بالا رفتن اسید معده : برای کاهش اسید معده چه بخوریم ؟ (2 نکته مهم)

“`html
بالا رفتن اسید معده
اسید بالا در معده میتواند باعث بروز بیماری رفلاکس معده شود. در این حالت، فرد ممکن است سوزش مداوم، سوزش در قفسه سینه یا شکم و آسیب به بافت معده به دلیل تماس طولانیمدت با اسید معده را تجربه کند.
ریفلاکس اسیدی زمانی رخ میدهد که اسید از معده به داخل مری برگردد. این مشکل معمولاً زمانی ایجاد میشود که دریچه پایینی مری (LES) ضعیف یا آسیبدیده باشد.
اسید معده چیست؟
اسید معده مایع گوارشی است که در معده تولید میشود و شامل اسید هیدروکلریک (HCl)، کلرید پتاسیم (KCl) و کلرید سدیم (NaCl) است.
این اسید نقش مهمی در هضم پروتئینها دارد و علاوه بر این، به فعال کردن آنزیمهای گوارشی کمک میکند. سلولهای موجود در معده این اسید را تولید کرده و با سایر بخشهای بدن همکاری میکنند تا در مواقع لازم تولید اسید را افزایش دهند.
سلولهای دیگر در معده، بیکربنات تولید میکنند که از اسیدی شدن بیش از حد معده جلوگیری میکند. همچنین، این سلولها مایعی به نام مخاط تولید میکنند که از آسیب دیدن خود معده به وسیله اسید جلوگیری میکند.
اسید معده چه تاثیری بر سلامتی دارد؟
اگر اسید معده به میزان مناسب وجود داشته باشد، هضم بهخوبی انجام میشود و همهچیز در بدن بهدرستی پیش میرود. اما اگر هضم به سمت بالا برگردد، فشار بر روی دریچه عضلانی که معده را از مری جدا میکند، افزایش مییابد و این برگشت اسید میتواند منجر به سوزش سردل شود.
اسید معده باعث تجزیه ویتامینها، مواد معدنی و مواد مغذی موجود در غذا میشود و ممکن است از جذب مواد مورد نیاز بدن مانند نیاسین، اسید فولیک، ویتامین B12، ویتامین C، بتا کاروتن، منیزیم، آهن، روی و کلسیم جلوگیری کند.
معمولا ریفلاکس معده با ضعف معده همراه است و ۸۰درصد افرادی که دچار آسم و آلرژی هستند، از ریفلاکس اسید معده رنج میبرند. ترشح زیاد اسید و خالی بودن معده میتواند منجر به زخم معده شود.
افراد سیگاری و کسانی که از غذاهای چرب و فستفودها استفاده میکنند، بیشتر در معرض ریفلاکس معده قرار دارند. همچنین، کسانی که بلافاصله بعد از غذا میخوابند یا تحرک کمی دارند، بیشتر دچار این مشکل میشوند.
علائم افزایش اسید معده
اگر اسید معده شما بیشازحد زیاد باشد، ممکن است دچار رفلاکس معده شوید که این رفلاکس نه تنها باعث سوزش سردل و حالت تهوع میشود، بلکه میتواند مشکلات جدیتری در دستگاه گوارش ایجاد کند.
1. افزایش بزاق:
یکی از نشانههای ریفلاکس اسید معده، تولید بیش از حد بزاق است. این افزایش بزاق به هضم بهتر غذا کمک میکند و عدم تعادل آن میتواند نشاندهنده افزایش اسید معده باشد.
2. التهاب ریه:
زمانی که اسید معده به مری میرسد، گاهی ممکن است به ریهها نیز برسد و باعث التهاب شود. این وضعیت میتواند به عفونت در ریهها منجر شود.
3. درد در قفسه سینه:
گاهي ممکن است رفلاکس اسید معده باعث درد در قفسه سینه شود، که ممکن است این درد حتی بدتر از درد ناشی از حمله قلبی باشد.
4. ترش شدن دهان:
افزایش اسید معده ممکن است باعث ترش شدن دهان شود. این طعم ناخوشایند ممکن است برای مدت چند ساعت باقی بماند و در هنگام خوردن غذا احساس بدی به فرد منتقل کند.
5. خروپف و مشکلات تنفسی در خواب:
این مشکلات نیز ممکن است به دلیل افزایش اسید معده ایجاد شوند. این وضعیت میتواند به مرور زمان باعث عفونت و تنگی نفس شود.
6. مشکلات هضم غذا:
اگر ریفلاکس اسید معده برای مدت طولانی ادامه داشته باشد، ممکن است زخمها و عفونتهایی در دستگاه گوارش ایجاد کند و احساس ناخوشایندی در حین خوردن غذا به فرد منتقل کند.
7. سوزش معده:
از دیگر نشانههای افزایش اسید معده سوزش معده است که ممکن است زمانی رخ دهد که اسید معده به مری برسد و در هنگام خوردن غذا فرد این سوزش را احساس کند.
“““html
می کنید.
۸. سوء هاضمه:
سوء هاضمه در قسمت بالایی معده ایجاد میشود و در بعضی از افراد ممکن است افزایش اسید همراه با نفخ، سیری زیاد، درد شکم و آروغ زدن دیده شود. اگر یکی از این علائم را تجربه کردید، لازم است به پزشک مراجعه کنید تا از افزایش اسید معده جلوگیری شود.
۹. سرفه خشک:
یکی دیگر از نشانههای ریفلاکس اسید معده سرفههای خشک است که میتواند دردناک باشد و هشداری برای وجود مشکل در معده فرد است.
اگر یک یا چند مورد از این علائم را تجربه کردید، ضروری است که به پزشک مراجعه کنید تا از آسیب بیشتر جلوگیری کنید و هر چه سریعتر درمان را شروع کنید.
با تشخیص به موقع، درمان بیماری سادهتر است و همچنین میتوانید با مشاور تغذیه در مورد رژیم غذایی مناسب صحبت کنید تا از ابتلا به ریفلاکس اسید معده جلوگیری کنید.
کاهش اسید معده
روشهای فوری برای کاهش اسید معده
روشهای مختلفی برای کاهش فشار بر اسید هیدروکلریک معده یا افزایش تولید آن وجود دارد. در ادامه با برخی از بهترین روشها آشنا میشوید.
غذاهای تخمیر شده بیشتری مصرف کنید
غذاهای تخمیر شده مانند کیمچی، ماست و کلم ترش به بدن پروبیوتیکهایی میدهند که کمک به گوارش میکنند. بهتر است در هر وعده غذایی مقداری از این غذاها را مصرف کنید.
پروتئین حیوانی کمتری مصرف کنید
بسیاری از افراد فکر میکنند که هضم غذاهای گیاهی دشوارتر از غذاهای حیوانی است، اما واقعیت برعکس است و بدن برای هضم پروتئین حیوانی نیاز به اسید معده بیشتری دارد.
خوشبختانه منابع گیاهی زیادی برای تامین پروتئین وجود دارد، مانند مغزهای خوراکی (مثل بادام، آجیل برزیلی و گردو)، دانههای خوراکی (مانند دانه چیا و بذر کتان)، حبوبات (مثل لوبیا و نخود)، و همچنین آووکادو، نارگیل و جایگزینهای گیاهی برای شیر و پنیر.
وعدههای غذایی کوچکتر و سادهتر مصرف کنید
ما معمولاً بیشتر از نیاز خود غذا میخوریم و وعدههایی میخوریم که خیلی پیچیده هستند. شاید خوردن برگر با سیبزمینی و نوشابه رایج به نظر برسد، اما بدن ما برای چنین غذایی طراحی نشده است.
با مصرف وعدههای کوچکتر و سادهتر متوجه خواهید شد که علائم ناخواسته گوارشی از بین میروند.
سرکه سیب مصرف کنید
یک قاشق غذاخوری سرکه سیب ارگانیک تصفیهنشده را به یک فنجان آب اضافه کرده و ۱۰ دقیقه قبل از وعده غذایی بنوشید. این کار به تقویت گوارش کمک میکند. اگر زخم معده دارید، از مصرف سرکه سیب خودداری کنید.
مواد غذایی خام بیشتری مصرف کنید
مواد غذایی خام مانند میوهها، سبزیجات و جوانهها حاوی آنزیمهای لازم برای گوارش هستند. به دلیل این که این غذاها شما را مجبور به جویدن بیشتر میکنند، معمولاً بهتر هضم میشوند و مواد مغذی آنها به راحتی جذب میشود.
غذای خود را به خوبی بجوید
تمام فرآیندهای گوارشی فقط در معده انجام نمیشوند. دندانهای شما برای خرد کردن غذا قبل از ورود به معده طراحی شدهاند. در زمان جویدن، آنزیمی به نام پتیالین با غذا ترکیب میشود که به آغاز گوارش پیش از ورود غذا به معده کمک میکند. هر لقمه غذای خود را حداقل ۳۰ تا ۴۰ بار بجوید.
مکملهای حاوی بتائین هیدروکلریاد و پپسین مصرف کنید
استفاده از این مکملها که به گوارش کمک میکنند، اطمینان حاصل میکند که میزان کافی اسید معده برای هضم غذای مصرفی وجود دارد. این مکملها را همراه با وعدههای غذایی خود مصرف کنید. اگر زخم معده دارید، از مصرف آنها خودداری کنید.
آنزیمهای گوارشی مصرف کنید
استفاده از مکملهای آنزیمی که حاوی پروتئاز برای هضم پروتئین، لیپاز برای هضم چربی، و… میباشند، به شما کمک میکند تا غذایتان به خوبی هضم شود.
“`آمیلاز برای هضم کربوهیدراتها و سلولاز و همیسلولاز برای هضم فیبر میتواند به شما کمک کند.
مطمئن شوید که محصول انتخابی شما فاقد ارگانیزمهای اصلاح شده ژنتیکی (GMOs) باشد، زیرا بسیاری از محصولات آنزیمی ممکن است شامل این مواد باشند.
بیشتر بخوانید :
آیا سوزش سر دل همان ریفلاکس معده است؟
خیر، دقیقا اینگونه نیست. بسیاری از افراد گاهی دچار ریفلاکس معده میشوند. ریفلاکس معده به بالا آمدن اسید از معده به سمت مری گفته میشود و ممکن است علائمی مانند سوزش و فشردگی در قفسه سینه (سوزش سر دل)، مشکل در بلع غذا، احساس مزه ترش در دهان و سوزش در گلو را به همراه داشته باشد.
اگر ریفلاکس معده دو بار در هفته یا بیشتر اتفاق بیفتد، ممکن است به مری آسیب برساند و فرد دچار ریفلاکس مری شود. به طور خلاصه، سوزش سر دل یک علامت از ریفلاکس معده است.