک گلدان یا خاک باغچه رشد کند.

گیاه شناسی سنبل

سنبل گیاهی است که به خانواده لیلیاسه تعلق دارد و در مناطق مدیترانه‌ای رشد می‌کند. گل‌های سنبل بعد از رشد برگ‌ها روی آن‌ ظاهر می‌شوند و معمولاً به صورت خوشه‌ای قرار دارند. نام علمی سنبل Hyacinthus orientalis است.

تعداد گل‌های سنبل بین ۳۰ تا ۵۰ عدد متغیر است. هر گل دارای ۶ گلبرگ است و تعداد کاسبرگ‌ها ۶ عدد است که در برخی موارد بیشتر هم وجود دارد.

هر گل سنبل دارای ۶ پرچم و یک تخمدان می‌باشد. رنگ گل‌ها شامل صورتی، سفید، بنفش، ارغوانی، زرد، نارنجی و آبی است. برگ‌های این گیاه کشیده و گوشتی هستند. سنبل می‌تواند به عنوان گل گلدانی، گل شاخه بریده یا گل باغچه‌ای استفاده شود.

سنبل در ایران به دو نوع ایرانی و هلندی تقسیم می‌شود. سنبل ایرانی تعداد گل‌های کمتری روی ساقه دارد و فاصله گل‌ها بیشتر است، در حالی که سنبل هلندی تعداد بیشتری گل در خوشه دارد و خوشه‌ها فشرده‌تر هستند.

نیازهای اکولوژیک سنبل

نور: سنبل به نور زیادی نیاز دارد، به ویژه در زمان گل‌دهی. اگر آن را در منزل می‌گذارید، جایی پرنور مانند کناره پنجره جنوبی انتخاب کنید.

آبیاری: سنبل نیاز چندانی به آبیاری ندارد. هر وقت سطح خاک خشک شد، آبیاری کنید. دقت داشته باشید که آبیاری زیاد باعث پوسیدن پیاز خواهد شد.

نگهداری : سنبل یک گل دائمی نیست و باید انتظار داشته باشید که گل آن حدود یک ماه دوام داشته باشد. پس از از بین رفتن گل، پیاز را از خاک خارج کرده و ساقه‌اش را قطع کنید. آن را در جای خشک و تاریک بگذارید تا سال آینده دوباره بتوانید بکارید و سبز شود.

کوددهی: به طور کلی نیازی به کود ندارد، اما اگر امکانش بود، می‌توانید در زمان کاشت، مقداری (۱۰ درصد) کود دامی یا ورمی به خاک اضافه کنید.

خاک: خاک مناسب برای سنبل می‌تواند کوکوپیت و پیت ماس باشد، یا مخلوطی از کود و خاک برگ و ماسه و خاک باغچه. البته پیاز سنبل را می‌توانید در باغچه نیز بکارید و آن در شرایط آب و هوایی بیرون سبز شود و گل بدهد.

تهیه پیاز سنبل

  • پیاز گل سنبل باید سالم و بدون عیب باشد. برای شناسایی پیاز سالم، آن را باید سفت و سنگین احساس کنید.
  • رنگ سنبل ممکن است تازه‌کارها را گیج کند و از آنجا که این رنگ هنگام خرید پیاز قابل تشخیص نیست، بهتر است از فروشنده بخواهید که رنگ گل موردعلاقه‌تان را برایتان انتخاب کند. در غیر این صورت در زمان گل‌دهی ممکن است شگفت‌زده شوید.
  • اگر سفره هفت سین شما از رنگ‌های مشخصی تشکیل نشده،
  • “`

    • شما می‌توانید پیاز گل را به‌طور تصادفی خریداری کنید و بعد از آن منتظر بمانید تا رنگ آن را پس از گلدهی مشاهده کنید.
    • نکته دیگری که خیلی مهم است، این است که به فروشنده بگویید که پیاز مخصوص باغچه یا گلدان می‌خواهید، چون این دو نوع متفاوت هستند.

    پیاز سنبل

    اصول کاشت پیاز سنبل و روش نگهداری از پیاز آن برای سال بعد (2 نکته مهم)

    شیوه کاشت پیاز سنبل در فضای باز

    برای کاشت پیاز گل سنبل باید در اواخر پاییز کار را شروع کنید که این گیاه نیاز به دوران سرمایی دارد. برای کاشت در فضای باز، جایی را انتخاب کنید که حداقل ۵ ساعت نور مستقیم خورشید در روز دریافت کند. اگرچه گل سنبل در سایه هم رشد می‌کند، اما کیفیت شکوفه‌های آن کمتر می‌شود.

    برای کاشت، ابتدا باید خاک باغچه را تا عمق ۳۰ تا ۳۵ سانتیمتر حفر کنید و سپس ته گودال را تا عمق ۱۰ سانتیمتر با خاک برگ، پیت ماس یا کمپوست پر کنید تا خاک بهتر زهکشی شود. سپس پیاز را در عمق ۱۵ تا ۲۵ سانتیمتری زمین بکارید.

    برای اینکه پیازها بهتر رشد کنند و در سال آینده هم قابل استفاده باشند، فاصله بین هر یک از آنها باید ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر باشد.

    پس از کاشت، پیازها را یک بار آبیاری کنید و برای آبیاری‌های بعدی معمولاً بارش‌های پاییزی و زمستانی رطوبت کافی را به گیاه می‌دهند. اگر بارش‌ها مدتی قطع شد، می‌توانید به‌صورت دستی آبیاری کنید. همچنین توصیه می‌شود هنگام کاشت پیاز سنبل از دستکش استفاده کنید چون پوست این پیاز اسیدی است و ممکن است به دستان شما آسیب برساند.

    زمان گلدهی پیاز گل در فضای باز معمولاً کمی دیرتر از زمانی است که در گلدان کاشته می‌شود. وقتی دما بالا می‌رود، سنبل شروع به گلدهی می‌کند.

    روش کاشت پیاز سنبل در گلدان

    پس از خرید پیاز سنبل، یک گلدان با دهانه ۱۰ تا ۱۲ سانتیمتر و ارتفاع ۳۰ سانتیمتر با سوراخ‌های مناسب انتخاب کنید. مطمئن شوید گلدان زهکشی خوبی داشته باشد.

    گلدان را با خاک سبک و زهکشی خوب درست کنید که ترکیبی از خاک برگ پوسیده و ماسه باشد. باید تقریباً ۷۰ درصد از خاک ماسه و بقیه خاک برگ، کوکوپیت یا پیت ماس باشد.

    اگر پیاز سنبل دوره سرما را طی نکرده باشد، باید پیاز را طوری در گلدان بکارید که نوک آن در سطح خاک باشد و اطراف آن را با خاک سبک بپوشانید.

    یک بار گلدان را آبیاری کنید و بعد از آن گلدان را در مکانی سرد و تاریک، مثل انبار یا گاراژ (زیر ۹ درجه سانتی‌گراد) به مدت ۱۰ هفته نگهداری کنید. برای اینکه گلدان از نور دور باشد، می‌توانید روی آن را با مالچ بپوشانید تا در برابر تغییرات درجه حرارت و نور مقاومت کند. سپس گلدان را دوباره آبیاری کنید و در دفعات بعد به محض خشک شدن سطح خاک، به آرامی آبیاری کنید (نباید گلدان را غرقاب کنید که ممکن است موجب پوسیدگی پیاز شود).

    وقتی سنبل‌ها شروع به سبز شدن کردند و ارتفاع آنها به ۳ تا ۵ سانتیمتر رسید، می‌توانید آنها را به داخل خانه منتقل کنید و در مکانی روشن، دور از نور مستقیم و با دمای حدوداً ۱۵ درجه نگهداری کنید. وقتی ارتفاع ساقه گل سنبل به ۱۰ سانتیمتر رسید، می‌توانید گیاه را در معرض نور خورشید قرار دهید. سنبل معمولاً بعد از ۳ هفته شروع به گلدهی می‌کند. در این مدت باید به‌طور منظم آبیاری کنید و آب را در پای گلدان بریزید و از پاشیدن آب بر روی برگ‌ها خودداری کنید، چون این کار ممکن است باعث پوسیدگی گل‌ها شود.

    برای تنظیم زمان گلدهی سنبل نیز می‌توانید شرایط دمایی را تغییر دهید تا گیاه زودتر یا دیرتر به گل بنشیند. البته این کار باید پس از سبز شدن و اتمام دوره سرما صورت گیرد.

    اگر می‌خواهید تا عید نوروز پیاز سنبل گل بدهد، بهتر است در اواخر بهمن گلدان را به مکان گرم‌تری منتقل کنید. با افزایش دما، گلدهی زودتر انجام خواهد شد.

    گل سنبل

    کاشت سنبل در آب

    برای کاشت سنبل در آب، ابتدا باید یک ظرف مناسب از فروشگاه گل خریداری کنید که مخصوص این کار باشد تا در طول رشد گل، ساقه آن آسیب نبیند.

    برای کاشت پیاز سنبل در آب، کافی نیست که فقط پیاز را روی ظرفی که با آب پر شده، قرار دهید که در آن کمی خاک زغال ریخته باشند. باید دقت کنید که قبل از اینکه برگ‌های گیاه بیرون بیاید، پیازها ریشه‌های خود را به خوبی در آب گسترش دهند. سنبل را تا جایی که ممکن است در تاریکی نگه دارید، حتی می‌توانید ریشه‌ها را نیز از نور دور نگه دارید. لازم نیست ساقه‌ها در آب باشند، فقط ریشه‌ها باید در آب قرار گیرند.

    استفاده از زغال به این دلیل است که آب خراب نشود. اگر نمی‌خواهید از خاک زغال استفاده کنید، می‌توانید از یک تکه کامل زغال استفاده نمایید. برای اینکه زغال در آب شناور نشود، قبل از استفاده آن را چند روز در آب خیس کنید. این کار باعث می‌شود زغال سنگین‌تر شده و تمیزتر باشد و آب را کثیف نکند.

    اگر سنبل را در خاک بکارید، پس از پایان شکوفه‌ها باید نیمی از برگ‌های آن را ببرید. در ماه‌های خرداد و تیر، وقتی برگ‌ها زرد شده و خشک شدند، پیازها را از زمین بیرون آورید. بعد از چند روز که در هوای آزاد گذاشتید و رطوبت‌شان کمتر شد، آن‌ها را در محیطی خشک و تاریک با دمای 5 سانتی‌گراد نگهداری کنید.

    وقتی گل‌ها پدیدار شدند و به گل تبدیل شدند، روی آن‌ها آبپاشی کنید تا شاداب بمانند. در این زمان باید سنبل را در نور آفتاب قرار دهید، اما معمولاً دمای 10 درجه سانتی‌گراد برای آن مناسب است.

    گلهای سنبل

    نگهداری پیاز سنبل برای سال بعد

    در مناطقی که زمستان‌های سرد دارند، برای جلوگیری از یخ‌زدن پیاز سنبل و جلوگیری از پوسیدگی آن‌ها به دلیل مرطوب ماندن طولانی‌مدت، می‌توان پیازها را از خاک خارج کرده و در انبار نگهداری کرد. پیازهایی که در گلدان کاشته شده‌اند نیز باید از گلدان بیرون آورده شوند و در جایی خشک و تمیز نگهداری شوند. بعد از بیرون آوردن پیازهای سنبل، خاک اطراف آن‌ها را تمیز کنید و از شستن آن‌ها با آب بپرهیزید زیرا این کار ممکن است باعث پوسیدگی آن‌ها در طول مدت نگهداری شود.

    البته اگر تصمیم دارید پیازها را بشویید، باید آن‌ها را به مدت یک هفته در جایی خشک و دور از نور آفتاب بر روی یک تکه کاغذ مانند روزنامه قرار دهید تا رطوبت اضافی‌شان را از دست بدهند. برای نگهداری پیازهای سنبل از گلدان‌ها یا ظرف‌های پلاستیکی استفاده نکنید. جعبه‌های مقوایی یا سینی‌های کم عمق بهتر هستند. (بعضی افراد پیازها را با محلول قارچ‌کش می‌شویند و بعد می‌گذارند خشک شود)

    در کف جعبه ابتدا لایه‌ای از ورمی کولایت، شن خشک یا پیت ماس بریزید و سپس پیازهای سنبل را روی آن قرار دهید. اگر تعداد پیازها زیاد است، ابتدا یک ردیف را در کف جعبه بچینید و سپس یک لایه روزنامه بگذارید و ردیف بعدی پیازها را روی روزنامه‌ها قرار داده و در نهایت نیز یک لایه روزنامه روی آخرین ردیف پیازها بگذارید. جعبه‌ای که پیازهای سنبل در آن قرار دارد را در یک مکان خشک و خنک با دمای حدود 5 درجه سانتی‌گراد قرار دهید تا نیاز سرمایی آن‌ها برطرف شود.

    divider

    بیشتر بخوانید:

    divider

سایت رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا